Nov 8, 2019

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Jawatan Gred 19

Nak cari contoh-contoh soalan Ujian Psikometrik untuk gred jawatan H19 dan N19? Jika anda adalah calon yang terlibat dengan ujian Psikometrik bulan November 2019 untuk jawatan gred 19 ini dan masih tercari bahan untuk melakukan persediaan, in Sha Allah, blog ini ada rujukan khas yang boleh anda gunakan.

Pakej rujukan Ujian Psikometrik ini diterbitkan oleh Tim Infokerjaya, mengandungi contoh-contoh soalan ujian lengkap dengan jawapan. Malah, penerangan jawapan turut diberikan untuk soalan-soalan pilihan.

Rujukan beserta Contoh Soalan Ujian Psikometrik H19 dan N19

Contoh Soalan Ujian Psikometrik H19 dan N19

Mungkin anda akan tertanya-tanya, bagaimanakah bentuk soalan ujian Psikometrik yang mungkin akan ditanya kepada calon-calon jawatan gred 19 ini?

Seperti soalan-soalan ujian Psikometrik bagi jawatan lain, ia akan bertanyakan soalan berkaitan tingkah-laku dan juga cara anda bertindak atau beremosi. Soalan mungkin senang pada pandangan anda, tetapi awas .. ada soalan yang memerangkap dan menyebabkan anda kurang mendapat markah untuk lulus ujian Psikometrik ini.

Maka, perlunya anda buat persediaan bagi membolehkan anda ketahui corak, jenis, cara, format dan bentuk soalan Psikometrik itu ditanya.

15 Contoh Soalan Ujian Psikometrik Gred 19



Berikut adalah antara contoh-contoh soalan ujian Psikometrik yang berkemungkinan berkaitan dengan jawatan gred 19.

1. Saya hanya berucap di khalayak ramai jika diberi peluang.
A. Ya
B. Tidak

2. Saya meminati bidang tugas sebagai seorang penasihat.
A. Ya
B. Tidak

3. Saya seorang yang sangat sistematik dan teliti.
A. Ya
B. Tidak

4. Saya akan memberi teguran kepada sesiapa sahaja jika dalam keadaan tertekan.
A. Ya
B. Tidak

5. Walaupun ada masa lapang, adalah kurang wajar menghabiskan tugas lebih awal.
A. Ya
B. Tidak

6. Di dalam mesyuarat, saya ambil inisiatif untuk bersuara memberi pendapat
A. Setuju
B. Tidak Setuju

7. Saya cuba mengundur diri jika prestasi kerja saya ditegur
A. Setuju
B. Tidak Setuju

8. Saya berminat menjadi pengerusi untuk menubuhkan kelab kesihatan.
A. Ya
B. Tidak

9. Saya akan menerima tanggungjawab diberikan walaupun ia di luar skop kerja
A. Ya
B. Tidak

10. Saya suka dengan aktiviti di luar waktu pejabat
A. Ya
B. Tidak

11. Saya aktif dalam aktiviti berkaitan kesihatan dan kecergasan
A. Ya
B. Tidak

12. Saya suka terbabit dengan aktiviti gotong-royong di sekolah
A. Ya
B. Tidak

13. Saya setuju dengan kempen kurangkan penggunaan plastik
A. Ya
B. Tidak

14. Cara saya menangani tekanan kerja ialah dengan bergurau-senda
A. Ya
B. Tidak

15. Kitar semula adalah satu kempen berterusan dan perlu dipraktikkan di premis kerajaan
A. Ya
B. Tidak

Set soalan ini bukan soalan ramalan atau set soalan sebenar ujian Psikometrik, tetapi ia adalah antara contoh soalan yang mungkin ditanya berdasarkan format soalan Psikometrik yang telah dikeluarkan oleh pihak berwajib. 

Soalan Ujian Psikometrik Berkaitan Penyelesaian Masalah

Contoh soalan di atas cuma sebahagian daripada format Ujian Psikometrik. Ada satu lagi bahagian di mana calon perlu menjawab soalan-soalan matematik. Menerusi rujukan ini, pihak Tim Infokerjaya telah mudahkan untuk anda.
Ujian Psikometrik Berkaitan Penyelesaian Masalah

Soalan penyelesaian masalah ujian Psikometrik biasanya adalah soalan-soalan matematik peringkat SPM. Jadi, adalah penting untuk anda ingat kembali beberapa formula penyelesaian masalah bagi membolehkan anda 'bertarung' dengan masa menjawab nanti.

Untuk bantu anda, ada satu rujukan khas untuk Ujian Psikometrik ini. Rujukan ini adalah rujukan terkini edisi 2019, dan soalan-soalan adalah yang telah dikemaskini.


Anda boleh klik link di atas untuk mendapatkan rujukan Psikometrik ini. Harganya mengikut pakej yang ada. Jika mampu, dan mahu mendapat lebih kelebihan daripada calon lain, disyorkan untuk ambil pakej penuh.

Semoga berjaya.

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam.

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik
Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa.

Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini.

Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon dalam bentuk soalan-soalan pelbagai pilihan jawapan. Kadangkala jawapan disediakan sangat hampir antara satu sama lain.

Bentuk Soalan Ujian Psikometrik

Soalan akan ditanya dalam banyak cara, samada berkaitan emosi, situasi, tindak-balas, dan juga penyelesaian matematik.
Contoh soalan ujian psikometrik
Ujian ini berkemungkinan hanya diberi 2 atau 4 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.


Tips Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana nak lulus dalam ujian Psikometrik? Gunakan 3 panduan penting ini:
  1. Jawab dengan pantas
  2. Perlihatkan nilai-nilai positif
  3. Sembunyikan nilai-nilai negatif

Nampak mudah dan senang, tetapi soalan ujian Psikometrik adalah ujian yang boleh memerangkap calon untuk gagal.

Menerusi kekangan masa, ada calon yang tersilap langkap dalam memberikan jawapan yang dikehendaki. Masa menjadi faktor yang bakal mempengaruhi cara calon menilai dan menjawab soalan yang ditanya.

Kadangkala, ada soalan yang ditanya secara berulangan, tetapi dengan cara yang sedikit berlainan. Pemeriksa boleh melihat kecenderungan anda untuk tidak menjawab dengan jujur soalan yang sama ini.

Jadi, hati-hati dan faham maksud soalan tersebut sebelum melihat kepada pilihan jawapan yang disertakan.

Untuk memastikan anda selesa dan faham bagaimana soalan-soalan ujian Psikometrik ini ditanya di dalam peperiksaan sebenar, sebaiknya ialah anda melakukan persediaan menerusi latihan latih-tubi contoh-contoh soalan ujian Psikometrik yang pelbagai.

Dapatkan contoh-contoh soalan format terkini yang agak mudah dicari sekarang.

Namun, untuk menjimatkan masa anda, kami syorkan anda menggunakan pakej rujukan Ujian Psikometrik yang telah diterbitkan oleh Tim Infokerjaya. Ada banyak contoh soalan untuk anda lakukan latih-tubi. Malah, cara jawapan dipilih juga disertakan supaya anda sedar bahawa jawapan tersebut adalah tepat.

Nak akses kepada pakej rujukan ini? Klik pautan disediakan di bawah ini, dan buat tempahan segera:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Jangan tunggu saat akhir, kerana ia akan merugikan anda. Kena ingat, bukan anda seorang sahaja yang akan mengambil ujian Psikometrik. Ada ribuan calon lain yang turut mendapat panggilan yang sama daripada SPA.
 
Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Calon Lulus Psikometrik Kongsi Tips Kejayaan

Ujian Psikometrik kemasukan kerja kerajaan bukan lagi sebahagian format peperiksaan dalam Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam (PSEE). Sejak awal tahun 2019, bahagian Psikometrik telah dijadikan satu ujian khusus kepada calon.

Malah, satu portal khas untuk ujian Psikometrik telah disediakan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk mengendalikan peperiksaan online ini secara khusus. Ini menunjukkan bahawa ujian Psikometrik satu ujian yang penting untuk calon lulus dengan jayanya.

Rahsia Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Perkhidmatan Awam

Rahsia Lulus Ujian Psikometrik
Ujian ini penting bagi kebanyakkan permohonan gred jawatan dalam kerja kerajaan. Ujian ini menguji calon dengan soalan-soalan berkaitan personaliti dan sahsiah. Ia menilai mengenai reaksi dan respon calon terhadap sesuatu situasi serta keadaan.

Kadangkala, ujian ini akan memasukkan beberapa soalan-soalan berkaitan penyelesaian masalah seperti soalan matematik logik dan yang melibatkan rumus matematik asas. Biasanya, soalan-soalan psikometrik berbentuk soalan matematik ini dimasukkan untuk 'melengahkan' masa calon selain cuba memesongkan pemikiran calon sebelum menjawab soalan psikometrik sebenar.

Tips lulus ujian Psikometrik SPA
Ujian ini dibuat bagi memastikan kriteria personaliti sesuai untuk sesuatu gred jawatan yang dipohon. Ia digunakan sebagai cara menapis calon-calon yang benar-benar berminat untuk menceburi bidang kerjaya yang dipilih.

Penilaian dibuat berdasarkan kepada kecenderungan jawapan diberikan oleh calon pada setiap soalan Psikometrik. Soalan akan ditanya dalam bentuk pilihan jawapan pelbagai. Kadangkala soalan ditanya dan diberikan set jawapan yang hampir.


Ujian ini berkemungkinan hanya diberi 2 atau 4 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

Dulu, Ujian Psikometrik dikenali sebagai seksyen atau bahagian Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online SPA.

Secara amnya, bentuk soalan tidaklah sesukar mana, namun pemilihan jawapan yang tepat dan sesuai perlu menepati dengan kehendak atau keperluan gred jawatan yang dipohon. Ramai calon ujian sebelum ini GAGAL kerana tidak menepati kepada kehendak ini.

Pun begitu, seandainya calon peka dan faham bagaimana soalan Psikometrik ini ditanya, ia bukanlah perkara yang mustahil untuk calon menjawabnya dengan baik dan LULUS dalam ujian Psikometrik ini.

Calon Kongsi Kejayaan Lulus Ujian Psikometrik

Nak tahu bagaimana nak lulus di dalam ujian Psikometrik ini?

Mari lihat tips dan perkongsian kejayaan oleh calon-calon ujian Psikometrik terdahulu di bawah ...

Calon lulus Ujian Psikometrik


Nak lulus dalam ujian Psikometrik kendalian SPA? Gunakan rujukan yang mereka gunakan untuk membuat persediaan sebelum ujian sebenar.

Semua calon yang berjaya LULUS UJIAN PSIKOMETRIK ini menggunakan rujukan yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya. Tim Infokerjaya telah membantu ratusan ribu calon untuk berjaya di dalam peperiksaan kemasukan kerja kerajaan sejak tahun 2008/2009 lagi.

Mereka berpengalaman luas dalam menyediakan sumber rujukan peperiksaan online terkini dan sentiasa diperkemas dari semasa ke semasa mengikut keperluan pihak SPA.

Jika anda antara ribuan calon yang mencari sumber rujukan Ujian Psikometrik, maka sangat disyorkan untuk mendapatkan pakej rujukan Ujian Psikometrik dari Tim Infokerjaya.

Nak menjadi seperti calon lulus Psikometrik sebelum ini? Klik pautan di bawah untuk tempahan segera.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Pastikan anda memiliki rujukan dan contoh-contoh soalan disediakan sebelum tarikh peperiksaan sebenar. Jangan lakukan persediaan di saat akhir, kerana ia akan merugikan.

Tunjukkan kesungguhan anda untuk jawatan yang anda telah pohon, buatlah latih-tubi dan ikuti tips dan panduan untuk lulus Ujian Psikometrik yang disediakan dalam rujukan ini. In Sha Allah, kejayaan bakal menjadi milik anda sepertimana calon-calon terdahulu.

Tempah sekarang ..

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Semoga berjaya.

Sumber Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Mahu lulus ujian Psikometrik untuk kemasukan kerjaya dalam sektor Perkhidmatan Awam tahun ini? Jika anda dipanggil, anda bertuah kerana kami ada sumber rujukan untuk anda lakukan persediaan sebelum peperiksaan atau ujian Psikometrik sebenar.

Anda perlukan rujukan, kerana Ujian Psikometrik bukan ujian biasa-biasa. Ia ujian pertama bagi kebanyakkan jawatan dalam kemasukan ke sektor Perkhidmatan Awam. Ia ujian awal untuk singkirkan calon yang tidak kompeten. Ia ujian untuk memastikan hanya calon yang berkebolehan menangani masalah sahaja akan terpilih.

Sumber Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Anda mungkin tidak tahu bagaimana bentuk dan format soalan ujian Psikometrik ini ditanya. Jadi, sangat penting untuk anda persiapkan diri dengan bentuk-bentuk serta format soalan ujian Psikometrik yang boleh memerangkap.

Apatah lagi dalam format terbaru ujian Psikometrik, ada soalan-soalan berbentuk penyelesaian matematik. Sangat penting anda memberikan jawapan yang tepat supaya anda boleh melepasi markah lulus yang telah ditetapkan.

Gunakan Rujukan Khas Ujian Psikometrik Tim Infokerjaya

Andai anda belum biasa dengan soalan-soalan Psikometrik ini, maka kami syorkan anda menggunakan rujukan khas ujian Psikometrik yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Ia merupakan satu-satunya rujukan dan panduan untuk menjawab soalan-soalan ujian Psikometrik yang boleh anda jumpa - dikemaskini dan sentiasa tersedia dengan format terbaru.

[Baca Juga] Contoh-contoh Soalan Matematik Ujian Psikometrik

Di dalam rujukan ini, anda akan ketahui bagaimana cara untuk menjawab dengan betul soalan-soalan Psikometrik kemasukan kerja kerajaan. Anda akan diberikan tips serta panduan untuk memilih jawapan yang betul dan tepat.

Harus diingatkan, walaupun soalan-soalan Psikometrik nampak mudah, tetapi ada beberapa soalan memerangkap yang agak mengelirukan. Jika anda tidak benar-benar memahami bentuk soalan, kemungkinan anda akan melakukan kesilapan.

Jangan buat silap. Anda seharusnya lulus dalam ujian Psikometrik ini.

Inginkan panduan serta sumber rujukan sebagai persediaan ke ujian Psikometrik, maka gunakan link di bawah ini untuk membuat tempahan segera.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Gunakan waktu yang diberikan kepada anda untuk menelaah contoh-contoh soalan ujian Psikometrik yang disediakan. Pastikan anda faham bagaimana soalan ujian ini ditanya, dan cara memilih jawapan yang tepat kepada soalan disediakan.

Rujukan ujian Psikometrik versi terkini 2019
Rujukan ujian Psikometrik versi terkini 2019

Rujukan ini ada set-set soalan Psikometrik untuk membantu. Malah, ia disertakan jawapan untuk anda faham kenapa jawapan tersebut dipilih.

Andai sebelum ini anda pernah terkandas, maka pastikan ujian kali ini anda LULUS.

Gunakan rujukan ini sebaiknya. Buat persediaan!

Nov 5, 2019

Contoh Soalan Bahasa Inggeris PSEE Pembantu Antidadah S19

Ada yang mencari contoh soalan percuma untuk Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam bagi jawatan Pembantu Antidadah S19 dijadualkan November ini? Usah risau, kami ada set soalan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris untuk anda gunakan sebagai rujukan ringkas.

Contoh soalan Bahasa Inggeris di bawah ini bukanlah soalan sebenar peperiksaan online PSEE Pembantu Antidadah gred S19. Namun, daripada pengalaman meneliti soalan-soalan peperiksaan online SPA yang sebelum ini, kami telah berusaha bersama Tim Infokerjaya menyediakan contoh soalan terbaik bagi memperlengkapkan persediaan anda untuk hadapi peperiksaan ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Format peperiksaan online bagi Pembantu Antidadah sedikit berbeza dengan peperiksaan online jawatan kerajaan yang lain. Ianya memang telah dijangka kerana keperluan setiap Kementerian dan Jabatan Kerajaan adalah berbeza.

Bersandarkan kepada keperluan yang berlainan ini, maka setiap peperiksaan online SPA adalah tidak sama samada dari segi format peperiksan, bentuk soalan, dan dari segi kepayahan/kesukaran setiap soalan.

Calon yang terlibat perlu bersedia mental dan fizikal. Cabaran pertama untuk memastikan diri sesuai dengan jawatan yang dipohon sebelum ke peringkat seterusnya iaitu temuduga.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19
Baiklah, bagi membantu anda mendapat sekilas pandang bagaimana bentuk soalan Kefahaman Bahasa Inggeris PSEE Pembantu Antidadah S19 ini, anda boleh lihat pada contoh soalan berikut:


David, my son was born by emergency caesarean section in a hospital in Cambridge, England. The first thing I noticed when they pulled him into the world was a gaping black hole in the middle of his face. Strangely, I wasn’t shocked by his harelip. I was infatuated by the tiny life I held in my arms.

But things did not go well. David struggled to feed, he choked and slept a lot. I could no longer hide my fear I knew that he was ill. We were back in hospital before he was a month old. There we saw various specialists who meticulously catalogued a long list of abnormalities.

After days of tests and consultations, the doctor told us among other things that David had holes in the heart, only one kidney, spinal abnormalities and the fibres connecting the two hemispheres of the brains were missing. The doctor said that David has to have open-heart surgery really soon.

His words sank in, but I had already made the decision. David was all right. “But he is so much more at ease away from here. We don’t want any more investigations. No more needles or tests unless you can prove they will improve his quality of life. We fly back to Nepal this Sunday.”

Back in Nepal, the peace and pace was healing for all of us, and David’s tube stayed in less and less. He seemed to be doing so well that we decided to take a break and head into the mountains. We flew to Pokhara and we walked north towards the grand Annapura, through the deepest gorge in the world.

At a height of 2807m above sea level, we were short of breath but the holes in David’s heart had stimulated him to produce more red blood cells to cope in the thin mountain air.

When David was five months old, we took him back to the Cambridge hospital. The clinical staffs were amazed at how well David had done. They were astonished that his growing heart had repaired theholes. He no longer needed the medicines – and he never had that open heart surgery.


Berikut adalah contoh soalan yang ditanya ...

 Jika anda mahu persediaan peperiksaan yang lebih lengkap, boleh rujuk pada panduan disediakan di bawah ini:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/aadk19/2624

Ia merupakan pakej rujukan yang menyediakan contoh-contoh soalan terbaik untuk keperluan PSEE Pembantu Antidadah S19. Semua contoh soalan disediakan dalam pakej rujukan ini telah disediakan jawapan lengkap dengan penerangan.

Malah, ia juga dilengkapkan dengan nota padat khas untuk peperiksaan ini bagi menjimatkan masa calon terlibat memahami banyak aspek berkaitan tugas dan tanggungjawab Pembantu Antidadah S19.

Jangan persiakan peluang ini. Tak tahu nak baca apa, tak pasti format exam, gunakan rujukan yang telah disediakan ini khas untuk Pembantu Antidadah S19.



[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/aadk19/2624

Semoga berjaya.

Oct 25, 2019

Tips & Cara Nak Lulus Temuduga Kerja Jawatan Kosong SPA

Siapa yang tak nak lulus dalam sesi temuduga kerja, ye tak? Lagi-lagi kalau ia merupakan temuduga atau interview pertama kali. Dah tu pulak, kemasukan ke dalam sektor perkhidmatan awam atau kerja kerajaan.

Ramai para lepasan IPT dan graduan yang memohon untuk masuk kerja kerajaan ni. Bila ada je iklan jawatan kosong disiarkan oleh pihak SPA, maka ramailah yang akan masuk laman web SPA membuat permohonanan secara online untuk masuk kerja kerajaan ni.

Nak Lulus Temuduga Jawatan Kosong SPA? Baca 10 Tips Di Bawah ..

Tips Untuk Lulus Temuduga SPA
Di sebalik peperiksaan yang dikenakan syarat oleh SPA, mereka yang mahu kerja kerajaan mesti dan wajib lulus temuduga yang dijalankan. Siapa yang dah lulus peperiksaan SPA, pasti akan dipanggil oleh pihak SPA untuk sesi temuduga ini - bergantung dengan jawatan kosong SPA dipohon.

Ramai yang terkandas, terutama graduan pertama kali menerima panggilan temuduga jawatan kosong SPA. Masalah utama mereka yang gagal dalam temuduga adalah kerana tidak bersedia, dan tak tahu cara nak lulus.

Ramai graduan gagal. Ramai yang over-confident dengan kelulusan dan pengalaman lampau semasa melakukan pratikal di tahun akhir.

Kelulusan akademik bukan faktor utama untuk berjaya dalam sesi temuduga atau interview kerja kerajaan. Banyak kemahiran diambil kira.

Penemuduga pula bukan sebarangan orang, mereka terdiri dari kalangan mereka yang arif, profesional dan hebat dalam pengurusan sumber manusia.


Jika anda calon yang dipanggil untuk sesi temuduga jawatan kosong SPA, pasti anda tidak mahu gagal. Sangat ramai yang kecewa apabila tak dapat nak lulus temuduga kerja kerajaan ini. Biasalah yang mohonnya ramai, tetapi slotnya sikit. Kena pula pengambilan kakitangan kerajaan sangat ketat.

Jadi kali ni iKerjayaGraduan nak kongsikan beberapa panduan, cara dan tips temuduga kerajaan. Semoga ianya dapat membantu anda semua, terutama yang telah dipanggil untuk sesi temuduga jawatan oleh SPA.

1. Jagalah Penampilan diri Ketika Hadir Temuduga

Penampilan diri penting untuk lulus temuduga SPA
Penampilan diri perlu dijaga semasa menghadiri temuduga atau interview kerja kerajaan. Anda perlu nampak skema pada hari temuduga tersebut.  Yang penting nampak kemas, profesional dan menarik. Namun, jangan over .. berpadalah. Tak mahulah gaya anda mengalahkan seseorang berjawatan Perdana Menteri.

2. Sentiasa Bersikap Tenang Sepanjang Temuduga

Anda kena datang dalam keadaan tenang dan jangan kelam-kabut. Ini pentingnya anda melakukan persediaan awal mental dan fizikal. Dah bersedia untuk segala kemungkinan. Sentiasa persiapkan diri daripada segi:
  • Resume telah pun disiapkan. Pastikan semua dokumen yang diperlukan sudah berada dalam fail holder berdasarkan permintaan dalam surat panggilan temuduga yang diterima sebelum ini. 
  • Sangat penting agar pastikan segala dokumen disusun mengikut urutan. 
  • Tahu lokasi temuduga. Jangan silap pergi ke tempat temuduga yang bukan untuk anda.
  • Tidur awal dan cukup (disiplin diri iaitu datang awal)

3. Tahu Tugas, Skop serta Peranan Jawatan Kerajaan Dipohon

Mahu lulus temuduga kerja kerajaan yang anda pohon, wajib tahu tugas, skop serta peranan bagi jawatan tersebut. Anda juga perlu selidik struktur dan organisasi kerajaan. Buatlah sedikit kajian mengenai beberapa jabatan atau kementerian terutamanya tugas-tugas yang dipikul oleh jabatan yang berlainan.

Buat perbandingan dengan pentadbiran negeri (dan sebagainya) untuk memahami perbezaan dari segi struktur dan fungsi. Ini terutamanya penting untuk mereka yang bakal menghadiri temuduga PTD (Pegawai Tadbir dan Diplomatik).

4. Buat Homework Berkaitan Jawatan

Buat homework dan latih tubi berulang kali. Jangan menghafal tetapi memahami. Contoh terbaik soalan lazim temuduga SPA ialah:

"Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan, bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?"

"Seorang pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini?"

Jadi, anda kena sentiasa bersedia dengan soalan-soalan sebegini. Jangan kerana jawapan anda itu bakal menyebabkan anda gagal lulus dalam temuduga jawatan kosong SPA yang diminta. Sayang weih...

5. Isu semasa

Anda kena rajin membaca. Mesti ambil tahu isu semasa dan terkini di Malaysia sebab kemungkinan besar penemuduga akan bertanya soalan-soalan berkaitan isu semasa.

Sebagai contoh, panel penemuduga berkemungkinan bertanyakan pendapat anda tentang dasar luar terbaru Amerika di bawah pemerintahan presiden terkini. Manakala, dari konteks dalam negeri, anda mungkin diminta menghuraikan pandangan tentang konsep Malaysia Baharu atau mungkin memberikan pandangan berkaitan sistem percukaian di Malaysia.

6. Berusaha Walaupun Tidak Tahu

Berusaha untuk memberikan jawapan kepada setiap soalan temuduga yang ditanya, walaupun anda tidak pasti atau mungkin tidak tahu jawapan yang tepat. Elakkan diri daripada bersikap pasif, pendiam semasa temuduga kerajaan ini. Elakkan sesi temuduga menjadi hambar.

Kalau teruskan juga, harapan anda untuk masuk kerja ke sektor kerajaan makin menipis! Sia-sia nanti anda mohon kerja jawatan kosong SPA.

Ingatlah! Bukan sesuatu yang memalukan jika anda tak tahu jawapan kepada sesuatu soalan temuduga.

Tetapi, jangan pula anda sekadar menjawab "maaf, saya tidak tahu".

Sebaliknya, cuba terangkan sejauh mana yang anda tahu dan tunjuk usaha kepada penemuduga bahawa anda sanggup bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu ilmu atau maklumat.


7. Bersemangat dan Bercita-Cita 

Panel penemuduga sangat sukakan calon yang bersemangat dan bercita-cita tinggi. Anda perlu menjadi calon seperti ini.

Sebenarnya, selain daripada menguji pengetahuan, penemuduga ingin mengetahui sejauh mana usaha atau inisiatif anda untuk mencuba. Mereka juga ingin bersemuka dengan calon perkhidmatan awam yang mempunyai kemahiran berkomunikasi. Tunjukkan anda boleh membuat analisa kepada sesuatu persoalan dan isu yang diberikan.

Nak lulus temuduga kerja kerajaan, anda mesti bersemangat! Jangan lesu dan nampak lemah!.

8. Sokong Dasar Kerajaan

Tidak kira apa fahaman politik anda sekalipun, mesti menyokong dasar kerajaan terkini semasa ditemuduga. Anda akan berkhidmat dalam kerajaan, dan bukan dalam parti politik.

9. Buktikan Minat 

Buktikan yang anda sememangnya sangat berminat jika diberikan peluang untuk bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Tunjukkan keyakinan dan semangat anda kepada panel penemuduga (biasanya akan ditanya pada sesi akhir temuduga, samada anda mahu katakan sesuatu nanti).

Beritahu harapan dan fokus anda dalam kerjaya kerja kerajaan yang anda pohon kepada penemuduga. Pastikan ia kena dan selaras dengan misi perjawatan kerja kerajaan.

10. Jangan Terlalu Peramah

Tak salah kalau anda nak jadi peramah tapi jangan sampai mengganggu orang lain. Jangan terlalu over dengan penemuduga. Hormati mereka yang menemuduga. Mereka itu yang akan luluskan atau gagalkan sesi temuduga kerja jawatan kerajaan yang dipohon.

Tapi janganlah senyap sangat. Orang tanya sepatah, anda jawab sepatah. Bersederhana.

Jawab soalan-soalan temuduga berdasarkan fakta dan dengan penuh kredibiliti.

Rugi jika tak lulus setelah berhempas-pulas jawab soalan peperiksaan SPA. Rugi jika abaikan tips dan cara nak lulus temuduga ini, sebab banyak kelebihan kerja kerajaan yang bakal anda lepaskan.

Rujukan Lengkap Dengan Contoh Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Tahniah kepada anda yang tercalon untuk menghadiri temuduga kerja kerajaan dikendalikan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Anda sememangnya layak setelah lulus dalam peperiksaan online SPA atau Ujian Psikometrik. Tapisan awal telah menyingkirkan ribuan calon.

Rezeki anda tahun ini kerana berjaya ke peringkat seterusnya iaitu temuduga. Sekali lagi, pihak SPA akan menguji calon seperti anda agar tapisan yang lebih jitu dapat dilakukan bagi memastikan calon yang tepat dengan kekosongan jawatan sahaja yang akan disenaraikan.

Rujukan Contoh Soalan Temuduga Perkhidmatan Awam


Sekali lagi, kami bersama pihak Tim Infokerjaya ingin membantu anda. Setelah ramai calon yang berjaya lulus menerusi pakej-pakej rujukan dan nota peperiksaan online yang disediakan, kami mahu anda turut lulus di dalam sesi temuduga.

Oleh itu, dengan pengalaman pihak Tim Infokerjaya dalam mengeluarkan rujukan terbaik untuk kemasukan kerja kerajaan, satu pakej rujukan khas dan khusus turut disediakan bagi membantu calon untuk melakukan persediaan rapi temuduga kerja sektor perkhidmatan awam.

Gunakan Rujukan Lengkap Contoh Soalan - Jawapan Temuduga

Pakej ini disediakan dengan penuh teliti bagi memastikan calon yang akan berada pada peringkat temuduga mempunyai persediaan yang cukup bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Pakej rujukan temuduga ini, disediakan khas untuk calon yang dipanggil temuduga oleh pihak SPA.

Berbeza dengan temuduga kerja swasta, temuduga kerja kerajaan adalah lebih strict dan perlu memenuhi beberapa kod dan etika temuduga kerja rasmi. Malah, cara memberikan jawapan daripada soalan-soalan temuduga yang ditanya juga ada skema tertentu yang perlu diikuti.

Ada banyak pantang-larang kerana agensi dan jabatan kerajaan ini melibatkan protokol dan skema temuduga tertentu.

Pihak penemuduga kerja kerajaan ada set soalan-soalan temuduga yang melibatkan banyak aspek, antaranya:

  • Peribadi
  • Kelayakan akademik
  • Pengalaman kerjaya
  • Minat dan hobi
  • Sahsiah diri
  • Penglibatan dalam aktiviti kemasyarakatan
  • Penglibatan di organisasi
  • Ko kurikulum
  • Pandangan
  • Cita-cita


Dan banyak lagi.

Jadi, persediaan untuk temuduga adalah bukan perkara yang boleh diambil-mudah. Malah, ia perlukan calon untuk melakukan simulasi menjawab soalan, dan kebolehan bertutur dengan baik.

Peringkat temuduga adalah peringkat terakhir dalam tapisan yang melibatkan calon. Selepas temuduga, segalanya bergantung pada penilaian yang telah dibuat oleh panel penemuduga.

Maka, kena pastikan bahawa diri anda sebagai calon temuduga merupakan calon yang menonjol dalam segala segi. Dengan kata lain, biar sampai panel penemuduga mengingati gaya anda bercakap, cara anda menyampaikan jawaban dan reaksi, pakaian yang anda pakai dan wajah anda ketika ditemuduga.

Persoalannya sekarang ... "Bagaimana anda perlu dan harus lakukan?"

Kena ingat, temuduga kerja kerajaan ada protokolnya, ada pantang-larangnya, ada skemanya. Terbabas salah satu, kemungkinan besar peluang anda untuk lulus dan dipilih sangatlah tipis.

Kerana itu, anda perlukan rujukan yang turut dilengkapi dengan set-set soalan temuduga kerja kerajaan yang popular selain soalan 'killer' yang boleh memerangkap calon seperti anda. Apatah lagi andai anda baru pertama kali dipanggil temuduga kerja sektor perkhidmatan awam ini.

Tempah Pakej Rujukan Temuduga Khas Untuk Jawatan Kerja Kerajaan

Gunakan pakej rujukan temuduga kerja kerajaan yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya.

[=] Klik Sini Untuk Tempahan Pakej Rujukan Temuduga

Kenapa patut anda gunakan pakej rujukan ini untuk bantu anda melakukan persediaan temuduga kerja kerajaan?
Rujukan Temuduga Lengkap Dengan Contoh Soalan Temuduga

  1. Ianya ditulis dengan bahasa mudah difahami dan mudah dipraktikkan tidak kira samada anda berkelulusan SPM ke, Diploma ke, Ijazah atau ada 'master' sekalipun.
  2. Ianya menjimatkan masa anda dalam membuat persediaan temuduga di mana anda tidak perlu buang masa masih tercari-cari tips temuduga lain yang belum tentu sesuai dengan anda.
  3. Panduan langkah demi langkah yang mudah diikuti bagaimana membuat persediaan temuduga dari A - Z. Sebelum temuduga, semasa temuduga, hinggalah ke akhir temuduga.
  4. Berbagai-bagai rahsia untuk menjadikan anda kelihatan hebat semasa hari temuduga yang tidak diketahui oleh ramai orang. Rahsia temuduga ini akan didedahkan kepada anda.
  5. Pakej rujukan ini sesuai bagi mana-mana temuduga kerjaya perkhidmatan awam, tidak kira apa jawatan yang anda pohon, tak kira gred.
  6. Proven! Terbukti telah membantu ramai calon sebelum anda. Mereka lulus temuduga berpandukan segala tips dan rahsia dalam pakej rujukan atau panduan ini.

Buat tindakan sekarang! Jika anda dipanggil temuduga, jangan berlengah untuk menghadapi cabaran atau halangan terakhir anda menjawat jawatan kerja kerajaan yang anda telah lama nantikan.

Ini masanya untuk anda gembirakan ramai orang. Pastikan anda lulus temuduga.

Gunakan pakej rujukan lengkap yang Tim Infokerjaya telah sediakan ini. Klik pautan di bawah dan ambil pakej rujukan yang paling sesuai.

[=] Klik Sini Untuk Tempahan Pakej Rujukan Temuduga

Oh ya, jangan sesekali percaya kepada dakwaan bahawa nak kerja dalam sektor perkhidmatan awam atau kerja kerajaan ini memerlukan anda mempunyai 'kabel'. Ini semua tidak benar. Anda harus percaya bahawa rezeki anda mendapat kerja bukan kerana faktor ini, tetapi usaha dan doa yang telah anda lakukan sehabis baik.

Rezeki di tangan Tuhan. Berusaha tempuhi halangan dan cabaran ini dengan ikhlas dan jujur.

Oct 23, 2019

Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29

Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 akan diadakan pada Oktober ini, iaitu pada 25 dan 30hb Oktober 2019. Untuk peperiksaan online kali ini, ia akan melibatkan format peperiksaan baharu dengan dua seksyen yang berbeza dengan peperiksaan online sebelum ini.

Bagi calon peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29, PSEE 2019 melibatkan dua seksyen yang sedikit berubah, iaitu Seksyen Daya Penyelesaian Masalah dan juga Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Berbeza sebelum ini, yang mempunyai seksyen Pengetahuan Am untuk gred N29.

Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29

Rujukan panduan PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29
PSEE 2019 untuk Penolong Pegawai Tadbir - Pengurusan Stor akan melibatkan seksyen A yang sebenarnya lebih mencabar dari sesi sebelum ini. Apatah lagi perlu bersaing dengan calon lain pada waktu yang sama secara online. Kekangan masa adalah antara penyebab utama ramai gagal PSEE ini.

Format terbaru PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29, Seksyen A adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah.

Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi. Ini kerana terdapat konsep matematik yang perlu diingat semula dan soalan yang memerlukan pengiraan dengan pantas dalam masa yang singkat.

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, menginterpretasi dan analisis data dan konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM. Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;
  1. Penyelesaian Masalah
  2. Menginterpretasi Data
  3. Soalan Matematik
  4. Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Untuk membantu anda memahami bahagian seksyen A ini, kami sediakan beberapa contoh soalan Daya Penyelesaian Masalah untuk anda, khusus untuk calon Penolong Pegawai Tadbir N29.

Contoh Soalan Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah

Contoh Soalan Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah

Rasional: Kenyataan peguambela tidak boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan sahaja, yang mungkin tidak berbukti, yang memutuskan secara muktamad adalah hakim. Tambahan pula, peguambela sudah pasti menyebelahi anak guamnya.

Kenyataan jururawat juga tidak boleh diterima kerana jururawat tidak dapat menjamin penyakit boleh sembuh. Kenyataan profesor ekonomi pula lebih kepada spekulasi atau ramalan sahaja. Hanya kenyataan penganggur sahaja yang boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan yang benar-benar berlaku padanya.

“Mengikut undang-undang perbuatan mencuri adalah mengambil harta orang lain dengan tujuan melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”


Contoh Soalan Seksyen A PSEE - Daya Penyelesaian Masalah

Anda dapat jawapan untuk soalan di atas?

Apa jawapan yang dapat anda berikan, dan rasionalnya?

Adakah jawapan anda ialah C?

Rasional: Persoalan pokok di sini ialah sama ada perbuatan Y itu dianggap sebagai mencuri atau tidak disisi Undang-undang. Nyata sekali Y telah mengambil coklat itu dan memakannya dan dengan itu, ”melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”.

Dengan itu Y adalah bersalah. Oleh yang demikian jawapan yang boleh diterima ialah di antara B dan C. Y bersalah bukan kerana tidak dimaafkan oleh tuan punya kedai tetapi Y bersalah kerana telah mengambil coklat itu tanpa bayaran.

Soal sama ada tuan kedai memaafkannya atau tidak, tidak timbul. Oleh yang demikian jawapan yang paling tepat ialah C.

Buat Persediaan - Latih Tubi Jawab Soalan-Soalan Contoh PSEE

Sebagai salah seorang calon yang terpaksa bergelut dengan masa, adakah anda merasakan anda cukup bersedia untuk berhadapan dengan peperiksaan N29 ini kelak?

Ya, tanpa sebarang rujukan dan tanpa membuat latih-tubi menjawab contoh-contoh soalan PSEE Penolong Pegawai Tadbir, impian anda untuk ke peringkat seterusnya ke jawatan ini mungkin tipis. Peperiksaan ini bukan sekadar peperiksaan.

PSEE adalah halangan dan tapisan untuk membolehkan hanya calon yang benar layak sahaja akan ke peringkat seterusnya. Jika anda mahu menjadi antara calon yang berjaya dalam peperiksaan online ini, pastikan anda lakukan persediaan secukupnya.

Gunakan Rujukan Lengkap Dengan Contoh Soalan Format Terkini

Mahu lebih banyak contoh-contoh soalan Daya Penyelesaian Masalah? Mahu contoh soalan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris?

Gunakan rujukan yang menyediakan persiapan terbaik untuk PSEE N29 Oktober ini, klik pautan di bawah ini untuk membuat tempahan segera sebelum hari peperiksaan sebenar:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ppt/2624

atau klik imej di bawah untuk lakukan tempahan segera.

Rujukan terkini PSEE untuk Penolong Pegawai Tadbir N29

Rahsia Dapat Kerja Awal dan Naik Pangkat Mudah

Kali ini, kami nak kongsikan satu tips terbaik khusus untuk mereka yang baru sahaja bergelar fresh graduate. Pun begitu, tips ini sebenarnya adalah lebih bagus untuk dipraktikkan oleh mereka yang masih lagi belum tamat pengajian di IPT.

Kalau ikut daripada perkembangan semasa, boleh dikatakan kebanyakan graduan muda akan menghabiskan masa sekurang-kurangnya 3 bulan menganggur mencari pekerjaan, bahkan ada yang mencecah tahun untuk mendapatkan kerja. Dilema dan cabaran yang dilalui oleh graduan muda ini pasti dihimpit dengan rasa tekanan kuat ekoran dengan faktor komitmen terbengkalai yang sepatunya dilaksanakan sejurus habis tempoh pengajian.

Tips Dapat Kerja Sebelum Keluar IPT & Rahsia Naik Pangkat Setiap Tahun

Rahsia Dapat Kerja Awal dan Cara Naik Pangkat
Menerusi laman IIUMC, seorang wanita menceritakan pengalaman dan rahsia bagaimana dia boleh memperoleh pekerjaan sebelum graduasi, malah dinaikkan pangkat saban tahun. Kisah kejayaannya ini memberikan inspirasi kepada kita semua dan patut diikuti oleh para graduan di luar sana supaya terhindar daripada hidup menganggur selepas habis belajar.

Sepanjang 3 tahun pengajian Diploma + Degree... saya terpaksa bekerja disebabkan kesempitan hidup..buka kelas tuisyen untuk budak2 UPSR, ajar Matematik dan Bahasa Inggeris

Bismillah..

Akhir-akhir ni ada yang PM mintak saya share tips dan tricks macam mana saya boleh dapatkan full time job sebelum convo, dan cepat naik pangkat. Beginilah, saya berkongsi pengalaman untuk adik2 dan mereka2 yang masih menganggur jadikan reference dan tauladan. Apa yang best contohilah, yang tak best tu jangan la ikut nak buat jugak.


Saya xla pandai sampai dapat belajar di IPTA dengan biasiswa penuh, mungkin disebabkan saya bersekolah di sebuah Chinese Independent High School, jadi chance untuk saya memasuki IPTA dengan sijil UEC memang ‘zero’ la ye.

Disebabkan x boleh masuk IPTA direct, parents saya daftarkan saya belajar di sebuah IPTS berskala kecil, jarak dari rumah dengan menaiki bas awam hanyalah 15 minit. Sepanjang 3 tahun pengajian Diploma + Degree di situ, saya terpaksa bekerja disebabkan kesempitan hidup. Almaklumlah, ayah saya seorang pemandu teksi manakala emak saya guru Gred29 di sebuah Sekolah Kebangsaan.

Rahsia Dapat Kerja Awal dan Cara Naik Pangkat


Saya ada bakat mengajar, cepat faham apa yang lecturer cakap dan boleh explain balik with examples. Untuk mencari wang tambang bas, makan tengahari, print assignment dan belanja lain-lain, saya buat after-class study group untuk rakan sebatch dengan saya.

Kawan-kawan setuju bayar RM50 sebulan sebab saya akan explainkan semua tutorial question in detail dan ini memudahkan diorang buat assignment. Maklumlah, lecturer2 memasing busy dengan lectures dan assessment marking.

Ada lecturer yang tahu saya cas kawan-kawan duit untuk buat kelas tambahan ni, tapi diorang x kisah sebab percentage yang lulus exam lepas tu pun improve, kira win-win situation la ni. Waktu malam pula saya buka kelas tuisyen untuk budak2 UPSR, ajar Matematik dan Bahasa Inggeris. Dapatlah sebulan RM600 lebih, cukuplah untuk kegunaan diri sendiri.

Selesai Degree, Faculty Head tempat saya belajar approach saya dan tawarkan offer mengajar program Diploma di IPTS yang sama, walaupun gaji pertama yang ditawarkan memang ciput...kena deliver lebih 20 jam lectures dalam seminggu.

 
Selesai Degree, Faculty Head tempat saya belajar approach saya dan tawarkan offer mengajar program Diploma di IPTS yang sama. Dengan keadaan keluarga yang agak susah masa tu, saya terima sahaja tawaran walaupun gaji pertama yang ditawarkan memang ciput, bawah RM2000 dan sah-sah below average salary for fresh graduate.

Saya tak kisah dan terima sahaja. Masa ni memang lawak, sebab lecturers saya sebelum ni tiba-tiba bertukar role jadi rakan sekerja. Maka pada usia 22 tahun, saya sudah bergelar lecturer, walaupun underpaid, lecturer tetap lecturer lah kan.

Rahsia Dapat Kerja Awal dan Cara Naik Pangkat
Saya ni pulak jenis gigih dan tahan lasak. Biarpun disuruh buat itu ini, kena replace kelas lecturer yang tak datang, kena deliver lebih 20 jam lectures dalam seminggu, buat paperwork macam-macam, undertake events college yang tak berkesudahan, saya iyakan semuanya dan anggap semua itu assignments untuk saya.

Berkat kesabaran, saya dinaikkan pangkat di usia 23 tahun sebagai Programme Coordinator, dan sekali lagi di usia 24 tahun sebagai Head of School. Biarlah orang cakap saya ni Head of School untuk IPTS cikai-cikai je, tapi pengalaman running a faculty for a college tu yang mengindahkan resume.

Small places are good training ground for successful managers...Sesudah empat bulan saya bekerja, saya dinaikkan ke Gred 2, dan di tahun kedua, saya dinaikkan pangkat ke Senior Executive Gred 3..kenaikan Gred berlaku setiap tahun.

Rahsia Dapat Kerja Awal dan Cara Naik Pangkat

Memang betul la apa yang orang cakap, small places are good training ground for successful managers. Selepas 3 tahun menimba pengalaman di IPTS kecil ini, saya bertekad mencuba nasib di company yang lebih besar dan mempunyai kedudukan yang prominent dalam arena pendidikan tinggi Malaysia.

Berbekalkan dengan resume yang padat dengan selling points (resume is our best marketing tool), dengan sekali interview, saya terus dapat job di IPTS / company yang kedua ni.

Again, saya tidak memilih. Dari seorang Academician saya beralih arah ke bidang Administration. Dari Head of School di IPTS lama, saya hanya bergelar Executive Gred 1 di tempat baru. Tapi saya tak kisah pun, sebab ada peningkatan gaji sebanyak 20% berbanding di tempat lama.

Sesudah empat bulan saya bekerja, saya dinaikkan ke Gred 2, dan di tahun kedua, saya dinaikkan pangkat ke Senior Executive Gred 3. Tahun ketiga, sekali lagi saya dinaikkan pangkat ke Assistant Manager Gred 4.

In summary, kenaikan Gred berlaku setiap tahun, sedangkan kebanyakan pekerja lain berada di gred yang sama selama bertahun-tahun. Dari segi gaji pula, sekarang saya beroleh pendapatan 3 kali ganda dari gaji saya yang pertama.

Macam mana saya dapat naik gred dan pangkat dengan mudah?

Macam mana saya dapat naik gred dan pangkat dengan mudah? Sedangkan rakan sekerja melayu yang lain (40% populasi pekerja adalah Melayu) dah awal-awal warning yang kenaikan pangkat di IPTS yang baru ni cuma didominasi oleh kaum Cina. Haaa, yang ni kena tanya apa yang bos-bos saya nampak pada diri saya.

Yang boleh saya kongsikan adalah as follows:


1. Build relationship with your superior

Kalau nampak diorang lunch sorang-sorang, offer la diri untuk jadi peneman di meja makan. Bukan nak ampu ke ape, tapi cuba la memahami bos korang tu sebagai seorang individu biasa jugak. Bercerita la mengenai family, hobi, resepi, tempat shopping yang best (ni contoh untuk bos – employee dua2 perempuan) etc. Mesti bos korang akan appreciate kaw-kaw, lama-kelamaan akan jadi senang je nak berbual dengan bos. Rapatkan jurang itu penting. InsyaAllah lama-lama jurang position korang dengan dia pun akan rapat jugak.

2. Cuba selesaikan masalah company walaupun bos tak mintak korang settlekan problem pun

Okay, trick yang ni susah sikit kalau korang takde pengalaman bekerja. Bagi saya, pengalaman tiga tahun bekerja di company kecil sebelum ni banyak membantu, maklumlah, saya tapau semua kerja kat situ, dari HR, Finance, Admin sampai Maintenance pun saya boleh buat. Jadi, training ground tu penting. Jangan baru graduate dah ngade-ngade nak kerja dengan company besar-besar. Biasenye kat tempat besar-besar ni diorang xde bagi chance untuk uolls buat silap, apatah lagi nak trial and error dengan idea-idea korang yang belum ada pengalaman bekerja. Macam mane pulak nak berkongsi idea dengan bos? Di sinilah pentingnya tips kat atas tu, kena build relationship dengan bos dulu.


3. Jangan malas dan kedekut nak melabur dalam pendidikan dan self-upgrading

Tahun kedua saya bekerja, saya sambung belajar Master secara part time selama 5 tahun. Boleh aje sebenarnye nak selesaikan semuanya dalam 3 tahun, tapi apakan daya, kena ambil subjek sikit-sikit sebab saya bayar yuran guna akaun 2 EPF. Baru kerja kan.. jadi akaun 2 pun ngam-ngam sangat. Saya rasa dengan qualification Master ni la company yakin untuk naikkan saya pangkat lagi. Cabaran kerja sambal belajar ni memang betul-betul menguji ketabahan. Ramai juga classmate kelas MBA yang quit tengah jalan. Jadi kena stay strong and focused. Sambung belajar sementara masih muda dan bujang, sangat membantu.

4. Work smart

Kalau nak diikutkan, saya suka ambil jalan short cut kalau bekerja. As long as outcome betul, saya akan sentiasa cari jalan singkat untuk membolehkan kerja lebih cepat siap, tapi tetap accurate. Ni sebenarnya kelebihan orang malas (memang saya malas tahap gaban sebenarnye).



Diorang akan lebih focus sebab xnak buat kerja ulang-ulang. Kalau boleh semua benda nak cipta template dan jadikan automated. Biar senang hidup lepas ni. Dari file manual guna tracking MS Excel, saya pindahkan data company ke platform lain yang lebih automated dan user-friendly. Di sinilah pentingnya self-upgrading kat atas tu. In the same time, kita tolong settlekan masalah company.

5. Sentiasa letak diri lebih tinggi dari kedudukan sekarang

Haaa.. kalau pangkat korang Junior Executive, cubalah fahami kerja dan requirement seorang Senior Executive. Apa yang kurang dalam diri sekarang cubalah perbaiki, sampailah setanding dan sesuai untuk bos tuai korang dan dinaikkan pangkat ke Senior Executive.

Memang benar kita dibayar gaji untuk bekerja, tapi jangan letak amaun gaji tu sebagai tanda pengukur usaha kita, Kalau kita dibayar RM2000, bekerja la macam kita dibayar RM3000. InsyaAllah, bos kita akan upkan gaji setanding dengan usaha kita yang lebih tu. Bagi saya, ni trick paling penting, sebab point ni lah pencetus usaha. Nescaya bos korang akan rasa bersalah sendiri kalau tak naikkan jawatan korang.

Okaylah, tu je kot yang saya nak kongsi. Doakan saya lebih maju jaya. Awal tahun ni bos ada tanya saya “how high do you wanna go in this company?”, dengan laju saya jawab “as high as you will let me be”. Ingat, kita berusaha, tapi Allah yang tentukan, dengan asbab bos kita jugak yang naikkan gaji dan pangkat. Sekian.

- Akak Sporting

Oct 21, 2019

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris PSEE Penolong Pegawai Tadbir

Tak tahu nak baca apa untuk peperiksaan online PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29 dijadualkan pada Oktober ini? Tak tahu seksyen apa yang terlibat di dalam peperiksaan online ini? Tak pasti mengenai format terkini exam?

Jangan risau. Kami ada rujukan khas yang lengkap dengan contoh-contoh soalan untuk dijadikan rujukan serta ulangkaji sebelum peperiksaan sebenar itu nanti. Jika anda masih belum ada rujukan yang sesuai, baca artikel sehingga habis kerana kami menyediakan link khas untuk mendapatkan rujukan ini.

Rujukan Exam dan Contoh Soalan PSEE Penolong Pegawai Tadbir

PSEE Penolong Pegawai Tadbir
Namun, sebagai permulaan untuk membantu anda, calon exam online Penolong Pegawai Tadbir gred N29, kami telah sediakan satu contoh soalan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris untuk rujukan pantas anda.

Contoh Soalan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris PSEE N29

Read the passage below and answer the questions that follow.

David, my son was born by emergency caesarean section in a hospital in Cambridge, England. The first thing I noticed when they pulled him into the world was a gaping black hole in the middle of his face. Strangely, I wasn’t shocked by his harelip. I was infatuated by the tiny life I held in my arms.

But things did not go well. David struggled to feed, he choked and slept a lot. I could no longer hide my fear I knew that he was ill. We were back in hospital before he was a month old. There we saw various specialists who meticulously catalogued a long list of abnormalities. After days of tests and consultations, the doctor told us among other things that David had holes in the heart, only one kidney, spinal abnormalities and the fibres connecting the two hemispheres of the brains were missing. The doctor said that David has to have open-heart surgery really soon.

His words sank in, but I had already made the decision. David was all right. “But he is so much more at ease away from here. We don’t want any more investigations. No more needles or tests unless you can prove they will improve his quality of life. We fly back to Nepal this Sunday.”

Back in Nepal, the peace and pace was healing for all of us, and David’s tube stayed in less and less. He seemed to be doing so well that we decided to take a break and head into the mountains. We flew to Pokhara and we walked north towards the grand Annapura, through the deepest gorge in the world. At a height of 2807m above sea level, we were short of breath but the holes in David’s heart had stimulated him to produce more red blood cells to cope in the thin mountain air.

When David was five months old, we took him back to the Cambridge hospital. The clinical staffs were amazed at how well David had done. They were astonished that his growing heart had repaired theholes. He no longer needed the medicines – and he never had that open heart surgery.

Adapted from an article “Mountain Baby” in the Guardian by Dr. Jane Wilson Howarth

Soalan Kefahaman Inggeris Penolong Pegawai Tadbir
 Jika anda mahu dapatkan lebih banyak contoh soalan lain, termasuk seksyen A dan seksyen B ... maka gunakan rujukan yang telah dikemaskini dan dipersiapkan untuk PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29 di bawah:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ppt/2624

Tempah dan cepat buat ulangkaji kerana masa semakin suntuk. Ramai calon lain sedang mendahului anda. Jika anda tidak bersedia, mungkin anda bakal terlepas peluang ...

Semoga berjaya.