Feb 14, 2020

Senarai Jawatan Kerja Kerajaan Dengan Kelayakan PT3 atau PMR

Adakah anda merupakan lulusan Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) atau hanya mempunyai kelulusan terbaik pada peringkat ini? Jika anda mempunyai kelulusan yang baik pada peringkat PMR atau PT3, anda masih ada peluang yang agak baik untuk menjawat jawatan dalam kerja kerajaan.

Menerusi laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), ada beberapa jawatan kerja kerajaan yang ditawarkan khusus untuk lulusan PMR dan juga PT3.

Senarai Jawatan Dalam Perkhidmatan Awam Dengan Kelayakan Akademik PMR/PT3

Senarai Jawatan Dalam Perkhidmatan Awam Dengan Kelayakan Akademik PMR/PT3

Bagi jawatan kerja kerajaan yang memerlukan minima kelayakan akademik PMR atau PT3 ini, ia dikategorikan atau diletakkan pada gred jawatan 11 samada N11, H11, U11, dan juga KP11.

Berikut adalah jawatan-jawatan khusus yang hanya memerlukan pencapaian baik dalam PMR atau PT3 ini:

  • Bentara Parlimen Gred N11
  • Operator Loji Gred H11 
  • Pemandu Kenderaan Gred H11 
  • Pemandu/Operator Jentera Pemunggah Gred H11 
  • Pembantu Awam Gred H11 
  • Pembantu Hidupan Liar (Skim Perkhidmatan Bersepadu) 
  • Pembantu Operasi Gred N11 
  • Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 
  • Pengawal Keselamatan Gred KP11 
  • Pengawas Hutan (Skim Perkhidmatan Bersepadu) 
  • Penghantar Notis Gred N11 

Semua jawatan dalam perkhidmatan awam Malaysia ini ada disenaraikan di dalam laman web rasmi SPA. Pun begitu, mereka yang layak dari segi akademik perlu mengemukakan permohonan secara atas talian bagi setiap jawatan tersebut.

Kekosongan jawatan bagi lulusan PMR atau PT3 agak terhad, namun ia bergantung dengan kehendak semasa dan keperluan Jabatan atau Kementerian dalam skim perkhidmatan awam.

Secara amnya, gred jawatan bagi lulusan PMR atau PT3 adalah gred jawatan dalam kumpulan pelaksana di dalam pelbagai jabatan dan kementerian.

Dari segi gaji, ia bermula dari RM1,200, dan maksima RM2,900 mengikut jawatan. Kadar kenaikan gaji setahun adalah sama iaitu RM80 setahun.

Antara syarat lantikan bagi jawatan-jawatan yang memerlukan kelayakan akademik minima PMR atau PT3 adalah seperti di bawah:

Contoh:
Jawatan Pembantu Am gred H11
  1. warganegara Malaysia;
  2. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
    1. Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
      (Gaji permulaan ialah pada Gred H11: RM1,218.00).

      (Syarat Tambahan: Bagi tugas menyelamat, calon perlu memiliki Sijil Pertolongan Cemas serta berkebolehan berenang dan bagi tugas memandu enjin sangkut/motobot, calon perlu memiliki perakuan kekompetenan berkaitan daripada Jabatan Laut Malaysia).
      (Gaji permulaan ialah pada Gred H11: RM1,264.15).
       
  3. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Buat anda yang mahu memohon perjawatan dengan kelayakan minima PMR atau PT3 ini, pastikan anda baca dan ketahui syarat-syarat am yang diiklankan oleh pihak SPA. Ini adalah penting sebelum anda membuat permohonan secara online, bagi mengelakkan anda tidak disenarai-pendek oleh sistem SPA - kerana kekurangan aspek dari segi syarat tambahan dan kemahiran.

Maklumat lanjut mengenai skim perjawatan bagi lulusan PMR atau PT3 dalam perkhidmatan awam Malaysia boleh dilihat di sini - http://spa.gov.my/web/guest/deskripsi-tugas/pmr

Semoga ia dapat membantu anda yang berhasrat untuk menjawat jawatan dalam kerja kerajaan yang mempunyai banyak kelebihan, dengan hanya menggunakan kelayakan akademik minima PMR mahupun PT3.



Rujukan Contoh Soalan PSEE Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Ada yang terlibat dengan peperiksaan online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat gred S29? Menerusi laman web rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), satu peperiksaan online untuk jawatan ini akan diadakan pada 18 Februari 2020, bersamaan hari Jumaat.

Kepada anda yang dipanggil untuk menjalani peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam (PSEE) untuk Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29, kami di iKerjaya Graduan mengucapkan tahniah dan syabas.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat
Sepertimana peperiksaan PSEE jawatan lain menerusi permohonan di SPA, setiap calon yang terpilih wajib untuk lulus dalam peperiksaan online ini untuk ke peringkat seterusnya, iaitu temuduga. Jadi, kepada anda yang tercalon untuk PSEE ini, anda kena pastikan persediaan secukupnya untuk hadapi peperiksaan.

Tak mudah nak lulus jika tiada persediaan rapi dilakukan. Ramai yang gagal pada peringkat peperiksaan online SPA kerana gagal mempersiapkan diri dengan format dan bentuk soalan terkini yang akan ditanya.

Format peperiksaan online SPA sentiasa berubah. Anda tidak boleh menggunakan rujukan yang diterbitkan pada tahun lepas, atau tahun-tahun sebelum ini sebagai panduan untuk menjawab. Ia dah ketinggalan.

Untuk PSEE Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 silabus tahun 2020, format peperiksaan adalah:
  • Seksyen A: Pengetahuan Am
  • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen C: Kefahaman Bahasa Inggeris

Pihak SPA sentiasa mengemaskini format peperiksaan bagi memastikan hanya calon yang benar-benar layak sahaja yang akan ke peringkast seterusnya. Ia juga berdasarkan kepada kehendak pihak Kementerian atau Jabatan yang menyediakan kekosongan tersebut.

Untuk peperiksaan online PSEE Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat gred S29 dijadualkan pada Februari ini, calon yang berjaya akan ditugaskan dalam Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat

Rujukan Contoh Soalan Pembangunan Masyarakat

Sebagai panduan ringkas, berikut adalah antara contoh-contoh soalan PSEE untuk Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat gred S29 Jabatan Kebajikan Masyarakat.

1. Pada suatu hari, Y telah pergi ke kedai dan mengambil sebungkus coklat dengan tidak membayar dan telah memakan coklat tersebut. Sehari kemudian Y berperasaan kesal dan telah balik ke kedai tersebut dan membuat pengakuan bahawa dia telah mengambil coklat itu. Dia juga meminta maaf dan sanggup membayar balik harga coklat itu. Tuan punya kedai itu tidak mahu menerima bayaran tetapi sebaliknya telah membuat laporan kepada Polis.

Dalam keadaan ini mengikut petikan undang-undang seperti di atas, Y adalah:

A. Tidak bersalah kerana dia sanggup membayar coklat tersebut.
B. Bersalah kerana tuan punya kedai tidak memaafkannya.
C. Bersalah kerana mengambil coklat itu tanpa bayaran
D. Tidak bersalah kerana dia telah membuat pengakuan dia mengambil coklat itu dengan sengaja.

Jawapan: C

Rasional: Persoalan pokok di sini ialah sama ada perbuatan Y itu dianggap sebagai mencuri atau tidak disisi Undang-undang. Nyata sekali Y telah mengambil coklat itu dan memakannya dan dengan itu, ”melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”. Dengan itu Y adalah bersalah. Oleh yang demikian jawapan yang boleh diterima ialah di antara B dan C. Y bersalah bukan kerana tidak dimaafkan oleh tuan punya kedai tetapi Y bersalah kerana telah mengambil coklat itu tanpa bayaran. Soal sama ada tuan kedai memaafkannya atau tidak, tidak timbul. Oleh yang demikian jawapan yang paling tepat ialah C.

Anda sudah nampak bagaimana soalan pecahan sebegini ditanya? Sedikit mengelirukan tetapi jika anda teliti dan tulis isi penting terlebih dahulu, kekeliruan dapat dikurangkan.

2. Di dalam sebuah kelas ada 40 orang penuntut. 90% daripada mereka mengambil peperiksaan; 3/4 daripada yang mengambil peperiksaan itu telah lulus. Berapakah jumlah penuntut yang lulus?

A. 27
B. 30
C. 33
D. 36

Jawapan: A

Pengiraan: 90% daripada 40 orang mengambil peperiksaan bersamaan dengan 36 orang. Hanya 3/4 sahaja yang lulus daripada 36 orang tersebut. Ini adalah bersamaan dengan 27 orang sahaja yang lulus. Jadi, jawapan yang tepat adalah A.


Fahami Setiap Pecahan Seksyen Peperiksaan

Peperiksaan online akan melibatkan beberapa pecahan seksyen, secara amnya ia akan melibatkan Seksyen Pengetahuan Am, Seksyen Daya Penyelesaian Masalah dan akhir Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Untuk membantu calon yang terlibat dengan PSEE, kami bersama Tim Infokerjaya telah menyediakan satu pakej rujukan peperiksaan ini yang boleh digunakan sebagai persediaan untuk peperiksaan online Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat gred S29.

Seandainya anda berminat, boleh dapatkan pakej rujukan tersebut menerusi pautan di bawah ini:



Pakej ini disediakan dalam bentuk pecahan seksyen, sesuai dengan FORMAT TERKINI peperiksaan semasa.

Semua pakej yang terdapat dalam rujukan ini disertakan dengan contoh-contoh soalan peperiksaan PSEE mengikut format SPA, dan juga disertakan beberapa tips peperiksaan bagi membantu anda mencapai keputusan LULUS dalam PSEE.

Gunakan rujukan ini sebagai persediaan anda. Jangan ambil mudah. Serius mahu lulus maka pastikan anda baca semua tips yang disediakan, dan buat latih-tubi soalan-soalan yang telah disediakan.

Buat tempahan anda sekarang di bawah, ini adalah EDISI TERKINI 2020.

[+] Klik Sini Untuk Ke Laman TEMPAHAN PAKEJ RUJUKAN

Selamat menjawab dan semoga berjaya dalam peperiksaan ini kelak.

Feb 9, 2020

6 Kerja Gaji RM10000 Sebulan untuk Lepasan Sijil, Diploma dan juga Ijazah

Nak tak kami dedahkan bagaimana nak dapat gaji sehingga RM10K sebulan? Tidak dinafikan masih ramai lepasan sijil, diploma serta ijazah yang menganggur dan tidak mendapat sebarang kerja. Kerja dan jawatan kosong diiklankan pula mempunyai kekosongan yang terhad. Persaingan memang cukup besar dan semakin sukar buat mereka yang langsung tiada pengalaman dalam pekerjaan.

Namun, rezeki itu ada di mana-mana. Yang penting adalah keinginan untuk berusaha dan mempergunakan peluang yang ada - walaupun sebelum ini tidak pernah tahu dan mencuba.

Enam Peluang Bekerja Dengan Gaji RM10000 Sebulan Untuk Lepasan Sijil, Diploma atau Ijazah

Enam Peluang Bekerja Dengan Gaji RM10000 Sebulan
Apakata, kami sediakan senarai kerja yang boleh anda lakukan yang mampu menghasilkan 'gaji' sehingga RM10,000 sebulan. Tak kira apa jua tahap pendidikan anda, samada lepasan sijil, diploma atau ijazah, dengan tips dan peluang di bawah ini, anda mampu untuk hasilkan gaji sendiri sehingga RM10K sebulan!

Peluang kerjaya makan gaji menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah semakin tipis, tambahan dengan lambakan lepasan kolej dan universiti yang saban tahun bertambah. Masing-masing mahu masuk kerja lubuk yang sama, walhal lubuk itu kecil untuk menampung semua.

Nah. Jangan tunggu sahaja. Ambil peluang yang kami ingin kongsikan ini.


Modal kecil. Tak perlu ada pengalaman yang luas pun untuk bermula. Tidak perlu sebarang kelulusan akademik yang tinggi. Tiada temuduga. Tiada resume diperlukan.

Kerja gaji sehingga RM10K sebulan bukan mustahil. Nak memulakan kerja dengan gaji sehingga RM10,000 sebulan tak?

Apakata dengan berniaga kecil-kecilan. Bukan berniaga MLM, bukan forex .. ianya adalah perkongsian terbaik oleh Peniaga Jalanan.

Jual Nasi Bajet

Jual Nasi Bajet Income Lumayan Rm10K Sebulan
Menjual nasi bajet dengan harga RM4 sebungkus di kawasan penduduk ramai dengan menyediakan khidmat penghantaran. Anda boleh sediakan nasi dengan kuah dan ayam goreng serta sayur. Boleh je jual nasi berkuah dengan ikan.

Anda buat iklan di Facebook, kerana kebiasaan orang yang suka ber-FB ini akan kurang masa menyediakan dan memasak makanan. :) Jual pada penduduk dan orang sekitar - anda boleh setkan iklan FB untuk ciri ini.

Menurut Peniaga Jalanan, tidak mustahil untuk buat jualan sehingga 150 bungkus sehari dengan keuntungan biasa jualan nasi ialah 60%, jadi sehari bersih dalam tangan ialah RM360 × 30 hari = RM10,800 sebulan!

Jual Air Balang

Gaji RM10K Sebulan Jual Air
Kos berniaga jual air balang memang rendah. Malah, banyak kelengkapan ni ada dijual di kedai barangan terpakai mahupun pasaraya jimat seperti myHome, DIY dan sebagainya.

Anda cuma perlu cari lokasi yang sesuai tumpuan orang ramai. Anda jual air serendah RM1.

 
Anda boleh jual air RM1 secawan di depan sekolah sewaktu pelajar atau murid pulang. Nak lebih untung, cari sekolah yang ada dua sesi. Menjual 300 cawan untuk satu sesi itu bukan perkara yang mustahil, sehari paling tidak anda akan dapat RM600 secara kasar.

Kalau nak tahu, rata-rata penjual air memberitahu bahawa margin untung bersih jual air contohnya air Milo, air Sarsi, air Jagung, air Oren sekitar 80%, jadi sehari kita akan dapat RM480 × 21 hari persekolahan sebulan = RM10,080!

Berniaga Jual Buah-Buahan Potong

Berniaga jual buah pendapatan lumayan lepasan graduan
Anda boleh berniaga jual buah-buahan potong samada di lokasi statik mahupun bergerak menggunakan motorsikal. Jika bergerak, anda boleh mencari lokasi tumpuan ramai orang; contohnya kanak-kanak sekolah, orang tua (warga emas), kawasan taman permainan, kawasan tapak pembinaan, kawasan taman rekreasi, pasar malam dan sebagainya.

Menurut Peniaga Jalanan, berniaga menjual buah-buahan potong ini boleh mendapat keuntungan sehingga 50 - 60 peratus daripada modal.

Katakan anda jual buah potong dengan harga RM1/sebungkus/seplastik. Target jualan 600 bungkus sehari di tempat tumpuan ramai orang. Paling sikit pun, anda mampu mendapat keuntungan sehingga RM350 sehari.

Jadi, pendapatan anda boleh mencapai - RM350 sehari x 30 hari = RM10,500 sebulan!

Servis Potong Rumput

Buat bisnes mesin rumput lepasan graduan
Satu lagi kerja yang ada permintaan tinggi terutama di kawasan perumahan lama - terutama yang ramai warga emas dan orang berduit .. :)

Guna pekerja 2 orang dengan gaji RM130 sehari termasuk minyak mesin, upah satu halaman rumah biasa sekitar RM60, kerja hanya 2 jam sebuah laman rumah. Tugas anda hanya perlu melakukan pengiklanan di kawasan perumahan, deal pelanggan, ambil hantar pekerja dan kutip bayaran servis.

Sehari kena gigih cari 5 buah rumah untuk seorang pekerja, jadi anda akan dapat sehari RM340 × 30 hari = RM10,200!


Berniaga Apam Balik

Kuih manis ini menjadi minat ramai orang berbilang bangsa di Malaysia. Anda patut tahu, ada peniaga yang berniaga apam balik hanya di pasar malam, boleh menerima keuntungan sehingga 80%.

Katakan pasar malam di tempat anda ada 4 kali (tempat) seminggu dengan jualan 400 keping apam balik setiap malam yang berharga RM2 sekeping, setiap malam boleh nilai jualan RM 800× 4 seminggu × 4 minggu sebulan = jualan kasar rm12,800 tolak modal 20% (RM2,560) = RM10,240

Jual Produk Digital

Samada anda hasilkan produk digital sendiri (biasanya ebook) atau jadi agen jualan untuk produk digital ini. Dengan jual produk digital, anda boleh mendapat keuntungan melebihi RM50/item.

Anda boleh gunakan FB Ads (tak tau guna FB Ads? Boleh belajar di SINI).

Sehari letak kos iklan cukup RM80, tak perlu lebih, jangan tamak! Push sale sekurang-kurangnya 11 item close deal.

Katakan setiap hari akan ada orang bank-in sebanyak RM550 untuk produk yang anda jual secara online - hanya menerusi FB sahaja. Anda tidak perlu kos penghantaran, sebab jual produk digital macam ebook hanya gunakan email sahaja.

Tolak kos harian iklan RM80 dan kos buat ebook dalam RM110. Bersih RM360 × 30 hari = RM10,800!

 
Memang terdapat banyak peluang menjana pendapatan dan gaji bulanan sehingga RM10,000 sebulan. Persoalannnya, nak dengan tak nak untuk memulakan sahaja.

Fikirlah. Daripada anda hanya buang masa, tenaga dan kos untuk mencari kerja, apakata wujudkan kerja untuk diri sendiri dengan berniaga sepertimana contoh dan syor yang telah diberikan di atas. Tak susah kalau kita ada tekad untuk melakukannya.

Ramai yang berjaya kerana mereka berani dan cepat bertindak, selain mendapatkan ilmu berkaitan. Aha .. apalagi? Jangan tunggu sampai orang lain memandang serong dan bercakap-cakap sesuatu yang anda tidak suka dengar.

Sudah-sudah menanti benda yang tak pasti. Jom berusaha, moh dapatkan gaji sehingga RM10,000 sebulan!

10 Perkataan atau Ayat Tidak Sesuai Dalam Resume

Walaupun pernah kami kongsikan beberapa tips berkaitan cara menulis resume dan tips menghasilkan resume yang bagus, namun masih ramai lepasan graduan yang menulis resume yang menggunakan perkataan-perkataan atau ayat yang salah.

Apabila menggunakan perkataan atau ayat yang salah, ia sekaligus memberikan impak negatif kepada yang membaca resume anda. Lantas, resume yang susah payah disediakan terus sahaja di-tongsampahkan.

Tips Resume - Perkataan atau Ayat Tidak Sesuai Dalam Menghasilkan Resume

Tips Resume - Perkataan atau Ayat Tidak Sesuai Dalam Menghasilkan Resume


Berikut adalah beberapa perkataan atau ayat yang tidak seharusnya berada di dalam resume anda. Jika ada, buang serta-merta kerana ia akan mengurangkan peluang anda untuk diambil temuduga. Jangan sia-siakan usaha, buat resume biar betul mengikut kehendak industri.

Tips Resume - Perkataan atau Ayat Tidak Sesuai Dalam Menghasilkan Resume
Ayat diatas diambil dari hasil kajian dan pengamatan Career Bliss. Cubalah.

Pastikan ya, jangan sia-siakan hasil usaha anda menghasilkan resume kerjaya. Takkan nak biarkan resume yang penat dihasilkan tu masuk tong sampah?

Kongsikan tips resume ini kepada rakan anda yang masih lagi belum menerima sebarang pelawaan atau tawaran temuduga.

Feb 8, 2020

Rujukan Serta Contoh Soalan PSEE L19 dan LS19

Peperiksaan online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020. Bagi calon yang terpilih dan dipanggil untuk kedua-dua jawatan, anda hanya perlu menjawab salah satu PSEE sahaja iaitu PSEE L19.


Format PSEE bagi kedua-dua jawatan ini adalah sama, iaitu melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Calon yang terlibat dengan PSEE ini adalah digalakkan membuat persediaan awal sebelum peperiksaan sebenar bagi menyesuaikan diri dengan cara dan bentuk soalan yang bakal ditanya.

Pakej Rujukan Dengan Contoh Soalan Seksyen PSEE L19 / LS19

Rujukan PSEE L19 dan LS19

Bagi membantu calon-calon melakukan persediaan sepatutnya untuk PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 ini, pihak kami mengesyorkan anda untuk menggunakan Pakej Rujukan Khas Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya.

Contoh Soalan Seksyen PSEE L19 dan LS19

Pakej rujukan ini telah disediakan bersandarkan kepada format soalan terkini yang melibatkan dua seksyen utama peperiksaan online itu nanti.
  1. Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah
  2. Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris
Pastinya untuk Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, ia akan membabitkan soalan-soalan matematik mudah. Contoh soalan untuk seksyen ini adalah seperti ditunjukkan di bawah:
Contoh Soalan Matematik Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah
Manakala untuk Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris, antara bentuk soalan-soalan yang akan ditanya dalam PSEE adalah merupakan soalan berkaitan tatabahasa atau grammar, penggunaan ayat pasif dan aktif, penggunaan ayat pelengkap selain kefahaman memahami maksud teks yang disediakan.

Contoh soalan seksyen ini adalah seperti di bawah:
Contoh Soalan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris

Ramai calon yang gagal dalam PSEE kerana tidak melakukan persediaan. Memandangkan peperiksaan ini diadakan secara online, ada banyak aspek yang perlu diambil perhatian oleh calon selain membuat latih-tubi, iaitu aspek teknikal seperti spesifikasi komputer/laptop, pelayar internet yang sesuai diguna-pakai untuk exam dan sebagainya.

Gunakan pakej rujukan di bawah ini ..

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/pembantu-tadbir-l19/2624

Ianya adalah rujukan serta panduan yang telah dikemaskini untuk keperluan calon yang bakal menghadapi PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020.

Untuk rujukan seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, nota ringkas formula matematik turut disediakan kepada calon. Ia menjimatkan masa. Tak perlu terkapai-kapai apabila soalan matematik yang memerlukan rumus dan formula perlu dijawab dengan segera.


Rujukan disediakan oleh Tim Infokerjaya telah membantu ramai calon sebelum ini lulus dan seterusnya melepasi peringkat seterusnya. Reputasi memang tidak dapat disangkal. Tim ini satu-satunya yang menyediakan rujukan yang dikemaskini dan disesuaikan mengikut informasi disediakan oleh pihak SPA.

Jika anda serius ingin lulus dalam PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020, buat tempahan segera dengan klik pautan disediakan di bawah.

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/pembantu-tadbir-l19/2624

Tempahan dan jualan pakej ini adalah TERHAD dan TERKAWAL! Ianya hanya boleh didapati dalam satu tempoh terhad sahaja.


Feb 4, 2020

Ebook Panduan Persediaan Temuduga Kerjaya Sektor Awam

Tahniah jika anda dipilih dan dipanggil untuk menghadiri temuduga kerjaya dalam sektor perkhidmatan awam kendalian Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Malaysia. Anda memang sangat bertuah kerana daripada puluhan ribu yang telah melalui proses tapisan seperti Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam (PSEE), anda adalah salah seorang calon berjaya ke peringkat temuduga.

Temuduga SPA adalah salah satu tapisan terakhir untuk menjawat jawatan dalam kerja kerajaan. Ia akan menapis calon dipanggil dalam banyak aspek dan paling penting ia akan melihat karektor anda lebih dekat dan lebih spontan.

Rahsia Calon Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Temuduga Kerja Kerajaan

Jika di dalam peperiksaan SPA seperti Ujian Psikometrik dan PSEE, anda tidak dinilai secara verbal atau fizikal tetapi menerusi temuduga, aspek-aspek seperti cara berpakaian, penampilan diri, cara bercakap, cara memberikan respon, jawapan yang anda beri, riak wajah, postur tubuh dan sebagainya akan menjadi penilaian oleh pihak penemuduga.

Penilaian pula adalah bersandarkan kepada keperluan jabatan atau kementerian dalam kerajaan yang mempunyai kekosongan jawatan yang dipohon calon.

Contohnya, penemuduga tentunya memerlukan seorang calon jawatan untuk Penguasa Kastam yang bersifat tegas dan berpendirian. Maka, aspek ketegasan dan disiplin ini akan dinilai ketika temuduga.

Contoh, untuk jawatan seperti Pembantu Tadbir, perwatakan calon perlulah menarik dan bijak dalam percakapan, serta mempunyai pengetahuan yang cukup dalam urusan pentadbiran kerja kerajaan.

Jadi, soalan-soalan temuduga pastinya akan meliputi aspek berkaitan:
  • Peribadi - mengenai latar diri, pendidikan, keluarga
  • Kerjaya - pengalaman kerja, pengetahuan mengenai kerjaya yang dipohon
  • Am - berkaitan isu semasa, pentadbiran, pengetahuan am, pendapat dan sebagainya

Di dalam blog ini, ada beberapa contoh-contoh soalan temuduga beberapa jawatan kerjaya dalam kerajaan. Anda boleh buat rujukan dan fahami bagaimana soalan-soalan temuduga ini ditanya kelak.

Namun, jika anda mahu jimat masa, dan mendapatkan sumber rujukan serta panduan terbaik mengetahui rahsia lulus temuduga kerja kerajaan, boleh gunakan ebook rujukan/panduan di bawah ini.

Ebook Panduan Persediaan Temuduga Kerjaya Sektor Awam

Bagaimana ebook panduan ini akan membantu anda dalam menghadapi temuduga kerja kerajaan? Ia ada ciri-ciri ini yang pastinya menjadi kelebihan kepada anda berbanding calon-calon lain yang tidak menggunakan pakej rujukan ini:

  1. Ia disediakan agar anda mudah faham apa yang perlu dilakukan - sebelum, semasa dan selepas temuduga kerja. Dan ia sesuai untuk semua - samada lepasan SPM, diploma, ijazah mahupun telah mempunyai kelayakan akademik setinggi 'master'.
  2. Jimat masa anda dalam mencari panduan yang bakal membantu anda menghadapi temuduga. Anda tidak perlu buang masa mencari rujukan lain, apatah lagi pakej ini lengkap dengan contoh-contoh soalan temuduga popular selain rahsia sulit lulus temuduga yang tidak ramai ketahui.
  3. Ia disediakan secara langkah demi langkah. Jadi anda tahu aturan bagaimana perlu nak persiapkan diri sebelum, semasa dan selepas temuduga. Hanya ikuti langkah diberikan.
  4. Tak ada panduan yang seumpamanya yang mendedahkan rahsia sulit untuk lulus dalam temuduga. Tetapi, pakej panduan rujukan temuduga ini memberikan kepada anda rahsia sulit ini.
  5. Ebook ini adalah panduan yang disediakan untuk semua jawatan yang ada dalam sektor kerajaan. Ianya berbaloi untuk anda kerana anda tidak memerlukan rujukan lain untuk persiapan temuduga anda walaupun jawatan berbeza.
  6. Terbukti. Ia bukan pakej rujukan yang sekadar memberikan tips, contoh soalan, rahsia temuduga tetapi ada bukti pakej ini telah membantu ramai calon sebelum ini yang menggunakan ebook panduan persediaan temuduga ini.

Gunakan kesempatan yang ada untuk ketahui apa yang perlu anda buat bagi memastikan temuduga anda berjaya. Klik link di bawah ini untuk membuat tempahan segera ebook panduan temuduga ini...

[+] https://jvsecurepay.com/affiliates/temuduga/2624

Jualan adalah terhad. Pastikan juga anda memilih pakej yang lengkap agar anda mendapat segala keperluan untuk peningkatan kerjaya anda di dalam sektor kerja kerajaan ini.

Menariknya ialah, pakej ini didatangkan dengan update PERCUMA (sekiranya ada). Jadi, alah membeli menang memakai.

Gunakan rujukan yang dah bantu ramai calon sebelum anda lulus dengan jayanya. Lihat sahaja komentar dan review yang telah diberikan di sini - Rahsia Lulus Temuduga


Rujukan Khas PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Cari rujukan dan contoh soalan untuk peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam (PSEE) Jurutera? Anda berada di laman yang betul dan tepat. Pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya telah sediakan satu pakej rujukan khas untuk calon-calon PSEE Jurutera dan juga Penolong Jurutera.

Andai anda adalah merupakan salah satu calon, kami memang syorkan anda untuk gunakan rujukan ini sebagai persediaan menghadapi peperiksaan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29 itu nanti.

Rujukan Khas PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Rujukan Khas PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Anda boleh aksese ke ruangan tempahan rujukan tersebut menerusi link di bawah ini.

[+] http://bit.do/jurutera

Pilih pakej yang sesuai, dan isi butiran disediakan.

Rujukan dalam bentuk ebook akan dihantar menerusi email anda. Anda boleh terus akses selesai sahaja pihak Tim Infokerjaya sahkan tempahan anda.

Rujukan ini adalah khas untuk PSEE Jurutera dan Penolong Jurutera edisi 2020. Sebelum ini tiada rujukan untuk peperiksaan online Jurutera dan Penolong Jurutera dikeluarkan. Jadi, pastikan anda tidak tersilap ..

Gunakan rujukan ini kerana ia menyediakan contoh-contoh soalan dengan format terkini peperiksaan online PSEE SPA terkini 2020.

Akses sebelum jualan ditutup sepenuhnya.

[+] Tempah dan Download Sekarang - KLIK SINI

Semoga berjaya.

Jan 26, 2020

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29.  Jika anda adalah antara calon bertuah yang dipanggil untuk peperiksaan online ini, anda tentu lega kerana menemui blog ini yang akan membantu anda melakukan persediaan untuk exam itu nanti.

PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 akan melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris. Kedua-dua seksyen penting dan calon terpilih perlu pastikan lulus kedua-dua seksyen untuk ke peringkat seterusnya bagi jawatan Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29.

Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera

Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera
Sebagaimana dengan jenis peperiksaan yang lain, adalah penting untuk calon menyediakan serta melakukan persiapan sebelum peperiksaan sebenar. Soalan pasti sukar dijawab walaupun ianya mudah andai tidak melakukan ulangkaji dan juga latihan.


Kekangan masa sentiasa menjadi antara punca calon-calon gagal mencapai keputusan lulus di dalam peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam.

Pihak SPA yang bertanggungjawab menyediakan calon dengan soalan-soalan peperiksaan pasti mahukan calon yang benar-benar layak untuk melepasi tapisan penting ini. Hanya calon yang mampu menjawab semua soalan seksyen A dan seksyen B akan diberikan tempat untuk ke peringkat seterusnya iaitu temuduga (kebiasaan).

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Jika anda adalah calon terpilih untuk PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29; anda perlukan rujukan terkini yang menyediakan perkara berikut untuk pastikan anda mampu menjawab dengan baik:

  • Memahami format soalan terkini setiap seksyen PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29.
  • Bentuk-bentuk soalan yang bakal ditanya untuk jawatan gred J41 dan JA29.
  • Nota ringkas berkaitan kerjaya jurutera dalam perkhidmatan awam Malaysia. 
  • Contoh-contoh soalan seksyen A dan seksyen B yang dilengkapi jawapan serta huraian.

Sukar untuk mencari rujukan terkini dalam tempoh waktu yang singkat. Rujukan yang dijual di kedai biasanya sudah outdated. Manakala, jika mencari contoh-contoh soalan di internet, ia akan mengambil masa yang terlalu lama, malah anda kurang pasti samada contoh soalan diberikan adalah yang mengikut format terkini.

Nak jimat masa?

Format dan Silibus 2020

Mahu mencari rujukan PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 yang telah dikemaskini mengikut format terbaru SPA?

Gunakan rujukan di bawah ini. Ia jimat masa anda. Tidak perlu lagi Google contoh-contoh soalan, kerana semuanya telah disediakan dalam ebook (pdf) rujukan di bawah. Lengkap dengan nota ringkas!

[+] http://bit.do/jurutera

Malah, setiap soalan diberikan jawapan. Paling menguntungkan ialah, anda faham kenapa jawapan tersebut dipilih dengan huraian yang cukup sempurna. Jadi, anda bukan menjawab secara semborono.

Sedikit preview ebook rujukan tersebut ..

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera JA41 dan Penolong Jurutera JA29
Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera JA41 dan Penolong Jurutera JA29

Tempahan ebook rujukan khas untuk peperiksaan Jurutera dan Penolong Jurutera ini adalah terhad. Siapa cepat dia dapat!!


Tak mahu ketinggalan dan biarkan calon lain mendahului anda, pastikan telah dapatkan rujukan ini sebelum terlewat!

[+] Kilik Sini Untuk Buat Tempahan

Tempahan rujukan yang telah disahkan pembelian, akan dihantar terus ke email yang anda daftarkan. Boleh terus baca, fahami dan jawab semua latihan diberikan.

Nak lulus?

Gunakan peluang ini sebaik mungkin.

Jan 21, 2020

Bentuk Soalan Ditanya dalam Ujian Psikometrik

Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan sahsiah diri dan minat, juga penilaian terhadap kecenderungan ke atas perkara positif. Ia adalah satu ujian penting dalam peperiksaan online kemasukan kerja kerajaan atau PSEE.

Jika sebelum ini ujian Psikometrik adalah sebahagian seksyen yang terdapat di dalam peperiksaan PSEE, tetapi sekarang ujian ini diasingkan dan dijadikan sebagai ujian utama untuk perjawatan dalam kerja kerajaan.

Bentuk Soalan Ditanya Dalam Ujian Psikometrik

Tips menjawab soalan Ujian Psikometrik kerja kerajaan
Menurut skop dan sukatan peperiksaan yang telah diberikan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Malaysia, ujian Psikometrik ini akan menilai calon-calon yang telah ditapis pada peringkat pemilihan kelayakan akademik serta permohonan atas kapasiti berikut:

  1. Personaliti
  2. Motivasi
  3. Kejujuran
  4. Integriti
  5. Kebolehan Sosial
  6. Kestabilan Emosi
  7. Disiplin

Contoh Soalan Psikometrik - Ujian Personaliti

Ujian Psikometrik akan menilai samada calon yang terpilih adalah mempunyai personaliti yang menarik dan sesuai dengan tugas serta tanggungjawab yang berkaitan dengan perjawatan. Contoh soalan ujian Psikometrik berkaitan personaliti:

Jika anda menerima undangan ke majlis rasmi kerajaan, adakah anda akan:



Adakah anda suka bersolek apabila ke pejabat?

 Tidak


Memakai jam tangan berjenama adalah menunjukkan keyakinan.


Saya ada masalah dengan majlis keramaian yang besar.

 Tidak pasti

Saya percaya kepada kepentingan seni dalam kehidupan.

 Tidak pasti

Contoh Soalan Psikometrik - Ujian Motivasi

Motivasi penting bagi memastikan setiap tugas yang diberikan dapat diselesaikan dalam tempoh yang telah ditetapkan. Apatah lagi apabila calon perlu menjalankan tugas dalam tekanan kerja. Majikan pastinya mahukan calon yang mampu memotivasikan diri untuk terus menjalankan tugasan dengan sangat baik.

Adakah anda percaya hobi penting untuk kemajuan kerjaya?

 Tidak pasti

Percutian memberikan anda satu kelegaan terhadap tugas dan tanggungjawab.

 Tidak pasti


Salah seorang ahli keluarga terdekat anda sakit tenat. Adakah ia akan mengganggu penumpuan terhadap tugasan anda?

 Tidak pasti

Pemberian hadiah sempena harijadi akan membantu anda bekerja lebih berfokus?


Adakah gaji menjadi penentu anda memilih kerjaya yang anda mahukan?

 Tidak pasti

Bentuk Soalan Ditanya dalam Ujian Psikometrik

Contoh Soalan Psikometrik - Ujian Kejujuran

Menjawat jawatan di dalam sektor awam memerlukan anda berlaku jujur. Ia penting untuk sebuah institusi yang mementingkan ketelusan dalam memenuhi aspirasi kerajaan. Pihak SPA pastinya mahu memilih calon jawatan yang berlaku jujur, bukan setakat pada diri sendiri tetapi juga kepada organisasi. Antara contoh soalan ujian Psikometrik berkaitan kejujuran adalah:

Pasangan anda membelikan sebutir cincin yang mahal, tetapi anda tidak menyukainya. Adakah anda akan memberitahunya:


"Cantiknya, tetapi saya fikir ada bentuk lain yang lebih menarik"
"Terima kasih, saya sangat suka"
Anda sibuk di tempat kerja, tetapi ada rakan anda yang suka menyibuk inginkan anda untuk menelefon beliau kembali. Anda:
 
Menelefon semula selepas anda kurang sibuk

Contoh Soalan Psikometrik - Ujian Kestabilan Emosi

Emosi berkait rapat dengan tindakan yang akan dibuat. Sesetengah tindakan itu memerlukan calon mempergunakan emosi untuk mendapat penyelesaian yang tepat. Namun, bukan semua keputusan itu memerlukan pembabitan emosi dalam merungkai masalah. Berikut adalah contoh soalan berkaitan dengan kestabilan emosi:

Saya cuba menghindari atau mengelak situasi yang menyedihkan.

Ya

Jika saya diminta untuk memberikan 3 kekuatan diri yang ada pada saya, saya sukar untuk menyenaraikannya.

Ya

Saya suka belajar perkara-perkara baharu.

Ya

Saya tetap akan menyuarakan pendapat walaupun saya sedar ia mungkin tidak dipersetujui orang lain.

Benar
Adakalanya benar
Saya tidak akan berpuas-hati dengan tugasan saya selagi tiada yang memberikan pujian atau penghargaan.

Benar
Adakalanya benar

Contoh Soalan Psikometrik - Ujian Disiplin

Seorang penjawat awam seharusnya seorang yang berdisiplin, mengikuti peraturan dan undang-undang serta etika kerja yang telah ditetapkan. Ujian Psikometrik turut menanyakan soalan-soalan berkaitan disiplin untuk memastikan calon yang berjaya adalah seorang yang memahami kepentingan sentiasa menjaga disiplin diri terutama di tempat kerja.

Berkaitan kerja, saya lebih suka kepada persekitaran kerja:

Dikelilingi dengan persekitaran hijau dan segar

Tempat yang terhad dan agak sempit

Saya lebih suka menjalankan tugasan:

Di luar bangunan/kawasan terbuka

Di rumah
Memperbaiki peralatan elektrik atau perabot yang rosak

Mengemas rumah


Secara amnya, soalan-soalan yang ditanya menerusi ujian Psikometrik agak mudah untuk dijawab. Ianya tidak melibatkan soalan-soalan yang terlalu rumit, malah kebanyakkannya adalah berkenaan diri anda.

Jika anda mampu menampilkan perkara positif di dalam menjawab soalan-soalan ujian Psikometrik, anda berkemungkinan besar akan lulus dengan jayanya. Tetapi, ujian Psikometrik ada tricks tersendiri. Itu sebab ia menjadi antara cara SPA menyingkirkan calon.

Setiap calon ada kelemahan dari segi personaliti, motivasi, kejujuran, integriti, kebolehan sosial, kestabilan emosi dan juga disiplin. Tersilap langkah, calon yang menduduki ujian ini akan gagal walaupun berada pada perbezaan satu markah dalam penilaian.

Untuk memperlengkapkan diri dengan ujian Psikometrik sebenar, calon sepatutnya dan seharusnya membuat latihan yang banyak dengan menjawab soalan-soalan berkaitan Psikologi terutama berkaitan kerja dalam sektor awam.

Calon yang ingin lulus perlu fahami dan membiasakan diri dengan bentuk-bentuk soalan ujian Psikometrik. Ambil waktu dan masa untuk pratikkan tips ini sebelum ujian sebenar. Persiakan peluang untuk buat latih-tubi, bermakna anda membiarkan peluang kerjaya dalam kerajaan terlepas kepada calon lain.

Oh ya, ingin tahu bentuk soalan-soalan Psikometrik melibatkan soalan-soalan matematik? Gunakan rujukan di bawah ini:





Rujukan Terbaik Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan

Sejak Ujian Psikometrik menjadi antara ujian wajib lulus untuk kemasukan ke perjawatan dalam kerajaan, ramai yang resah gelisah apabila mendapat panggilan untuk mengambil ujian Psikometrik ini yang dilakukan secara online.

Walhal, ujian ini sebenarnya asalnya adalah merupakan ujian berkaitan sahsiah dan minat yang pernah dimasukkan dalam seksyens peperiksaan online kemasukan kerja kerajaan (PSEE).

Rujukan Terbaik Ujian Psikometrik

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Skop ujian ini kini lebih terarah dan tertumpu untuk memastikan hanya calon yang benar-benar kompeten dengan jawatan dipohon yang akan layak ke peringkat seterusnya. Pihak berwajib mahukan calon terbaik untuk pengurusan dan pentadbiran serta perlaksanaan segala dasar kerajaan.

Seperti awal disebut, Psikometrik adalah berkaitan sahsiah dan minat. Kini, soalan-soalan ujian Psikometrik adalah lebih lagi. Malah, ia kadangkala membariskan soalan-soalan untuk menilai sejauh mana calon mampu menyelesaikan sesuatu permasalahan.

Ujian Psikometrik bukan setakat mengandungi soalan-soalan berkaitan tingkah-laku, pandangan, tindakan, kelakukan, tetapi juga beberapa soalan-soalan berbentuk matematik.

Untuk menghadapi ujian Psikometrik dengan jayanya, calon yang terlibat perlu ingat tips utama ini:

“Tonjolkan NILAI POSITIF anda. Sembunyikan NILAI NEGATIF anda!”

Ramai yang gagal dalam ujian ini kerana TERLUPA mengenai tips ini.

Persoalan? Mengapa boleh lupa?

Jawapan cukup mudah. Ini adalah kerana kebanyakan calon yang menjawab soalan dan GAGAL kerana mereka sebelum ini tidak melakukan persediaan secukupnya sebelum ujian Psikometrik sebenar.

Calon tidak prepare tentang kemungkinan soalan-soalan yang akan ditanya. Calon tidak faham bagaimana format soalan ujian ini ditanya. Calon tidak membuat latih-tubi sepatutnya sehinggakan soalan-soalan matematik mudah tidak mampu dijawab dalam masa yang telah ditetapkan.

Calon keliru dengan pilihan jawapan yang diberikan, terutama apabila terdapat jawapan-jawapan yang hampir sama.

Perlu diingatkan, ujian Psikometrik adalah berkaitan diri anda - sikap, tingkah-laku, pemikiran, pendapat dan bagaimana respon anda terhadap sesuatu situasi. Nama pun PSIKO!

Awas dengan soalan-soalan ujian yang bakal memerangkap anda. Anda hanya akan mengetahuinya jika anda telah biasa dengan soalan-soalan ujian Psikometrik.

Agak sukar untuk menerangkan bagaimana soalan-soalan ini akan memerangkap anda. Anda perlu RUJUKAN!

Anda perlu bersiap-sedia dengan membuat latihan latih-tubi.

Lagi satu, ia mungkin fakta tanpa rekod .. iaitu ..

Ramai Gagal kerana AMBIL MUDAH dan buat persediaan sambil lewa, walhal tahu bahawa ujian ini sangat penting dan ramai calon yang turut memohon dan mendapat tawaran yang sama. Mereka pandang rendah keupayaan orang lain.

Gunakan RUJUKAN YANG BETUL dan DIKEMASKINI!


Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik



Kami bersama Tim Infokerjaya sudah memudahkan kerja anda dalam mencari contoh-contoh soalan Ujian Psikometrik serta panduan, tips dan juga nota penting untuk persediaan ujian Psikometrik yang bakal anda hadapi.

Apa yang ada dalam rujukan ini untuk anda?

  • Penerangan Secara Lengkap Ujian Psikometrik - “Ada rahsia & teknik menjawab yang kami dedahkan di sini”
  • 147 Contoh Soalan & Jawapan Psikometrik, Anda Jawab Dan Semak Jawapan
  • Nota Khas Matematik - Disediakan untuk anda agar tidak sukar lagi untuk menghafal.
  • 50 Contoh Soalan Matematik Ujian Psikometrik berserta jawapan

Pilih melakukan persediaan, tinggalkan calon lain. Ini kelebihan yang perlu anda ada. Jangan jadi antara calon yang gagal untuk merancang.

Gunakan kelebihan diberikan ini, pilih untuk tempah rujukan ini sekarang ... klik link di bawah ini:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/psikometrik/2624

Ingat tips diberikan di atas. Pastikan anda gunakan rujukan yang terkini ini. Khas untuk anda calon Ujian Psikometrik 2020.