Sep 16, 2018

Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Terengganu N41

Pakej rujukan untuk peperiksaan online Pegawai Tadbir Terengganu gred N41 boleh didapati secara online mulai 16 September sehingga 11:59 malam 19 September 2018. Jika anda adalah calon yang akan menghadapi peperiksaan online ini, maka bolehlah buat tempahan dan muat-turun pakej rujukan ini.

Pakej Rujukan dan Soalan Exam Pegawai Tadbir N41 Terengganu

Pakej Rujukan dan Soalan Exam Pegawai Tadbir N41 Terengganu

Pakej rujukan peperiksaan online ini adalah khas untuk jawatan Pegawai Tadbir Terengganu gred N41, yang dijadualkan diadakan pada 20 September 2018.

Pakej rujukan ini mengandungi:
Pakej Rujukan dan Soalan Exam Pegawai Tadbir N41 Terengganu


  • Nota ringkas mengenai negeri Terengganu
  • Maklumat perjawatan Pegawai Tadbir N41 - Terengganu
  • Nota ringkas pengetahuan am mengenai Kerajaan Malaysia
  • Nota dan contoh soalan matematik
  • Nota dan contoh soalan pengetahuan am


Ia merupakan satu-satunya panduan serta rujukan yang dilengkapi dengan contoh-contoh soalan peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 dengan format terkini 2018. Ia adalah rujukan yang dikemaskini dan berbeza dengan rujukan dan panduan sebelum ini.

Pakej rujukan ini adalah terbitan Tim Infokerjaya.

Pakej rujukan serupa telah bantu lebih 70,000 calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan untuk lulus samada di dalam peperiksaan dan juga temuduga. Kredibiliti Tim Infokerjaya dalam menghasilkan rujukan bermutu memang tiada tandingan.

Jika anda mahu memastikan persediaan lengkap dibuat sebelum peperiksaan, maka pakej rujukan ini adalah untuk anda.

Buat tempahan sekarang, dan muat-turun segera pakej rujukan peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 Terengganu ini.

Tempahan boleh dibuat dengan klik link ini - >> http://jvsecurepay.com/affiliates/terengganu/2624

Ia hanya dibuka sehingga tgh malam 19 September 2018. Jadi, pastikan anda membuat tempahan dan muat-turun segera rujukan tersebut.

Jangan tunggu saat akhir kerana anda perlu bersaing dengan ribuan calon lain.


Pakej Rujukan Exam Separa Perubatan 2018

Separa Perubatan merupakan laluan kerjaya dalam perkhidmatan awam melibatkan sektor kesihatan. Ia ditawarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan (KKM) di bawah pengambilan menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Malaysia dan melibatkan latihan khusus yang akan diberikan.

Kerjaya Separa Perubatan menjadi pilihan untuk mereka yang memiliki sijil dan juga diploma. Malah, ada juga calon di kalangan lulusan ijazah yang memohon ke perjawatan ini.

Persediaan Lulus Peperiksaan Separa Perubatan


Buat mereka yang terlibat dengan pengambilan ini, mereka akan melalui beberapa fasa tapisan sebelum diserap ke Latihan Separa Perubatan mengikut perjawatan yang dipilih. Calon yang terpilih dalam Latihan Separa Perubatan akan ditempatkan ke tempat latihan khusus dan diberikan elaun khas.

Skim Latihan Separa Perubatan adalah laluan kerjaya dalam perkhidmatan awam KKM di mana syarat kelayakan adalah terbuka dan sebahagiannya memerlukan bakat tertentu. Skim perkhidmatan ini mensyaratkan calon untuk lulus peperiksaan khas yang ditadbir oleh SPA.

Terdapat beberapa skop ujian atau peperiksaan yang akan ditanya menerusi sesi peperiksaan online ini iaitu kognitif, aptitud, bakat, serta sahsiah. Daya penyelesaian masalah juga akan ditanya selain yang berkaitan dengan Separa Perubatan.

Kemudiannya, calon-calon yang lulus peperiksaan khas akan dipanggil untuk temuduga. Apabila lulus temuduga barulah calon akan ditempatkan dalam Latihan Separa Perubatan.

Fasa ujian atau peperiksaan untuk Separa Perubatan adalah sangat penting. Mereka yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan ini mesti dan wajib lulus. Calon kena sedar, ia merupakan peringkat di mana pihak SPA akan 'membuang' calon secara besar-besaran.

Latihan Separa Perubatan Taraf Diploma

Untuk permohonan bagi Separa Perubatan taraf diploma, calon-calon hendaklah mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Vokasional Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) Bahasa Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mempunyai kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains/Sains Tulen dan Matematik.

Berikut adalah jawatan atau Latihan Separa Perubatan taraf Diploma yang disediakan:

  1. Latihan Jurupulih Perubatan Fisioterapi
  2. Latihan Jurupulih Perubatan Cara Kerja
  3. Latihan Jururawat
  4. Latihan Juruterapi Pergigian
  5. Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
  6. Latihan Juruteknologi Pergigian
  7. Latihan Juru X-Ray
  8. Latihan Penolong Pegawai Farmasi
  9. Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
  10. Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Latihan Separa Perubatan Taraf Sijil

Untuk permohonan bagi Separa Perubatan taraf sijil, calon-calon hendaklah mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Vokasional Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) Bahasa Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mempunyai Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains/Sains Tulen dan Matematik.

Latihan yang disediakan adalah:

  1. Latihan Pembantu Kesihatan Awam
  2. Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian

Peperiksaan Online Separa Perubatan


Peperiksaan online untuk kemasukan Latihan Separa Perubatan, biasanya dilakukan dua kali setahun. Ia merupakan antara laluan kerjaya sektor awam yang sentiasa menjadi pilihan, dan mempunyai ramai calon yang memohon setiap tahun.

Jadi, bagi mereka yang dipilih untuk hadapi peperiksaan online bagi Latihan Separa Perubatan, anda perlu sedar bahawa saingan sangat tinggi. Dengan kekosongan terhad, anda mesti memastikan diri terpilih untuk ke peringkat temuduga dengan lulus peperiksaan online yang disediakan SPA.

Mengikut pengalaman kami, ramai calon terlibat dengan peperiksaan online Separa Perubatan yang akan membuat persediaan awal dengan mencari soalan-soalan serta rujukan untuk bantu mereka hadapi peperiksaan online ini.

Ada yang Google mencari contoh-contoh soalan peperiksaan Separa Perubatan ini di internet, namun suka dinyatakan bahawa kemungkinan soalan peperiksaan yang ditemui mungkin dah OUTDATED, terutama sekali dari segi format soalan.

Format soalan dah tak sama. 

Satu-satunya rujukan yang updated dan mempunyai contoh-contoh soalan yang baharu mengikut format terkini 2018 adalah pakej rujukan peperiksaan Separa Perubatan yang disediakan oleh Tim Infokerjaya.

Tim Infokerjaya punyai kredibiliti sangat bagus dan dipercayai menghasilkan rujukan-rujukan peperiksaan serta temuduga dalam bentuk ebook (pdf) terbaik. Mereka telah membantu lebih 78,000 calon sejak tahun 2009.

Antara sebab ia menjadi pilihan calon untuk mendapatkan rujukan adalah kerana setiap kali exam atau peperiksaan online Separa Perubatan akan dibuat oleh SPA, mereka akan membuat semakan dari segi format terkini dan selaraskannya dengan serta-merta.

Tujuan mereka adalah bagi memastikan calon-calon terpilih untuk peperiksaan Separa Perubatan mendapat rujukan yang terkini selain melengkapkan calon dengan nota-nota padat yang dikemaskini selain contoh-contoh soalan (beserta jawapan) peperiksaan terbaru.

Berita baik untuk calon peperiksaan Separa Perubatan edisi bulan September 2018. Rujukan untuk peperiksaan separa perubatan bagi bulan September 2018 akan dikeluarkan oleh pihak Tim Infokerjaya tidak lama lagi.

Jika anda mahu menjadi antara yang terawal mengetahui mengenai pakej rujukan exam ini, sila daftarkan diri anda dengan mengisi nama dan email di bawah.


Khas Separa Perubatan SEPT 2018. Daftar Di Bawah Untuk Rujukan

* indicates required




Sep 15, 2018

Rahsia Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir Gred N41

Susah ke nak lulus peperiksaan online jawatan Pegawai Tadbir? Sebenarnya rahsia lulus peperiksaan gred N41 ini adalah terletak kepada kesanggupan calon itu sendiri. Siapa yang nak lulus dengan baik dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir kena pastikan mereka bersedia dengan rapi sebelum peperiksaan bermula.

Rahsia Lulus Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41

Rahsia Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir Gred N41
Persediaan yang dimaksudkan ialah ulangkaji serta membaca nota-nota berkaitan jawatan Pegawai Tadbir, selain nota tentang isu-isu semasa terkini yang berlaku dalam Malaysia. Selain itu, calon yang dipanggil untuk peperiksaan gred N41 mesti biasakan diri dengan contoh-contoh soalan matematik, soalan psikometrik serta soalan pengetahuan am yang biasanya ditanya untuk jawatan ini.

Susah kalau tak melakukan ulangkaji serta membuat latihan latih-tubi.

Ramai calon sebelum ini yang berjaya lulus adalah kerana mereka ada iltizam tinggi untuk pastikan mereka bersedia sebelum peperiksaan. Mereka mahukan jawatan Pegawai Tadbir, jadi mereka usaha dengan bersungguh memastikan untuk berjaya.

Nak lulus?
  • Baca nota berkaitan jawatan Pegawai Tadbir
  • Baca nota berkaitan isu semasa terkini Malaysia
  • Baca nota berkaitan isu semasa terkini negeri (jika jawatan berkaitan pentadbiran negeri)
  • Baca nota berkaitan pengurusan jabatan, kementerian
  • Buat latihan latih-tubi untuk daya penyelesaian masalah matematik dan juga ujian Psikometrik
  • Ketahui dasar-dasar awam kerajaan persekutuan/kerajaan negeri
  • Persediaan fizikal dan mental mantap

Risau dengan segala persediaan yang diperlukan? Tak tahu mana nak cari rujukan dan contoh soalan peperiksaan online ini?

Sebenarnya, telah ada rujukan khas yang disediakan untuk bantu calon-calon lulus dalam peperiksaan kendalian SPA ini.

Rujukan tersebut disediakan oleh Tim Infokerjaya yang selama ini berjaya membantu ribuan calon untuk lulus dalam peperiksaan online dan juga temuduga kerja kerajaan.

Testimonial Kejayaan - Lulus Peperiksaan Online SPA

Lihat testimoni di bawah menunjukkan betapa seronoknya calon-calon peperiksaan terdahulu yang berjaya lulus dalam exam SPA dengan menggunakan pakej rujukan daripada Tim Infokerjaya.
Rahsia Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir

Rahsia Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir

Rahsia Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir

Rahsia Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir

Rahsia Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir

Daftar Percuma Untuk Peroleh Nota dan Contoh Soalan N41

Jika anda merupakan calon yang telah memohon untuk jawatan Pegawai Tadbir menerusi laman web SPA dan mahu mendapatkan rujukan terkini mengenai peperiksaan online dan juga temuduga, boleh daftar secara percuma di bawah dengan mengisi nama dan email di dalam ruangan disediakan.


Daftar Percuma Di Bawah

* indicates required



Kami akan menghantar makluman berkaitan bagaimana nak mendapatkan secara khusus nota ringkas serta contoh-contoh soalan peperiksaan online Pegawai Tadbir kepada anda terus ke email.

Jika anda mahu lulus seperti kebanyakkan calon terdahulu, maka buatlah pendaftaran sekarang. Anda tidak akan rugi.

p.s: Untuk calon peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Terengganu, anda kini boleh mendapatkan PREVIEW COPY untuk pakej rujukan peperiksaan tersebut di pautan berikut - http://jvsecurepay.com/affiliates/terengganu/2624

Selamat berjaya.


Cara Semak Jadual Temuduga SPA Secara Online

Anda merupakan graduan yang baru habis pengajian di IPT? Dah mohon kerja menerusi laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) tak? Jika belum, baik anda isi borang permohonan di sana secepat mungkin. Isi segala maklumat berkaitan dengan lengkap dan pastikan anda telah memilih jawatan yang sesuai.

Manual Cara Semak Jadual Temuduga SPA Secara Online

Jika anda tidak mengisi borang permohonan perjawatan menerusi laman web SPA, anda berkemungkinan tidak akan dapat peluang untuk masuk kerja kerajaan. Ia merupakan langkah utama untuk memohon masuk kerja dalam sektor kerajaan di Malaysia, khususnya untuk perjawatan di peringkat Persekutuan.

Setelah anda membuat permohonan secara online di laman web SPA, anda seterusnya perlu membuat semakan secara berjadual untuk peluang-peluang temuduga SPA yang dijalankan. Setiap bulan akan ada beberapa sesi temuduga untuk jawatan-jawatan tertentu dalam perkhidmatan awam Malaysia.

Untuk tidak terlepas peluang temuduga penting SPA ini, seharusnya anda menggunakan alamat email yang aktif supaya segala hebahan dan pemberitahuan daripada pihak SPA dapat terus masuk ke inbox email anda tanpa gagal.

Ramai calon yang meletakkan alamat email yang tidak aktif, atau tidak lengkap sehingga menyebabkan mereka gagal menyemak tarikh peperiksaan serta temuduga ditetapkan oleh pihak SPA.

Bagaimana Nak Semak Jadual Temuduga SPA Secara Online

Masih ada segelintir daripada lepasan graduan IPT yang memohon perjawatan dalam sektor awam yang tidak tahu cara menyemak jadual temuduga SPA secara online.

Untuk itu, kami sertakan manual cara untuk menyemak jadual temuduga SPA secara online. Ia merupakan manual yang disediakan oleh pihak SPA untuk membantu calon-calon yang mendapat makluman panggilan temuduga SPA.


Semoga ia membantu.


Rujukan Khas Peperiksaan Jawatan Pegawai Tadbir N41 Terengganu

Rujukan khas untuk calon peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 Terengganu. Adakah anda dipanggil untuk mengambil peperiksaan atas talian untuk jawatan Pegawai Tadbir gred N41 Terengganu? Jika ya, pastikan anda mendapatkan rujukan terbaik sebagai persediaan peperiksaan.

Jadilah antara calon-calon yang ingin memastikan berjaya lulus di dalam peperiksaan online ini. Jangan jadi calon yang terlalu konfiden sehingga tidak membuat sebarang rujukan dan membuat ulangkaji sebelum exam.

Rujukan Khas untuk Calon Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Terengganu

Rujukan Khas Peperiksaan Jawatan Pegawai Tadbir N41 Terengganu
Nak lulus mesti siap sedia dengan contoh-contoh soalan peperiksaan selain memastikan ada nota lengkap dan padat yang boleh dirujuk.

Tugas sebagai Pegawai Tadbir N41 bukan mudah. Oleh itu, calon yang akan dipilih oleh pihak SPA Terengganu juga bukan ikut suka .. ada beberapa tapisan.

Tapisan pertama untuk jawatan Pegawai Tadbir pastilah dengan peperiksaan online yang akan menguji pengetahuan dan daya penyelesaian masalah calon. Calon yang berjaya lulus di peringkat ini kemudiannya akan menghadapi temuduga.

Seriusnya pihak SPA mahu menyingkirkan calon.

Jangan jadi calon yang tersingkir.

Peringkat pertama, jika anda calon dipanggil untuk peperiksaan online Pegawai Tadbir N41, anda mesti lulus dengan baik. Jangan sia-siakan peluang ini kerana bukan 10, bukan 100, bukan 1000 calon yang memohon jawatan yang sama.

Ada puluhan ribu calon yang mahu jawatan ini. Ada puluhan ribu calon yang akan menjawap soalan-soalan peperiksaan online yang sama untuk Pegawai Tadbir. Jadi, pastikan diri anda tergolong dalam kalangan calon yang berjaya LULUS!

Ini rujukan untuk anda. Dapatkan preview copy yang disediakan. Terus klik pautan disediakan.

Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Tadbir Terengganu

Mahu rujukan ini? Klik sini - http://jvsecurepay.com/affiliates/terengganu/2624

Lihat testimonial calon exam sebelum ini untuk jawatan Pegawai Tadbir yang telah mendapatkan rujukan dikeluarkan sebelum ini.
Testimoni pembeli rujukan

Testimoni pembeli rujukan

Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Tadbir Terengganu

Aug 27, 2018

10 Kali Interview Semuanya Gagal!! Ikuti Tips Pengurus Sumber Manusia Ini

Dah 10 kali datang temuduga, tetapi semuanya gagal!! Anda tergolong dalam kategori begini tak? Dah banyak kali hadir temuduga, tetapi sehingga ke saat ini, satu jawatan pun tak lekat ... semua interview berstatus GAGAL!!

Ok. Jangan cepat kecewa. Cuba ikuti pengalaman awek bernama IzzatiKamsani ini. Dah 10 kali hadir ke temuduga, kali ke 11 baru beliau lulus dengan jayanya.

10 Kali Gagal, Bagaimana Nak Lulus Temuduga?

Ini inspirasi untuk anda. Baca elok-elok kerana ada beberapa tips yang dikongsi untuk lulus temuduga dan bagaimana nak mendapatkan kerja.

Jangan Putus Asa - Rezeki Itu Ada Dimana-Mana


10 kali gagal, tapi tak pernah terus kecewa dan putus asa. Kerana sedar jawatan disandang sebelum ini tidak akan kekal lama dan berisiko, maka Izzat ini cepat-cepat mencari dan memohon kerja di tempat lain.

Mohon Kerja Yang Lebih Baik Semasa Masih Bekerja

Apa Izzati buat untuk kelangsungan hidup bekerja? Semasa masih lagi dalam jawatan, Izzati mohon kerja di tempat lain, hantar resume, CV lengkap dengan cover letter.

Izzati sedar bahawa jawatannya dalam kerjaya berkaitan politik tidak akan kekal lama.

Hampir 5 bulan gigih berusaha mendapatkan kerja.

Jangan Sedih, Jangan Kecewa

Tapi semuanya gagal. Izzati terus juga berusaha. Jangan give-up!

Seperti yang dijangkakan, hilang kerja selepas Pilihanraya. Inilah risiko bila kerja dalam jawatan yang ada kaitan dengan politik. Memang takkan kekal lama. Kesian kan kat Izzati ni?

Seminggu tak ada kerja!
Rezeki Izzati berkat usaha. Dapat kerja di sebuah syarikat kontraktor. Dalam masa yang sama, dipanggil untuk temuduga di tempat lain. Peluang untuk kerja dalam sektor yang ada kaitan dengan kerajaan.

Buat Persediaan Rapi Sebelum Temuduga

Bila dah kena panggil interview dari sebuah syarikat yang ada kaitan dengan kerajaan (GLC) .. aha .. apalagi Izzati pun buat persediaan secukupnya sebelum temuduga.

Tentu tak mahu gagal sebab ianya peluang keemasan untuk kerja tetap yang lebih baik, lebih terjamin dan kurang risiko.

Izzati BUAT PERSEDIAAN RAPI untuk pastikan berjaya lulus dalam temuduga. Walau dah lebih 10 kali hadir temuduga, ia tidak bererti kena buat sambil lewa. Mesti study !! Dan kali ini, untuk pastikan berjaya lulus temuduga, Izzati tampil sebagai diri sendiri.

Serlah Rasa Keyakinan

Apa Izzati buat? Pertama kena pastikan diri menunjukkan rasa confident yang sebenar, bukan dibuat-buat. Kena serlahkan rasa keyakinan tersebut, bukan sekadar untuk penemuduga, tetapi juga untuk diri sendiri.

Kalau diri sendiri kurang yakin, bagaimana nak yakinkan penemuduga?

Macam Izzati ni, beliau hadir dengan berpakaian cantik dan kemas, pastikan diri nampak senang untuk didekati dan bekerja.

First Impression Itu Penting

Apabila dipanggil masuk ke dalam bilik temuduga, pertama sekali kena senyum dengan senyuman paling manis. Pastikan diri ada ketrampilan dan berkeyakinan. Senyum juga adalah cara untuk membuka pintu rezeki. Senyum adalah sedekah, dan sedekah itu sangat hebat kesannya.

Senyum juga adalah first impression yang wajib dibuat oleh mereka yang nak lulus temuduga.
Seperti kebanyakkan interview lain, Izzati juga ditanya 10 soalan paling popular dalam setiap temuduga. Antaranya ialah memperkenalkan diri.

Perkenalkan diri dalam bentuk yang santai tetapi meyakinkan. Wujudkan suasana yang tidak menekan dan selesa buat semua orang dalam bilik temuduga. Biarkan aura positif dan ceria mengisi ruang. Kawal keadaan dengan sebaiknya.

Ditanya Soalan Popular Dalam Temuduga

Setiap kali temuduga, pastinya akan keluar soalan-soalan temuduga yang popular yang memang dah menjadi SOP temuduga. Soalan sebegini kadang ditanya dalam nada berbeza, dan boleh memerangkap calon yang ditanya.

Macam Izzati ni ...

Bila ditanya "Kenapa you tak macam calon lain?" - salah satu bentuk soalan popular ditanya dalam temuduga, tetapi dengan cara yang kurang formal. Ia sebenarnya bermaksud, "Kenapa kami perlu pilih anda?" atau "Apa kelebihan awak dengan calon lain?"..

Lihat bagaimana Izzati ini menjawab soalan tersebut...

Kelulusan Bukan Tiket Untuk Berjaya Temuduga


Kelulusan yang tinggi bukan jaminan untuk dapat kerja atau lulus dalam sesi temuduga. Itu sebab adanya temuduga, ia tidak menilai dari segi kelayakkan akademik. Temuduga adalah untuk penilaian tingkah-laku, adab, respon, penampilan yang tidak ada kena mengena dengan gred atau markah ditunjukkan dalam skrol serta sijil.

Alhamdulillah, rezeki untuk Izzati kerana berjaya lulus temuduga setelah lebih 10 kali hadir temuduga. 10 kali temuduga, semuanya gagal. Dan untuk kali ke 11, Izzati dapat kerja yang lebih baik, lebih terjamin.

Tips penting - jangan putus asa walau dah banyak kali apply kerja, hadir temuduga dan gagal.

Mohon Restu Ibu Bapa

Tips penting - dapatkan restu ibu bapa untuk setiap tindakan. Jangan belakangkan mereka kerana mereka ada senjata ampuh untuk membolehkan anda berjaya dalam setiap permohonan dan temuduga kerja - iaitu doa.

Apabila ibu bapa mendoakan kejayaan anda, in Sha Allah .. susah mana sekalipun, ia akan membuahkan hasil terbaik.

Minta Doa

Hubungan semasa makhluk itu sangat penting. Sehebat mana manusia itu, kalau tak ada makhluk lain macam pokok dan haiwan, memang sukar nak hidup kat dunia ni. Itu sebab Tuhan suruh kita hormati 'mereka' ini.

Mahkluk lain ada magisnya tersendiri. Jadi, ikut nasihat Izzati di bawah ..


Semoga anda telah dapat sesuatu dari perkongsian Izzati yang kini sedang menjawat jawatan Pengurus Sumber Manusia .. satu jawatan yang akan terlibat dengan pengambilan staff baharu.

Jadi bolehlah follow beliau rapat-rapat.

Sumber: IzzatiKamsani

10 Soalan Temuduga Selalu Ditanya

Anda dipanggil temuduga kerja? Ok, kami nak kongsikan soalan-soalan temuduga yang paling famous dan paling kerap ditanya ketika temuduga. Soalan-soalan ini adalah berdasarkan pengalaman mereka yang telah hadiri sesi temuduga banyak kali.

Ia bukan soalan bocor tetapi ia memang jenis soalan yang biasa akan ditanya dalam sebuah temuduga, tak kiranya ianya temuduga kerja swasta mahupun kerja kerajaan.

Soalan-Soalan Selalu Ditanya Dalam Temuduga

Bentuk ayat soalan temuduga mungkin berbeza tetapi objektif untuk jawapan tetap sama.

Baik, mari lihat apakah 10 soalan temuduga yang selalu ditanya.
10 Soalan Temuduga Selalu Ditanya

  1. Sila perkenalkan diri anda.
  2. Dekat universiti awak belajar apa?
  3. Apa yang awak belajar masa internship?
  4. Kalau awak dapat tempat jauh dari hometown, awak sanggup tak?
  5. Apa kekuatan awak yang boleh buatkan kami mengambil awak kerja dengan kami?
  6. Kenapa awak pilih syarikat kami?
  7. Apa value yang ada pada diri awak yang awak rasa boleh apply dalam syarikat kami?
  8. Awak ada kenderaan?
  9. Awak sanggup susah sama-sama dalam syarikat kami? (biasanya syarikat yang baru nak up)
  10. Dia akan cerita skop kerja secara ringkas, then dia tanya, sanggup buat kerja sekian-sekian?
Semua soalan temuduga ini adalah perkongsian bermanfaat daripada seseorang yang dah enam kali hadiri temuduga kerja. Kebanyakkan soalan adalah soalan-soalan yang sama maksudnya ..

Jadi, pastikan anda bersedia untuk hadapi temuduga. Anda kena tahu bentuk-bentuk soalan yang akan ditanya, dan boleh rangka jawapan yang padu agar dapat lulus dalam temuduga.

Untuk temuduga kerja kerajaan, cuba gunakan panduan INI untuk anda buat persediaan.

Sumber: @nuurmuhaimin