Feb 7, 2018

Perkara Patut Anda Tanya Ketika Temuduga

Tentu anda nak tahu, apakah bentuk soalan yang patut anda tanya semasa dalam temuduga. Bukan semua perkara yang terlintas di fikiran anda boleh ditanya ketika temuduga ini. Dalam apa jua temuduga, semestinya ada benda yang sangat sensitif untuk ditanya. Misalnya anda bertanyakan soalan-soalan yang mudah didapati jawapanya seperti apakah syarikat ini lakukan/berapa ramai staff dalam syarikat ini dan sebagainya.

Soalan-soalan ini akan membuatkan panel akan mula muak dengan anda kerana ia menunjukkan anda tidak study syarikat mereka dengan baik. Aha... silap-silap, mereka sudah tidak lagi berminat dengan anda, dan terus reject dalam diam.

Perkara Patut Tanya Dalam Temuduga

Perkara Patut Anda Tanya Ketika Temuduga
Anda kena faham yang sesi temu duga ini merupakan komunikasi dua hala – boleh jadi juga seperti perbincangan ilmiah dan bermanfaat, dan bukannya seperti pertandingan di mana semua orang ingin mendapatkan jawatan tersebut.

Anda kena lepaskan perasaan terdesak dan takut. Calon perlu buat yang terbaik apabila mereka mula ditemuduga kerana mereka akan bersama dengan orang yang tidak dikenali dan terus perlu bekerja dalam jangka masa yang lama, di mana itulah situasi yang akan berlaku jika diterima bekerja.

Contoh Soalan

Berikut adalah contoh soalan yang boleh dan patut anda tanya:
  • Kepakaran yang diperlukan untuk sesuatu tugas dan jawatan tersebut
  • Minda yang penuh dengan minat dan etika kerja yang kuat
  • Fokus untuk menyumbang dan ingin lakukan perubahan
  • Kerelaan dari segi semangat, skill, perspektif dan kerja kuat untuk dapatkan jawatan tersebut
  • Semangat untuk mengembangkan bakat dan keupayaan untuk memberi sokongan matlamat syarikat dan bantu organisasi tersebut untuk lebih maju.

Anda ada kekuatan dan idea yang sangat bagus serta semangat dalam diri. Jangan sesekali pandang rendah dengan diri anda. Pastikan anda mengenal pasti tindakan anda yang dominan dan tanyalah soalan yang boleh membantu anda untuk kenal pasti adakah anda berada di kedudukan yang betul.

Sekiranya betul, anda akan merasa puas hati kerana anda memilih jalan yang betul dan anda dapat kembangkan bakat anda lagi.

Pada akhirnya, soalan soalan yang anda tanya sewaktu temu duga boleh memberi kesan kepada ada sama ada adakah anda belajar atau tidak untuk buat keputusan yang betul.

Soalan soalan anda juga boleh menentukan sama ada anda ini seorang yang berpotensi atau tidak. Anda perlu bersedia dan tunjukkan apa yang anda boleh buat, serta gunakan masa tersebut sebaiknya.

Inilah antara seni ketika anda berada di temuduga. Soalan-soalan yang tepat akan memperlihatkan nilai diri anda dengan lebih baik lagi. Ini antara perkara yang patut anda tanya ketika temuduga.

Jan 20, 2018

Rujukan Peperiksaan Penerbit Rancangan

Adakah anda salah seorang daripada calon yang dipanggil untuk menghadapi peperiksaan online bagi jawatan Penerbit Rancangan Januari 2018? Jika anda mencari rujukan peperiksaan untuk persediaan anda, maka pastikan anda tidak melepaskan peluang mendapatkan pakej rujukan peperiksaan Penerbit Rancangan daripada Tim Infokerjaya.

Pakej rujukan peperiksaan online jawatan Penerbit Rancangan telah mula dikeluarkan secara eksklusif untuk persediaan para calon Januari 2018. Ia merupakan rujukan yang paling lengkap dan terkini yang boleh anda dapat buat masa ini. Tiada mana-mana rujukan yang khusus untuk peperiksaan online Penerbit Rancangan seumpamannya selain daripada Tim Infokerjaya.

Rujukan Peperiksaan Online Penerbit Rancangan

Rujukan Peperiksaan Penerbit Rancangan

Untuk makluman anda, pakej rujukan peperiksaan online Penerbit Rancangan ini hanya akan dibuka untuk tempahan bermula jam 10 pagi pada 20 Januari 2018 sehingga 25 Januari 2018 sahaja. Jadi, jika anda merupakan calon-calon yang dipanggil untuk peperiksaan online yang dijadualkan pada 26 Januari, pastikan anda menjadi salah seorang calon yang telah bersedia.

Buat Persediaan Dengan Rujukan Peperiksaan Online Penerbit Rancangan

Rujukan ini adalah sesuai untuk mereka yang telah memohon dan menerima panggilan hadir exam pada 26 Januari 2018 untuk jawatan di bawah:
Rujukan Peperiksaan Penerbit Rancangan
Jika anda adalah seorang calon yang tidak mahu gagal kerana tidak tahu format soalan, tidak tahu contoh soalan, tidak tahu cara nak menjawab dengan betul, gagal kerana kurang persediaan, maka rujukan ini adalah untuk anda. Ia akan bantu anda untuk faham bentuk soalan yang bakal ditanya dalam peperiksaan Penerbit Rancangan, dan ia juga akan berikan beberapa contoh soalan beserta jawapan untuk lebih pemahaman cara menjawab soalan dengan tepat.

Anda tidak seharusnya gagal kerana sebab-sebab yang boleh anda elakkan.

Tempahan

Terus buat tempatan menerusi pautan ini - http://jvsecurepay.com/affiliates/penerbit/2624

Hanya ikuti arahan diberikan untuk membuat tempahan.

Jan 7, 2018

20 Contoh Soalan Temuduga Kerja Jawatan Kerajaan

Ramai calon yang dipanggil temuduga kerja kerajaan gagal kerana mereka kurang bersedia dengan soalan-soalan yang diberikan oleh penemuduga. Sepatutnya, calon-calon yang mahu lulus dalam temuduga kerja kerajaan, mesti mencari contoh-contoh soalan temuduga sebagai persediaan untuk berhadapan dengan penemuduga yang adakala agak 'kejam'.

Kejam? Ya, sebab mereka perlu memilih hanya beberapa ribu calon yang layak sahaja daripada ratusan ribu calon lain yang memohon kerja dan jawatan yang sama. Mahu tidak mahu, ada soalan yang boleh dengan mudahnya memerangkap calon, dan menyingkirkannya daripada menjadi calon untuk proses seterusnya.

20 Contoh Soalan Temuduga SPA

20 Contoh Soalan Temuduga SPA
Jika anda adalah merupakan calon yang dipanggil untuk temuduga kerja kerajaan, mungkin beberapa contoh soalan temuduga kerja kerajaan di bawah ini akan membantu. Ia mungkin bukan soalan sebenar yang bakal ditanya kepada anda kelak, tetapi ianya pasti akan membantu anda untuk mengetahui corak dan jenis serta bentuk soalan temuduga yang bakal ditanya.

Contoh soalan temuduga kerja kerajaan terutama oleh pihak SPA yang sering ditanya oleh panel penemuduga kepada calon berkisar kepada beberapa aspek seperti :
  1. Latar belakang dan kelayakan calon
  2. Jawatan yang dipohon dan berkaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam
  3. Dasar kerajaan
  4. Isu semasa dalam dan luar negara.

20 Contoh Soalan Temuduga SPA

Contoh soalan temuduga SPA berkaitan latar belakang dan kelayakan calon

  1. Sila perkenalkan diri anda secara ringkas.
  2. Kenapa anda yang harus kami pilih, dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda??
  3. Apa yang menarik minat kami untuk anda diambil bekerja dengan kerajaan?
  4. Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan kerajaan?
  5. Semasa projek akhir disemester anda, apa yang anda lakukan? Minta ceritakan…
  6. Apakah kelemahan anda yang harus kami ketahui? Adakah anda melakukan sebarang perkara yang akan membantu anda mengatasi kelemahan tersebut?

Contoh soalan temuduga SPA berkaitan jawatan yang anda pohon.

  1. Setakat yang anda tahu, apakah tugas tugas yang bakal dipikul oleh anda jika nanti?
  2. Peranan Jabatan & Kementerian ini? (bergantung kepada jawatan yang anda pohon ketika itu)
  3. Sebagai seorang jurutera, selain daripada kepakaran teknikal, apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang jurutera yang serba boleh?
  4. Apa inisiatif yang anda ingin lakukan?
  5. Sumbangan yang boleh anda berikan jika menjawat jawatan yang dipohon.

Contoh soalan temuduga SPA yang berkaitan dengan dasar kerajaan.

  1. Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menter- menteri yang dilantik di dalam kabinet. Boleh anda ulas sedikit tentang ini?
  2. Selain daripada KPI, apa lagi langkah langkah atau mekanisme yang membolehkan sesebuah majikan mengukur kemampuan seseorang pekerja?
  3. Apakah yang anda faham dengan konsep 1Malaysia? Apa pendapat anda dengan konsep dibawa Perdana Menteri Malaysia?
  4. Apa yang anda faham dengan intipati belanjawan negara 2018 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia?
  5. Senarai dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia?
  6. Apakah tema bajet 2018?
  7. Terangkan dengan dengan ringkas GST?
  8. Apakah GTP?



Contoh soalan temuduga SPA berkaitan isu semasa dalam dan luar negara

Isu Semasa Dalam Negara
  1. Boleh nyatakan tentang keputusan Pilihanraya Umum Ke-13 yang berlangsung pada 5 Mei 2013.
  2. Jelaskan tentang konflik yang tercetus di Lahat Datu?
  3. Apakah isu yang berkaitan dengan MH17
  4. Isu perkauman yang hangat dibangkitkan ketika ini?
  5. Diskaun pembayaran balik pinjaman PTPTN.
  6. Apakah tema Hari Kemerdekaan 2014?

Isu Semasa Luar Negara
  1. Krisis Palestin yang mengorbankan ribuan nyawa akibat kerakusan regim Israel.
  2. Krisis yang berlaku di Syria.
  3. Krisis yang berlaku diantara Ukraine dan Russia
  4. Campur tangan asing dalam kedaulatan sesebuah negara.

Jadi bagaimana? Adakah anda bersedia dengan jawapan-jawapan seperti soalan-soalan temuduga di atas? Untuk membantu anda, boleh dapatkan rujukan khas untuk hadapi temuduga kerja kerajaan ini. Rujukan ini termasuklah sebuah ebook yang mengandungi lebih 250 contoh soalan sebenar temuduga yang telah disediakan jawapan terbaik.

Untuk membuat tempahan segera, terus ke pautan ini - Tempahan Online Rujukan Temuduga



Jan 3, 2018

Kekosongan Latihan Separa Perubatan bertaraf Diploma 2018

Berita baik untuk lepasan SPM yang sedang mencari peluang untuk menjawat jawatan dalam sektor awam. Peluang kini dibuka untuk mana-mana individu lepasan SPM yang mempunyai ketrampilan yang baik, semangat tinggi dalam kerja berkumpulan, ada bakat kepimpinan, dan mempunyai jati diri cemerlang untuk mengisi kekosongan dalam Latihan Separa Perubatan taraf Diploma untuk tahun 2018.

Berita kekosongan dalam Latihan Separa Perubatan untuk lepasan SPM ini ada diwar-warkan di laman web rasmi SPA. Difahamkan terdapat lebih 1,500 kekosongan untuk Latihan Separa Perubatan untuk tahun 2018.

Kekosongan Latihan Separa Perubatan Diploma 2018

Kekosongan Latihan Separa Perubatan Diploma 2018
Jawatan-jawatan yang dikategorikan dalam Latihan Separa Perubatan ini termasuklah sebagai seorang jururawat, penolong pegawai perubatan, juru xray, jurupulih perubatan, penolong pegawai farmasi dan banyak lagi.

Kesemua kekosongan ini adalah untuk mengisi jawatan di dalam Kementerian Kesihatan Malaysia.

Untuk memohon, anda yang merupakan lepasan SPM tidak perlu menghantar sebarang resume atau surat permohonan. Apa yang perlu dilakukan adalah melakukan pendaftaran secara online di laman web SPA. Isi segala maklumat, dan masukkan pilihan Latihan Separa Perubatan dalam permohonan online anda.

Calon-calon yang telah memohon secara online untuk Latihan Separa Perubatan 2018 akan ditapis, dan mereka yang berjaya melepasi tapisan awal berdasarkan kepada maklumat yang diisi akan dipanggil untuk hadiri sesi peperiksaan online atau temuduga.

Kepada lepasan SPM yang berminat untuk memohon jawatan di dalam Latihan Separa Perubatan bertaraf Diploma ini, pastikan anda melakukan pendaftaran dan permohonan online menerusi laman web SPA sebelum 14 Januari 2018.

Jan 2, 2018

Kerja Kosong Untuk Lepasan SPM

Kerja Kosong Untuk Lepasan SPM

Kerja kosong untuk lepasan SPM. Sebenarnya ada banyak kekosongan kerja yang boleh diisikan oleh lepasan SPM. Kerja-kerja ini tidak diiklankan di akhbar atau majalah. Ia hanya ada secara online. Ada ribuan kerja-kerja kosong online untuk lepasan SPM.

Masalahnya ialah ramai lepasan SPM tidak tahu cara mencari dan memohon kerja-kerja kosong ini. Apabila tidak berpengetahuan, maka mereka sering terlepas peluang kerja-kerja kosong online yang mudah seperti menulis teks iklan, menukar format teks, kemaskini powerpoint dan macam-macam lagi kerja yang selalunya berkaitan dengan kerja menaip.

Bayaran pula boleh dikatakan berbaloi dengan beban kerja. Ada yang membayar sehingga USD10-50 untuk satu-satu kerja. Ada pula yang bayar sehingga USD100 untuk satu kerja yang lebih sukar tapi masih lagi dengan keperluan minima SPM.

Kerja Kosong Untuk Lepasan SPM

Kerja kosong untuk lepasan SPM ini boleh didapati dan dipohon dengan mudah seandainya mendapatkan Panduan Jobdirumah.com. Panduan ini memberikan jalan penyelesaian pencarian kerja-kerja kosong online yang berlambakkan di internet. Tidak perlu lagi buang masa mengadap komputer mencari kerja kosong kerana sistem dalam Jobdirumah itu sendiri akan berikan ribuan kerja menerusi email setiap hari.

Bukan itu sahaja, menerusi Jobdirumah.com; lepasan SPM boleh ketahui cara-cara untuk mendapatkan kerja-kerja kosong online dengan betul. Berbekalkan tips mudah dan tutorial dalam bentuk video, lepasan SPM boleh mengetahui cara memilih kerja dan mendapatkannya dengan mudah. Jika bernasib baik, dan ikuti langkah diberikan, mungkin boleh mendapat kerja yang memberikan upah lumayan hanya untuk kerja yang boleh disiapkan dalam sejam atau dua jam.

Adakah anda lepasan SPM yang sedang mencari kerja? Apa kata anda daftarkan diri dengan Jobdirumah. Klik pautan di bawah ini dan ikuti arahan yang diberikan.

[+] Pendaftaran Jobdirumah

Semoga lepasan SPM yang mencari kerja kosong boleh memanfatkan panduan dan tips pencarian kerja daripada Jobdirumah. 

Kerja Sampingan Untuk Lepasan Graduan

Kerja Sampingan Untuk Lepasan Graduan. Baru lepas graduate dari IPT? Sedang menunggu panggilan temuduga kerja? Bosan berada di rumah? Apakata anda mendapatkan kerja sampingan sebagai salah satu cara untuk mempunyai pendapatan sementara sebelum mendapat kerjaya impian.

Kerja sampingan yag dimaksudkan ialah kerja-kerja sambilan secara online. Ada banyak kerja sambilan yang ditawarkan kepada lepasan graduan. Tidak kiralah anda mempunyai kelulusan dalam bidang apapun, kebanyakkan kerja sambilan secara online hanya menitik-beratkan kelulusan minima iaitu SPM.

Peluang Kerja Sampingan Untuk Lepasan Graduan

Antara kerja sambilan secara online yang popular ialah membuat promosi bagi produk-produk milik syarikat dan individu, penulisan testimonial, menyusun database, salin database, kerja sebagai translator, menaip pelbagai data, dan banyak lagi.

Untuk kerja sampingan bagi lepasan graduan, kebanyakkan kerja sambilan lebih bersifat teknikal, tetapi tidak terlalu sukar. Apa yang penting ialah pengetahuan berbahasa inggeris dengan baik serta kemahiran menggunakan komputer dan internet.

Ada kerja yang dibayar dalam USD, ada pula kerja yang dibayar dalam MYR. Kerja yang diberikan adalah tanpa kontrak. Namun, upah akan hanya diberikan setelah kerja selesai dibuat.

Kerja sampingan yang ditawarkan bukan berbentuk skim cepat kaya, bukan MLM, bukan juga Forex, dan tidak ada kaitan dengan perjudian, in Sha Allah .. semua kerja yang ditawarkan adalah halal dan sah dari segi undang-undang.

Berminat nak tahu dan mendapatkan kerja sampingan sebagai lepasan graduan?

Buat pendaftaran segera sekarang di pautan berikut: Portal Freelance Kerja Task.my


Dec 1, 2017

4 Peringkat Prosedur Untuk Jadi PTD

Ramai yang mahu bekerja sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Ia merupakan salah satu daripada ribuan kerja yang ditawarkan dalam sektor awam, malah kerjaya PTD menjadi antara pilihan utama ramai pencari kerja terutama graduan dan lepasan IPT.

Kerjaya sebagai seorang PTD sememangnya ada banyak kelebihan, malah kerjaya ini dianggap paling berprestij dalam sektor awam. Selain tangga gaji yang menarik, kerjaya PTD menawarkan penjawatnya untuk maju dalam sektor awam.

Pun begitu, bukan mudah untuk masuk kerja kerajaan dan menjawat jawatan PTD ini. Ada beberapa peringkat pemilihan calon, bermula dari penyisihan pengkalan data dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), sehinggalah ke peperiksaan online PTD, temuduga dan seterusnya peringkat penilaian sebagai seorang Kadet PTD.

4 Peringkat Prosedur Untuk Jadi Pegawai Tadbir Diplomatik Dalam Sektor Awam


Mari sama-sama faham peringkat-peringkat atau prosedur dalam pengambilan untuk kerjaya PTD ini. Ianya telah dikongsikan oleh seseorang yang kini sedang menjawat jawatan ini dalam kerajaan, iaitu saudara Rashdan Wong.

===

Nak jadi PTD kena melalui 4 peringkat:

(1) Peperiksaan Online

Untuk exam ni tiada tips sangat. Yang penting anda ada kabel kuat. Maksud saya, kabel internet yang stabil supaya anda dapat menjawab dengan tenang dan yakin. Jangan lupa bayar bil WiFi, dan kalau nak jawab kat kafe siber pilihlah yang ada strong connection, contohnya CC yang ada ramai orang main DOTA. Kalau kabel tak kuat, naya wey kang jawab separuh terputus line.

Exam online ni ada 2 seksyen. Soalannya umum saja, tak perlu membazir duit beli panduan dan pakej rujukan exam online PTD yang harganya cecah RM40 tu.

Seksyen A adalah pengetahuan am, kena jawab 50 soalan dalam 40 minit. Soalannya lebih kurang macam subjek Pengajian Am atau Pengajian Malaysia. Kena tahu serba sedikit tentang dasar dan program kerajaan (NEM, TN50, RMK11, DSTIN, Dasar Teknologi Hijau, Pelan Pembangunan Pendidikan, Visit Malaysia Year, NBOS, DFTZ dan lain-lain), fungsi dan peranan komponen kerajaan (bidang kuasa kerajaan persekutuan, kerajaan negeri, jenis dan fungsi mahkamah, fungsi parlimen dan lain-lain), pengetahuan hubungan antarabangsa (negara mana pengerusi ASEAN tahun ni, bila Malaysia menganjurkan CHOGM dan APEC, apa itu CEDAW, apa itu UNFCCC dan lain-lain) dan isu-isu semasa.

Jangan ingat nak Google nanti, anda tak akan ada masa punya. Kalau anda jenis rajin membaca berita nasional, insya Allah selamat.

Seksyen 2 pasal penyelesaian masalah, atau soalan logik dan matematik. Jangan risau, tak ada soalan pasal algebra atau trigonometric functions. Soalannya lebih kepada "Faysal ada 10,000 buku, beliau jual 5,000 buku dan beli balik 1/4 daripada 1/50 buku-buku tersebut, berapa banyak buku yang beliau miliki sekarang?"

Soalan tak susah, tapi masa nak jawab suntuk, kena jawab 40 soalan dalam 45 minit. Kalau rasa soalan susah, skip dulu, lepas selesaikan yang lain baru patah balik.

(2) Programme Assessment Centre (PAC)

Sekiranya berjaya dalam exam, dalam masa 2-3 bulan anda akan dipanggil untuk menghadiri PAC selama 2 hari. Anda akan disaring berdasarkan kebolehan pengucapan awam, debat, kualiti kepimpinan dan kecerdasan fizikal. Banyak kerja kumpulan, tapi jangan sebab nak tunjuk leader punya pasal anda jadi kiasu. Selalunya penilai lebih suka orang yang matang dan moderate, bukan jenis pandai tapi gila kuasa dan poyo.

Ujian fizikal termasuk larian 2.4 km dalam 12-15 minit. Kalau anda fit boleh je habiskan dalam 5 minit. Jaga BMI, kalau anda jenis overweight silalah berdiet dan workout mulai sekarang.

(3) Temu Duga

Kalau anda melepasi PAC, maka sampailah peringkat interview. Interview untuk apa-apa kerja prinsipnya sama saja, jadi pandai-pandailah nak jawab dan impress. Soalan tak lari daripada pengalaman kerja dan kenapa nak jadi PTD. Cara duduk, cara letak beg, cara bagi resume, gaya masuk bilik temu duga semua dia orang tengok. Jadi silalah belajar cara menutup pintu tanpa sebarang bunyi dan cara duduk yang tegak dan segak.

Kekadang dia test knowledge juga. Waktu saya ditemu duga (awal 2013) panel tanya pandangan saya pasal pelantikan semula Obama dan kesannya terhadap Malaysia. Apa lagi, saya kasi tapau lah.

(4) Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (DPPA)

Kalau berjaya dalam temu duga, maka anda akan diterima sebagai kadet PTD, belum jadi PTD lagi. Anda perlu mengikuti kursus DPPA selama 10-12 bulan di satu tempat misteri bernama Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN).

Di INTAN anda akan didedahkan kepada selok-belok perkhidmatan awam, dari kewangan, sumber manusia, ekonomi, diplomasi, keselamatan, pembangunan, pengurusan projek hingga ke pengurusan majlis dan protokol, anda akan diajar dan diuji.

Dan ada juga modul luar seperti polis, tentera, bomba, program anak angkat, Outward Bound School dan lain-lain. Tentera? Polis? Kenapa dahsyat sangat? Tujuannya memang adalah untuk torture anda, supaya anda boleh buang ego diri tu jauh-jauh dan juga untuk buat anda tahan lasak dan tahan stress, dan pada masa yang sama untuk membentuk disiplin anda dan membina empati anda terhadap pasukan beruniform, orang kampung dan lain-lain lapisan masyarakat.

Dan kalau anda tak perform sepanjang kursus, kebarangkalian besar anda tidak akan dilantik sebagai PTD. Namun begitu, janganlah anggap batchmate anda tu sebagai pesaing dan musuh. Penting untuk menjaga silaturrahim sesama lain kerana batchmate ni akan jadi aset penting anda semasa berkhidmat nanti.

(5) Menjadi seorang PTD

Selepas tamat DPPA, barulah anda akan menerima watikah pelantikan dan digelar sebagai seorang PTD. Tak semestinya anda akan ditempatkan di kementerian yang diidamkan. Tak perlu memilih sangat, kerana semua kementerian ada pros and cons dia, dan anda boleh minta tukar kelak.
Itu baru permulaan. Kalau anda masuk perkhidmatan pada umur 25 macam saya ni, jauh lagi perjalanan, ada 35 tahun sebelum bersara. Tapi itu pun kalau anda masih kekal passion dan patience sebagai penjawat awam. Sentiasa ingat apa tujuan asal anda nak jadi PTD agar tidak lost separuh jalan.

Akhir kata, kunci kepada kejayaan ialah virtù dan fortuna. Bertawakal je lah kalau anda dah berusaha. Semoga berjaya.

Nota: ini adalah pandangan peribadi. Untuk maklumat yang lebih sohih dan up-to-date, sila merujuk Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan bersama.

Nov 12, 2017

Contoh Soalan Temuduga (Dengan Jawapan) Kerjaya Kerajaan Part 1

Anda dipanggil hadir temuduga kerja dalam sektor awam? Dah buat persediaan untuk temuduga tu nanti tak? Bulan ini nampaknya ada banyak temuduga kerja dalam perjawatan kerjaya kerajaan. Jika anda salah seorang calon yang dipanggil, pastikan anda lulus kerana persaingan untuk jawatan dalam kerja kerajaan sangat tinggi.

Bukan mudah untuk lulus dalam temuduga kerjaya kerajaan. Dan bukan mudah juga nak tunggu kekosongan dalam jawatan yang dipohon. Jika dah dapat panggilan temuduga, mesti pastikan lulus. Untuk lulus kena ada persediaan. Untuk bersedia, anda kena tahu beberapa contoh soalan temuduga yang sering ditanya ketika temuduga kerja kerajaan.

Contoh Soalan Temuduga Kerjaya Kerajaan

Ok. Berikut adalah beberapa contoh soalan temuduga yang popular ditanya di dalam temuduga kerja kerajaan. Kami, di iKerjayaGraduan berikan anda contoh soalan beserta jawapan yang sesuai. Pun begitu, contoh jawapan boleh jadi pelbagai dan berlainan mengikut jenis jawatan yang dipohon/temuduga.
Contoh Soalan Temuduga Kerjaya Kerajaan

Soalan pertama ini sangat-sangat popular. Malah, jika anda memohon kerja di sektor swasta, soalan ini adalah antara yang akan ditanya. Ia soalan berkaitan personaliti anda. Penemuduga mahu anda bercerita mengenai diri anda, mahu anda ketengahkan personaliti anda - yang pastinya mesti berkait rapat dengan jawatan yang dipohon.

1.Sila terangkan mengenai diri anda.

Sejak dari bangku sekolah lagi, saya telah berusaha membentuk kerjaya untuk menjadi seorang jurutera yang akan berkhidmat kepada Negara Malaysia. Untuk mencapai matlamat saya, saya telah mengambil pengajian dalam Diploma Kejuruteraan Awam dan 3 tahun selepas itu, saya menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam di UiTM. Saya belajar bersungguh-­‐sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang dalam pengajian saya. Saya mempunyai pengalaman 3 tahun bekerja dalam bidang kejuruteraan awam di sektor swasta di mana saya terlibat dalam projek-­‐projek pembangunan bangunan. Saya yakin, dengan gabungan akademik saya dan pengalaman yang ada, saya mampu untuk memikul tanggungjawab yang diberi sekiranya saya berjaya mendapatkan kerja dalam sektor awam ini.

2. Apakah yang anda sertai semasa bersekolah / mengaji di universiti dahulu? Adakah anda seorang yang aktif?

Ya, saya seorang yang sangat aktif. Di sekolah , saya aktif dalam pasukan kadet polis dan selalu menyertai perbarisan di mana-­‐mana acara. Selain itu juga saya seorang yang aktif dalam persatuan Taekwondo di universiti dan banyak memenangi kejohanan yang sering dianjurkan oleh pihak universiti. Semasa bekerja pula, setiap petang saya akan ke gimnasium untuk bersukan dan beriadah demi meningkatkan dan memelihara kesihatan saya.

3. Bolehkah anda terangkan mengenai projek akhir tahun anda di universiti?


Projek akhir tahun saya adalah mengenai kajian kes yang bertajuk "Groundwater Monitoring at Pulau Burung Landfill Area". Projek ini mengambil masa setahun untuk diselesaikan. Projek ini dijalankan bagi mengetahui sama ada sumber air bawah tanah di kawasan tempat pelupusan sampah di Pulau Burung adalah selamat dari pencemaran atau tidak. Daripada hasil kajian ini, didapati air bawah tanah di sini tidak tercemar di tahap yang tinggi dan ianya masih selamat mengalir ke dalam sungai berdekatan.

Untuk lebih banyak contoh soalan temuduga, serta tips-tips lulus temuduga kerja kerajaan, anda boleh cuba lihat di sini - http://jvsecurepay.com/affiliates/temuduga/2624