Aug 4, 2020

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut.

Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar.

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja. Nak tahu apa faktor tersebut?

Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA

Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA. Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak sesuai dan macam-macam lagi.

Itu belum lagi dengan mereka yang memang tak tahu langsung nak menjawab setiap soalan yang ditanya di dalam peperiksaan online SPA ini. Tak tahu nak pilih mana satu jawapan yang tepat. Tak tahu nak pilih mana satu pilihan terbaik untuk soalan mudah yang ditanya.

Ramai gagal sebab ini.

Bukan kami yang kata, tetapi pihak SPA sendiri pernah maklumkan faktor dan sebab kegagalan ramai calon dalam peperiksaan yang mereka kendalikan.

Ada bekas calon kata, sistem peperiksaan online SPA tak mantap, banyak isu dan masalah.

Itu sekadar alasan semata, disebabkan mereka gagal di dalam peperiksaan tersebut. Jika mereka lulus, mereka tak akan ada isu.

Peperiksaan bukan dibuat semborono. Pelbagai persediaan dibuat oleh pihak berwajib untuk pastikan semua calon dapat peluang menjawab dengan baik. Peperiksaan ini adalah tahap pertama untuk memilih calon yang sesuai dengan jawatan yang dipohon.

Peperiksaan Online SPA - Cara Pihak SPA Singkirkan Calon Awal

Tips lulus peperiksaan online oleh SPA - Buat persediaan awal

Nah .. cukup mudah sekali pihak SPA menyingkirkan calon yang dah lama menantikan peluang untuk mendapatkan kerja di sektor awam.

Kena realistik. Ada berjuta calon yang memohon kerja dengan menggunakan laman web SPA. Malah, setiap hari ada sahaja permohonan baru. Setiap yang memohon akan ditapis menerusi beberapa kaedah oleh SPA, antaranya ialah menerusi peperiksaan online dan juga temuduga.

Jika anda dipanggil untuk hadapi peperiksaan online SPA, anda sudah dikira bertuah. Tuah anda untuk diuji sebelum dipilih untuk ke peringkat seterusnya.

Belum lagi untuk perjawatan. Anda peringkat lain untuk anda hadapi.

Wajib LULUS!

Jadi, seandainya dipilih untuk hadapi peperiksaan online SPA, anda WAJIB LULUS. Anda perlu lulus peperiksaan ini supaya anda membuka peluang lebih cerah untuk dapatkan jawatan yang anda mohon.


Dan sepertimana disebut dari awal tadi, tiada cara lain untuk lulus di dalam peperiksaan online SPA melainkan anda melakukan persediaan, fizikal dan mental.

Anda mesti buat persediaan, kalau boleh seawal yang boleh. Sebaik sahaja anda ketahui bahawa anda dipilih untuk hadapi peperiksaan online SPA, terus sahaja lengkapkan diri dengan rujukan, panduan, contoh soalan dan macam-macam lagi.

Pakej Rujukan PSEE Khusus Pembantu Tadbir N19 (Sarawak) Ogos 2020

Rujukan Exam SPA Sarawak Pembantu Tadbir N19

Jangan sesekali anda ambil mudah.

Untuk lebih banyak tips, panduan, contoh soalan untuk peperiksaan, sila langgan dengan kami menerusi ruangan disediakan. Hanya masukkan email anda sahaja. Tiada sebarang kos untuk anda, ianya PERCUMA!

Rujukan Utama PSEE Pembantu Tadbir N19

Kalut tak tahu apa nak baca sebelum peperiksaan sebenar PSEE untuk jawatan Pembantu Tadbir gred N19? Nak dapatkan contoh-contoh soalan peperiksaan untuk jawatan gred N19 ini untuk latih-tubi? Tak berapa faham format dan bentuk soalan terkini yang bakal ditanya dalam PSEE ini?

Untuk makluman, pihak Tim Infokerjaya yang selama ini bertanggungjawab mengeluarkan pakej rujukan untuk Peperiksaan Online SPA (termasuk PSEE), Ujian Psikometrik dan juga Temuduga Kerja Kerajaan telah mengeluarkan satu rujukan khas untuk PSEE Pembantu Tadbir gred N19 - Sarawak.

Rujukan Utama Khas untuk Calon Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N19 (Sarawak)

Rujukan Utama Khas untuk Calon Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N19 (Sarawak)

Rujukan ini adalah rujukan utama untuk peperiksaan online jawatan Pembantu Tadbir N19 dijadualkan pada 7 Ogos 2020. Ia adalah rujukan yang telah disusun untuk membantu calon-calon yang terbabit dengan peperiksaan ini melakukan persediaan penting dan perlu sebelum peperiksaan sebenar.


Rujukan utama ini mengandungi:

⭐️ Nota Khas jawatan N19 (skop kerja, jadual gaji, dsb)

⭐️ Nota Lengkap Matematik (ramai dah lupa Matematik SPM kan?)

⭐️ Nota Lengkap Bahasa Inggeris (fahami 'trick sulit' SPA dalam Seksyen B)

⭐️ Contoh Soalan Math Seksyen A (termasuk Formula, Jawapan dan Jalan Kerja)

⭐️ Soalan B.Inggeris Seksyen B (termasuk Nota Khas dan Jawapan lengkap)

⭐️ Lebih 90++ muka surat rujukan beserta jawapan untuk membantu anda


Pakej rujukan utama ini boleh ditempah secara online, disediakan dalam bentuk ebook pada harga permulaan RM40.

Dengan pakej rujukan utama berharga RM40 ini, calon akan memperoleh semua komponen dinyatakan di atas.

Manakala untuk pembelian atau tempahan pakej Platinum, calon akan memperoleh kesemua komponen Basic di  atas dengan tambahan Ebook Ektra Setiap Seksyen yang menyediakan lebih banyak contoh soalan PSEE setiap seksyen.

Setiap Komponen Latih Tubi pula mengandungi soalan tambahan. Jadi sememangnya ia bakal membantu persediaan anda.

Testimonial Calon Terdahulu

Untuk pengetahuan, pakej rujukan ini telah disediakan dengan teliti bersandarkan kepada pengalaman sebenar calon-calon terdahulu di dalam peperiksaan online untuk jawatan yang sama.


Seandainya anda belum mempunyai sebarang rujukan mahupun masih lagi mencari contoh-contoh soalan untuk latihan sebelum peperiksaan online sebenar PSEE Pembantu Tadbir N19, kami syorkan untuk membuat tempahan segera.

Tempahan hanya boleh dibuat sehingga 6 Ogos jam 12 tgh malam sahaja. Ini merupakan rujukan utama eksklusif dan dikhaskan untuk calon-calon PSEE gred N19 - Sarawak.

Buat tempahan segera di sini - [ Tempah di sini sebelum 6 Ogos 12 Tgh Malam ]

Semoga bermanfaat ... dan kami doakan anda mampu menjawab SEMUA SOALAN dengan jayanya.

Aug 2, 2020

Rujukan Contoh Soalan PSEE Pembantu Tadbir N19

Anda terlibat dengan exam online PSEE untuk Pembantu Tadbir gred N19 - Sarawak tak? Jika anda adalah salah seorang calon, pastikan anda telah mempunyai rujukan dan panduan peperiksaan terkini sebelum peperiksaan sebenar dijadualkan pada awal Ogos 2020.

Calon untuk jawatan ini memang ramai, persaingan sengit. Manakala kekosongan yang ada adalah sangat terhad. Soalan peperiksaan pula memang telah direka untuk singkirkan seramai boleh calon sebelum ke peringkat seterusnya.

Rujukan Contoh Soalan PSEE Pembantu Tadbir N19 - Sarawak

Rujukan Contoh Soalan PSEE Pembantu Tadbir N19 - Sarawak

Elakkan diri dari menjadi mangsa penyingkiran PSEE Ogos ini. Anda perlu mendapatkan rujukan yang tepat sebagai persediaan sebelum peperiksaan online tersebut.

Jika anda tidak tahu mana nak cari, kami syorkan anda untuk mendapatkan pakej rujukan PSEE Pembantu Tadbir gred N19 yang telah dikemaskini sebelum peperiksaan sebenar pada 7 Ogos 2020 itu nanti.

Pakej rujukan ini dilengkapi dengan:
  • Nota padat berkaitan perjawatan Pembantu Tadbir N19 (Perkeranian/Operasi)
  • Contoh-contoh soalan disertakan jawapan bagi setiap Seksyen terlibat - Daya Menyelesaikan Masalah dan Kefahaman Bahasa Inggeris

Bersandarkan kepada pengalaman kami membantu calon-calon peperiksaan online sebelum ini, kebanyakkan calon gagal kerana:

  • Tidak mampu menjawab semua soalan di Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dalam tempoh masa ditetapkan.
  • Gagal memahami teks dan memberikan jawapan yang tepat untuk Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah melibatkan soalan-soalan matematik. Ia akan menguji kecekapan calon menyelesaian masalah diberikan dengan cepat, pantas serta tepat.

Walaupun soalan diberikan di dalam bentuk pilihan jawapan, namun harus diingat .. ada soalan yang melibatkan rumus matematik. Calon yang tiada rujukan untuk dapatkan rumus yang betul kemungkinan besar akan kecundang.

Gunakan rujukan disediakan, semuanya telah tersedia. Ini pasti menjimatkan masa!

Untuk soalan matematik, cara paling baik untuk mengelakkan diri dari terkial-kial semasa peperiksaan sebenar ialah dengan membuat banyak latih tubi.

Gunakan rujukan yang disediakan, ada lebih 100 contoh soalan akan diberikan sebagai persediaan dan latih tubi. Malah, jawapan serta jalan penyelesaian turut diberikan.

Susah nak lulus jika tiada rujukan dan panduan.

Lihat testimoni calon-calon sebelum ini yang telah mendapatkan rujukan contoh soalan PSEE dalam peperiksaan sebenar sebelum ini:

Calon PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41 (Exam 28 Julai 2020)

PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41

PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41

PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41

Calon PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41 (Exam 8 Julai 2020)

PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41

PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41

PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41

Testimoni di atas cuma sebahagian daripada puluh ribu calon yang telah kami bantu sejak 2010. Mereka gunakan rujukan yang telah kami sedia dan syorkan.

Jika anda serius untuk peperiksaan Pembantu Tadbir N19 pada Ogos ini, gunakan rujukan yang mereka gunakan.

Pakej Rujukan dan Contoh Soalan PSEE Pembantu Tadbir N19

Rujukan dan Contoh Soalan PSEE Pembantu Tadbir N19

Ini untuk anda, hanya klik pada pautan disediakan, dan anda berpeluang melakukan persediaan rapi sebelum exam sebenar:

[ Klik Sini Untuk Info Pakej Rujukan N19 ]

Gunakan link di atas untuk info lanjut berkaitan pakej rujukan contoh soalan PSEE Pembantu Tadbir gred N19 khusus untuk kekosongan jawatan di Sarawak.

Ingin terus menempah?

Terus ke link di bawah, harga rujukan adalah serendah RM40!
Disediakan dalam bentuk pakej mengikut kemampuan anda.

[ Klik Sini Untuk Tempahan Segera ]

Tempahan rujukan disediakan dalam bentuk EBOOK ini adalah TERHAD. Tempahan dibuka untuk 3 hari sahaja bermula 3 Ogos 2020 jam 10 pagi. Tempahan akhir diterima pada 6 Ogos.

Rujukan akan terus dihantar ke email anda, kurang 24 jam selepas pengesahan bayaran dibuat.

Gunakan kesempatan ini, dan elakkan kegagalan.


Jul 28, 2020

Video Tips Lulus Temuduga SPA dari Pengarah SPA

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan beberapa panggilan temuduga untuk bulan Ogos 2020. Jika anda adalah calon yang sebelum ini telah lulus samada dalam Peperiksaan Online (PSEE) atau Ujian Psikometrik, tentu telah menerima email panggilan temuduga tersebut.

Jika anda tidak pasti, boleh buat semakan di laman web SPA - Semakan Penjadualan Temuduga Ogos 2020

Tips Temuduga dari Pengerusi SPA

Video Tips Lulus Temuduga SPA dari Pengarah SPA

Jika anda mengikuti blog ini, tentu dah baca beberapa tips mengenai temuduga, terutama yang berkisar mengenai temuduga kerja kerajaan. Malah, ada antara post tersebut turut menyenaraikan beberapa contoh soalan yang biasa ditanya di dalam temuduga Perkhidmatan Awam.

Kali ini, kami nak berkongsi tips temuduga daripada Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, YBhg. Tan Sri Zainal Rahim Seman yang pernah disiarkan di saluran TV1.

Video Tips dan Panduan Lulus Temuduga SPA


Dah lihat video yang dikongsikan di atas? Pastikan anda tonton sehingga habis ya, sebab tips temuduga yang diberikan oleh YBhg. Tan Sri dipaparkan di akhir video di atas.

Pastikan anda mengambil nota berkaitan segala persediaan yang diperlukan sebelum dan semasa temuduga. Ramai calon gagal kerana kurang melakukan persediaan berkaitan jawatan, organisasi atau jabatan kementerian.

Ramai calon gagal kerana kurang keyakinan semasa ditemuduga.

Pakej Lengkap Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Seandainya anda merupakan calon yang akan menghadapi temuduga kerja kerajaan dan tidak pasti persediaan apa yang perlu dibuat, bolehlah gunakan Pakej Persediaan Temuduga yang disediakan oleh Tim Infokerjaya ini:

Pakej Rujukan Temuduga SPA


Pakej ini adalah merupakan ebook panduan atau rujukan paling lengkap berkaitan temuduga, khusus untuk kemasukan perjawatan perkhidmatan awam.

Ianya telah membantu ramai calon sebelum ini, malah ada di antaranya telahpun gembira menerima keputusan LULUS TEMUDUGA selepas menggunakan panduan yang disediakan ini.

[ Tempah Panduan Temuduga SPA ]

Lengkapkan persediaan temuduga anda dengan segala tips, termasuklah CONTOH SOALAN TEMUDUGA yang popular dan sering ditanya dalam sesi temuduga SPA yang telah disediakan di dalam pakej persediaan ini.

Cara Lulus Temuduga Kerja Kerajaan
Cara Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Dan panduan ini akan memberitahu anda bagaimana cara yang betul dan tepat untuk menjawab, malah ada beberapa rahsia temuduga kerja kerajaan yang tidak didedah di mana-mana.

Anda bakal dapat manfaat, in Sha Allah.

Senarai Penjadualan Temu Duga SPA Ogos 2020

Untuk bulan Ogos 2020, terdapat banyak temuduga untuk kemasukan perkhidmatan awam Malaysia:

Pegawai Geosains Gred C41 (Galian)
(Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia )
[11 Ogos 2020 - 14 Ogos 2020]

Penolong Pegawai Undang-Undang Gred L29
(Jabatan Insolvensi Malaysia)
[3 Ogos 2020 - 14 Ogos 2020]

Penolong Juruukur Bahan Gred JA29
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang)
[10 Ogos 2020 - 12 Ogos 2020]

Penolong Pegawai Tanah Gred NT29
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang)
[3 Ogos 2020]

Penolong Pegawai Perubatan Gred U41 (Sabah)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[14 Ogos 2020 - 19 Ogos 2020]

Penolong Pegawai Perubatan Gred U41 (Sarawak)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[18 Ogos 2020 - 21 Ogos 2020]

Penolong Pegawai Perubatan Gred U41 (Semenanjung)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[18 Ogos 2020 - 21 Ogos 2020]

Pegawai Geosains (Kaji Bumi) Gred C41
(Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia)
[4 Ogos 2020 - 14 Ogos 2020]

Pembantu Syariah Gred LS19
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang)
[3 Ogos 2020 - 6 Ogos 2020]

Pustakawan Gred S41
(Perpustakaan Negara Malaysia)
[Tarikh Temu Duga : 5 Ogos 2020 - 19 Ogos 2020]

Penghantar Notis Gred N11
(Kementerian Tenaga dan Sumber Asli, Kementerian Sumber Manusia serta Pelbagai Kementerian dan Jabatan (Semenanjung))
[Tarikh Temu Duga : 3 Ogos 2020 - 14 Ogos 2020]

Pembantu Akauntan Gred W19
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka)
[Tarikh Temu Duga : 3 Ogos 2020 - 7 Ogos 2020]

Merinyu Air Gred J19
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka)
[4 Ogos 2020 - 7 Ogos 2020]

Penolong Jurutera Gred JA29 (Elektrik)
(Kementerian Kerja Raya)
[04 Ogos 2020 - 10 Ogos 2020]

Penolong Jurutera Gred JA29
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan)
[03 Ogos 2020 - 14 Ogos 2020]

Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29
(Jabatan Perangkaan Malaysia)
[20 Julai 2020 - 29 Julai 2020]

Pegawai Syariah Gred LS41
(Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia)
[21 Julai 2020 - 29 Julai 2020]

Jurutera Gred J41 (Elektrik)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[21 Julai 2020 - 07 Ogos 2020]

Penolong Pegawai Pertanian Gred G29
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka)
[17 Ogos 2020 - 19 Ogos 2020]

Setiausaha Pejabat Gred N29
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka)
[03 Ogos 2020 - 04 Ogos 2020]

Pegawai Geosains Gred C41 (Kimia)
(Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia)
[21 Julai 2020 - 05 Ogos 2020]

Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41
(Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia)
[21 Julai 2020 - 05 Ogos 2020]


Jul 26, 2020

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Kecewa gagal dalam peperiksaan online SPA? Mengapa perlu kecewa? Janganlah rasa kecewa, apa yang penting ialah audit diri setelah berusaha bersungguh-sungguh di dalam peperiksaan ini. Anda dah berusaha, buat ulangkaji, dapatkan rujukan dan buat latih-tubi soalan.... anda gagal, in Sha Allah, ada bahagian anda nanti. Percayalah.

Yang mendukacitakan ialah, mereka yang gagal tetapi tidak berusaha untuk mengelakkan kegagalan. Gagal tetapi pada masa yang sama marah pada pihak SPA. Ulangkaji tak dibuat, persediaan lansung tiada .. tetapi marah kerana gagal! Uhh tak patut ..

Rahsia Calon Lulus Peperiksaan Online SPA

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Kegagalan di dalam peperiksaan online SPA boleh dielakkan. Caranya ialah dengan melakukan persediaan untuk hadapi peperiksaan sebaik mungkin.

Persediaan macamana?

  1. Semak sesi peperiksaan anda di laman web SPA yang dibekalkan kepada anda menerusi email.
  2. Periksa keperluan hardware dan software pada laptop atau komputer anda.
  3. Memastikan capaian internet adalah pada keadaan terbaik, tidak tersangkut-sangkut atau bermasalah.
  4. Cari rujukan dan panduan peperiksaan supaya anda tahu format, kerangka dan juga silabus peperiksaan terkini.
  5. Dapatkan contoh-contoh soalan untuk dijadikan latih-tubi sebelum peperiksaan online sebenar.
  6. Persediaan dari mental dan fizikal. Anda perlu bertenang dan sihat.
  7. Cari lokasi atau tempat yang membolehkan anda menjawab soalan tanpa gangguan luar.
  8. Sentiasa berdoa pada Tuhan, mohon padaNYA agar anda diberikan kemudahan untuk menjawab soalan.

Inilah persediaan yang sepatutnya dibuat oleh calon yang bakal menghadapi peperiksaan online SPA.

Inilah tanda kesungguhan.

Seperti juga anda mahu dapat keputusan yang baik dalam SPM, PMR ... sebelum peperiksaan sebenar, anda buat ulangkaji dan latih-tubi soalan. Tak boleh tidak walaupun anda seorang yang dah biasa mendapat score yang baik dalam peperiksaan.

Persediaan inilah yang akan meningkatkan lagi keyakinan. Ia juga akan mengelakkan calon dari menjadi kaku apabila melihat soalan sebenar.

Anda tidak mahu menjadi calon gagal atau 'terkorban' dalam peperiksaan SPA. Lihat pada statistik yang diperoleh dari pihak SPA ini:

PEMBANTU PERIKANAN GRED G19
  • Hadir Exam: 20,440 orang
  • Calon Lulus: 1,891 orang
  • CALON TER'KORBAN': 18,549 orang

PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S29
  • Hadir Exam: 36,732 orang
  • Calon Lulus: 22,923 orang
  • CALON TER'KORBAN': 13,809 orang

PEGAWAI IMIGRESEN GRED KP19
  • Hadir Exam: 43,330 orang
  • Calon Lulus: 10,807 orang
  • CALON TER'KORBAN': 32,523 orang

Lihat pula pada keceriaan sebahagian mereka yang berjaya lulus di dalam peperiksaan online SPA ini pula ...

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Calon-calon peperiksaan ini (di atas) adalah mereka yang berjaya lulus dengan membuat persediaan yang kami sarankan. Mereka calon sebenar di dalam peperiksaan online SPA sebenar yang lepas ...

Mereka gunakan rujukan yang kami syorkan ....

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Anda mahu dapat kejayaan seperti calon-calon di atas? Nak guna rujukan yang mereka gunakan di dalam peperiksaan online SPA - PSEE tu?

Jika anda masih lagi belum melakukan apa-apa persediaan untuk exam SPA, klik link disediakan di bawah:

Rujukan Am Untuk Persediaan Peperiksaan Online SPA (PSEE)

Persediaan Peperiksaan Online SPA (PSEE)

[+] Klik Untuk Pakej Rujukan Am PSEE Terkini

Rujukan KHAS, Khusus untuk Calon PSEE Pembantu Tadbir N19 Sarawak



Rujukan KHAS Ujian Psikometrik SPA

Rujukan Khas Ujian Psikometrik SPA

[+] Klik Sini Untuk Rujukan Psikometrik


Kami doakan kejayaan anda. Jangan mudah putus asa, berusahalah dan buat persiapan yang rapi sebelum peperiksaan sebenar.

Kami mahu anda lulus. Ini doa kami.

Jul 24, 2020

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah - PSEE

Dalam Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE), biasanya ia akan melibatkan 3 seksyen utama iaitu Seksyen Pengetahuan Am, Seksyen Daya Penyelesaian Masalah dan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Namun, format peperiksaan ini sentiasa berubah mengikut keperluan semasa Jabatan atau Kementerian terlibat. Ia juga bergantung dengan perjawatan dan gred perjawatan.

Contoh Soalan Daya Penyelesaian Masalah PSEE

Contoh Soalan Daya Penyelesaian Masalah PSEE

PSEE adalah salah satu bentuk saringan diuruskan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) bagi menapis calon yang telah layak dari segi kelayakan akademik. Ia akan menapis calon dengan cara membuat penilaian menggunakan kaedah peperiksaan online PSEE.

Bagi sesetengah jawatan, peperiksaan ini diganti dengan Ujian Psikometrik. Dan pernah berlaku di dalam sejarah peperiksaan di mana dua-dua peperiksaan online dan Ujian Psikometrik diwajibkan ke atas calon.

Apapun, dalam semua peperiksaan, persediaan awal amatlah penting. Persediaan ini mestilah melibatkan latih-tubi menjawab soalan, selain memahami bagaimana soalan-soalan akan ditanya.

Untuk Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, anda boleh lihat pada contoh soalan di bawah ini:

1. Sebuah kotak mengandungi 36 pemadam hijau dan beberapa ketul pemadam merah. Jika seketul pemadam dipilih secara rawak daripada kotak itu, kebarangkalian seketul pemadam berwarna merah dipilih ia 5/8 . Cari bilangan pemadam merah.

A) 20
B) 30
C) 40
D) 60

2. Barisan nombor di bawah menunjukkan beberapa nombor tanpa mengikut turutan. Ada di antaranya ialah nombor perdana. Seandainya satu kad mewakili satu nombor tersebut dan sekeping kad dipilih secara rawak. Nyatakan kebarangkalian bahawa kad yang dipilih ialah kad nombor perdana.

11, 19, 27, 33, 37, 39

A) 1/2
B) 4/6
C) 1
D) 2/3

3. Harga sebuah beg ialah RM 95 dan harga sebuah dompet ialah RM 11 kurang daripada
harga sebuah beg. Kirakan jumlah harga bagi 22 buah beg dan 33 buah dompet yang sama.

A) RM 2090
B) RM 4862
C) RM 4983
D) RM 4762

4. Seorang pelajar mengukur suhu sebikar air. Suhu awal ialah 20 ℃. Berapakah suhu akhir selepas 5 minit jika suhu naik 25 ℃ setiap minit.

A) 45 ℃
B) 125 ℃
C) 105 ℃
D) 145 ℃

5. Hasil tambah 5 gandaan pertama bagi 3 ialah

A) 15
B) 45
C) 30
D) 55


Bagi kebanyakan soalan penyelesaian masalah ini memerlukan formula tertentu untuk menyelesaikannya. Jadi, jika anda tidak mahu atau tidak mengetahui formula yang tepat, jawapan yang bakal diperoleh adalah tidak tepat.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah

Kena ingat, soalan matematik hanya mempunyai satu sahaja jawapan.

Buat persediaan dengan menyenaraikan formula-formula asas untuk menjawab soalan berkaitan peratus, mencari persamaan, titik perpuluhan, gandan, punca kuasa dan sebagainya.

Jika mahu rujukan pantas? Gunakan pakej rujukan ini - https://affiliates.jvsecurepay.com/go/ebookextra/2624

Jika anda terlibat dengan PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41, gunakan Rujukan KHUSUS di bawah ini:

Pakej Rujukan PSEE Khusus Pegawai Penguatkuasa KP41 Sesi Julai 2020

Pakej Rujukan PSEE Khusus Pegawai Penguatkuasa KP41 Sesi Julai 2020

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/penguatkuasa-kp41/2624

Semoga dapat dimanfaatkan sebaiknya.

Selamat menjawab peperiksaan!

Contoh Soalan Seksyen dan Rujukan PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41

Adakah anda calon Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) bagi jawatan Pegawai Penguatkuasa KP41 Julai ini? Jika ya, anda sekali lagi antara bertuah kerana menemui saluran yang betul untuk mendapatkan rujukan dan panduan PSEE terkini bagi jawatan KP41 ini.

Anda pastinya tertanya-tanya bagaimanakah bentuk soalan bagi PSEE Pegawai Penguatkuasa edisi Julai 2020. Sebagai salah seorang calon yang mahu lulus di dalam peperiksaan ini, anda ingin buat persediaan sebelum peperiksaan sebenar.

Contoh Soalan Seksyen dan Rujukan PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41


Untuk PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41 edisi Julai 2020, ia adalah untuk pengambilan bagi mengisi kekosongan jawatan di Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Peperiksaan online ini akan melibatkan dua seksyen utama iaitu:

  • Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah
  • Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris

Seksyen A bakal memperlihatkan soalan-soalan berbentuk soalan matematik melibatkan operasi am seperti tambah, tolak, darab dan bahagi. Ia juga akan melibatkan pengiraan pecahan, peratus, nisbah dan seumpamanya.

Contohnya:

7 tan 29 kg – 3 tan 145 kg

A. 4 tan 84 kg
B. 4 tan 884 kg
C. 3 tan 84 kg
D. 3 tan 884 kg

Soalan akan menjadi semakin sukar apabila ada soalan daya penyelesaian masalah yang melibatkan persamaan, contohnya persamaan kuadratik atau persamaan linear.

Contohnya:

Selesaikan persamaan kuadratik berikut:

(x + 2)2 = 2x + 7

A. 1
B. -1
C. 3
D. -3

Soalan akan ditanya samada dalam bentuk soalan yang direct, atau dalam bentuk pernyataan situasi.

Contohnya:

Anas membeli 50 kotak coklat dan setiap kotak mengandungi 215 biji gula-gula. Anas
kemudiannya membungkus semua gula-gula itu secara sama banyak ke dalam 25 paket.
Berapa biji coklatkah yang terdapat dalam setiap paket?

A. 325
B. 350
C. 425
D. 430


Amnya, seksyen A akan menyoal calon berkaitan kemahiran logik, kemahiran menginterpretasi data dan seperti telah diterangkan, konsep matematik.


Seksyen B akan menguji calon mengenai kefahaman calon kepada beberapa aspek, samada kefahaman teks diberikan, penggunaan tatabahasa yang betul dan sebagainya.

Jika anda seorang yang mahir dalam Bahasa Inggeris, seksyen ini biasanya tidak menjadi masalah, dan ramai calon berjaya lulus dengan baik.

Cuma, ada calon sebelum ini mengatakan seksyen ini sukar apabila melibatkan olahan ayat yang seakan-akan sama maksud.

Seandainya anda merupakan calon peperiksaan online untuk Pegawai Penguatkuasa KP41 Julai 2020, dan merasakan keperluan untuk mendapatkan sumber rujukan serta lebih banyak contoh-contoh soalan untuk seksyen A dan seksyen B, boleh gunakan rujukan khas di bawah ini:

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/penguatkuasa-kp41/2624

Rujukan ini merupakan RUJUKAN KHAS yang telah DIKEMASKINI khas dan khusus bagi calon-calon PSEE KP41 dijadualkan Julai ini. Lebih 40 contoh soalan lengkap dengan jawapan disediakan untuk calon.

Ia adalah rujukan untuk calon khusus exam ini dan bukan untuk semua calon. Jadi, rujukan ini HANYA SESUAI untuk calon KP41 sahaja.

Pastikan, anda dah klik pautan disediakan. Lihat bagaimana rujukan ini bakal menjimatkan masa anda, dan seterusnya melengkapkan diri untuk peperiksaan sebenar.

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/penguatkuasa-kp41/2624

Semoga bermanfaat.

Jul 23, 2020

Muat Turun Ebook Preview Percuma Rujukan Exam Penguatkuasa KP41

Berminat untuk mendapatkan rujukan peperiksaan online bagi PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41 yang dijadualkan pada 28 Julai 2020? Jika anda merupakan salah seorang calon, dapatkan secara percuma Preview Copy Ebook Rujukan PSEE jawatan ini sekarang!

Penting anda melakukan persediaan awal sebelum peperiksaan online dikendalikan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Jika tidak bersedia, anda mungkin akan 'kesesatan' kerana tidak biasa dengan bentuk dan corak soalan ditanya, apatah lagi apabila ia melibatkan Seksyen Daya Penyelesaian Masalah.

Free Preview Pakej Rujukan PSEE Pegawai Penguatkuasan KP41 (KDN)

Free Preview Pakej Rujukan PSEE Pegawai Penguatkuasan KP41

Untuk peperiksaan online KP41 dijadualkan pada 28 Julai ini, sukatan peperiksaan pastinya akan melibatkan aktiviti yang dikendalikan oleh pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Soalan-soalan terutama di Seksyen Daya Penyelesaian Masalah, akan mengetengahkan soalan-soalan yang ada kaitan dengan peratusan, pecahan, persamaan kuadratik dan operasi asas matematik yang lain.

Seksyen kedua pula yang melibatkan Kefahaman Bahasa Inggeris pula akan menyediakan teks yang pastinya akan menguji kemahiran calon dalam memahami Bahasa Inggeris. Penilaian dari segi pengetahuan tatabahasa, susunan ayat pasti akan menjadi soalan-soalan peperiksaan yang bakal ditanya.

Pakej Rujukan PSEE KP41

Pakej rujukan PSEE Pegawai Penguatkuasa KP41 akan dikeluarkan dan sedia untuk tempahan mulai 24 Julai 2020. Ia akan merangkumi segala aspek penting peperiksaan ini khas dan khusus untuk jawatan KP41.


Ia juga akan menyediakan set-set contoh soalan bagi setiap seksyen, yang disekalikan dengan jawapan serta cara penyelesaian (untuk seksyen Daya Penyelesaian Masalah). Sebanyak lebih 40 contoh soalan akan diberikan pada setiap seksyen untuk membantu calon.

Dapatkan PREVIEW PERCUMA rujukan tersebut menerusi group Telegram khas yang telah disediakan kepada calon KP41.

Untuk muat-turun, terus sahaja ke Telegram menerusi link berikut - https://bit.ly/KP41Preview

Semoga bermanfaat.

Jul 22, 2020

2 Perkara Utama Sebabkan Ramai Graduan Baharu Gagal Temuduga Kerja

Graduan gagal dalam temuduga! Ianya bukan benda baharu dibahaskan, terutama oleh pencari kerja lepasan IPT yang mempunyai ijazah dan diploma. Ramai di kalangan mereka mempercayai mitos temuduga - jika ada kabel, senang lulus temuduga. Walhal, mereka sendiri tidak sedar kesilapan serius yang dilakukan sewaktu temuduga kerja.

Di dalam satu tinjauan dijalankan oleh Monster.com, didapati ramai fresh graduate mengabaikan aspek-aspek penting dalam temuduga, contohnya tidak membuat kajian berkaitan jawatan dan majikan.

Dua Perkara Utama Menyebabkan Ramai Gagal Temuduga

Dua Perkara Utama Menyebabkan Ramai Gagal Temuduga

Menerusi tinjauan tersebut, ia menyatakan dua perkara utama yang membuatkan banyak majikan menggagalkan calon temuduga mereka, iaitu:

  1. 54% tidak melakukan penyelidikan yang mencukupi
  2. 46% kerana tidak bertanya

Mungkin ada calon yang berpendapat bahawa resume mereka akan membantu dalam proses temuduga, walhal sebaliknya majikan:

  • tidak peduli dengan ejaan dan tatabahasa yang betul dalam resume (11%)
  • pautan ke portfolio kerja (8%)
  • pengalaman sukarelawan yang mungkin dimiliki (5%)

Penulisan resume tidak dinafikan amat penting ketika di awal permohonan kerja, namun setelah diterima untuk ke peringkat temuduga, biasanya resume hanya akan dilihat sekali imbas oleh penemuduga.

Rahsia Untuk Lulus Temuduga Kerja

Ini adalah kerana proses saringan resume telah berakhir, dan bukannya satu proses yang kritikal ketika atau semasa temuduga. Ianya adalah proses sebelum temuduga. Inilah sebabnya kebanyakkan majikan tidak ambil kisah mengenai resume yang disediakan ketika temuduga.

Mereka yang dipanggil dalam peringkat temuduga biasanya dipilih bersandarkan kepada:

  • Lulus dalam peperiksaan online (untuk jawatan dalam Perkhidmatan Awam) 
  • Lulus ujian fizikal dan pancaindera (untuk jawatan tertentu dalam Perkhidmatan Awam)
  • Kelayakan dari segi akademik dan pendidikan
  • Resume yang ditulis dengan baik dan mudah dibaca
  • Pengalaman (jika ada) relevan dengan jawatan yang dipohon

Kesalahan ketika temuduga kerja

Tidak Melakukan Kajian

Ramai calon fresh graduate gagal dalam temuduga kerana sikap sambil lewa dan ambil mudah mengenai jawatan yang mereka pohon. Mereka tidak melakukan penyelidikan mengenai syarikat atau jabatan.

Malah, ada yang tidak tahu siapa pengarah syarikat, siapa ketua jabatan atau dalam kes kerja dalam sektor awam, tidak tahu nama menteri yang mengelapai kementerian bagi perjawatan yang dipohon.

Ada calon yang tidak tahu mengenai skop dan bidang tugas jawatan yang dipohon, walhal ianya ada dinyatakan dalam iklan jawatan kosong sebelum calon memohon. Dan, ramai calon temuduga ini yang tidak mempunyai maklumat dan tidak mampu untuk menghuraikan bidang tugas yang terpaksa dipikul seandainya diterima kerja.

Tidak Bertanya

Hargai masa penemuduga. Apabila tiba waktu untuk bertanya, maka bertanyalah soalan yang tepat dan paling penting menunjukkan bahawa anda memerlukan jawatan yang disediakan.

Penemuduga telah memberikan masa emas mereka untuk calon bertanyakan soalan.

Biasanya, di akhir temuduga, masa ini akan diberikan kepada calon temuduga.

Soalan yang boleh ditanya ialah:
  • Bilakah keputusan temuduga akan dimaklumkan - menunjukkan anda serius.
  • Adakah kerjaya anda berpotensi untuk berkembang - menunjukkan anda mahu meningkatkan kerjaya

Elakkan bertanya soal gaji, soal skop kerja atau bidang tugas, kerana semua ini sudah ada dalam iklan perjawatan. Ini sekali lagi menunjukkan calon tidak bersedia atau tidak menjalankan penyelidikan sendiri sebelum hadir ke temuduga.

Tips Untuk Diterima Bekerja

Persiapkan diri sebelum temuduga dengan perkara yang boleh memberikan nilai tambah kepada kelayakan. Antaranya, mempunyai lesen kenderaan, kemahiran menulis trengkas, kecekapan menaip, kebolehan menggunakan perisian komputer, kemahiran berkomunikasi dan sebagainya.

Kemahiran tambahan ini boleh meningkatkan lagi keupayaan calon, lalu menjadi bonus apabila diminta oleh penemuduga untuk menjelaskan mengenai pengalaman dan kelebihan calon.

Usah cerita mengenai pembabitan dalam sukarelawan, kerana ia tidak ada kena mengena dengan skop kerja. Usah cerita pembabitan dalam unit beruniform, atau ada sijil kursus asas memasak yang memang bukan dalam skop perjawatan.

Pastikan apa yang ingin dijawab pada setiap pertanyaan penemuduga menjurus kepada jawatan. Ini penting.

Semoga info dan tips di atas bermanfaat untuk mereka yang bakal ditemuduga.

Mahu dapatkan lebih banyak tips dan rahsia untuk LULUS TEMUDUGA? Klik pautan disediakan di bawah:

[+] Rahsia Persiapan Temuduga Kerja


Jul 20, 2020

Rujukan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai dan Pegawai Pertanian G29/G41

Mencari rujukan yang sesuai untuk persediaan peperiksaan online Ujian Psikometik untuk Penolong Pegawai Pertanian gred G29 dan Pegawai Pertanian gred G41? Jika ya, anda berada di carian yang betul, kerana blog ini ada menyediakan rujukan yang sesuai untuk persediaan Ujian Psikometrik tersebut.

Buat makluman, Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan personaliti, minat, hobi, kecenderungan dan perkara berkaitan psikologi. Ia akan menilai sifat-sifat positif pada diri anda untuk kesesuaian jawatan yang dipohon.

Rujukan Ujian Psikometrik Untuk Penolong/Pegawai Pertanian

Rujukan Ujian Psikometrik Untuk Penolong/Pegawai Pertanian

Ramai calon sebelum ini, secara amnya berjaya mendapat manfaat menerusi pakej rujukan Ujian Psikometrik disediakan oleh Tim Infokerjaya. Dengan kredibiliti dan pengalaman lebih 10 tahun mengeluarkan pelbagai rujukan kepada calon kerja kerajaan, memang tidak salahlah pakej rujukan disediakan oleh Tim Infokerjaya menjadi rujukan pilihan utama.

Maka, seandainya anda merupakan calon yang dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk Ujian Psikometrik, gunakan rujukan yang telah bantu ramai calon peperiksaan online SPA, PSEE dan Psikometrik sebelum ini.

Jangan risau.

Rujukan disediakan oleh Tim Infokerjaya sentiasa dikemaskini dan mengikut format disediakan pihak SPA. Ia akan membantu anda melakukan persediaan rapi sebelum peperiksaan.

Pakej Rujukan Ujian Psikometrik ini sesuai untuk:

Penolong Pegawai Pertanian Gred G29
(Jabatan Pertanian Malaysia)
(Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 24 Julai 2020]

Pegawai Pertanian Gred G41
(Jabatan Pertanian Malaysia)
(Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) - Ujian Psikometrik)
[Tarikh Peperiksaan : 24 Julai 2020]

Jika anda merupakan salah seorang calon, klik pautan diberikan di bawah untuk mendapatkan rujukan Psikometrik ini.

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/ujian-psikometrik/2624

Elakkan dari menggunakan sumber rujukan yang salah. Ujian Psikometrik bukan untuk PSEE am yang mempunyai seksyen A, B atau C. Ia adalah ujian khas.

Ok. Semoga membantu.