Jan 10, 2021

Rujukan Ujian Psikometrik Terkini 2021

Pakej Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik edisi 2021. Terlibat dengan peperiksaan online Ujian Psikometrik SPA? Tak tahu nak buat persediaan apa? Tak tahu nak baca apa? Tak pasti mana nak dapatkan rujukan terkini yang lengkap dengan latih-tubi contoh soalan Ujian Psikometrik?

iKerjaya Graduan bersama dengan Tim Infokerjaya telah menyediakan pakej rujukan edisi terkini 2021 untuk calon-calon peperiksaan ini. Pakej rujukan Ujian Psikometrik edisi 2021 telah diperkemaskan dan diperlengkapkan dengan contoh-contoh soalan yang terbaik bagi menguji calon sebagai persiapan sebelum peperiksaan online sebenar Ujian Psikometrik.

Rujukan Ujian Psikometrik edisi Terkini 2021

Rujukan Terkini Ujian Psikometrik

Ujian Psikometrik adalah penilaian terhadap minat serta kecenderungan. Ia bakal menguji sikap, integriti serta kompetensi calon menerusi pelbagai bentuk dan format soalan. Calon akan dinilai menerusi soalan pelbagai pilihan samada berkaitan emosi, situasi, tindak-balas, dan juga penyelesaian matematik.

Amnya, penilaian pada peringkat ujian ini adalah merupakan instrumen untuk mengukur pola-pola tabiat dan tingkah laku yang disepadankan dengan tugasan dan tanggungjawab jawatan yang dipohon.

Calon akan diberikan soalan antara lainnya berkaitan tret personaliti. Tret personaliti merangkumi:

  • Sikap agresif
  • Analitikal
  • Autonomi
  • Ketahanan
  • Kritik diri
  • Intelektual
  • Introvert/Ekstrovert
  • Bersandar
  • Pencapaian
  • Sokongan
  • Kejujuran dan lain-lain

Berikut adalah antara contoh-contoh soalan yang biasanya ditanya dalam penilaian ujian Psikometrik ini:

1. Dalam sebuah acara atau aktiviti, anda biasanya berbual dengan :

A. Ramai orang termasuk orang yang belum dikenali.
B. Segelintir orang yang sudah dikenali sahaja.

2. Anda lebih menumpukan pada orang yang

A. Waras fikiran (sensible)
B. Imaginatif

3. Di antara perkara yang kurang diterima ialah

A. Hidup tanpa arah tuju
B. Hidup seperti biasa

4. Semasa membuat penilaian, anda biasanya terpengaruh oleh

A. Undang-undang berbanding kondisi
B. Kondisi berbanding dengan undang-undang

5. Anda lebih memberi perhatian kepada hal-ehwal yang

A. Memberi keyakinan
B. Memberi perasaan terharu

Sekali pandang, contoh-contoh soalan diberikan agak mudah untuk dijawab. Pun begitu, masih ramai calon ujian ini yang gagal dan terkandas.

Kebanyakkan calon yang gagal di dalam ujian ini adalah kerana sikap mereka yang kurang bersedia dan membuat persediaan ala kadar serta sambil lewa, walhal Ujian Psikometrik SPA ini dijalankan adalah untuk menyingkirkan calon dan bukan sekadar prosedur pengambilan jawatan ke Perkhidmatan Awam Malaysia.

Ramai calon yang tidak sedar, dalam keadaan menjawab soalan dengan rasa confident yang tinggi, mereka sebenarnya diperangkapkan dengan soalan-soalan ujian yang sama tetapi disoal dalam bentuk berbeza untuk mengelirukan calon. Calon lupa bahawa ujian ini adalah untuk menilai sikap dan minat serta respon.

Gunakan Rujukan untuk Bantu Buat Persediaan

Rujukan Ujian Psikometrik 2021

Bagi mengelakkan diri daripada menjadi calon gagal seterusnya LULUS dengan baik di dalam ujian ini, seharusnya calon yang bakal menduduki PSEE Ujian Psikometrik membuat persediaan dengan membuat latih-tubi dan mendapatkan rujukan sebagai panduan untuk menjawab dengan betul dan tepat semasa peperiksaan sebenar.

Seandainya anda merupakan calon terlibat dengan ujian ini, boleh gunakan rujukan yang telah kami sediakan. Ia rujukan terkini 2021 lengkap dengan contoh soalan beserta jawapan selain tips penting untuk menjawab setiap soalan penilaian yang bakal ditanya. Persediaan ini penting seandainya anda dalah calon yang mahu LULUS di dalam ujian ini.

Ingin dapatkan pakej rujukan ini? Klik link disediakan di bawah ini:

[+] Tempahan Rujukan Ujian Psikometrik

Pakej rujukan ini adalah satu-satunya rujukan dan panduan menjawab soalan ujian Psikometrik yang ada. Ia merupakan satu-satunya rujukan di dalam bentuk ebook (pdf) yang dikemaskini dan disediakan mengikut format terkini disediakan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Malah, pembeli rujukan akan diberikan update PERCUMA selama 3 tahun!.

Gunakan kesempatan dan peluang ini untuk melakukan persediaan, iaitu latih-tubi contoh soalan ujian Psikometrik sebelum peperiksaan online ujian Psikometrik sebenar.

Anda boleh mendapatkan rujukan ini dengan harga tempahan serendah RM40 sahaja!

Rujukan ini sesuai digunakan untuk semua jenis peperiksaan/psee/ujian psikometrik SPA jawatan yang dipohon. Ia menepati format soalan disediakan SPA dan sentiasa dikemaskini untuk panduan para calon.

Jan 4, 2021

Rujukan PSEE Penolong Jurutera JA29

Masih lagi belum buat apa-apa persediaan untuk PSEE Penolong Jurutera JA29 Januari ini? Jika anda adalah salah seorang calon untuk peperiksaan online tersebut, buat persediaan segera kerana ia adalah peperiksaan penting yang bakal menentukan samada anda layak ke peringkat seterusnya.

Ramai calon peperiksaan memasuki perkhidmatan awam yang ambil mudah mengenai peperiksaan ini, walhal ia adalah langkah pihak SPA untuk menyingkirkan calon. Dek kerana itu, ada yang kecewa malah marah-marah kerana gagal untuk lulus di dalam PSEE ini, walaupun ada yang mengambil peperiksaan online ini beberapa kali.

Rujukan PSEE untuk Penolong Jurutera JA29

Nota Rujukan Contoh Soalan Penolong Jurutera J41 - JA29

Jika tak ada persediaan, memang susah nak menjawab semua soalan setiap seksyen. Jika tak jawab, calon akan kehilangan markah mengakibatkan gagal di dalam peperiksaan.

Persediaan melibatkan membuat latih-tubi untuk setiap seksyen, selain memahami format soalan terkini dengan sebaik mungkin. Ada seksyen yang nampak mudah tetapi boleh menjerat calon sehingga tersilap langkah. Apatah lagi dengan kekangan masa untuk menjawab setiap soalan di setiap seksyen.

Buat langkah yang sama seperti mana calon berjaya sebelum ini. Gunakan rujukan yang telah mereka gunakan. Jika ingin pastikan kejayaan, berusaha dengan melakukan persediaan rapi sebelum peperiksaan sebenar.

Gunakan rujukan ini: https://affiliates.jvsecurepay.com/go/jurutera-ja29-j41/2624

Buat tempahan segera kerana laman web untuk akses ke rujukan ini akan ditutup. Ia adalah rujukan khas yang disediakan untuk calon peperiksaan PSEE Penolong Jurutera JA29.

Ramai yang puas-hati dengan rujukan ini, malah telah membantu mereka melakukan yang terbaik semasa peperiksaan online sebenar.

Semoga anda juga akan berjaya seperti calon yang lain.

Dec 21, 2020

PSEE Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) - Tips Jawab Seksyen A

Tahniah buat calon yang menerima panggilan menduduki Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk Pegawau Tadbir gred N41 (Rekod Perubatan). Tahniah sekali lagi buat calon yang telah mendapatkan rujukan yang kami syorkan.

Post kali ini, kami akan kongsikan sedikit maklumat dan juga tipd untuk menjawab seksyen A - Pengetahuan Am yang menjadi sebahagian format terbaru untuk PSEE Pegawai Tadbir sesi Disember 2020.

Tips Menjawab Seksyen Pengetahuan Am PSEE N41

Tips Jawab Seksyen A - PSEE Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan

Perhatian untuk calon yang telah mendapatkan rujukan PSEE N41, jika anda maklum, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) ada memberikan sukatan peperiksaan berkaitan seksyen A - Pengetahuan Am untuk PSEE Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) dijadualkan 22 Disember ini.

Berikut adalah perkara yang perlu anda maklum:

"Dalam seksyen ini calon akan diuji secara umum berkaitan pengurusan sumber manusia dan organisasi, perancangan dan pentadbiran sosial/infrastruktur, pentadbiran dan pembangunan wilayah/tanah/daerah/tempatan, pengurusan sumber ekonomi dan kewangan, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan dan pertahanan negara, pengetahuan berkenaan jawatan serta lain-lain perkembangan semasa"

Banyak kan? Buat calon yang tiada rujukan, memang akan kalut mencari sumber untuk dijadikan nota-nota padat sebelum peperiksaan. Tentu sukar nak tahu mana satu yang perlu diingati, perlu dijadikan nota .... jenuh.

Untuk yang dah dapatkan pakej rujukan yang kami sediakan, ini tips menjawab bagi seksyen A - Pengetahuan Am.

Tips Guna Rujukan Exam Pegawai Tadbir N41 - Rekod Perubatan

Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 - Sesi Disember

Dari pengalaman kami bersama-sama calon untuk peperiksaan online SPA sebelum ini, antara soalan yang akan ditanya di seksyen ini adalah berkaitan jawatan, lebih spesifik adalah berkenaan Pengurusan Rekod.

Penting - anda perlu 'master' bab pengurusan rekod, tahu apa kerja dan tugas Pegawai Tadbir N41 untuk bahagian ini.

Dalam ebook rujukan PEGAWAI TADBIR (Rekod Perubatan), anda boleh fokus pada 40 NOTA RINGKAS yang disusun. Ambil masa untuk HADAM nota-nota ini.

Kemudian, sibukkan diri untuk membuat kesemua 90 Soalan Latih Tubi yang ada dalam ebook rujukan tersebut.

Usah bertangguh kerana ada beberapa perkara kena buat!

Untuk persediaan SEKSYEN A PENGETAHUAN AM anda, buat 3 benda ni;

  1. Fokus untuk baca nota-nota SEKSYEN A (mukasurat 10 - 41)
  2. Cuba jawab 30 Soalan SEKSYEN A (mukasurat 43-52). Gunakan kertas jawapan di mukasurat 142.
  3. Semak jawapan dan huraian jawapan SEKSYEN A (mukasurat 126-129).


Kalau ada masa tambahan baru anda explore di internet berkaitan isu semasa, kenegaraan dan lain-lain skop yang SPA maklumkan.

Apa yang penting, fokus pada benda yang anda tahu dengan jelas apa nak baca iaitu berkaitan REKOD PERUBATAN!


Belum ada rujukan ini lagi? Buat Tempahan Sekarang di sini - https://bit.ly/PSEEN41-KKM

 
Guna rujukan yang telah anda ada tu, usah bertangguh kerana anda pasti akan rugi banyak jika tidak menghargai masa yang anda ada.

Jika anda tak ada rujukan lagi, boleh MUAT-TURUN PERCUMA Preview Copy yang disediakan menerusi link di bawah ini:

Klik link ini - http://bit.ly/34sxYVW

Semoga berjaya!


Dec 19, 2020

Rujukan PSEE Pegawai Penyelidik Q41

Rujukan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Pegawai Penyelidik Q41. Tahniah kerana anda dipilih sebagai calon untuk hadapi peperiksaan online bagi Pegawai Penyelidik gred Q41. Peperiksaan online untuk jawatan Pegawai Penyelidik Q41 pada tahun ini akan diadakan pada 22 Disember 2020. Nasihat kami, jika tidak mahu kalut ketika peperiksaan itu nanti, buatlah persediaan awal dengan mendapatkan rujukan yang sesuai.

Peperiksaan online atau PSEE dikendalikan oleh SPA adalah merupakan peperiksaan wajib untuk menapis calon yang sesuai. Ia adalah tapisan peringkat awal sebelum calon yang berjaya di dalam peperiksaan ini dipanggil ke sesi temuduga.

Rujukan Lengkap Dengan Contoh Soalan untuk PSEE Pegawai Penyelidik gred Q41

Rujukan PSEE Pegawai Penyelidik

Sepertimana peperiksaan lain, calon yang kurang bersedia pasti akan berhadapan masalah ketika menjawab peperiksaan. Adalah penting untuk calon yang ingin lulus di dalam peperiksaan membuat persediaan seperti membuat latih-tubi, memperlengkapkan diri dengan pengetahuan am dan juga membiasakan diri dengan format soalan peperiksaan online dikendalikan SPA.

Jika anda adalah calon bertuah dipanggil untuk peperiksaan online Pegawai Penyelidik Q41 pada Disember ini, kami syorkan guna rujukan yang telah membantu ramai calon terdahulu. Ia adalah pakej rujukan yang lengkap dengan penerangan format serta contoh-contoh soalan bagi setiap seksyen di dalam Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE).

Ia disusun untuk membantu calon berhadapan dengan peperiksaan sebenar. Percayalah, pasti sukar jika tidak melakukan persediaan awal. Kena ingat, masa adalah musuh utama semasa peperiksaan sebenar nanti. Elakkan diri dari menjadi gugup dan hilang arah. Gunakan rujukan yang disediakan sebagai panduan untuk lebih yakin dan tahu cara terbaik untuk menjawab serta memilih jawapan yang tepat.

Guna Rujukan Yang Dah Bantu Calon Lulus

Rujukan PSEE

Rujukan ini telah membantu ramai calon peperiksaan PSEE sebelum anda. Ramai lulus dan berjaya ke peringkat seterusnya.

Alhamudulillah, bukan setakat mereka gembira tetapi orang terdekat, anak, isteri, suami, ayah, ibu juga turut gembira apabila menerima email makluman daripada SPA bahawa mereka LULUS di dalam PSEE yang dijalankan. Anda juga WAJAR menerima kegembiraan yang sama.

Mahu ikut jejak langkah mereka ini? Gunakan rujukan yang mereka gunakan! Anda boleh klik pada pautan disediakan di bawah ini untuk ke ruangan info berkaitan dengan rujukan dimaksudkan. Usah risau, ianya adalah laman web yang sah dan dah bantu ramai calon sebelum anda.

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/ebookextra/2624


Dec 18, 2020

Tips Lulus PSEE Pegawai Tadbir N41

Anda dipanggil untuk hadapi Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)? Adakah anda ingin tahu cara untuk lulus di dalam peperiksaan online ini? Jika ya, anda berada di laman yang betul. Menerusi blog ini, anda akan ketahui bagaimana cara ramai calon seperti anda berjaya lulus di dalam peperiksaan online dilaksanakan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Untuk info, PSEE bagi jawatan Pegawai Tadbir N41 adalah pertama kali diadakan oleh pihak SPA dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ini disebabkan keperluan mendesak kerajaan dalam usaha membendung wabak Covid-19. Ia juga adalah salah satu keperluan untuk memastikan segala data dan statistik berkaitan rekod kesihatan dan perubatan dapat diuruskan dengan lebih baik.

Bagaimana Nak Lulus Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41 - Rekod Perubatan?

Tips Lulus PSEE SPA

Ramai yang ingin tahu apakah cara dan kaedah paling berkesan untuk lulus di dalam peperiksaan online SPA. Dari pengalaman kami dan saranan daripada pihak SPA, tiada cara lain selain calon-calon melakukan persediaan sebelum peperiksaan sebenar.

Calon dikehendaki memahami skop dan tanggungjawab jawatan. Calon juga diminta untuk menelaah berkaitan fungsi jabatan dan kementerian terbabit, dan dalam PSEE N41 Rekod Perubatan ini, pastilah berkaitan Jabatan Rekod Kementerian Kesihatan Malaysia. Aspek penting berkaitan perekodan, statistik, carta, fakta terbaru berkaitan isu semasa seperti Covid-19, bajet khas KKM perlu diambil perhatian.

Ramai calon gagal kerana kurangnya persediaan, lebih-lebih lagi untuk seksyen A dan seksyen B.

Seksyen B yang nyatanya akan mengadaptasi penyelesaian berbentuk soalan matematik adalah antara seksyen yang memerangkap calon dek kerana masa menjawab yang terhad. Jadi, calon perlu bersiap sedia sebelum peperiksaan sebenar dengan melakukan banyak latih-tubi bagi memastikan calon akan rasa selesa dan yakin di dalam menjawab seksyen ini nanti.

Latih tubi penting agar calon dapat menjawab soalan di dalam masa ditetapkan.

Adalah dinasihatkan calon menyediakan lampiran atau helaian rumus agar memudahkan pengiraan untuk soalan-soalan matematik seksyen Daya Menyelesaikan Masalah.

Memang sukar nak menjawab andai tiada rujukan khusus. Apatah lagi persediaan bagi seksyen B. Calon memerlukan contoh-contoh soalan yang tepat dan mengikuti format diberikan oleh SPA.

Rujukan Khas Bantu Calon Hadapi PSEE Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)

PSEE Pegawai Tadbir N41 - Rujukan dengan Contoh Soalan


Bagi membantu calon untuk melakukan persediaan, seterusnya berjaya lulus di dalam PSEE Pegawai Tadbir N41 ini, pihak kami bersama Tim Infokerjaya telah meneyediakan satu pakej rujukan khas bagi membantu calon-calon PSEE Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang mengandungi contoh-contoh soalan setiap seksyen di mana jumlah keseluruhan mukasurat untuk rujukan utama adalah sebanyak 150++ mukasurat.

Setiap seksyen akan disertakan dengan 30+ contoh soalan disertakan dengan jawapan. Malah, pihak kami turut melampirkan rumus atau helaian formula sebagai memudahkan calon dalam menjawab peperiksaan seksyen Daya Menyelesaikan Masalah.

Rujukan inii adalah terhad dan boleh ditempah menerusi link disediakan di bawah ini:

[+] http://bit.ly/PSEEN41-KKM

Tempah sekarang sebelum jualan ditutup. Anda tidak mahu gagal. Anda tidak mampu untuk kecewa. Ramai yang ingin lihat anda berjaya. Pastikan diri anda buat persediaan rapi sebelum kecewa. Gunakan rujukan ini kerana ia telah bantu ramai calon sebelum ini.

[+] http://bit.ly/PSEEN41-KKM

Kami doakan kejayaan anda. Buat sehabis baik. Usaha .. jangan abaikan.

Dec 17, 2020

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 - Rekod Kesihatan (KKM)

Anda cari contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Kesihatan) KKM? Anda beruntung, anda berada di blog yang akan bantu anda memberikan contoh-contoh soalan ini. Jika anda nak lulus di dalam peperiksaan Pegawai Tadbir ini, pastikan anda baca sehingga habis.

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk Pegawai Tadbir N41. Satu peperiksaan khas untuk jawatan ini akan dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), dijadualkan pada 22 Disember 2020. Ia adalah untuk mengisi kekosongan di dalam Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Panduan Hadapi Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41

Rujukan Contoh Soalan PSEE Pegawai Tadbir N41 - Rekod Perubatan

Peperiksaan Online untuk Pegawai Tadbir Gred N41
kali ini adalah untuk memenuhi keperluan di Bahagian Rekod Perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia. Ia menjadi satu perjawatan yang penting memandangkan negara sedang dalam usaha mengekang penularan wabak Covid-19.

Sepertimana pengambilan baharu untuk jawatan lain menerusi SPA, satu peperiksaan online dijalankan dalam proses untuk menyaring calon yang benar-benar berkelayakan dengan jawatan ini.

Mungkin anda dah sedia maklum bahawa jawatan Pegawai Tadbir Gred N41 adalah jawatan yang popular selain dari Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Ia merupakan antara jawatan dalam kerja kerajaan yang ramai dipohon oleh para graduan lepasan ijazah.

Untuk info, PSEE untuk Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) adalah pertama kali diadakan.

Sekilas Lalu Jawatan Pegawai Tadbir N41 - Rekod Perubatan

Jabatan/Unit Rekod Perubatan telah diwujudkan pada tahun 1985 di hospital kerajaan dengan kumpulan perintis pertama terdiri daripada Pembantu Perubatan Gred C9 yang ditawarkan jawatan Penolong Pegawai Rekod Perubatan B11.

Pada tahun 1986, jawatan tersebut telah ditawarkan kepada pegawai berkelulusan diploma dan Sijil Tinggi Pelajaran dan kemudiannya diletakkan di bawah skim Penolong Pegawai Rekod Perubatan Gred B11. Kini, secara umumnya kelayakan yang diperlukan bagi perjawatan ini adalah diploma dan ijazah sarjana muda.

Skim ini telah diklasifikasikan sebagai perkhidmatan tertutup oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan gelaran jawatan Penolong Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) Gred N6 apabila Sistem Saraan Baru (SSB) dilaksanakan. Jawatan Pengurusan & Profesional iaitu Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) N41 diwujudkan pada tahun 2005.

Daripada info di atas, anda perlu sedia maklum bahawa keperluan jawatan tersebut pada tahun ini adalah mendesak disebabkan wabak Covid-19. Jadi, ia adalah peluang untuk anda bagi membolehkan anda memasuki perkhidmatan awam, dengan syarat anda LULUS PSEE dan seterusnya ke peringkat temuduga N41.

Info PSEE Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)

PSEE Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) pada Disember 2020 akan membabitkan 3 seksyen utama iaitu:

Seksyen A - Pengetahuan Am
Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen C - Kefahaman Bahasa Inggeris

Calon perlu menjawab semua soalan di dalam setiap seksyen dalam tempoh masa ditetapkan. Buat calon yang pertama kali mengambil PSEE untuk jawatan Pegawai Tadbir N41 - Rekod Perubatan, pasti akan hadapi masalah memandangkan tiada rujukan khusus pernah diterbitkan oleh mana-mana pihak sebelum ini.

Untuk hadapi PSEE ini, calon perlu buat persediaan. Calon perlu faham format soalan serta kepelbagaian bentuk soalan dalam setiap seksyen. Gagal memahami, ia pasti akan menyulitkan ketika peperiksaan sebenar diadakan.

Skop Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Gred N41

Soalan peperiksaan SPA yang bakal ditanya pastinya berkaitan dengan jawatan Pegawai Tadbir N41 itu sendiri. Di antaranya ialah:

  • Skop tugas dan tanggung jawab Pegawai Tadbir N41
  • Dasar-dasar awam berkaitan dengan pengurusan organisasi dan sumber tenaga manusia
  • Perancangan dan pentadbiran sosial
  • Ekonomi
  • Pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah
  • Hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara
  • Sumber kewangan
  • Pengurusan teknologi maklumat

Jadi, bagaimana dengan bentuk dan jenis soalan PSEE Pegawai Tadbir N41 untuk Rekod Perubatan di dalam Kementerian Kesihatan Malaysia?

Melihat kepada jawatan, pastinya akan ada soalan-soalan terutama seksyen Pengetahuan Am yang menumpukan kepada Kementerian Kesihatan. Pastinya, soalan seperti pengurusan rekod akan ditanya di seksyen ini.

Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah juga akan menyulitkan jika calon tidak mempunyai rujukan khusus berkaitan rumus dan formula matematik, kerana rata-rata soalan di seksyen ini akan menyenaraikan soalan-soalan penyelesaian masalah matematik.

Memadangkan jawatan ini berkaitan dengan pengurusan rekod, pastinya akan ada soalan berkaitan statistik yang sering digunakan untuk pelaporan rekod kesihatan.

Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris akan membuat penilaian berkaitan pengetahuan calon dalam Bahasa Inggeris terutama dalam memahami situasi dan cerita. Kadangkala, ia akan membabitkan teks berfakta. Soalan akan ditanya mengenai grammar, penggunaan ayat dan sebagainya.

Pasti sukar untuk membuat persediaan sebelum peperiksaan sebenar jika tiada rujukan khusus yang dapat membantu. Apatah lagi masa untuk mengulangkaji dan membuat latih-tubi adalah terhad.

Rujukan Khusus Untuk Kegunaan Calon N41 - Rekod Perubatan

Pakej Rujukan Exam Pegawai Tadbir N41 - Rekod Perubatan

Berita baik!

Satu rujukan khusus akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya untuk membantu calon-calon terlibat dengan PSEE Pegawai Tadbir N41 Disember ini. Ia disusun untuk menepati kehendak perjawatan iaitu N41 Bahagian Rekod Kesihatan.

Pakej rujukan ini disediakan dalam bentuk ebook (format pdf), dan boleh ditempah dengan harga serendah RM40 (basic).

Rujukan akan mengandungi penerangan format setiap seksyen, CONTOH SOALAN (dgn jawapan), penerangan jawapan untuk seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, helaian rumus dan formula matematik dan banyak lagi.

Cara Mendapatkan Rujukan

Tempahan untuk rujukan ini akan dibuka pada jam 10:00 pagi 18hb Disember 2020. Ia adalah rujukan terhad dan berkuota. Ia tidak dibuka untuk semua, hanya untuk calon yang terbabit dengan peperiksaan online ini sahaja.

Tempahan Ebook Pakej Rujukan - PSEE Pegawai Tadbir N41 (rekod perubatan) kini dibuka dan boleh diakses menerusi link ini:

[+] http://bit.ly/PSEEN41-KKM

Pastikan anda jadi yang terawal dan buat persediaan.

Dec 16, 2020

Contoh Soalan Matematik Ujian Psikometrik

Salah satu cabang dalam ujian Psikometrik terkini adalah adanya soalan penyelesaian matematik. Ujian Psikometrik bukan setakat ujian tingkah-laku dan psikologi, ia kini lebih kepada daya berfikir untuk menyelesaian satu-satu masalah. Ini merupakan format terbaharu yang dikenal-pasti melibatkan peperiksaan dan ujian kemasukan kerja kerajaan terkini.

Andai sebelum ini ujian ini dimasukkan ke dalam seksyen tertentu peperiksaan online bagi kemasukan kerja kerajaan, tetapi kini ia telah diasingkan dan menjadi satu ujian khas wajib lulus untuk mereka yang memohon pelbagai jawatan dalam kerja kerajaan.

Contoh & Format Soalan Matematik Ujian Psikometrik

Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Pihak pentadbiran awam serius nak singkirkan calon yang tidak mematuhi piawai mereka - iaitu lulus cemerlang dalam ujian Psikometrik ini. Malah, ujian ini sangat penting sehinggakan ada laman web khas untuk ujian Psikometrik.

Sebelum ini, memang tak ada laman web khas semata-mata untuk ujian Psikometrik.

Soalan matematik dalam ujian Psikometrik adalah taraf akademik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Amnya, soalan-soalan matematik daya penyelesaian masalah dalam ujian Psikometrik tidaklah susah, namun kerana adanya had tempoh masa menjawab yang singkat, pasti ramai calon yang tak dapat menjawab dengan baik hatta pada soalan-soalan yang mudah.

Calon kena banyak buat latih-tubi, berkaitan penyelesaian matematik yang ada kaitan dengan perjawatan.

Berikut adalah antara nota Matematik dan juga contoh soalan PSEE Ujian Psikometrik yang terdapat di dalam pakej rujukan Psikometrik disediakan oleh Tim Infokerjaya:

Contoh Soalan Matematik Ujian Psikometrik


Contoh Soalan Ujian Psikometrik


Tanpa persediaan rapi, memang sukar sebenarnya nak menjangka bentuk dan format soalan yang akan ditanya dalam ujian serta peperiksaan kemasukan ke jawatan kerja kerajaan.

Jadi, kami akan bantu anda!

Anda boleh mendapatkan pakej rujukan khas disediakan untuk persediaan ke Ujian Psikometrik. Rujukan ini sentiasa dikemaskini mengikut keperluan selain merujuk kepada format terkini disediakan oleh pihak SPA. Ia adalah SATU-SATUnya rujukan khas untuk peperiksaan online ini.

Ia dilengkapi dengan contoh-contoh soalan yang pelbagai, termasuklah soalan berkaitan sahsiah dan minat, soalan mengenai psikologi dan aspek lain berkaitan penilaian psikometrik kerja kerajaan.

Mahu buat persediaan sebelum PSEE Ujian Psikometrik sebenar?

Ingin dapatkan contoh-contoh soalan sebagai latih tubi?

Akses ke rujukan tersebut [klik] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/ujian-psikometrik/2624

Apabila ada persediaan, anda boleh jangkakan jawapan yang betul. Kena ingat, ujian Psikometrik adalah berkaitan sikap anda. Jawapan anda perlu positif.


Rujukan Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam PSEE

Anda dipanggil dan terlibat dengan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam atau PSEE? Tiada sumber rujukan dan panduan untuk menjawab peperiksaan online ini? Mahu dapatkan contoh-contoh soalan untuk Seksyen Pengetahuan Am, Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris? Inginkan tips untuk lulus di dalam PSEE?

Usah gusar dan risau. Kami di IKerjaya Graduan bersama dengan Tim Infokerjaya telah menyediakan rujukan am bagi membantu anda sebagai calon melakukan persediaan terbaik sebelum peperiksaan online sebenar kerja kerajaan. Rujukan PSEE ini telah disediakan bersandarkan kepada pengalaman kami serta calon terdahulu selain dikemaskini dari semasa ke semasa bagi memastikan hanya rujukan terkini, memenuhi kriteria disediakan untuk calon terbabit.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE)

Rujukan Contoh Soalan PSEE

Rujukan disediakan adalah merupakan rujukan am yang merangkumi contoh-contoh soalan bagi setiap seksyen yang ada di dalam format terkini PSEE. Ia sentiasa dikemaskini mengikut keperluan semasa dan berdasarkan maklumat daripada calon-calon terdahulu yang telah mengambil peperiksaan online SPA.


Rujukan ini didatangkan di dalam pakej mengikut seksyen PSEE iaitu:

Seksyen A - Pengetahuan Am
Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen C - Kefahaman Bahasa Inggeris

Setiap seksyen menyediakan contoh-contoh soalan dengan jawapan diberikan. Ia akan membantu calon dalam membuat latihan ulangkaji serta latih-tubi bagi membiasakan diri dengan format PSEE.

Untuk Seksyen Pengetahuan Am, rujukan ini turut menyediakan nota padat dalam bentuk 'mind map' untuk kemudahan calon peperiksaan. Rujukan seksyen ini mengandungi 90 contoh soalan untuk latihan.

Rujukan Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah pula mengandungi 70 contoh soalan dengan jalan pengiraan serta penyelesaian setiap soalan. Calon juga akan dilengkapkan dengan nota Matematik serta helaian rumus atau formula bagi keperluan calon semasa PSEE sebenar.

Rujukan PSEE Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris pula akan membolehkan calon mengulangkaji perkara-perkara penting, sesuai untuk membolehkan calon menjawab dengan lancar seksyen PSEE ini kelak. Ia akan membantu calon dalam memahami pecahan soalan yang biasanya terdapat di seksyen ini. Contoh soalan juga diberikan.

Kesemua rujukan ini didatangkan dalam pakej serendah RM40.

Cara Mendapatkan Rujukan Terkini PSEE

Rujukan Terbaik untuk Persediaan Peperiksaan Online SPA

Jika anda benar-benar mahu memastikan peluang cerah untuk lulus di dalam PSEE tahun ini, pastikan anda memilih pakej yang sesuai menerusi pakej disediakan. Untuk info berkaitan pakej rujukan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) ini, boleh klik pautan disediakan di bawah ini:

[+] Info Lanjut Pakej Rujukan PSEE

Sila baca maklumat disediakan dan kemudian pilih pakej disediakan, klik pada butang 'Tempah Sekarang' yang disediakan pada pakej rujukan yang diinginkan. Calon boleh pilih samada pakej single, gold atau ultimate.

Rujukan ini sesuai untuk PSEE sesi Disember 2020:
  • Pegawai Perikanan Gred G41 (Jabatan Perikanan Malaysia)
  • [Tarikh Peperiksaan : 22 Disember 2020 ]
 
  • Pegawai Penyelidik Gred Q41 (Jabatan Perikanan Malaysia)
  • [Tarikh Peperiksaan : 22 Disember 2020 ]

Rujukan Khas untuk Ujian Psikometrik Kerja Kerajaan

Untuk calon yang dipanggil ke PSEE Ujian Psikometrik 2020, boleh gunakan rujukan khas disediakan di link berikut:

[+] Rujukan Ujian Psikometrik Terkini 2020

Semoga ia akan membantu anda. Kami doakan kejayaan buat anda yang bakal menghadapi peperiksaan online PSEE ini. Jika LULUS, anda pasti akan menggembirakan ramai orang terdekat, dan in Sha Allah .. masa depan anda juga akan lebih cerah bila berjaya menjawat jawatan yang dipohon.


Cara Dapatkan Nota Rujukan Contoh Soalan Jurutera J41/JA29

Dah bersedia dengan peperiksaan online atau PSEE untuk Penolong Jurutera J41 dan JA29? Tak tahu apa nak baca? Masih belum lagi buat latih tubi soalan-soalan setiap seksyen terlibat?


Jika anda merupakan calon yang terlibat dengan peperiksaan online ini, pastikan anda sudah membuat segala persediaan rapi sebelum peperiksaan sebenar Penolong Jurutera ini.

Nota Rujukan Contoh Soalan PSEE Penolong Jurutera J41 - JA29


Ramai calon yang gagal di dalam PSEE dikendalikan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) kerana tidak membuat persediaan rapi. Ramai yang mengambil sikap acuh tak acuh tanpa membuat ulangkaji atau menyediakan nota rujukan.

Nota Rujukan Contoh Soalan Penolong Jurutera J41 - JA29

Mungkin ramai di antara mereka tidak tahu nota rujukan yang bagaimana harus disediakan. Tak pasti bentuk soalan bagi setiap seksyen, tak tahu nak mencari contoh soalan yang terkini untuk PSEE Penolong Jurutera.

Pakej Rujukan Lengkap Contoh Soalan Setiap Seksyen


Jika anda adalah calon yang masih lagi dalam 'kegelapan' dan mahu dibantu untuk lulus di dalam peperiksaan online Penolong Jurutera J41 mahupun JA29, anda boleh dapatkan pakej rujukan yang telah disediakan oleh pihak kami bersama Tim Infokerjaya.




Pakej rujukan ini adalah pakej yang lengkap dan sesuai untuk kegunaan rujukan calon bagi PSEE Penolong Jurutera J41 dan JA29 dijadualkan pada 17 Disember 2020.


Lulus PSEE Jurutera

Ia lengkap dengan penerangan format soalan, 60 contoh-contoh soalan setiap seksyen (lengkap jawapan), terkandung dalam 90++ mukasurat, termasuk nota rujukan khas matematik yang menyenaraikan formula-formula matematik penting yang diperlukan.

Cara Membuat Tempahan Segera Nota Rujukan PSEE Penolong Jurutera J41 - JA29

Untuk mendapatkan pakej rujukan ini, anda perlu ikut langkah berikut:

1. Pergi ke link ini - KLIK SINI untuk Info Rujukan J41/JA29

2. Baca info yang disediakan atau terus buat tempahan rujukan di link ini - KLIK SINI untuk Tempahan Rujukan

3. Pilih pakej rujukan yang disertakan, dari pakej Basic, Super, Gold dan Platinum; harga bermula dari RM40. Klik mana-mana pakej tersebut.

4. Isi email yang sering digunakan. Syorkan guna email Gmail. Klik notifikasi terma. Dan kemudian klik butang 'Proceed to Checkout'.

5. Isi maklumat 'Billing Info' mengandungi nama, alamat dan nombor telefon.

6. Klik butang terma dan pilih kaedah pembayaran. Untuk segera, pilih perbankan online 'Billplz Infokerjaya' atau menerusi kad kredit menggunakan 'SenangPay'.

7. Klik butang 'Complete your order' dan lakukan pembayaran.

8. Semak notifikasi dari Tim Infokerjaya untuk pengesahan bayaran dan tempahan.

9. Dapatkan link muat turun pakej rujukan yang akan dihantar menerusi email (dalam tempoh kurang 24 jam)



Jika selepas 24 jam belum terima akses ke laman download anda, mohon email BUKTI BAYARAN ke email support@rujukankerjaya.com untuk semakan segera


Pakej rujukan adalah dalam bentuk ebook atau dalam format pdf. Anda boleh muat turun ke komputer, laptop mahupun ke telefon pintar anda. Anda juga boleh cetak fail yang diberikan.


Gunakan nota rujukan disediakan dan buat latih tubi terutama seksyen Daya Menyelesaikan Masalah yang akan membabitkan soalan-soalan matematik. Rujuk formula disediakan, fahamkan jalan penyelesaian disediakan.


Kami doakan anda berjaya lulus di dalam peperiksaan online J41 mahupun JA29 ini. Usah putus harap kerana ramai yang anda kenal dan sayang sedang mengharapkan kejayaan anda untuk LULUS di dalam peperiksaan ini.

Dec 15, 2020

Nota Am - PSEE Akauntan gred WA41

Nota am berkaitan kerjaya Akauntan WA41 di Jabatan Akauntan Negara. Nota pengetahuan am ini adalah sebagai rujukan dan panduan peperiksaan online untuk jawatan Akauntan gred WA41.

Jika anda ingin memiliki rujukan lengkap disertakan dengan contoh-contoh soalan untuk Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE), boleh rujuk ruangan tempahan pakej rujukan tersebut di sini - Rujukan PSEE Akauntan WA41 - Edisi 2020

Rujukan PSEE Akauntan WA41 - Seksyen Pengetahuan Am

Pengetahuan Am - Akauntan WA41
Peperiksaan online atau PSEE untuk jawatan Akauntan WA41 sesi Disember 2020 akan melibatkan tiga seksyen utama. Ia berbeza dengan format peperiksaan Akauntan pada sesi 2017 di mana melibatkan dua seksyen utama sahaja. Untuk sesi 2020, peperiksaan ini akan menampilkan seksyen Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah dan Kefahaman Bahasa Inggeris.

Seksyen A adalah Seksyen Pengetahuan Am, di mana calon yang terlibat dengan PSEE Akauntan WA41 akan ditanya mengenai fakta-fakta terkait dengan negara, pengurusan kewangan, perihal Jabatan Akauntan, undang-undang dan juga isu semasa yang hangat diperkatakan. Calon juga akan ditanya berkaitan tugas dan tanggungjawab serta skop kerjaya sebagai Akauntan di Jabatan Akauntan Negara.

Daripada pengalaman kami, kebanyakkan soalan di seksyen ini akan menyenaraikan soalan yang ada kaitan dengan perlaksanaan tugas seorang Akauntan, contohnya mengenai asas perakaunan, sistem perakaunan, piawai digunakan Jabatan, termasuk juga perkhidmatan-perkhidmatan yang disediakan oleh Jabatan Akauntan Negara. Adakalanya, soalan berkaitan kejayaan jabatan, bajet terkini negara, selain beberapa penggunaan istilah yang berkaitan dengan akauntan.

Untuk membantu calon dalam seksyen ini, kami sediakan beberapa info, fakta dan rujukan bagi meningkatkan lagi pengetahuan am berkaitan jawatan ini.

Tugas dan Tanggungjawab Akauntan WA41

Akauntan gred WA41 berada di dalam kumpulan Pengurusan dan Profesional di bawah Jabatan Akauntan Negara. Tugasnya adalah mengendalikan pengurusan keseluruhan fungsi-fungsi perakaunan dan kewangan pejabat-pejabat Kerajaan, meliputi melaksanakan analisis laporan kerangan serta fungsi perbendaharaan.

Tugas lain seorang akauntan di jabatan kerajaan juga meliputi:
  1. Memberikan khidmat nasihat dan kawalan dalam belanjawan sesebuah jabatan atau kementerian
  2. Menyemak pembayaran cukai keatas syarikat swasta atau individu serta menyediakan penyata cukai
  3. Menyediakan pelan kawalan bagi menjimatkan kos
  4. Mengesahkan penyata kewangan dalam pembentangan kepada pengurusan atasan atau mesyuarat pengurusan
  5. Melaksanakan audit kewangan diperingkat jabatan atau kementerian
  6. Melaksanakan dasar kerajaan
  7. Perlu mempunyai kecekapan sebagai juruaudit, juru perunding, penolong akaun, kerani akaun dan lain-lain

Asas Perakaunan

Asas perakaunan yang digunakan bagi memperakaunkan akaun Kerajaan Persekutuan ialah perakaunan berasaskan tunai atau tunai ubahsuai.

Piawaian Perakaunan Kerajaan (Asas Tunai)

Piawaian Perakaunan Kerajaan (PPK) adalah bertujuan untuk menetapkan dasar dan piawaian perakaunan serta asas persembahan penyata kewangan tahunan yang perlu dipatuhi oleh Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri. Ini adalah selaras dengan Perlembagaan Persekutuan dan Akta Tatacara Kewangan 1957 [Akta 61].

Skop PPK ini hendaklah digunakan oleh Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri yang menguruskan akaun-akaun Kumpulan Wang Disatukan. Akaun-akaun ini perlu diaudit terlebih dahulu oleh Ketua Audit Negara sebelum dibentangkan di Parlimen bagi Kerajaan Persekutuan dan Dewan Undangan Negeri bagi Kerajaan Negeri.

Seksyen Pengetahuan Am - Akauntan WA41

Kerajaan Malaysia merupakan negara pertama yang telah mengamalkan Piawaian Perakaunan Sektor Awam. Dan sehingga kini, terdapat 10 PPK telah dikuatkuasakan iaitu:

  1. Dasar Perakaunan Kerajaan
  2. Persembahan Penyata Kewangan Kerajaan
  3. Akaun Hasil Disatukan
  4. Akaun Amanah Disatukan
  5. Akaun Pinjaman Disatukan
  6. Pelaburan
  7. Wang Tunai
  8. Penyata Akaun Memorandum
  9. Pertukaran Mata Wang Asing
  10. Pemberian Kerajaan

Perkhidmatan Disediakan Jabatan Akauntan Negara

Antara perkhidmatan disediakan dan diuruskan oleh Jabatan Akauntan Negara termasuk:

  • Wang Tidak Dituntut
  • Perundingan Kewangan dan Perakaunan
  • Akaun Depositori Pusat Menteri Kewangan
  • Kelulusan Juruaudit dan Penyelesai Syarikat
  • Kursus Kewangan dan Perakaunan
  • Pembayaran Gaji

SAGA

SAGA adalah merujuk kepada Standard Accounting System for Government Agencies (Sistem Perakaunan Standard bagi Agensi Kerajaan).

SAGA merangkumi sistem aplikasi perakaunan dan kewangan yang dibangunkan atau Commercial Off-The-Shelf (COTS) serta sistem sokongan berkaitan data kewangan yang berintegrasi dengannya. Sistem aplikasi tersebut perlu mematuhi reka bentuk sistem aplikasi perakaunan dan kewangan yang diluluskan oleh Jabatan Akauntan Negara dan Kriteria Pematuhan SAGA.

Objektif SAGA adalah seperti berikut:

  1. Memastikan penyata kewangan dapat disediakan dengan lebih cepat, tepat, kemas kini, berintegriti, mematuhi piawaian perakaunan yang diterima pakai serta memantapkan pengurusan perakaunan dan kewangan Agensi Kerajaan; dan
  2. Memastikan keselamatan sistem, data dan maklumat terjamin dari aspek kerahsiaan (confidentiality), integriti (integrity) dan ketersediaan (availability) iaitu data dan maklumat dilindungi, terpelihara, lengkap dan boleh diakses pada bila-bila masa.

Proses-proses yang terlibat dalam permohonan kelulusan reka bentuk sistem daripada Jabatan Akauntan Negara Malaysia


Agensi Kerajaan rujuk rancangan pembangunan sistem aplikasi perakaunan dan kewangan ke CGSO

Agensi Kerajaan mengemukakan permohonan kelulusan reka bentuk sistem kepada Bahagian Khidmat Perunding (BKP), Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM)

Agensi Kerajaan membentangkan permohonan kelulusan reka bentuk sistem dalam Mesyuarat Pra-Kelulusan Reka bentuk Sistem Aplikasi Perakaunan dan Kewangan

BKP, JANM membentangkan permohonan kelulusan reka bentuk sistem kepada Jawatankuasa Teknikal SAGA (JKT) untuk perakuan

BKP, JANM membentangkan permohonan kelulusan reka bentuk sistem kepada Jawatankuasa Pemandu SAGA (JKP) untuk kelulusan

BKP, JANM mengemukakan surat kelulusan reka bentuk sistem kepada Agensi Kerajaan


Itulah serba-sedikit info berkaitan Akauntan WA41 dan Jabatan Akauntan Negara yang mungkin akan menjadi salah satu soalan ditanya di dalam Seksyen A - Pengetahuan Am.

Sebenarnya skop soalan seksyen ini agak luas, jadi tanpa persediaan dan NOTA RINGKAS dan PADAT, calon yang kurang mengambil perhatian mengenai perjawatan WA41 ini pasti akan hilang arah dan punca.

Maka, kami syorkan untuk mendapatkan pakej rujukan untuk PSEE Akauntan WA41 yang telah disediakan oleh pihak Tim Infokerjaya. Ia merupakan ebook rujukan (format pdf) dengan lebih 150++ mukasurat, lengkap dengan contoh-contoh soalan setiap seksyen terlibat (sesi 2020).

Untuk membuat tempahan segera pakej rujukan ini, boleh klik pautan disediakan di bawah ini:

[+] Tempah Online Pakej Rujukan WA41


Buat anda yang merupakan calon PSEE Akauntan WA41 sesi Disember 2020, kami doakan kejayaan anda. Gunakan kesempatan masa yang ada untuk menelaah dan membuat latih-tubi contoh soalan.