Skip to main content

6 Contoh Soalan Ujian Psikometrik - Pendirian Calon

Ujian Psikometrik SPA adalah penilaian penting untuk pengambilan kerjaya penjawat awam. Calon yang dipanggil untuk mengambil ujian ini perlu lulus sebelum dibenarkan ke peringkat seterusnya. Tiada markah lulus khusus dinyatakan oleh pihak SPA bagi ujian penilaian Psikometrik ini, cuma hanya dinyatakan samada calon itu lulus atau gagal sahaja.

Keputusan lulus atau gagal ini diperoleh berdasarkan jumlah markah merit yang berjaya dikumpulkan oleh calon untuk keseluruhan soalan ditanya. Ini bermaksud, calon wajib menjawab kesemua 200 soalan yang disediakan agar mampu mendapat jumlah keseluruhan markah merit yang ditetapkan bagi sesuatu jawatan yang dipohon. Setiap jawapan ada markah merit yang tersendiri dan berbeza antara satu sama lain. Bermaksud, tiada jawapan yang salah kerana jawapan diberikan untuk menilai keperibadian, kecenderungan, minat dan sikap calon.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Menilai Pendirian Calon

Contoh Soalan Ujian Psikometrik - Penilaian Pendirian

Berikut disediakan beberapa tips untuk menghadapi Penilaian Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik untuk rujukan calon.

Antara soalan yang ditanya di dalam Ujian Psikometrik SPA ialah berkaitan pendirian calon. Soalan akan cuba mengaitkan antara pendirian secara peribadi dan juga kolektif.

Soalan akan ditanya di dalam ayat yang bersifat positif atau yang menggambarkan kecenderungan positif. Dan jawapan pula disertakan dalam bentuk penilaian terhadap kekuatan pendirian calon terhadap soalan, samada dalam bentuk penyataan, masalah, tindakan yang dilakukan dan pelbagai lagi.

Muat-turun Pakej Rujukan Terkini Ujian Psikometrik SPA - 200+ Contoh Soalan dan Huraian, BONUS untuk pakej khas! - DAPATKAN SEKARANG!

Bagaimana nak mengecam soalan-soalan yang dimaksudkan? Berikut adalah contoh-contoh soalan bersifat positif yang akan melihat kepada kecenderungan personaliti dan pendirian:

1. Saya biasanya bekerja sehingga tugas diselesaikan, bukan berhenti setelah tamat masa.

A - Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B - Tidak Menggambarkan Diri Saya
C - Agak Menggambarkan Diri Saya
D - Menggambarkan Diri Saya
E - Sangat Menggambarkan Diri Saya

2. Saya cenderung untuk mengeksplorasi pelbagai pilihan untuk menyelesaikan masalah.

A - Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B - Tidak Menggambarkan Diri Saya
C - Agak Menggambarkan Diri Saya
D - Menggambarkan Diri Saya
E - Sangat Menggambarkan Diri Saya

3. Saya suka membuat senarai tugasan dan melaksanakannya secara berperingkat.

A - Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B - Tidak Menggambarkan Diri Saya
C - Agak Menggambarkan Diri Saya
D - Menggambarkan Diri Saya
E - Sangat Menggambarkan Diri Saya

4. Saya mempunyai kecenderungan untuk membuat penilaian terhadap situasi sebelum membuat keputusan atau tindakan.

A - Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B - Tidak Menggambarkan Diri Saya
C - Agak Menggambarkan Diri Saya
D - Menggambarkan Diri Saya
E - Sangat Menggambarkan Diri Saya

5. Saya mudah menyesuaikan diri dengan perubahan tatacara perlaksanaan kerja.

A - Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B - Tidak Menggambarkan Diri Saya
C - Agak Menggambarkan Diri Saya
D - Menggambarkan Diri Saya
E - Sangat Menggambarkan Diri Saya

6. Saya tiada masalah dalam menerima pendapat orang lain untuk penyelesaian masalah yang lebih baik.

A - Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B - Tidak Menggambarkan Diri Saya
C - Agak Menggambarkan Diri Saya
D - Menggambarkan Diri Saya
E - Sangat Menggambarkan Diri Saya

Bagaimana dengan contoh-contoh soalan Psikometrik berkaitan pendirian ini? Bolehkah anda memberikan atau memilih jawapan yang terbaik - yang mampu memberikan markah merit terbaik untuk diri anda? Adakah anda YAKIN jawapan yang telah diberikan akan memperlihatkan diri anda yang sebenar, jujur dan berpendirian dengan soalan-soalan lain yang mungkin berkaitan?

Bagaimana hendak memastikan yang anda tidak menjadi diri orang lain atau sekadar menjawab pada pandangan anda? Bukan sikap sebenar anda?

Latih Diri Untuk Jadi Seorang Yang Berpendirian - Buat Latih Tubi Contoh Soalan!!

Nak biasakan diri? Pastikan anda melakukan ulangkaji dan mendapatkan tips lengkap untuk menghadapi PSEE Ujian Psikometrik SPA ini, gunakan rujukan yang menyediakan soalan-soalan latih-tubi yang menyediakan huraian jawapan yang lengkap untuk kefahaman anda. Mulakan dari sekarang, guna RUJUKAN INI jika tidak mahu rugi!


Nak tahu apa rahsia lulus Temuduga Kerja Kerajaan? Muat-turun Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan sekarang di sini - [Klik Sini untuk Dapatkannya]

Cara Nak Setel Hutang PTPTN secara Percuma! Nak Tahu? - [Klik Sini untuk Dapatkannya]


Klik Sini Untuk Dapatkan Rujukan Terkini Psikometrik SPA

Popular posts from this blog

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

Contoh Soalan Psikometrik Format 2018

Ramai yang mencari contoh-contoh soalan untuk ujian Psikometrik , khususnya yang menepati format terkini tahun 2018. Malah, ada calon yang dipanggil untuk ujian ini tidak tahu pun bagaimana format soalan, dan bentuk soalan yang akan ditanya dalam ujian Psikometrik. Kami nak bantu. Ada rujukan khas untuk ujian Psikometrik . Rujukan ini lengkap dengan contoh soalan beserta jawapan untuk kemudahan mereka yang perlu mengambil ujian atau peperiksaan online Psikometrik . Contoh Soalan Psikometrik untuk Ujian Format 2018 Soalan Psikometrik simple sahaja tetapi nak menjawabnya agak mencabar. Apatah lagi kalau anda mudah terkeliru dengan bentuk soalan ditanya. Anda kena faham, soalan Psikometrik bukan mahu mengetahui sejauh mana kepandaian anda dalam akademik, tetapi kepada cara anda berhadapan dengan situasi serta cara menyelesaikan sesuatu masalah. Cuba lihat contoh-contoh soalan Psikometrik untuk kemasukan kerja kerajaan di bawah ... Nampak macam senang je kan soalan-soalan dit

Awas - Perangkap Soalan Ujian Psikometrik!

Ramai calon kemasukan kerja kerajaan dipanggil untuk hadapi peperiksaan khas Ujian Psikometrik .Ujian ini telah menjadi ujian wajib untuk ke peringkat seterusnya dalam permohonan kerja dalam sektor perkhidmatan awam. Jika sebelum ini, Ujian Psikometrik menjadi sebahagian daripada seksyen peperiksaan online SPA , tetapi kini ujian ini telah diasingkan dan menjadi ujian pertama untuk calon-calon kemasukan kerja kerajaan perlu lulus. Rujukan Ujian Psikometrik - Awas Dengan Perangkap Soalan Ujian Psikometrik telah menjadi ujian wajib dalam pengambilan banyak jawatan dalam perkhidmatan awam, antaranya jawatan Gred 41, jawatan Gred 19, jawatan Gred 29 malah ia turut menjadi sebahagian ujian untuk Pegawai Tadbir Negeri N41 dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Pihak SPA yang bertanggungjawab mengendalikan peperiksaan dan ujian ini serius dalam menapis calon-calon yang benar-benar layak, paling penting boleh memberikan perkhidmatan terbaik pada setiap situasi. Ujian Psikometrik diadak

6 Kerja Gaji RM10000 Sebulan untuk Lepasan Sijil, Diploma dan juga Ijazah

Nak tak kami dedahkan bagaimana nak dapat gaji sehingga RM10K sebulan ? Tidak dinafikan masih ramai lepasan sijil, diploma serta ijazah yang menganggur dan tidak mendapat sebarang kerja. Kerja dan jawatan kosong diiklankan pula mempunyai kekosongan yang terhad. Persaingan memang cukup besar dan semakin sukar buat mereka yang langsung tiada pengalaman dalam pekerjaan. Namun, rezeki itu ada di mana-mana. Yang penting adalah keinginan untuk berusaha dan mempergunakan peluang yang ada - walaupun sebelum ini tidak pernah tahu dan mencuba. Enam Peluang Bekerja Dengan Gaji RM10000 Sebulan Untuk Lepasan Sijil, Diploma atau Ijazah Apakata, kami sediakan senarai kerja yang boleh anda lakukan yang mampu menghasilkan 'gaji' sehingga RM10,000 sebulan. Tak kira apa jua tahap pendidikan anda, samada lepasan sijil, diploma atau ijazah, dengan tips dan peluang di bawah ini, anda mampu untuk hasilkan gaji sendiri sehingga RM10K sebulan! Peluang kerjaya makan gaji menerusi Suruhanjaya Pe