Dec 4, 2019

Detail Penilaian Seksyen ENGLISH PSEE Penolong Pegawai Pendaftaran KP29

Khas untuk makluman calon yang terlibat dengan peperiksaan online Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 Disember ini. Tahun 2019 ini ada seksyen baru berkaitan Kefahaman Bahasa Inggeris (Seksyen B). Ramai yang 'gentar' dengan seksyen ini!

Sebenarnya tak susah kalau anda tahu macam mana ianya dinilai dan disoal. Baca tips dan panduan exam yang dikongsikan di bawah ini. Penting anda baca dan lakukan persediaan sebelum peperiksaan sebenar KP29 ini, itupun jika anda berazam untuk lulus lah.

Detail Berkaitan Penilaian Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris KP29

Detail Berkaitan Penilaian Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris KP29
Peperiksaan online untuk Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 dijangka pada Disember mengandungi cuma dua seksyen utama, iaitu Seksyen Daya Penyelesaian Masalah dan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Ini susunan penilaian. Penting untuk anda tahu.

Seksyen A, iaitu Daya Penyelesaian Masalah lebih kepada soalan-soalan Matematik. Ramai yang dah tahu apa yang perlu dilakukan, iaitu mendapatkan nota padat ringkas yang ada senarai equation untuk mudahkan selesaikan soalan.

Gunakan contoh-contoh soalan diberikan, dan buat sahaja latih-tubi untuk lancarkan pengiraan dan asah balik pengetahuan serta kemahiran matematik untuk seksyen ini. Tak pasti kat mana nak dapatkan nota dan contoh soalan seksyen A? Gunakan rujukan di bawah ini:

Nota Matematik Penolong Pegawai Pendaftaran KP29


Ini rujukan anda ....

[+] https://bit.ly/2Y3JN0s

Seksyen A, anda dah tahu. Tetapi bagaimana dengan cara nak jawab Seksyen B? Ramai calon KP29 untuk sesi Disember 2019 gentar dengan seksyen ini. Kami dah kenal-pasti racun untuk seksyen ini yang boleh menjerat anda untuk kandas.

Faham betul-betul apa yang kami nak berikan di bawah ini berkaitan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris ..

Walaupun ianya hanya 1 Seksyen iaitu Seksyen B dalam exam PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN KP29 ini, tetapi ada 2 pecahan dalam seksyen ini:


Pecahan 1 Seksyen B

Pecahan pertama, ia berkaitan pengertian dan kefahaman esei dalam Bahasa Inggeris. Soalan dalam seksyen ini, pecahan pertama akan diberikan petikan dalam Bahasa Inggeris. Ia esei sepanjang 100-150 patah perkataan.


Anda kena baca dan faham apa yang diceritakan dalam esei tersebut. Soalan akan ditanya dalam bentuk pilihan jawapan yang pelbagai. Biasanya, 5-10 soalan akan ditanya bersandarkan esei diberikan.

Teknik Menjawab

  1. Baca soalan-soalan terlebih dahulu, jadi anda tahu apa jawapan yang nak dicari
  2. Baca esesi yang diberikan, dan cari jawapan.
  3. Jangan baca esei dulu, kalau tak anda rugi masa. Kalau ada masa tambahan nanti baru anda baca semula petikan
  4. Fokus untuk habiskan jawab soalan dulu pada peringkat awal ini.

Pecahan 2 Seksyen B

Pecahan kedua ini adalah berkaitan tatabahasa (grammar) Bahasa Inggeris. Jika anda memang fasih berbahasa Inggeris tetapi lemah dalam penulisan, ia mungkin satu kekangan dan boleh jadi penyebab kegagalan dalam peperiksaan online KP29 ini.


Elak daripada terkandas di seksyen B, pecahan kedua ini .. maka, anda perlu study sedikit asas-asas tatabahasa. Asasnya 8 pecahan ini;
  1. Pronoun (Kata Ganti)
  2. Noun (Kata Benda)
  3. Verb (Kata Kerja)
  4. Adjective (Kata Sifat)
  5. Adverb (Kata Keterangan)
  6. Determiner
  7. Preposition (Kata Depan)
  8. Conjunction (Kata Hubung)

Persediaan anda di sini adalah dengan mengingati kembali sedikit sebanyak pelajaran grammar Bahasa Inggeris.
Pakej rujukan dengan contoh soalan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29

Untuk yang dah ada ebook rujukan, semak mukasurat 60 - 64. Kita bagi nota ringkas dan contoh untuk semua 8 pecahan ini. Jadi anda akan berada dalam MOOD SUPER SEDIA untuk sukses seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris ini. Tak adalah terkujat-kujat nak memahami setiap kata tatabahasa diberikan.

Jangan buang masa sebab tempoh masa untuk menjawab adalah terhad.

Masih belum ada rujukan untuk persediaan peperiksaan online Penolong Pegawai Pendaftaran KP29? Klik link diberikan di bawah ini , ianya satu-satunya rujukan penuh untuk exam kali ini .. malah paling lengkap untuk bantu anda supaya lebih bersedia dan lebih yakin.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/pendaftarankp29/2624

Ingat Seksyen B Kefahaman Bahasa Inggeris ini tak susah kalau anda dan faham bagaimana ianya dinilai.

Anda cukup bertuah, kerana ramai calon yang tak tahu pasal pecahan dalam pecahan yang ada dalam seksyen ini. Gunakan kelebihan ini, baca rujukan yang diberikan dan pastikan exam Disember ini adalah tiket anda untuk menjawat jawatan ini.


Pastikan anda lulus!


Dec 2, 2019

Rujukan Contoh Soalan PSEE Penolong Pegawai Pendaftaran KP29

Tahniah kepada anda yang dipanggil sebagai calon untuk peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam (PSEE) bagi jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29. Anda bertuah kerana antara ramai yang memohon jawatan menerusi laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). anda antara yang dipilih.

PSEE Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 akan diadakan pada 5 dan 13 Disember 2019, seperti yang dimaklumkan di laman web SPA dan juga Facebook rasmi SPA.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29

Peperiksaan online dikendalikan oleh pihak SPA adalah merupakan peperiksaan yang akan menguji keupayaan calon dalam banyak aspek sebelum ke peringkat seterusnya. Bagi PSEE Penolong Pegawai Pendaftaran gred KP29, terdapat hanya dua seksyen akan dikemukakan sesi Disember ini.

  1. Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah
  2. Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris

Setiap PSEE yang dikendalikan oleh SPA seringkali bertukar format peperiksaan, jadi rujukan yang lepas adalah tidak relevan untuk peperiksaan Disember ini. Tiada lagi soalan-soalan berkaitan pengetahuan am mahupun psikometrik.

Bagi Seksyen A, soalan-soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 akan melibatkan antara lain soalan-soalan matematik asas. Manakala soalan Seksyen B adalah berkaitan ujian pemahaman daripada teks diberikan dan juga tatabahasa asas.

Di bawah ini adalah imbasan ringkas mengenai contoh-contoh soalan PSEE Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 yang terdapat dalam rujukan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 disediakan khas untuk membantu calon terlibat Disember 2019 ini.

Contoh Soalan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29

Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Contoh Soalan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29
Untuk versi penuh rujukan ini, anda boleh dapatkan pakej rujukan yang telah disediakan oleh kami bersama Tim Infokerjaya.

Tim Infokerjaya telah menjadi antara penyedia konten terbaik untuk ebook rujukan berkaitan kerjaya di Malaysia, malah Tim ini satu-satunya yang mempunyai kredibiliti membantu para lepasan ijazah, diploma dan sijil membuat persediaan rapi untuk peperiksaan serta temuduga kerja kerajaan.

Jika anda adalah calon yang bakal hadapi peperiksaan online untuk jawatan KP29 pada Disember ini, gunakan pautan/link di bawah ini untuk akses rujukan sebelum tempahan rujukan ini ditutup pada 4 Disember.

[+] Aksese segera di sini - https://bit.ly/2Y3JN0s


Ramai calon kerja kerajaan sebelum anda telah menggunakan rujukan disediakan Tim Infokerjaya, alhamdulillah, mereka gembira dengan apa yang telah mereka dapat dan gunakan untuk persediaan peperiksaan.

Capai impian anda hari ini, buat persediaan penting ini.

[+] https://bit.ly/2Y3JN0s

Semoga berjaya.

Nov 8, 2019

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Jawatan Gred 19

Nak cari contoh-contoh soalan Ujian Psikometrik untuk gred jawatan H19 dan N19? Jika anda adalah calon yang terlibat dengan ujian Psikometrik bulan November 2019 untuk jawatan gred 19 ini dan masih tercari bahan untuk melakukan persediaan, in Sha Allah, blog ini ada rujukan khas yang boleh anda gunakan.

Pakej rujukan Ujian Psikometrik ini diterbitkan oleh Tim Infokerjaya, mengandungi contoh-contoh soalan ujian lengkap dengan jawapan. Malah, penerangan jawapan turut diberikan untuk soalan-soalan pilihan.

Rujukan beserta Contoh Soalan Ujian Psikometrik H19 dan N19

Contoh Soalan Ujian Psikometrik H19 dan N19

Mungkin anda akan tertanya-tanya, bagaimanakah bentuk soalan ujian Psikometrik yang mungkin akan ditanya kepada calon-calon jawatan gred 19 ini?

Seperti soalan-soalan ujian Psikometrik bagi jawatan lain, ia akan bertanyakan soalan berkaitan tingkah-laku dan juga cara anda bertindak atau beremosi. Soalan mungkin senang pada pandangan anda, tetapi awas .. ada soalan yang memerangkap dan menyebabkan anda kurang mendapat markah untuk lulus ujian Psikometrik ini.

Maka, perlunya anda buat persediaan bagi membolehkan anda ketahui corak, jenis, cara, format dan bentuk soalan Psikometrik itu ditanya.

15 Contoh Soalan Ujian Psikometrik Gred 19



Berikut adalah antara contoh-contoh soalan ujian Psikometrik yang berkemungkinan berkaitan dengan jawatan gred 19.

1. Saya hanya berucap di khalayak ramai jika diberi peluang.
A. Ya
B. Tidak

2. Saya meminati bidang tugas sebagai seorang penasihat.
A. Ya
B. Tidak

3. Saya seorang yang sangat sistematik dan teliti.
A. Ya
B. Tidak

4. Saya akan memberi teguran kepada sesiapa sahaja jika dalam keadaan tertekan.
A. Ya
B. Tidak

5. Walaupun ada masa lapang, adalah kurang wajar menghabiskan tugas lebih awal.
A. Ya
B. Tidak

6. Di dalam mesyuarat, saya ambil inisiatif untuk bersuara memberi pendapat
A. Setuju
B. Tidak Setuju

7. Saya cuba mengundur diri jika prestasi kerja saya ditegur
A. Setuju
B. Tidak Setuju

8. Saya berminat menjadi pengerusi untuk menubuhkan kelab kesihatan.
A. Ya
B. Tidak

9. Saya akan menerima tanggungjawab diberikan walaupun ia di luar skop kerja
A. Ya
B. Tidak

10. Saya suka dengan aktiviti di luar waktu pejabat
A. Ya
B. Tidak

11. Saya aktif dalam aktiviti berkaitan kesihatan dan kecergasan
A. Ya
B. Tidak

12. Saya suka terbabit dengan aktiviti gotong-royong di sekolah
A. Ya
B. Tidak

13. Saya setuju dengan kempen kurangkan penggunaan plastik
A. Ya
B. Tidak

14. Cara saya menangani tekanan kerja ialah dengan bergurau-senda
A. Ya
B. Tidak

15. Kitar semula adalah satu kempen berterusan dan perlu dipraktikkan di premis kerajaan
A. Ya
B. Tidak

Set soalan ini bukan soalan ramalan atau set soalan sebenar ujian Psikometrik, tetapi ia adalah antara contoh soalan yang mungkin ditanya berdasarkan format soalan Psikometrik yang telah dikeluarkan oleh pihak berwajib. 

Soalan Ujian Psikometrik Berkaitan Penyelesaian Masalah

Contoh soalan di atas cuma sebahagian daripada format Ujian Psikometrik. Ada satu lagi bahagian di mana calon perlu menjawab soalan-soalan matematik. Menerusi rujukan ini, pihak Tim Infokerjaya telah mudahkan untuk anda.
Ujian Psikometrik Berkaitan Penyelesaian Masalah

Soalan penyelesaian masalah ujian Psikometrik biasanya adalah soalan-soalan matematik peringkat SPM. Jadi, adalah penting untuk anda ingat kembali beberapa formula penyelesaian masalah bagi membolehkan anda 'bertarung' dengan masa menjawab nanti.

Untuk bantu anda, ada satu rujukan khas untuk Ujian Psikometrik ini. Rujukan ini adalah rujukan terkini edisi 2019, dan soalan-soalan adalah yang telah dikemaskini.


Anda boleh klik link di atas untuk mendapatkan rujukan Psikometrik ini. Harganya mengikut pakej yang ada. Jika mampu, dan mahu mendapat lebih kelebihan daripada calon lain, disyorkan untuk ambil pakej penuh.

Semoga berjaya.

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam.

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik
Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa.

Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini.

Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon dalam bentuk soalan-soalan pelbagai pilihan jawapan. Kadangkala jawapan disediakan sangat hampir antara satu sama lain.

Bentuk Soalan Ujian Psikometrik

Soalan akan ditanya dalam banyak cara, samada berkaitan emosi, situasi, tindak-balas, dan juga penyelesaian matematik.
Contoh soalan ujian psikometrik
Ujian ini berkemungkinan hanya diberi 2 atau 4 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.


Tips Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana nak lulus dalam ujian Psikometrik? Gunakan 3 panduan penting ini:
  1. Jawab dengan pantas
  2. Perlihatkan nilai-nilai positif
  3. Sembunyikan nilai-nilai negatif

Nampak mudah dan senang, tetapi soalan ujian Psikometrik adalah ujian yang boleh memerangkap calon untuk gagal.

Menerusi kekangan masa, ada calon yang tersilap langkap dalam memberikan jawapan yang dikehendaki. Masa menjadi faktor yang bakal mempengaruhi cara calon menilai dan menjawab soalan yang ditanya.

Kadangkala, ada soalan yang ditanya secara berulangan, tetapi dengan cara yang sedikit berlainan. Pemeriksa boleh melihat kecenderungan anda untuk tidak menjawab dengan jujur soalan yang sama ini.

Jadi, hati-hati dan faham maksud soalan tersebut sebelum melihat kepada pilihan jawapan yang disertakan.

Untuk memastikan anda selesa dan faham bagaimana soalan-soalan ujian Psikometrik ini ditanya di dalam peperiksaan sebenar, sebaiknya ialah anda melakukan persediaan menerusi latihan latih-tubi contoh-contoh soalan ujian Psikometrik yang pelbagai.

Dapatkan contoh-contoh soalan format terkini yang agak mudah dicari sekarang.

Namun, untuk menjimatkan masa anda, kami syorkan anda menggunakan pakej rujukan Ujian Psikometrik yang telah diterbitkan oleh Tim Infokerjaya. Ada banyak contoh soalan untuk anda lakukan latih-tubi. Malah, cara jawapan dipilih juga disertakan supaya anda sedar bahawa jawapan tersebut adalah tepat.

Nak akses kepada pakej rujukan ini? Klik pautan disediakan di bawah ini, dan buat tempahan segera:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Jangan tunggu saat akhir, kerana ia akan merugikan anda. Kena ingat, bukan anda seorang sahaja yang akan mengambil ujian Psikometrik. Ada ribuan calon lain yang turut mendapat panggilan yang sama daripada SPA.
 
Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Calon Lulus Psikometrik Kongsi Tips Kejayaan

Ujian Psikometrik kemasukan kerja kerajaan bukan lagi sebahagian format peperiksaan dalam Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam (PSEE). Sejak awal tahun 2019, bahagian Psikometrik telah dijadikan satu ujian khusus kepada calon.

Malah, satu portal khas untuk ujian Psikometrik telah disediakan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk mengendalikan peperiksaan online ini secara khusus. Ini menunjukkan bahawa ujian Psikometrik satu ujian yang penting untuk calon lulus dengan jayanya.

Rahsia Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Perkhidmatan Awam

Rahsia Lulus Ujian Psikometrik
Ujian ini penting bagi kebanyakkan permohonan gred jawatan dalam kerja kerajaan. Ujian ini menguji calon dengan soalan-soalan berkaitan personaliti dan sahsiah. Ia menilai mengenai reaksi dan respon calon terhadap sesuatu situasi serta keadaan.

Kadangkala, ujian ini akan memasukkan beberapa soalan-soalan berkaitan penyelesaian masalah seperti soalan matematik logik dan yang melibatkan rumus matematik asas. Biasanya, soalan-soalan psikometrik berbentuk soalan matematik ini dimasukkan untuk 'melengahkan' masa calon selain cuba memesongkan pemikiran calon sebelum menjawab soalan psikometrik sebenar.

Tips lulus ujian Psikometrik SPA
Ujian ini dibuat bagi memastikan kriteria personaliti sesuai untuk sesuatu gred jawatan yang dipohon. Ia digunakan sebagai cara menapis calon-calon yang benar-benar berminat untuk menceburi bidang kerjaya yang dipilih.

Penilaian dibuat berdasarkan kepada kecenderungan jawapan diberikan oleh calon pada setiap soalan Psikometrik. Soalan akan ditanya dalam bentuk pilihan jawapan pelbagai. Kadangkala soalan ditanya dan diberikan set jawapan yang hampir.


Ujian ini berkemungkinan hanya diberi 2 atau 4 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

Dulu, Ujian Psikometrik dikenali sebagai seksyen atau bahagian Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online SPA.

Secara amnya, bentuk soalan tidaklah sesukar mana, namun pemilihan jawapan yang tepat dan sesuai perlu menepati dengan kehendak atau keperluan gred jawatan yang dipohon. Ramai calon ujian sebelum ini GAGAL kerana tidak menepati kepada kehendak ini.

Pun begitu, seandainya calon peka dan faham bagaimana soalan Psikometrik ini ditanya, ia bukanlah perkara yang mustahil untuk calon menjawabnya dengan baik dan LULUS dalam ujian Psikometrik ini.

Calon Kongsi Kejayaan Lulus Ujian Psikometrik

Nak tahu bagaimana nak lulus di dalam ujian Psikometrik ini?

Mari lihat tips dan perkongsian kejayaan oleh calon-calon ujian Psikometrik terdahulu di bawah ...

Calon lulus Ujian Psikometrik


Nak lulus dalam ujian Psikometrik kendalian SPA? Gunakan rujukan yang mereka gunakan untuk membuat persediaan sebelum ujian sebenar.

Semua calon yang berjaya LULUS UJIAN PSIKOMETRIK ini menggunakan rujukan yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya. Tim Infokerjaya telah membantu ratusan ribu calon untuk berjaya di dalam peperiksaan kemasukan kerja kerajaan sejak tahun 2008/2009 lagi.

Mereka berpengalaman luas dalam menyediakan sumber rujukan peperiksaan online terkini dan sentiasa diperkemas dari semasa ke semasa mengikut keperluan pihak SPA.

Jika anda antara ribuan calon yang mencari sumber rujukan Ujian Psikometrik, maka sangat disyorkan untuk mendapatkan pakej rujukan Ujian Psikometrik dari Tim Infokerjaya.

Nak menjadi seperti calon lulus Psikometrik sebelum ini? Klik pautan di bawah untuk tempahan segera.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Pastikan anda memiliki rujukan dan contoh-contoh soalan disediakan sebelum tarikh peperiksaan sebenar. Jangan lakukan persediaan di saat akhir, kerana ia akan merugikan.

Tunjukkan kesungguhan anda untuk jawatan yang anda telah pohon, buatlah latih-tubi dan ikuti tips dan panduan untuk lulus Ujian Psikometrik yang disediakan dalam rujukan ini. In Sha Allah, kejayaan bakal menjadi milik anda sepertimana calon-calon terdahulu.

Tempah sekarang ..

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Semoga berjaya.

Sumber Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Mahu lulus ujian Psikometrik untuk kemasukan kerjaya dalam sektor Perkhidmatan Awam tahun ini? Jika anda dipanggil, anda bertuah kerana kami ada sumber rujukan untuk anda lakukan persediaan sebelum peperiksaan atau ujian Psikometrik sebenar.

Anda perlukan rujukan, kerana Ujian Psikometrik bukan ujian biasa-biasa. Ia ujian pertama bagi kebanyakkan jawatan dalam kemasukan ke sektor Perkhidmatan Awam. Ia ujian awal untuk singkirkan calon yang tidak kompeten. Ia ujian untuk memastikan hanya calon yang berkebolehan menangani masalah sahaja akan terpilih.

Sumber Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Anda mungkin tidak tahu bagaimana bentuk dan format soalan ujian Psikometrik ini ditanya. Jadi, sangat penting untuk anda persiapkan diri dengan bentuk-bentuk serta format soalan ujian Psikometrik yang boleh memerangkap.

Apatah lagi dalam format terbaru ujian Psikometrik, ada soalan-soalan berbentuk penyelesaian matematik. Sangat penting anda memberikan jawapan yang tepat supaya anda boleh melepasi markah lulus yang telah ditetapkan.

Gunakan Rujukan Khas Ujian Psikometrik Tim Infokerjaya

Andai anda belum biasa dengan soalan-soalan Psikometrik ini, maka kami syorkan anda menggunakan rujukan khas ujian Psikometrik yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Ia merupakan satu-satunya rujukan dan panduan untuk menjawab soalan-soalan ujian Psikometrik yang boleh anda jumpa - dikemaskini dan sentiasa tersedia dengan format terbaru.

[Baca Juga] Contoh-contoh Soalan Matematik Ujian Psikometrik

Di dalam rujukan ini, anda akan ketahui bagaimana cara untuk menjawab dengan betul soalan-soalan Psikometrik kemasukan kerja kerajaan. Anda akan diberikan tips serta panduan untuk memilih jawapan yang betul dan tepat.

Harus diingatkan, walaupun soalan-soalan Psikometrik nampak mudah, tetapi ada beberapa soalan memerangkap yang agak mengelirukan. Jika anda tidak benar-benar memahami bentuk soalan, kemungkinan anda akan melakukan kesilapan.

Jangan buat silap. Anda seharusnya lulus dalam ujian Psikometrik ini.

Inginkan panduan serta sumber rujukan sebagai persediaan ke ujian Psikometrik, maka gunakan link di bawah ini untuk membuat tempahan segera.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Gunakan waktu yang diberikan kepada anda untuk menelaah contoh-contoh soalan ujian Psikometrik yang disediakan. Pastikan anda faham bagaimana soalan ujian ini ditanya, dan cara memilih jawapan yang tepat kepada soalan disediakan.

Rujukan ujian Psikometrik versi terkini 2019
Rujukan ujian Psikometrik versi terkini 2019

Rujukan ini ada set-set soalan Psikometrik untuk membantu. Malah, ia disertakan jawapan untuk anda faham kenapa jawapan tersebut dipilih.

Andai sebelum ini anda pernah terkandas, maka pastikan ujian kali ini anda LULUS.

Gunakan rujukan ini sebaiknya. Buat persediaan!

Nov 5, 2019

Contoh Soalan Bahasa Inggeris PSEE Pembantu Antidadah S19

Ada yang mencari contoh soalan percuma untuk Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam bagi jawatan Pembantu Antidadah S19 dijadualkan November ini? Usah risau, kami ada set soalan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris untuk anda gunakan sebagai rujukan ringkas.

Contoh soalan Bahasa Inggeris di bawah ini bukanlah soalan sebenar peperiksaan online PSEE Pembantu Antidadah gred S19. Namun, daripada pengalaman meneliti soalan-soalan peperiksaan online SPA yang sebelum ini, kami telah berusaha bersama Tim Infokerjaya menyediakan contoh soalan terbaik bagi memperlengkapkan persediaan anda untuk hadapi peperiksaan ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Format peperiksaan online bagi Pembantu Antidadah sedikit berbeza dengan peperiksaan online jawatan kerajaan yang lain. Ianya memang telah dijangka kerana keperluan setiap Kementerian dan Jabatan Kerajaan adalah berbeza.

Bersandarkan kepada keperluan yang berlainan ini, maka setiap peperiksaan online SPA adalah tidak sama samada dari segi format peperiksan, bentuk soalan, dan dari segi kepayahan/kesukaran setiap soalan.

Calon yang terlibat perlu bersedia mental dan fizikal. Cabaran pertama untuk memastikan diri sesuai dengan jawatan yang dipohon sebelum ke peringkat seterusnya iaitu temuduga.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19
Baiklah, bagi membantu anda mendapat sekilas pandang bagaimana bentuk soalan Kefahaman Bahasa Inggeris PSEE Pembantu Antidadah S19 ini, anda boleh lihat pada contoh soalan berikut:


David, my son was born by emergency caesarean section in a hospital in Cambridge, England. The first thing I noticed when they pulled him into the world was a gaping black hole in the middle of his face. Strangely, I wasn’t shocked by his harelip. I was infatuated by the tiny life I held in my arms.

But things did not go well. David struggled to feed, he choked and slept a lot. I could no longer hide my fear I knew that he was ill. We were back in hospital before he was a month old. There we saw various specialists who meticulously catalogued a long list of abnormalities.

After days of tests and consultations, the doctor told us among other things that David had holes in the heart, only one kidney, spinal abnormalities and the fibres connecting the two hemispheres of the brains were missing. The doctor said that David has to have open-heart surgery really soon.

His words sank in, but I had already made the decision. David was all right. “But he is so much more at ease away from here. We don’t want any more investigations. No more needles or tests unless you can prove they will improve his quality of life. We fly back to Nepal this Sunday.”

Back in Nepal, the peace and pace was healing for all of us, and David’s tube stayed in less and less. He seemed to be doing so well that we decided to take a break and head into the mountains. We flew to Pokhara and we walked north towards the grand Annapura, through the deepest gorge in the world.

At a height of 2807m above sea level, we were short of breath but the holes in David’s heart had stimulated him to produce more red blood cells to cope in the thin mountain air.

When David was five months old, we took him back to the Cambridge hospital. The clinical staffs were amazed at how well David had done. They were astonished that his growing heart had repaired theholes. He no longer needed the medicines – and he never had that open heart surgery.


Berikut adalah contoh soalan yang ditanya ...

 Jika anda mahu persediaan peperiksaan yang lebih lengkap, boleh rujuk pada panduan disediakan di bawah ini:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/aadk19/2624

Ia merupakan pakej rujukan yang menyediakan contoh-contoh soalan terbaik untuk keperluan PSEE Pembantu Antidadah S19. Semua contoh soalan disediakan dalam pakej rujukan ini telah disediakan jawapan lengkap dengan penerangan.

Malah, ia juga dilengkapkan dengan nota padat khas untuk peperiksaan ini bagi menjimatkan masa calon terlibat memahami banyak aspek berkaitan tugas dan tanggungjawab Pembantu Antidadah S19.

Jangan persiakan peluang ini. Tak tahu nak baca apa, tak pasti format exam, gunakan rujukan yang telah disediakan ini khas untuk Pembantu Antidadah S19.



[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/aadk19/2624

Semoga berjaya.

Oct 25, 2019

Tips & Cara Nak Lulus Temuduga Kerja Jawatan Kosong SPA

Siapa yang tak nak lulus dalam sesi temuduga kerja, ye tak? Lagi-lagi kalau ia merupakan temuduga atau interview pertama kali. Dah tu pulak, kemasukan ke dalam sektor perkhidmatan awam atau kerja kerajaan.

Ramai para lepasan IPT dan graduan yang memohon untuk masuk kerja kerajaan ni. Bila ada je iklan jawatan kosong disiarkan oleh pihak SPA, maka ramailah yang akan masuk laman web SPA membuat permohonanan secara online untuk masuk kerja kerajaan ni.

Nak Lulus Temuduga Jawatan Kosong SPA? Baca 10 Tips Di Bawah ..

Tips Untuk Lulus Temuduga SPA
Di sebalik peperiksaan yang dikenakan syarat oleh SPA, mereka yang mahu kerja kerajaan mesti dan wajib lulus temuduga yang dijalankan. Siapa yang dah lulus peperiksaan SPA, pasti akan dipanggil oleh pihak SPA untuk sesi temuduga ini - bergantung dengan jawatan kosong SPA dipohon.

Ramai yang terkandas, terutama graduan pertama kali menerima panggilan temuduga jawatan kosong SPA. Masalah utama mereka yang gagal dalam temuduga adalah kerana tidak bersedia, dan tak tahu cara nak lulus.

Ramai graduan gagal. Ramai yang over-confident dengan kelulusan dan pengalaman lampau semasa melakukan pratikal di tahun akhir.

Kelulusan akademik bukan faktor utama untuk berjaya dalam sesi temuduga atau interview kerja kerajaan. Banyak kemahiran diambil kira.

Penemuduga pula bukan sebarangan orang, mereka terdiri dari kalangan mereka yang arif, profesional dan hebat dalam pengurusan sumber manusia.


Jika anda calon yang dipanggil untuk sesi temuduga jawatan kosong SPA, pasti anda tidak mahu gagal. Sangat ramai yang kecewa apabila tak dapat nak lulus temuduga kerja kerajaan ini. Biasalah yang mohonnya ramai, tetapi slotnya sikit. Kena pula pengambilan kakitangan kerajaan sangat ketat.

Jadi kali ni iKerjayaGraduan nak kongsikan beberapa panduan, cara dan tips temuduga kerajaan. Semoga ianya dapat membantu anda semua, terutama yang telah dipanggil untuk sesi temuduga jawatan oleh SPA.

1. Jagalah Penampilan diri Ketika Hadir Temuduga

Penampilan diri penting untuk lulus temuduga SPA
Penampilan diri perlu dijaga semasa menghadiri temuduga atau interview kerja kerajaan. Anda perlu nampak skema pada hari temuduga tersebut.  Yang penting nampak kemas, profesional dan menarik. Namun, jangan over .. berpadalah. Tak mahulah gaya anda mengalahkan seseorang berjawatan Perdana Menteri.

2. Sentiasa Bersikap Tenang Sepanjang Temuduga

Anda kena datang dalam keadaan tenang dan jangan kelam-kabut. Ini pentingnya anda melakukan persediaan awal mental dan fizikal. Dah bersedia untuk segala kemungkinan. Sentiasa persiapkan diri daripada segi:
  • Resume telah pun disiapkan. Pastikan semua dokumen yang diperlukan sudah berada dalam fail holder berdasarkan permintaan dalam surat panggilan temuduga yang diterima sebelum ini. 
  • Sangat penting agar pastikan segala dokumen disusun mengikut urutan. 
  • Tahu lokasi temuduga. Jangan silap pergi ke tempat temuduga yang bukan untuk anda.
  • Tidur awal dan cukup (disiplin diri iaitu datang awal)

3. Tahu Tugas, Skop serta Peranan Jawatan Kerajaan Dipohon

Mahu lulus temuduga kerja kerajaan yang anda pohon, wajib tahu tugas, skop serta peranan bagi jawatan tersebut. Anda juga perlu selidik struktur dan organisasi kerajaan. Buatlah sedikit kajian mengenai beberapa jabatan atau kementerian terutamanya tugas-tugas yang dipikul oleh jabatan yang berlainan.

Buat perbandingan dengan pentadbiran negeri (dan sebagainya) untuk memahami perbezaan dari segi struktur dan fungsi. Ini terutamanya penting untuk mereka yang bakal menghadiri temuduga PTD (Pegawai Tadbir dan Diplomatik).

4. Buat Homework Berkaitan Jawatan

Buat homework dan latih tubi berulang kali. Jangan menghafal tetapi memahami. Contoh terbaik soalan lazim temuduga SPA ialah:

"Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan, bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?"

"Seorang pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini?"

Jadi, anda kena sentiasa bersedia dengan soalan-soalan sebegini. Jangan kerana jawapan anda itu bakal menyebabkan anda gagal lulus dalam temuduga jawatan kosong SPA yang diminta. Sayang weih...

5. Isu semasa

Anda kena rajin membaca. Mesti ambil tahu isu semasa dan terkini di Malaysia sebab kemungkinan besar penemuduga akan bertanya soalan-soalan berkaitan isu semasa.

Sebagai contoh, panel penemuduga berkemungkinan bertanyakan pendapat anda tentang dasar luar terbaru Amerika di bawah pemerintahan presiden terkini. Manakala, dari konteks dalam negeri, anda mungkin diminta menghuraikan pandangan tentang konsep Malaysia Baharu atau mungkin memberikan pandangan berkaitan sistem percukaian di Malaysia.

6. Berusaha Walaupun Tidak Tahu

Berusaha untuk memberikan jawapan kepada setiap soalan temuduga yang ditanya, walaupun anda tidak pasti atau mungkin tidak tahu jawapan yang tepat. Elakkan diri daripada bersikap pasif, pendiam semasa temuduga kerajaan ini. Elakkan sesi temuduga menjadi hambar.

Kalau teruskan juga, harapan anda untuk masuk kerja ke sektor kerajaan makin menipis! Sia-sia nanti anda mohon kerja jawatan kosong SPA.

Ingatlah! Bukan sesuatu yang memalukan jika anda tak tahu jawapan kepada sesuatu soalan temuduga.

Tetapi, jangan pula anda sekadar menjawab "maaf, saya tidak tahu".

Sebaliknya, cuba terangkan sejauh mana yang anda tahu dan tunjuk usaha kepada penemuduga bahawa anda sanggup bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu ilmu atau maklumat.


7. Bersemangat dan Bercita-Cita 

Panel penemuduga sangat sukakan calon yang bersemangat dan bercita-cita tinggi. Anda perlu menjadi calon seperti ini.

Sebenarnya, selain daripada menguji pengetahuan, penemuduga ingin mengetahui sejauh mana usaha atau inisiatif anda untuk mencuba. Mereka juga ingin bersemuka dengan calon perkhidmatan awam yang mempunyai kemahiran berkomunikasi. Tunjukkan anda boleh membuat analisa kepada sesuatu persoalan dan isu yang diberikan.

Nak lulus temuduga kerja kerajaan, anda mesti bersemangat! Jangan lesu dan nampak lemah!.

8. Sokong Dasar Kerajaan

Tidak kira apa fahaman politik anda sekalipun, mesti menyokong dasar kerajaan terkini semasa ditemuduga. Anda akan berkhidmat dalam kerajaan, dan bukan dalam parti politik.

9. Buktikan Minat 

Buktikan yang anda sememangnya sangat berminat jika diberikan peluang untuk bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Tunjukkan keyakinan dan semangat anda kepada panel penemuduga (biasanya akan ditanya pada sesi akhir temuduga, samada anda mahu katakan sesuatu nanti).

Beritahu harapan dan fokus anda dalam kerjaya kerja kerajaan yang anda pohon kepada penemuduga. Pastikan ia kena dan selaras dengan misi perjawatan kerja kerajaan.

10. Jangan Terlalu Peramah

Tak salah kalau anda nak jadi peramah tapi jangan sampai mengganggu orang lain. Jangan terlalu over dengan penemuduga. Hormati mereka yang menemuduga. Mereka itu yang akan luluskan atau gagalkan sesi temuduga kerja jawatan kerajaan yang dipohon.

Tapi janganlah senyap sangat. Orang tanya sepatah, anda jawab sepatah. Bersederhana.

Jawab soalan-soalan temuduga berdasarkan fakta dan dengan penuh kredibiliti.

Rugi jika tak lulus setelah berhempas-pulas jawab soalan peperiksaan SPA. Rugi jika abaikan tips dan cara nak lulus temuduga ini, sebab banyak kelebihan kerja kerajaan yang bakal anda lepaskan.

Rujukan Lengkap Dengan Contoh Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Tahniah kepada anda yang tercalon untuk menghadiri temuduga kerja kerajaan dikendalikan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Anda sememangnya layak setelah lulus dalam peperiksaan online SPA atau Ujian Psikometrik. Tapisan awal telah menyingkirkan ribuan calon.

Rezeki anda tahun ini kerana berjaya ke peringkat seterusnya iaitu temuduga. Sekali lagi, pihak SPA akan menguji calon seperti anda agar tapisan yang lebih jitu dapat dilakukan bagi memastikan calon yang tepat dengan kekosongan jawatan sahaja yang akan disenaraikan.

Rujukan Contoh Soalan Temuduga Perkhidmatan Awam


Sekali lagi, kami bersama pihak Tim Infokerjaya ingin membantu anda. Setelah ramai calon yang berjaya lulus menerusi pakej-pakej rujukan dan nota peperiksaan online yang disediakan, kami mahu anda turut lulus di dalam sesi temuduga.

Oleh itu, dengan pengalaman pihak Tim Infokerjaya dalam mengeluarkan rujukan terbaik untuk kemasukan kerja kerajaan, satu pakej rujukan khas dan khusus turut disediakan bagi membantu calon untuk melakukan persediaan rapi temuduga kerja sektor perkhidmatan awam.

Gunakan Rujukan Lengkap Contoh Soalan - Jawapan Temuduga

Pakej ini disediakan dengan penuh teliti bagi memastikan calon yang akan berada pada peringkat temuduga mempunyai persediaan yang cukup bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Pakej rujukan temuduga ini, disediakan khas untuk calon yang dipanggil temuduga oleh pihak SPA.

Berbeza dengan temuduga kerja swasta, temuduga kerja kerajaan adalah lebih strict dan perlu memenuhi beberapa kod dan etika temuduga kerja rasmi. Malah, cara memberikan jawapan daripada soalan-soalan temuduga yang ditanya juga ada skema tertentu yang perlu diikuti.

Ada banyak pantang-larang kerana agensi dan jabatan kerajaan ini melibatkan protokol dan skema temuduga tertentu.

Pihak penemuduga kerja kerajaan ada set soalan-soalan temuduga yang melibatkan banyak aspek, antaranya:

  • Peribadi
  • Kelayakan akademik
  • Pengalaman kerjaya
  • Minat dan hobi
  • Sahsiah diri
  • Penglibatan dalam aktiviti kemasyarakatan
  • Penglibatan di organisasi
  • Ko kurikulum
  • Pandangan
  • Cita-cita


Dan banyak lagi.

Jadi, persediaan untuk temuduga adalah bukan perkara yang boleh diambil-mudah. Malah, ia perlukan calon untuk melakukan simulasi menjawab soalan, dan kebolehan bertutur dengan baik.

Peringkat temuduga adalah peringkat terakhir dalam tapisan yang melibatkan calon. Selepas temuduga, segalanya bergantung pada penilaian yang telah dibuat oleh panel penemuduga.

Maka, kena pastikan bahawa diri anda sebagai calon temuduga merupakan calon yang menonjol dalam segala segi. Dengan kata lain, biar sampai panel penemuduga mengingati gaya anda bercakap, cara anda menyampaikan jawaban dan reaksi, pakaian yang anda pakai dan wajah anda ketika ditemuduga.

Persoalannya sekarang ... "Bagaimana anda perlu dan harus lakukan?"

Kena ingat, temuduga kerja kerajaan ada protokolnya, ada pantang-larangnya, ada skemanya. Terbabas salah satu, kemungkinan besar peluang anda untuk lulus dan dipilih sangatlah tipis.

Kerana itu, anda perlukan rujukan yang turut dilengkapi dengan set-set soalan temuduga kerja kerajaan yang popular selain soalan 'killer' yang boleh memerangkap calon seperti anda. Apatah lagi andai anda baru pertama kali dipanggil temuduga kerja sektor perkhidmatan awam ini.

Tempah Pakej Rujukan Temuduga Khas Untuk Jawatan Kerja Kerajaan

Gunakan pakej rujukan temuduga kerja kerajaan yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya.

[=] Klik Sini Untuk Tempahan Pakej Rujukan Temuduga

Kenapa patut anda gunakan pakej rujukan ini untuk bantu anda melakukan persediaan temuduga kerja kerajaan?
Rujukan Temuduga Lengkap Dengan Contoh Soalan Temuduga

  1. Ianya ditulis dengan bahasa mudah difahami dan mudah dipraktikkan tidak kira samada anda berkelulusan SPM ke, Diploma ke, Ijazah atau ada 'master' sekalipun.
  2. Ianya menjimatkan masa anda dalam membuat persediaan temuduga di mana anda tidak perlu buang masa masih tercari-cari tips temuduga lain yang belum tentu sesuai dengan anda.
  3. Panduan langkah demi langkah yang mudah diikuti bagaimana membuat persediaan temuduga dari A - Z. Sebelum temuduga, semasa temuduga, hinggalah ke akhir temuduga.
  4. Berbagai-bagai rahsia untuk menjadikan anda kelihatan hebat semasa hari temuduga yang tidak diketahui oleh ramai orang. Rahsia temuduga ini akan didedahkan kepada anda.
  5. Pakej rujukan ini sesuai bagi mana-mana temuduga kerjaya perkhidmatan awam, tidak kira apa jawatan yang anda pohon, tak kira gred.
  6. Proven! Terbukti telah membantu ramai calon sebelum anda. Mereka lulus temuduga berpandukan segala tips dan rahsia dalam pakej rujukan atau panduan ini.

Buat tindakan sekarang! Jika anda dipanggil temuduga, jangan berlengah untuk menghadapi cabaran atau halangan terakhir anda menjawat jawatan kerja kerajaan yang anda telah lama nantikan.

Ini masanya untuk anda gembirakan ramai orang. Pastikan anda lulus temuduga.

Gunakan pakej rujukan lengkap yang Tim Infokerjaya telah sediakan ini. Klik pautan di bawah dan ambil pakej rujukan yang paling sesuai.

[=] Klik Sini Untuk Tempahan Pakej Rujukan Temuduga

Oh ya, jangan sesekali percaya kepada dakwaan bahawa nak kerja dalam sektor perkhidmatan awam atau kerja kerajaan ini memerlukan anda mempunyai 'kabel'. Ini semua tidak benar. Anda harus percaya bahawa rezeki anda mendapat kerja bukan kerana faktor ini, tetapi usaha dan doa yang telah anda lakukan sehabis baik.

Rezeki di tangan Tuhan. Berusaha tempuhi halangan dan cabaran ini dengan ikhlas dan jujur.

Oct 23, 2019

Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29

Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 akan diadakan pada Oktober ini, iaitu pada 25 dan 30hb Oktober 2019. Untuk peperiksaan online kali ini, ia akan melibatkan format peperiksaan baharu dengan dua seksyen yang berbeza dengan peperiksaan online sebelum ini.

Bagi calon peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29, PSEE 2019 melibatkan dua seksyen yang sedikit berubah, iaitu Seksyen Daya Penyelesaian Masalah dan juga Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Berbeza sebelum ini, yang mempunyai seksyen Pengetahuan Am untuk gred N29.

Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29

Rujukan panduan PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29
PSEE 2019 untuk Penolong Pegawai Tadbir - Pengurusan Stor akan melibatkan seksyen A yang sebenarnya lebih mencabar dari sesi sebelum ini. Apatah lagi perlu bersaing dengan calon lain pada waktu yang sama secara online. Kekangan masa adalah antara penyebab utama ramai gagal PSEE ini.

Format terbaru PSEE Penolong Pegawai Tadbir N29, Seksyen A adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah.

Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi. Ini kerana terdapat konsep matematik yang perlu diingat semula dan soalan yang memerlukan pengiraan dengan pantas dalam masa yang singkat.

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, menginterpretasi dan analisis data dan konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM. Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;
  1. Penyelesaian Masalah
  2. Menginterpretasi Data
  3. Soalan Matematik
  4. Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Untuk membantu anda memahami bahagian seksyen A ini, kami sediakan beberapa contoh soalan Daya Penyelesaian Masalah untuk anda, khusus untuk calon Penolong Pegawai Tadbir N29.

Contoh Soalan Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah

Contoh Soalan Seksyen A - Daya Penyelesaian Masalah

Rasional: Kenyataan peguambela tidak boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan sahaja, yang mungkin tidak berbukti, yang memutuskan secara muktamad adalah hakim. Tambahan pula, peguambela sudah pasti menyebelahi anak guamnya.

Kenyataan jururawat juga tidak boleh diterima kerana jururawat tidak dapat menjamin penyakit boleh sembuh. Kenyataan profesor ekonomi pula lebih kepada spekulasi atau ramalan sahaja. Hanya kenyataan penganggur sahaja yang boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan yang benar-benar berlaku padanya.

“Mengikut undang-undang perbuatan mencuri adalah mengambil harta orang lain dengan tujuan melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”


Contoh Soalan Seksyen A PSEE - Daya Penyelesaian Masalah

Anda dapat jawapan untuk soalan di atas?

Apa jawapan yang dapat anda berikan, dan rasionalnya?

Adakah jawapan anda ialah C?

Rasional: Persoalan pokok di sini ialah sama ada perbuatan Y itu dianggap sebagai mencuri atau tidak disisi Undang-undang. Nyata sekali Y telah mengambil coklat itu dan memakannya dan dengan itu, ”melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”.

Dengan itu Y adalah bersalah. Oleh yang demikian jawapan yang boleh diterima ialah di antara B dan C. Y bersalah bukan kerana tidak dimaafkan oleh tuan punya kedai tetapi Y bersalah kerana telah mengambil coklat itu tanpa bayaran.

Soal sama ada tuan kedai memaafkannya atau tidak, tidak timbul. Oleh yang demikian jawapan yang paling tepat ialah C.

Buat Persediaan - Latih Tubi Jawab Soalan-Soalan Contoh PSEE

Sebagai salah seorang calon yang terpaksa bergelut dengan masa, adakah anda merasakan anda cukup bersedia untuk berhadapan dengan peperiksaan N29 ini kelak?

Ya, tanpa sebarang rujukan dan tanpa membuat latih-tubi menjawab contoh-contoh soalan PSEE Penolong Pegawai Tadbir, impian anda untuk ke peringkat seterusnya ke jawatan ini mungkin tipis. Peperiksaan ini bukan sekadar peperiksaan.

PSEE adalah halangan dan tapisan untuk membolehkan hanya calon yang benar layak sahaja akan ke peringkat seterusnya. Jika anda mahu menjadi antara calon yang berjaya dalam peperiksaan online ini, pastikan anda lakukan persediaan secukupnya.

Gunakan Rujukan Lengkap Dengan Contoh Soalan Format Terkini

Mahu lebih banyak contoh-contoh soalan Daya Penyelesaian Masalah? Mahu contoh soalan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris?

Gunakan rujukan yang menyediakan persiapan terbaik untuk PSEE N29 Oktober ini, klik pautan di bawah ini untuk membuat tempahan segera sebelum hari peperiksaan sebenar:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ppt/2624

atau klik imej di bawah untuk lakukan tempahan segera.

Rujukan terkini PSEE untuk Penolong Pegawai Tadbir N29