Oct 16, 2018

13 Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan

Nampaknya ada temuduga untuk kemasukan ke Latihan Separa Perubatan Oktober 2018. Pastinya mereka yang dipanggil untuk temuduga ini adalah calon-calon yang telah lulus dalam ujian dan peperiksaan online Separa Perubatan sebelum ini.

Jika anda salah seorang yang dipanggil untuk temuduga ke Latihan Separa Perubatan ini, kami ucapkan TAHNIAH kepada anda. Anda berjaya lepasi tapisan awal daripada ribuan calon lain yang memohon.

Contoh-Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan

Persediaan Temuduga ke Latihan Separa Perubatan
Temuduga Latihan Separa Perubatan agak mencabar, apatah lagi ia meliputi soal kesihatan awam di Malaysia. Banyak benda dan aspek tentang kesihatan akan ditanya nanti. Itu belum lagi dicampur dengan soalan-soalan yang lebih khusus kepada latihan jawatan yang dipohon.

Memang akan membuatkan calon-calon temuduga Separa Perubatan gugup dan gemuruh.

Jika tak ada persediaan, memang mudah terkandas.

Sebab itu, sebelum hadiri temuduga untuk Latihan Separa Perubatan, kena buat latihan depan cermin atau setidak-tidaknya tahu bentuk soalan yang akan ditanya.

13 Soalan Temuduga ke Latihan Separa Perubatan SPA

Soalan temuduga untuk kemasukan ke Latihan Separa Perubatan memang mencabar. Kami kongsikan serba-sedikit sebagai pengetahuan anda.
  1. Perkenalkan diri dan latarbelakang secara ringkas dan padat
  2. Semasa di sekolah atau kolej, apakah aktiviti kokurikulum yang anda sertai?
  3. Apakah sebab utama anda berminat menceburi latihan separa perubatan
  4. Apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk menjawat latihan separa perubatan?
  5. Sebutkan bidang-bidang separa perubatan yang kamu tahu
  6. Berikan kolej latihan separa peubatan yang kamu tahu
  7. Berikan perbezaan antara klinik dan hospital
  8. Siapakah nama penuh Menteri Kesihatan Malaysia yang terkini
  9. Berikan nama bagi Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
  10. Nyatakan 5 contoh jabatan yang terdapat di hospital kerajaan.
  11. Namakan kempen kesihatan yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)?
  12. Ceritakan tentang piramid makanan yang anda tahu
  13. Terangkan mengenai Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan fungsinya
Soalan-soalan di atas adalah soalan temuduga yang biasanya ditanya untuk Latihan Separa Perubatan. Ia ada soalan am dan juga soalan khusus.

Calon kena jawab dengan betul dan tepat. Tak boleh tidak, calon mesti ada cukup pengetahuan dalam hal-ehwal kesihatan di Malaysia. Kalau tidak, susah nak jawab nanti.

Kena buat latihan, kena sediakan jawapan, paling tidak mesti nak ada satu rujukan pantas untuk hadapi temuduga ini.

Jika anda terlibat dalam panggilan temuduga ke Latihan Separa Perubatan, rujukan pantas di bawah mungkin membantu. Ia disiapkan dengan simulasi temuduga Separa Perubatan yang akan memberikan keyakinan kepada anda untuk hadapi temuduga ini.

Terus ke link di bawah ini:

[+] http://semakan.info/u29temuduga/2624

Atau klik banner imej di bawah untuk info lanjut berkaitan rujukan pantas Temuduga Separa Perubatan ini.

Separa Perubatan
Buat persediaan sehabis baik sebelum anda ke pusat temuduga nanti. Jangan abaikan setiap tips yang diberikan dalam panduan di atas. Lihat contoh-contoh soalan ditanya dan jawapan yang disediakan dalam rujukan ini.

Kami mahu anda lulus dalam temuduga ini.

Oh ya, jangan lupa cari jawapan untuk 13 soalan temuduga Latihan Separa Perubatan yang telah kami senaraikan tu. Boleh juga semak dalam blog ini untuk cari jawapannya.

Oct 14, 2018

Rujukan Temuduga Separa Perubatan

Anda dipanggil untuk temuduga bagi Latihan Separa Perubatan? Dah bersedia dengan temuduga tersebut? Anda mungkin dipanggil untuk Latihan Separa Perubatan untuk Jururawat, Pembantu Kesihatan Awam, Jurupulih Perubatan Fisioterapi, Juruteknologi Makmal Perubatan, Juru X-Ray, Penolong Pegawai Farmasi, Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran atau mungkin Penolong Pegawai Perubatan.

Rujukan Untuk Temuduga Separa Perubatan

Banyak peluang untuk Latihan Separa Perubatan ini. Cuma anda perlu memilih mana yang terbaik dan sesuai untuk anda.

Setelah menempuh peperiksaan online mahupun ujian psikometrik, langkah seterusnya untuk memperoleh peluang untuk ke Latihan Separa Perubatan adalah lulus dalam temuduga.

Temuduga untuk separa perubatan ini agak berlainan sedikit dengan temuduga lain dalam kerjaya kerja kerajaan.

Ini adalah kerana temuduga separa perubatan mahu melihat kecenderungan serta minat anda dalam latihan jawatan yang dipohon.

Untuk itu, jika anda adalah calon yang dipanggil untuk temuduga separa perubatan ini, gunakan rujukan temuduga di bawah ini untuk bantu anda buat persediaan Temuduga Separa Perubatan.

Rujukan ini berharga RM40 sahaja, dan mengandungi:

Rujukan Temuduga Separa Perubatan

[+] Simulasi Temuduga Separa Perubatan
[+] Ebook Tingkatkan Keyakinan Diri
[+] 1 Template Resume

Semuanya ini adalah untuk kemudahan anda, bukan untuk esok lusa sahaja, tetapi apabila setiap kali anda dipanggil untuk temuduga Latihan Separa Perubatan.

Berminat?

Hanya perlu pergi ke link di bawah ini dan buat tempahan segera. Jualan adalah terhad.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/u29temuduga/2624

Permintaan kepada rujukan ini sangat tinggi, jadi pastikan anda salah seorang yang mendapatkannya. Ini adalah kerana, jika tidak ...

Calon lain yang telah mempunyai rujukan ini mungkin berpeluang lebih cerah daripada anda untuk lulus.

Nak biasakan diri dengan ciri-ciri temuduga untuk Latihan Separa Perubatan, pastikan anda rujuk ebook panduan ini.

Oct 13, 2018

Panduan Bisnes Shopee Untuk Graduan Mula Berniaga

Ramai yang mahukan kerja dalam kerajaan, namun akibat persaingan tinggi, kekecewaan sering sahaja berlaku. Pemohonan tinggi, kekosongan pula sedikit. Jadi, mesti cari alternatif lain untuk bekerja, atau setidak-tidaknya memperoleh wang sendiri untuk berbelanja.

Tahukah anda, bahawa sekarang dah ramai graduan serta lepasan IPT termasuklah yang cuma mempunyai sijil telah beralih kepada peluang untuk berniaga di Shopee?

Panduan Bisnes Shopee Untuk Graduan Mula Berniaga


Berniaga di Shopee tak susah. Modal memulakan perniagaan di Shopee juga rendah. Malah, dengan teknik dan cara yang betul, cukup bermodalkan RM500 .. anda sudah boleh berniaga di Shopee ni.

Shopee adalah merupakan platform PERCUMA disediakan kepada mereka yang berminat untuk berniaga secara online. Setup kedai online di Shopee tidak memerlukan kemahiran yang tinggi kerana segalanya dibantu dan dipermudahkan.

Malah, ada tutorial khas ditunjukkan selain tools pemasaran yang disediakan secara percuma.

Shopee sudah menjadi antara lubuk shopping online barangan murah, dan juga lubuk untuk mendapatkan DUIT samada secara sampingan atau sepenuh masa di kalangan rakyat Malaysia terutama graduan yang masih lagi tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Ramai graduan mula berniaga di Shopee kerana Shopee menyediakan kemudahan untuk mempromosi dengan kos yang rendah. Malah, sebaik sahaja anda membuka kedai online di Shopee, mereka akan war-warkan kedai online anda kepada ribuan malah jutaan pelanggan sedia ada.

Anda cuma perlu masukkan produk yang nak dijual - tak kiralah samada produk sendiri, produk orang lain atau produk dropship dan proses selanjutnya akan dibantu oleh Shopee.

Gusar sebab tak ada produk untuk dijual?

Menerusi Panduan Bisnes Shopee, anda ada peluang untuk menyenaraikan lebih 100,000 pilihan produk untuk anda jual di Shopee secara dropship! Senarai produk ini diberikan secara percuma setelah anda mendapatkan panduan ini selain beberapa tips lain untuk anda melariskan jualan di Shopee.

Berminat nak berniaga di Shopee?

Panduan ini dijual secara online dengan harga RM70 sahaja - pakej lengkap siap dengan 3 bonus tambahan untuk bantu bisnes anda yang baru nak mula di Shopee.

Ia sebuah ebook dalam bentuk pdf. Anda akan diminta untuk muat-turun ke dalam komputer atau ke smartphone anda, dan anda juga boleh akses bila-bila masa sahaja.

Ebook panduan ini, sudah ditulis dan ditunjukkan dengan lengkap secara langkah demi langkah, dari mula daftar akaun di Shopee, cara nak masukkan barang sehinggalah sampai nak pos barang tu kepada pembeli!

Memang complete!


Cik Kartini, salah seorang graduan yang masih tidak mempunyai kerjaya tetap, malah gagal mendapat tempat kerja kerajaan walaupun dah berkali-kali datang temuduga.

"Cik Kartini, 25 tahun seorang lulusan Ijazah daripada universiti tempatan, dia gagal mendapat pekerjaan yang setimpal dengan kelayakannya walaupun telah hadir berpuluh-puluh temuduga.

Bagi menampung pendapatan, dan membantu ibu bapanya, dia telah bekerja di sebuah supermarket berhampiran rumahnya sebagai promoter. Gaji yang dia terima adalah untuk kelayakan SPM sahaja, tetapi memandangkan peluang kerjaya masih belum ada untuknya, dia teruskan juga bekerja disitu.

Apabila kami menerangkan tentang konsep Shopee kepada dia dan dia menggunakan kelebihan bekerja disitu dan mengamalkan Teknik Firefighter (ada dikongsikan dalam ebook), dia semakin seronok bekerja sambil-sambil menjual di Shopee, sekarang pendapatan dari Shopee dia dah cecah 5 kali ganda daripada gaji seorang promoter. Dia masih lagi bekerja sebagai promoter sambil-sambil ber"Shopee" kerana bisnes Shopee yang dia lakukan itu tidak langsung mengganggu kerja dia sebagai promoter!"
Shopee memang lubuk buat duit, anda boleh buat duit walaupun anda jual produk yang harganya cuma RM4 sahaja!! Tapi anda perlu tahulah caranya, dan mesti nak tahu produk apa yang boleh buat keuntungan dengan jual harga yang murah.

Panduan ini menyediakan anda pengetahuan lengkap mengenainya.

Anda tak perlu tunggu pihak SPA untuk panggil anda, kerana dah ada peluang lain yang boleh anda rebut. Gunakan kesempatan ini untuk dapatkan sedikit wang bagi diri anda.

Jom bisnes di Shopee. Gunakan panduan ini. Untuk tempahan, anda perlu klik pada imej di atas atau terus ke link di bawah ini:

[+] Panduan Bisnes Shopee Untuk Graduan Mula Berniaga

Semoga berjaya.

Oct 12, 2018

Soalan Popular Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29

Ramai yang nampaknya lulus dalam peperiksaan online atau ujian Psikometrik untuk Penolong Pegawai Tadbir dan juga untuk jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi). Tahniah diucapkan. Semakan keputusan ujian Psikometrik boleh dibuat di laman web SPA. Buat semakan untuk lihat samada anda akan ke peringkat seterusnya, iaitu Temuduga.

Tahniah pada yang berjaya lulus ujian Psikometrik. Buat yang tidak berjaya, usah khuatir, peluang akan dibuka lagi. Ketika itu, buatlah persediaan seawal anda dipanggil untuk hadapi ujian. Jangan tunggu di saat akhir, kerana ia merugikan.

Soalan Popular Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29

Soalan Popular Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29
Buat yang berjaya lulus ke peringkat Temuduga SPA, langkah seterusnya ialah memastikan peluang ini tidak dipersia-siakan. Temuduga adalah peringkat yang sangat penting kerana SPA pastinya akan menilai dari segala segi diri anda.

Soalan-soalan temuduga yang akan ditanya akan mencabar kewibawaan samada layak atau tidak bagi menjawat jawatan yang dipohon.

Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29

Untuk bulan Oktober 2018, terdapat beberapa slot temuduga untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir gred N29.

Info di bawah kami ambil dari laman web SPA sendiri ...
Maklumat jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29
Anda nampak sesuatu dari data di atas?

Ya, permohonan untuk jawatan Penolong Pegawai Tabdir sangat tinggi, hampir 170,000. Daripada jumlah tersebut, yang dipanggil untuk temuduga cuma 8319 untuk mengisi 91 kekosongan jawatan Penolong Pegawai Tadbir gred N29.

Saingan sangatlah tinggi. Anda perlu ada senjata rahsia untuk lulus dalam temuduga kerja kerajaan ini.

Anda perlu ketahui soalan-soalan temuduga yang bakal ditanya, atau paling tidak ketahui bentuk soalan yang bakal ditanya, khususnya untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir gred N29 ini.

Tahukah anda bahawa terdapat dua soalan yang sangat popular yang sering ditanya dalam setiap temuduga kerja kerajaan. Dua soalan ini pasti akan ditanya dalam temuduga Penolong Pegawai Tadbir nanti.

Anda perlu sedia dengan jawapan terbaik.

2 Soalan Popular Temuduga Kerja Kerajaan

Kami dah sediakan jawapan untuk dua soalan popular temuduga kerja kerajaan ini. Ia adalah hasil perkongsian daripada seorang calon yang telah pun berjaya menjawat jawatan kerja kerajaan.

Mari lihat apa jawapan calon tersebut terhadap dua soalan popular dalam temuduga kerja kerajaan ini.

1. Sila kenalkan diri puan dan nyatakan kenapa kami perlu pilih puan untuk menjawat jawatan ini?

Saya sebut nama, negeri kelahiran, sekarang menetap di mana, pengalaman kerja saya, tahap pendidikan tertinggi. Saya bagitahu yang saya patut dapat jawatan ni sebab saya berjiwa besar dan fokus pada ketelitian. Tu dua points saya.

Of course lepas tu kena elaborate, kena huraikan dua points tu.

Saya yakin dengan dua points ni sebab, itu memang character saya. So takde tipu-tipu. Agak smooth juga saya menjawab soalan ni cuma taktahulah kenapa lidah ni gatai asyik nak tercakap bahasa Inggeris.

Bila saya tersedar saya menggunakan perkataan bahasa Inggeris, saya cepat-cepat cantikkan balik susunan bahasa Melayu saya. Maybe there is nothing wrong pun kalau bertutur dalam bahasa Inggeris, cuma personally saya rasa agak kurang sopan la bila interviewer bertanya dan bertutur dalam bahasa Melayu tapi kita nak jawab menggunakan bahasa lain.

2. Puan ada buat background study tak berkenaan jawatan ni? Kalau ada, apa yang puan tahu mengenai jawatan ini?

Ada. Bidang tugas jawatan Penolong Pegawai Tadbir antaranya ialah :
  • menguruskan kerja-kerja yang berkaitan pengurusan kewangan.
  • menguruskan perolehan bekalan dan pembangunan.
  • terlibat dalam perkhidmatan personel - cuti, elaun dan sebagainya.
  • terlibat dalam pengurusan seperti pengurusan pentadbiran pejabat, pengurusan majlis rasmi, dan juga mengendalikan urusan Konsuler.
  • juga terlibat dengan urusan Penguatkuasaan Undang-undang.

Pastinya seperti soalan pertama, kenalah eloborate serba-sedikit. Tak boleh terlalu meleret sebab takut nanti tersilap jawapan. Hanya nyatakan apa yang jelas sahaja. Kalau tak jelas, saya lebih suka diam. Tapi mestilah kena buat research sikit tentang benda-benda yang tak jelas tu kan ...

Baik. Sekarang anda sudah tahu dua soalan popular ini untuk kerja kerajaan.

Ia cuma dua soalan yang paling kerap ditanya. Sebenarnya ada banyak lagi soalan yang perlu anda tahu. Dan di antaranya adalah soalan-soalan killer yang akan menjerat calon sehingga membuatkan mereka gagal dalam temuduga ini.

Untuk bantu anda, ada rujukan khas untuk hadapi temuduga kerja kerajaan ini.

Klik pautan di bawah, ia adalah panduan dan rujukan dalam bentuk ebook yang akan bantu anda hadapi temuduga kerja kerajaan, paling menarik ialah terdapat lebih 250 soalan temuduga disediakan sekali dengan jawapan untuk pakej lengkap rujukan ini.


Gunakan panduan ini untuk bantu anda berhadapan dengan penemuduga Penolong Pegawai Tadbir dengan lebih baik, lebih berwibawa.

Oct 7, 2018

Set Soalan Ujian Psikometrik Jawatan Gred H11 & U11

Set soalan ujian Psikometrik untuk jawatan gred H11 dan jawatan gred U11. Anda terbabit?

Berdasarkan hebahan terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia. Beberapa jawatan memerlukan calon menduduki peperiksaan Psikometrik sebagai tapisan utama sebelum layak menjawat jawatan yang dipohon.

Sebelum ini, hanya beberapa jawatan tertentu sahaja yang memerlukan calon untuk menduduki ujian Psikometrik ini, dan biasanya disekalikan dengan ujian atau peperiksaan online utama. Namun, untuk Oktober 2018 ini, beberapa jawatan tertentu dimestikan untuk ujian Psikometrik - yang lebih khusus.

Set Contoh Soalan Ujian Psikometrik Jawatan Gred H11 dan Gred U11

Set soalan psikometrik kerja kerajaan
Berikut antara senarai jawatan terkini yang memerlukan calon menduduki peperiksaan Ujian Psikometrik untuk bulan Oktober 2018. Anda mungkin terlibat.

Senarai Jawatan Gred H11 dan Gred U11 - Ujian Psikometrik


Pembantu Awam Gred H11
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang) (Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 11 Oktober 2018]

Penghantar Notis Gred H11
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka) (Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 11 Oktober 2018]

Penghantar Notis Gred H11
(Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli Serta Di Pelbagai Kementerian/Jabatan) (Calon Semenanjung) (Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 11 Oktober 2018]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Calon Sarawak)
(Kementerian Kesihatan Malaysia) (Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 11 Oktober 2018]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Calon Sabah)
(Kementerian Kesihatan Malaysia) (Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 10 Oktober 2018]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Calon Semenanjung)
(Kementerian Kesihatan Malaysia) (Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 09 Oktober 2018 - 10 Oktober 2018]

Buat mereka yang tak lagi biasa atau belum ada apa-apa pengalaman mengenai ujian Psikometrik ini, kami sediakan sepintas lalu secara am berkaitan ujian ini, ianya bersandarkan kepada set-set soalan ujian-ujian Psikometrik di tahun-tahun terdahulu.

Apa Itu Ujian Psikometrik?

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi. Ianya sebahagian daripada bidang yang berkaitan dengan pengukuran objektif kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap, personaliti, dan pencapaian pendidikan.

Sebagai contoh, kajian psikometrik berkenaan dirinya dengan pembinaan dan pengesahan instrumen penilaian seperti soal selidik, ujian, penilaian penilai, dan ujian personaliti.

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi.

Ada beberapa bentuk dan format soalan Psikometrik akan ditanya untuk mereka yang memohon kerja kerajaan ini. Antara format yang ditanya adalah ujian penaakulan berangka yang melibatkan soalan penyelesaian matematik mudah (pada merekalah) dan juga ujian pertimbangan.

Ujian penaakulan berangka menunjukkan keupayaan calon-calon untuk berurusan dengan nombor dengan cepat dan tepat. Ujian ini mengandungi set soalan yang menilai pengetahuan anda tentang nisbah, peratusan, kos dan analisis jualan, kadar, trend dan penukaran mata wang.

Ujian pertimbangan lisan memerlukan anda untuk membaca petikan pendek secara bertulis dan kemudian menjawab soalan menilai kefahaman mereka.

Selain daripada itu, ada juga set soalan Psikometrik yang akan membuat penilaian mengenai perbendaharaan kata atau kefasihan anda. Ujian psikometrik ini bakal menilai keupayaan anda untuk berfikir secara membina.

Psikometrik Dulunya Dikenali Ujian Seksyen Sahsiah dan Minat

Di tahun-tahun sebelum ini (sebelum perubahan pentadbiran kerajaan), ujian psikometrik dikendalikan oleh pihak SPA juga dikenali dengan nama Seksyen Sahsiah dan Minat atau Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan psikometrik yang diajukan.

Sebagai penambahan info anda berkaitan ujian ini. Set ujian psikometrik tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan semasa bersandarkan kepada jawatan dipohon calon.

Seharusnya soalan psikometrik untuk jawatan gred H11 dan gred U11 bukan satu masalah untuk calon menjawab. Namun, harus juga berhati-hati kerana soalan psikometrik boleh memerangkap walaupun jawapan dikehendaki cukup ringkas dan mudah.

Anda berkemungkinan hanya diberikan 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

Jawab Dengan Jawapan Positif

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Pastikan anda memberikan jawapan ke arah sikap psikologi POSITIF dan bukan sebaliknya.

Contoh-Contoh Soalan Ujian Psikometrik H11/U11

Mari lihat beberapa set contoh soalan yang berkemungkinan berkaitan dengan gred jawatan H11 atau U11:

1. Dalam sebuah acara atau aktiviti, anda biasanya berbual dengan :
A. Ramai orang termasuk orang yang belum dikenali.
B. Segelintir orang yang sudah dikenali sahaja.

2. Anda lebih menumpukan pada orang yang
A. Waras fikiran (sensible)
B. Imaginatif

3. Di antara perkara yang kurang diterima ialah
A. Hidup tanpa arah tuju
B. Hidup seperti biasa

4. Semasa membuat penilaian, anda biasanya terpengaruh oleh
A. Undang-undang berbanding kondisi
B. Kondisi berbanding dengan undang-undang

5. Anda lebih memberi perhatian kepada hal-ehwal yang
A. Memberi keyakinan
B. Memberi perasaan terharu

6. Anda lebih menggemari acara yang dimulakan dengan
A. Masa yang tepat
B. Secara santai

7. Pilihan anda dibuat secara
A. Teliti
B. Rawak

8. Dalam kelompok sosial anda, maklumat yang anda terima biasanya
A. Terima maklumat awal
B. Terima maklumat akhir

9. Fakta yang anda baca, terima dan dengar
A. Fakta yang benar
B. Fakta yang salah

10. Penulis sepatutnya menghasilkan artikel berdasarkan
A. Fakta dan isi yang benar
B. Analogi dan imaginasi rekaan

11. Anda lebih gemar jika dikelaskan sebagai individu yang
A. Sabar
B. Mesra

12. Anda membuat keputusan dengan
A. Moral
B. Logik

13. Pengalaman dalam kehidupan terjadi secara
A. Dirancang
B. Rawak

14. Anda perlu bersikap
A. Serius dan bercita-cita tinggi
B. Santai dan senang berbincang

15. Apabila bergaul dengan orang ramai
A. Anda memberi salam dahulu
B. Menunggu orang memberi salam

16. Saya berminat menjadi pengerusi untuk menubuhkan kelab kesihatan.
A. Ya
B. Tidak

17. Saya berminat menjadi penasihat kewangan.
A. Ya
B. Tidak

18. Saya suka menonton perlawanan bola sepak
A. Ya
B. Tidak

19. Saya suka mendayung sampan
A. Ya
B. Tidak

20. Saya lebih sukakan makanan tradisional daripada makanan barat
A. Ya
B. Tidak

21. Pergi awal ke tempat kerja adalah amalan saya
A. Ya
B. Tidak

22. Saya seorang yang pengemas
A. Ya
B. Tidak

23. Vaksin sangat penting untuk kesihatan bayi
A. Ya
B. Tidak

Mahukan lebih banyak set soalan untuk ujian psikometrik yang bakal anda hadapi Oktober ini?

Gunakan rujukan dan panduan di bawah ini.
Set Soalan Psikometrik gred H11 atau gred U11
Panduan Ujian Psikometrik di atas merupakan rujukan umum untuk kesemua peperiksaan kemasukan jawatan kerajaan yang mempunyai penilaian Ujian Psikometrik.

Ia bakal membantu anda melakukan persediaan sebelum ujian psikometrik sebenar. Ia peluang anda untuk tahu lebih awal format dan bentuk soalan ujian yang bakal ditanya.

Pun begitu, sukacita dimaklumkan bahawa semua contoh soalan psikometrik yang disediakan bukan soalan-soalan sebenar untuk ujian anda bakal dihadapi nanti. Ia juga bukan soalan bocor. Kami memandang serius tahap kerahsiaan SPA untuk semua peperiksaan dan ujian dikendalikan mereka.

Jika berminat untuk ketahui dan melihat lebih banyak contoh soalan disertakan jawapan, gunakan link di bawah ini untuk membuat tempahan panduan ini.

Klik sini untuk menempah Panduan Lengkap Ujian Psikometrik Kemasukan Jawatan Kerajaan.

Semoga ia akan membantu persediaan anda untuk ujian ini, khasnya buat mereka yang terlibat dengan jawatan gred H11 dan U11.

Oct 3, 2018

Tips Lulus Temuduga Pembantu Tadbir

Nak lulus dalam temuduga Pembantu Tadbir kerja kerajaan? Ikuti tips yang kami berikan di bawah.

Kalau nak kerja kerajaan, anda perlu lalui proses temuduga jawatan kosong SPA yang telah anda pohon. Kebanyakannya calon-calaon ramai terkandas pada peringkat ini walaupun dah berjaya dengan baik lulus dalam peperiksaan online atau ujian psikometrik.

Tips Lulus Temuduga Kerja Kerajaan - Pembantu Tadbir

Tips Lulus Temuduga Kerja Kerajaan - Pembantu Tadbir
Kalau anda nak tahu, kelulusan akademik bukan faktor utama untuk berjaya dalam sesi interview temuduga kerajaan. Bukan juga kerana anda ada kenalan di peringkat pentadbiran tertinggi kerajaan, atau ada kabel yang kuat untuk masuk kerja kerajaan.

Zaman kabel-kabel itu dah lama berlalu. Kerajaan sekarang nak pilih calon yang ada itegriti, tak nak rasuah, dan paling penting tahu buat kerja dan berfikiran rasional dalam membuat keputusan.

Jadi, dalam sesi temuduga untuk Pembantu Tadbir misalnya, banyak kemahiran diambil kira. Kemahiran kecil pun akan diambil kira, kerana tugas seorang Pembantu Tadbir adalah membantu tugas dalam melaksanakan tanggungjawab diberikan.

10 Tips Untuk Bantu Anda Lulus Temuduga SPA

Percaya atau tidak, ramai yang kecewa sebab tak dapat lulus temuduga kerja kerajaan. Biasalah yang memohonnya ramai, tetapi slotnya sikit. Kena pula pengambilan kakitangan kerajaan sangat ketat.
Jadi kali ni kami nak kongsikan beberapa panduan, cara dan tips temuduga kerajaan. Semoga ianya dapat membantu anda, terutama yang terbabit dengan temuduga Pembantu Tadbir.

1. Penampilan diri

Penampilan diri perlu dijaga semasa menghadiri interview kerajaan. Anda perlu SKEMA pada hari temuduga kerajaan tersebut.  Yang penting nampak kemas, profesional dan menarik.

Tunjukkan bahawa anda calon Pembantu Tadbir yang ada profesionalism. Jangan sangka seorang yang nak jawatan gred sebagai pembantu tak perlu nampak kemas. Buktikan anda seorang bakal pembantu tadbir yang ada kelebihan.

2. Sentiasa tenang 

Anda kena datang dalam keadaan tenang dan jangan kelam-kabut. Sentiasa persiapkan diri daripada segi:
  • Resume telah pun disiapkan. Pastikan semua dokumen yang diperlukan sudah berada dalam fail holder berdasarkan permintaan dalam surat panggilan temuduga yang anda terima sebelum ini. Susunkannya ikut urutan. 
  • Tahu lokasi temuduga
  • Tidur awal dan cukup (disiplin diri iaitu datang awal)

3. Tahu tugas dan peranan jawatan Pembantu Tadbir

Tahu tugas dan peranan bagi jawatan Pembantu Tadbir. Anda juga perlu selidik struktur dan organisasi kerajaan. Buat sedikit kajian mengenai beberapa jabatan atau kementerian terutamanya tugas-tugas yang dipikul oleh jabatan yang berlainan.

Buat perbandingan dengan pentadbiran negeri (dan sebagainya) untuk memahami perbezaan dari segi struktur dan fungsi.

4. Buat homework

Buat homework dan latih tubi berulang kali. Jangan menghafal tetapi memahami. Contoh terbaik soalan lazim temuduga SPA ialah:

"Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan, bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?"

"Seorang pembantu pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini?"

Jadi, anda kena sentiasa bersedia dengan soalan-soalan sebegini.

5. Isu semasa

Anda kena ambil tahu isu semasa dan terkini di Malaysia sebab kemungkinan besar juga dorang akan bertanya dengan soalan-soalan berkaitan isu semasa.

Sebagai contoh, panel penemuduga berkemungkinan bertanyakan pendapat korang tentang dasar -dasar yang diketengahkan oleh Kerajaan Persekutuan yang baharu. Manakala, dari konteks dalam negeri, anda mungkin diminta menghuraikan pandangan tentang konsep Malaysia Baharu yang diperkenal oleh kerajaan yang ada sekarang.

6. Berusaha walaupun tak tahu 

Anda perlu berusaha jawab walaupun tidak tahu jawapan tepat. Elakkan diri daripada bersikap pasif, pendiam  dan semasa temuduga Pembantu Tadbir menjadi hambar. Kalau teruskan juga, harapan untuk menjawat jawatan Pembantu Tadbir makin menipis!

Bukan sesuatu yang memalukan jika anda tak tahu jawapan kepada sesuatu soalan temuduga. Tetapi, jangan sekadar menjawab “maaf, saya tidak tahu”. Sebaliknya, cuba terangkan sejauh mana yang anda tahu dan tunjuk usaha kepada penemuduga bahawa anda sanggup bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu ilmu atau maklumat.

7. Bersemangat dan bercita-cita 

Panel penemuduga sangat sukakan calon yang bersemangat dan bercita-cita tinggi.

Sebenarnya, selain daripada menguji pengetahuan, penemuduga ingin mengetahui sejauh mana usaha atau inisiatif anda untuk mencuba. Mereka juga ingin bersemuka dengan calon Pembantu Tadbir yang mempunyai kemahiran berkomunikasi dan mereka yang boleh membuat analisa kepada sesuatu persoalan dan isu.

8. Sokong dasar kerajaan

Tidak kira apa fahaman politik anda sekalipun, anda mesti menyokong dasar dan kerajaan semasa ditemuduga.

9. Buktikan minat 

Buktikan yang anda sememangnya sangat berminat jika diberikan peluang untuk bekerja sebagai seorang kakitangan kerajaan. Tunjukkan keyakinan dan semangat anda apabila panel penemuduga (biasanya akan ditanya pada sesi akhir temuduga, samada anda mahu katakan sesuatu nanti).

10. Jangan terlalu kepochi

Tak salah kalau anda nak jadi peramah tapi jangan sampai mengganggu orang lain. Jangan terlalu over dengan interviewer tu macam cakap dengan kawan-kawan pulak. Tapi janganlah senyap sangat. Orang tanya sepatah, anda pun jawab sepatah.

Jawab berdasarkan fakta dan dengan penuh dengan kredibiliti.

Untuk bantu anda buat persediaan lengkap hadapi temuduga kerja kerajaan, kami syorkan anda dapatkan rujukan di bawah.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/temuduga/2624

Gunakan link di atas untuk dapatkan rujukan temuduga yang telah bantu ramai calon sebelum ini untuk lulus dan berjaya masuk kerja kerajaan.

Oct 1, 2018

Contoh-Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Dah siap buat latih-tubi soalan-soalan ujian Psikometrik? Anda kena rajin buat latihan dan sentiasa bersedia dengan pelbagai contoh soalan Psikometrik yang boleh memerangkap anda.

Tahun 2018, ujian Psikometrik dibuat kepada hampir semua jawatan dalam kerajaan termasuklah jawatan jawatan Pembantu Awam H11, Pembantu Arkib S19, Penghantar Notis H11, Pembantu Pegawai Latihan E19,  Pembantu Pendaftaran KP19,  Pembantu Perawatan Kesihatan U11 dan juga Pembantu Tadbir (Kewangan) W19.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Contoh-Contoh Soalan Ujian Psikometrik
Kerajaan baharu mahu calon yang benar-benar layak sahaja. Tiada lagi kabel. Tiada lagi 'pintu belakang'. Itu sebab tahun-tahun sebelum ini, calon-calon tak berhadapan dengan ujian Psikometrik secara berasingan.

Kali ini, ujian Psikometrik dibuat secara berasingan meliputi lebih 100 soalan!!

Anda dah sedia untuk menjawab soalan-soalan ujian Psikometrik ini?

Contoh-Contoh Soalan Ujian Psikometrik Kerja Kerajaan

Di bawah disertakan beberapa contoh soalan ujian Psikometrik khas untuk rujukan anda. Contoh soalan di bawah boleh dijadikan rujukan asas untuk membiasakan diri anda dengan jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti.

Contoh soalan ujian Psikometrik adalah seperti yang berikut :

1. Dalam sebuah acara atau aktiviti, anda biasanya berbual dengan :
A. Ramai orang termasuk orang yang belum dikenali.
B. Segelintir orang yang sudah dikenali sahaja.

2. Anda lebih menumpukan pada orang yang
A. Waras fikiran (sensible)
B. Imaginatif

3. Di antara perkara yang kurang diterima ialah
A. Hidup tanpa arah tuju
B. Hidup seperti biasa

4. Semasa membuat penilaian, anda biasanya terpengaruh oleh
A. Undang-undang berbanding kondisi
B. Kondisi berbanding dengan undang-undang

5. Anda lebih memberi perhatian kepada hal-ehwal yang
A. Memberi keyakinan
B. Memberi perasaan terharu

6. Anda lebih menggemari acara yang dimulakan dengan
A. Masa yang tepat
B. Secara santai

7. Pilihan anda dibuat secara
A. Teliti
B. Rawak

8. Dalam kelompok sosial anda, maklumat yang anda terima biasanya
A. Terima maklumat awal
B. Terima maklumat akhir

9. Fakta yang anda baca, terima dan dengar
A. Fakta yang benar
B. Fakta yang salah

10. Penulis sepatutnya menghasilkan artikel berdasarkan
A. Fakta dan isi yang benar
B. Analogi dan imaginasi rekaan

11. Anda lebih gemar jika dikelaskan sebagai individu yang
A. Sabar
B. Mesra

12. Anda membuat keputusan dengan
A. Moral
B. Logik

13. Pengalaman dalam kehidupan terjadi secara
A. Dirancang
B. Rawak

14. Anda perlu bersikap
A. Serius dan bercita-cita tinggi
B. Santai dan senang berbincang

15. Apabila bergaul dengan orang ramai
A. Anda memberi salam dahulu
B. Menunggu orang memberi salam