Aug 16, 2018

Tips & Cara Nak Lulus Temuduga Kerja Jawatan Kosong SPA

Siapa yang tak nak lulus dalam sesi temuduga kerja, ye tak? Lagi-lagi kalau ia merupakan temuduga atau interview pertama kali. Dah tu pulak, kemasukan ke dalam sektor perkhidmatan awam atau kerja kerajaan.

Ramai para lepasan IPT dan graduan yang memohon untuk masuk kerja kerajaan ni. Bila ada je iklan jawatan kosong disiarkan oleh pihak SPA, maka ramailah yang akan masuk laman web SPA membuat permohonanan secara online untuk masuk kerja kerajaan ni.

Nak Lulus Temuduga Jawatan Kosong SPA? Baca 10 Tips Di Bawah ..

Tips Untuk Lulus Temuduga SPA
Di sebalik peperiksaan yang dikenakan syarat oleh SPA, mereka yang mahu kerja kerajaan mesti dan wajib lulus temuduga yang dijalankan. Siapa yang dah lulus peperiksaan SPA, pasti akan dipanggil oleh pihak SPA untuk sesi temuduga ini - bergantung dengan jawatan kosong SPA dipohon.

Ramai yang terkandas, terutama graduan pertama kali menerima panggilan temuduga jawatan kosong SPA. Masalah utama mereka yang gagal dalam temuduga adalah kerana tidak bersedia, dan tak tahu cara nak lulus.

Ramai graduan gagal. Ramai yang over-confident dengan kelulusan dan pengalaman lampau semasa melakukan pratikal di tahun akhir.

Kelulusan akademik bukan faktor utama untuk berjaya dalam sesi temuduga atau interview kerja kerajaan. Banyak kemahiran diambil kira.

Penemuduga pula bukan sebarangan orang, mereka terdiri dari kalangan mereka yang arif, profesional dan hebat dalam pengurusan sumber manusia.

Jika anda calon yang dipanggil untuk sesi temuduga jawatan kosong SPA, pasti anda tidak mahu gagal. Sangat ramai yang kecewa apabila tak dapat nak lulus temuduga kerja kerajaan ini. Biasalah yang mohonnya ramai, tetapi slotnya sikit. Kena pula pengambilan kakitangan kerajaan sangat ketat.

Jadi kali ni iKerjayaGraduan nak kongsikan beberapa panduan, cara dan tips temuduga kerajaan. Semoga ianya dapat membantu anda semua, terutama yang telah dipanggil untuk sesi temuduga jawatan oleh SPA.

1. Jagalah Penampilan diri Ketika Hadir Temuduga

Penampilan diri penting untuk lulus temuduga SPA
Penampilan diri perlu dijaga semasa menghadiri temuduga atau interview kerja kerajaan. Anda perlu nampak skema pada hari temuduga tersebut.  Yang penting nampak kemas, profesional dan menarik. Namun, jangan over .. berpadalah. Tak mahulah gaya anda mengalahkan seseorang berjawatan Perdana Menteri.

2. Sentiasa Bersikap Tenang Sepanjang Temuduga

Anda kena datang dalam keadaan tenang dan jangan kelam-kabut. Ini pentingnya anda melakukan persediaan awal mental dan fizikal. Dah bersedia untuk segala kemungkinan. Sentiasa persiapkan diri daripada segi:
  • Resume telah pun disiapkan. Pastikan semua dokumen yang diperlukan sudah berada dalam fail holder berdasarkan permintaan dalam surat panggilan temuduga yang diterima sebelum ini. 
  • Sangat penting agar pastikan segala dokumen disusun mengikut urutan. 
  • Tahu lokasi temuduga. Jangan silap pergi ke tempat temuduga yang bukan untuk anda.
  • Tidur awal dan cukup (disiplin diri iaitu datang awal)

3. Tahu Tugas, Skop serta Peranan Jawatan Kerajaan Dipohon

Mahu lulus temuduga kerja kerajaan yang anda pohon, wajib tahu tugas, skop serta peranan bagi jawatan tersebut. Anda juga perlu selidik struktur dan organisasi kerajaan. Buatlah sedikit kajian mengenai beberapa jabatan atau kementerian terutamanya tugas-tugas yang dipikul oleh jabatan yang berlainan.

Buat perbandingan dengan pentadbiran negeri (dan sebagainya) untuk memahami perbezaan dari segi struktur dan fungsi. Ini terutamanya penting untuk mereka yang bakal menghadiri temuduga PTD (Pegawai Tadbir dan Diplomatik).

4. Buat Homework Berkaitan Jawatan

Buat homework dan latih tubi berulang kali. Jangan menghafal tetapi memahami. Contoh terbaik soalan lazim temuduga SPA ialah:

"Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan, bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?"

"Seorang pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini?"

Jadi, anda kena sentiasa bersedia dengan soalan-soalan sebegini. Jangan kerana jawapan anda itu bakal menyebabkan anda gagal lulus dalam temuduga jawatan kosong SPA yang diminta. Sayang weih...

5. Isu semasa

Anda kena rajin membaca. Mesti ambil tahu isu semasa dan terkini di Malaysia sebab kemungkinan besar penemuduga akan bertanya soalan-soalan berkaitan isu semasa.

Sebagai contoh, panel penemuduga berkemungkinan bertanyakan pendapat anda tentang dasar luar terbaru Amerika di bawah pemerintahan presiden terkini. Manakala, dari konteks dalam negeri, anda mungkin diminta menghuraikan pandangan tentang konsep Malaysia Baharu atau mungkin memberikan pandangan berkaitan sistem percukaian di Malaysia.

6. Berusaha Walaupun Tidak Tahu

Berusaha untuk memberikan jawapan kepada setiap soalan temuduga yang ditanya, walaupun anda tidak pasti atau mungkin tidak tahu jawapan yang tepat. Elakkan diri daripada bersikap pasif, pendiam semasa temuduga kerajaan ini. Elakkan sesi temuduga menjadi hambar.

Kalau teruskan juga, harapan anda untuk masuk kerja ke sektor kerajaan makin menipis! Sia-sia nanti anda mohon kerja jawatan kosong SPA.

Ingatlah! Bukan sesuatu yang memalukan jika anda tak tahu jawapan kepada sesuatu soalan temuduga.

Tetapi, jangan pula anda sekadar menjawab "maaf, saya tidak tahu".

Sebaliknya, cuba terangkan sejauh mana yang anda tahu dan tunjuk usaha kepada penemuduga bahawa anda sanggup bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu ilmu atau maklumat.


7. Bersemangat dan Bercita-Cita 

Panel penemuduga sangat sukakan calon yang bersemangat dan bercita-cita tinggi. Anda perlu menjadi calon seperti ini.

Sebenarnya, selain daripada menguji pengetahuan, penemuduga ingin mengetahui sejauh mana usaha atau inisiatif anda untuk mencuba. Mereka juga ingin bersemuka dengan calon perkhidmatan awam yang mempunyai kemahiran berkomunikasi. Tunjukkan anda boleh membuat analisa kepada sesuatu persoalan dan isu yang diberikan.

Nak lulus temuduga kerja kerajaan, anda mesti bersemangat! Jangan lesu dan nampak lemah!.

8. Sokong Dasar Kerajaan

Tidak kira apa fahaman politik anda sekalipun, mesti menyokong dasar kerajaan terkini semasa ditemuduga. Anda akan berkhidmat dalam kerajaan, dan bukan dalam parti politik.

9. Buktikan Minat 

Buktikan yang anda sememangnya sangat berminat jika diberikan peluang untuk bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Tunjukkan keyakinan dan semangat anda kepada panel penemuduga (biasanya akan ditanya pada sesi akhir temuduga, samada anda mahu katakan sesuatu nanti).

Beritahu harapan dan fokus anda dalam kerjaya kerja kerajaan yang anda pohon kepada penemuduga. Pastikan ia kena dan selaras dengan misi perjawatan kerja kerajaan.

10. Jangan Terlalu Peramah

Tak salah kalau anda nak jadi peramah tapi jangan sampai mengganggu orang lain. Jangan terlalu over dengan penemuduga. Hormati mereka yang menemuduga. Mereka itu yang akan luluskan atau gagalkan sesi temuduga kerja jawatan kerajaan yang dipohon.

Tapi janganlah senyap sangat. Orang tanya sepatah, anda jawab sepatah. Bersederhana.

Jawab soalan-soalan temuduga berdasarkan fakta dan dengan penuh kredibiliti.

Rugi jika tak lulus setelah berhempas-pulas jawab soalan peperiksaan SPA. Rugi jika abaikan tips dan cara nak lulus temuduga ini, sebab banyak kelebihan kerja kerajaan yang bakal anda lepaskan.

Aug 14, 2018

Video Panduan Jawab Peperiksaan Online SPA

Syabas dan tahniah andai anda dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk duduki peperiksaan online. Ini bermakna anda layak untuk menjalani tapisan pertama dalam permohonan kerja di dalam sektor kerajaan.

Info Berkaitan Peperiksaan Online SPA

Video Panduan Jawab Peperiksaan Online SPA
Tapisan pertama ini adalah bersandarkan kepada kelayakan akademik serta pengalaman anda, seperti yang diisi di dalam permohonan online perjawatan di laman web SPA. Ia juga berdasarkan kepada permohonan yang telah anda buat untuk sesuatu jawatan yang disenaraikan.

Biasanya, pihak SPA akan menghantar email kepada anda memberitahu tentang panggilan hadiri peperiksaan ini. Itu sebab email yang aktif diperlukan agar anda tidak terlepas peluang kepada sebarang hebahan dibuat oleh pihak SPA.

Makluman akan dihantar paling tidak, seminggu sebelum tarikh peperiksaan online menerusi email calon.

Wajib Buat Semakan Online Info Peperiksaan

Dan semua calon yang ada memohon jawatan yang dipohon mesti menyemak secara online samada mereka terlibat dengan peperiksaan ini, selain maklumat berkaitan peperiksaan tersebut bakal diadakan di laman web SPA.

Bukan semua jawatan dipohon menerusi SPA perlu menghadapi peperiksaan online ini.

Terdapat beberapa jawatan di mana syarat kelayakan adalah terbuka dan sesetengahnya memerlukan bakat tertentu, skim perkhidmatan telah mensyaratkan agar calon lulus peperiksaan khas yang ditadbir oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.

Terdapat beberapa skop ujian yang ditadbir iaitu kognitif, aptitud, bakat, sahsiah dan fizikal. Pun begitu, soalan-soalan yang akan ditanya bergantung juga dengan jenis, gred, dan skop jawatan.

Calon-calon yang lulus peperiksaan khas ini, biasanya akan dipanggil untuk satu sessi temu duga. 

Manakala, bagi memasuki Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik, calon-calon yang lulus peperiksaan disyaratkan pula supaya wajib lulus tapisan di 'Assesment Centre' sebelum dipanggil temu duga.

Video Panduan Menjawab Peperiksaan Online SPA

Buat anda yang mungkin pertama kali menghadapi peperiksaan online dikendalikan oleh SPA, bolehlah tonton video di bawah ini sebagai persiapan awal untuk hadapi peperiksaan tersebut.

Ia merupakan panduan penting yang menunjukkan langkah-langkah untuk memulakan peperiksaan online ini.

Nota Ringkas Pengetahuan Am Serta Contoh Soalan Matematik Peperiksaan Online SPA

Anda calon peperiksaan Pegawai Tadbir N29 pada Ogos 2018? Sudah buat persediaan untuk peperiksaan online bagi jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 tak? Ok. Jika belum, baik anda lakukan sekarang! Ramai yang mohon jawatan ini suda buat persediaan awal.

Setakat semalam (13 Ogos) sudah 1,247 orang calon mendahului anda. Mereka buat pembelian rujukan Penolong Pegawai Tadbir N29 dan dah mula studi. Mereka bersungguh nak lulus peperiksaan ini.

Nota Ringkas dan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29

Anda kena ambil tahu, dah dua tahun pihak SPA tidak menjalankan peperiksaan online untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29. Tahun ini, nampaknya akan ada pengambilan besar-besaran. Malah, sebelum peperiksaan 15 Ogos untuk gred N29 ini, telah ada peperiksaan di peringkat negeri untuk jawatan yang sama.

Memang ramai calon yang mahukan jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 ini.

Jika anda salah seorang calon, anda mesti bersaing. Anda perlu lulus. Anda tidak mahu disingkirkan ke peringkat seterusnya.

Nak lulus dalam peperiksaan ini, anda kena buat persediaan!

Dapatkan pakej rujukan disediakan oleh Tim Infokerjaya. Pakej rujukan peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29 ini mengandungi antara lain contoh-contoh soalan pengetahuan am dan juga soalan matematik.

Ia juga lengkap dengan nota-nota ringkas serta illustrasi untuk mudahkan anda.

Peperiksaan N29 - Nota Pengetahuan Am

Peperiksaan N29 - Nota Pengetahuan Am
Peperiksaan N29 - Nota Pengetahuan Am

Peperiksaan N29 - Nota Konsep Matematik


Peperiksaan N29 - Nota Konsep Matematik

Peperiksaan N29 - Nota Konsep Matematik
Peperiksaan N29 - Nota Konsep Matematik
Buat tempahan anda sekarang, hanya klik pautan diberikan di bawah, pilih pakej rujukan anda, buat pembayaran ... dan rujukan ini akan dihantar menerusi email anda.

Ia merupakan panduan dan rujukan dalam bentuk ebook. Jadi, tiada kos penghantaran. Semuanya secara online.

[+] https://jvsecurepay.com/affiliates/ppt/2624

Hari ini 14 Ogos adalah hari terakhir mendapatkan rujukan ini.

Aug 13, 2018

Tips & Panduan Ringkas Semasa Menduduki Peperiksaan Online SPA

Terlibat dan dipanggil untuk duduki Peperiksaan Online SPA? Ikuti panduan ringkas ini untuk bantu anda sebagai calon menduduki peperiksaan ini dengan jayanya.

Sebarkan kepada rakan-rakan anda yang terlibat dengan mana-mana peperiksaan online samada jawatan di peringkat persekutuan mahupun negeri.
Panduan

Tips dan Panduan Ringkas Menduduki Peperiksaan Online SPA

Tips dan Panduan Ringkas Menduduki Peperiksaan Online SPA
Panduan ringkas ini adalah bagi membantu calon di dalam persediaan menduduki Peperiksaan Online SPA.

Terdapat beberapa faktor utama yang dikenalpasti menyebabkan gangguan terhadap capaian internet. Diantaranya adalah seperti berikut:

1. Virus, Malware, Spyware

Sekiranya dijangkiti, sistem pengoperasian komputer boleh terganggu dan gagal beroperasi dengan baik. Ini juga boleh menyebabkan gangguan terhadap capaian internet.

Pencegahan:

Guna antivirus yang diyakini selamat. Sila scan komputer anda dan pastikan pattern antivirus yang digunakan adalah terkini.

2. Browser (add on dan plugin terlalu banyak)

Sesetengah plugin atau add on adalah spyware. Ini boleh memudaratkan prestasi kelajuan capaian ke internet komputer anda.

Pencegahan:

Anda boleh menggunakan tetapan default setting bagi browser masing-masing.
Contoh:
  • Internet Explorer:
    • internet option >> Advanced >> Reset Internet Explorer settings
  • Chrome:
    • Setting >> Reset Settings

Penggunaan browser Mozilla, Google Chrome, Internet Explorer dan Safari adalah yang dicadangkan bagi capaian ke Sistem Peperiksaan Online SPA.

3. Kuota Internet (Pengguna Broadband)

Jika kuota internet anda telah hampir mencapai had maksimum, ini boleh mengakibatkan gangguan capaian internet semasa menduduki Peperiksaan Online SPA.

Pencegahan:

Sila pastikan kuota capaian internet anda mencukupi sebelum menduduki Peperiksaan Online SPA.

4. Windows Firewall

Penggunaan Windows Firewall adalah satu cara untuk mengelak dari sebarang ancaman penceroboh. Namun sekiranya tetapan firewall rules yang dilakukan tidak menepati keperluan dan kegunaan seharian, ia boleh mengganggu sistem komputer anda.

Pencegahan:

Sila pastikan firewall rules, tidak mengganggu aplikasi rangkaian internet yang sering digunakan.

5. Fungsi Auto Update Perisian

Banyak perisian sekarang yang mempunyai fungsi auto update dari internet secara percuma mahupun berbayar. Proses ini boleh mengganggu prestasi kelajuan capaian internet anda.

Pencegahan:

Gunakan msconfig untuk menetapkan setiap program yang jarang anda gunakan supaya tidak autorunpada masa startup. Anda boleh menyemak semula senarai service (dari administrative tools – dalam control panel) yang diprogramkan untuk larian secara auto. Sekiranya tidak perlu, disable service tersebut.

Semoga panduan ini akan membantu anda menduduki dan menjawab soalan peperiksaan online SPA dengan baik dan lancar.

Sumber: Laman Web SPA

Aug 12, 2018

Tiket Wayang Cuma RM8/RM10 Sepanjang Ogos September

Siapa di antara anda suka menonton wayang? Ini peluang untuk pelajar mahupun lepasan graduan menikmati harga tiket wayang lebih murah, iaitu cuma RM10 untuk tiket dewasa, manakala cuma RM8 sahaja buat pelajar.

Tapi, jika anda pengguna Hong Leong, anda boleh dapat diskaun tambahan sebanyak RM6 menggunakan kad GSC Hong Leong Master Card dan Visa. Ini bermakna, anda cuma bayar RM2 sahaja untuk menonton filem-filem terbaru di pawagam GSC.

Tiket Wayang Cuma RM8/RM6 Malah RM2 Sepanjang Ogos September

Tiket Wayang Cuma RM8/RM6 Malah RM2 Sepanjang Ogos September
Tentu sangat menarik untuk mereka yang gemar ke panggung wayang.

Sempena menyambut Hari Kemerdekaan negara pada 31 Ogos ini, Golden Screen Cinemas (GSC) melancarkan kempen ‘Sayangi Malaysiaku’ yang menawarkan tiket pawagam berharga RM10 kepada pelanggannya setiap hari bermula 2 Ogos sehingga 26 September ini.

Tiket wayang GSC berharga RM10 untuk dewasa, dibenarkan untuk semua tayangan setiap hari sebelum jam 1 petang. Walaubagaimanapun, tiket murah ini hanya sah untuk filem 2D sahaja.

Tiket pelajar hanya RM8 pula dibenarkan dari hari Isnin hingga Jumaat, tertakluk untuk movie sebelum jam 6 petang. Juga, hanya sah untuk filem 2D sahaja.

Untuk pemegang kad Hong Leong, untuk dapatkan tiket wayang GSC serendah RM2, perlu buat pembelian untuk filem ditayangkan sebelum jam 1 petang.
  • Dewasa hanya RM4 sebelum 1pm
  • Pelajar hanya RM2 sebelum 1pm

Oh ya, semua pembelian tiket GSC perlu menggunakan aplikasi dalam talian dan rasmi sahaja. Boleh nikmati harga tiket wayang murah dari GSC ini pada semua cawangan Malaysia kecuali di GSC Terminal 1, Seremban.
Tiket Wayang Cuma RM8/RM6 Malah RM2 Sepanjang Ogos September
Untuk sebarang maklumat, boleh terus layari laman web rasmi Golden Screen Cinemas.

Sumber: Blog MauKerja