Langkau ke kandungan utama

Rahsia Cara Lulus Peperiksaan MUET

Peluang Kerja di Singapura
Rahsia dan cara untuk lulus peperiksaan MUET. Adakah anda merupakan calon-calon peperiksaan MUET? Jika ya, anda mungkin ingin tahu rahsia dan cara untuk lulus peperiksaan MUET ini. In Sha Allah, anda akan dapat serba sedikit info mengenai bagaimana untuk lulus di dalam peperiksaan MUET ini.

MUET adalah singkatan kepada Malayasian University English Test. Ia merupakan peperiksaan untuk menguji tahap penguasaan Bahasa Inggeris calon-calon institusi pengajian tinggi dan juga buat mereka yang bercadang untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi di Malaysia. MUET mula diperkenalkan dalam sistem pendidikan di Malaysia pada tahun 1999 dan peperiksaan ini dikendalikan oleh Malaysian Examinations Council atau Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).
Rahsia Cara Tips Lulus Peperiksaan MUET

Memandangkan cabaran semakin meningkat dek kerana pertambahan calon-calon untuk ke IPTA dan IPTS, maka untuk masuk ke pengajian lebih tinggi menjadi semakin sengit.Seandainya calon lulus MUET, ia satu kelebihan yang sangat ketara. Tambahan lagi, tahap minima band MUET untuk tahun 2015 telah ditingkatkan selaras dengan hasrat kerajaan untuk lahirkan lebih ramai tenaga profesional yang berdaya saing antarabangsa, demi menjadikan negara sebuah negara maju.

Rahsia Cara Lulus Peperiksaan MUET

Ramai calon telah berjaya lulus peperiksaan MUET kerana mempunyai persediaan yang cukup untuk menghadapinya. Ramai yang tidak tahu mengenai format peperiksaan MUET sehingga mereka terkapai-kapai semasa menjawab peperiksaan MUET ini.

Empat perkara atau kertas peperiksaan yang penting di dalam peperiksaan MUET ialah:
 1. Speaking Paper
 2. Reading Paper
 3. Writing Paper
 4. Listening Paper
Lakukan persediaan yang sepatutnya sebelum anda menghadiri peperiksaan MUET ini. Pastikan anda tahu cara menjawab dengan betul 4 perkara tadi, dan membuat latihan yang sewajarnya bagi menjamin anda mendapat keputusan band MUET yang dikehendaki.
Untuk itu, satu ebook Panduan MUET telah diterbitkan oleh pihak Shuth Network untuk membantu calon-calon peperiksaan MUET menghadapi peperiksaan yang dianggap mencabar ini.

4 Bab Penting Panduan Untuk Lulus MUET

Di dalam Panduan MUET tersebut, para calon akan mengetahui secara lebih mendalam mengenai persediaan yang perlu untuk menjawab soalan dengan baik. Ada empat bab penting di dalam Panduan Muet iaitu:

Bab 3 : Speaking Paper (800/2)
 • Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Speaking Exam
 • Contoh Soalan Peperiksaan Speaking
 • Gambaran Bagaimana Task A Dijalankan
 • Gambaran Bagaimana Task B Dijalankan
 • Kelemahan Calon Semasa Peperiksaan Speaking
Bab 4 : Reading Paper (800/3)
 • Panduan Menjawab Soalan Reading
 • Cara Mencari Makna Perkataan Tanpa Guna Kamus
 • Contoh Soalan Reading
Bab 5 : Writing Paper (800/4)
 • Cara Menjawab Soalan Writing
 • Senarai Perkataan Untuk Membuat Analisa
 • Contoh Soalan & Jawapan Paper Writing
Bab 6 : Listening Paper (800/1)
 • Panduan Menjawab Ujian Listening
 • Tips Memperbaiki Kemahiran Mendengar
 • Tips Menjadi Pendengar Yang Baik
 • Contoh Soalan Listening
Menerusi Panduan MUET ini, para calon juga akan disediakan beberapa tips mengenai persediaan sebelum, semasa dan selepas peperiksaan. Malah, anda akan diberikan dua bonus untuk membantu menguasai bahasa inggeris dengan lebih berkesan.


Panduan ini terhad. Jadi, jangan buang masa anda untuk berfikir, kerana lebih lama anda berfikir maka semakin singkatlah persediaan yang dapat anda buat.

Panduan MUET ini anda boleh dapati di sini - Panduan MUETMahu dapatkan lebih 200 contoh soalan (jawapan disertakan) UJIAN PSIKOMETRIK Terkini? [Klik Sini untuk Info]

Nak tahu apa rahsia lulus Temuduga Kerja Kerajaan? Muat-turun Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan sekarang di sini - [Klik Sini untuk Dapatkannya]

Klik Sini untuk Info

Catatan popular daripada blog ini

Awas .. Perangkap Soalan Ujian Psikometrik

Ramai calon kemasukan kerja kerajaan dipanggil untuk hadapi peperiksaan khas Ujian Psikometrik .Ujian ini telah menjadi ujian wajib untuk ke peringkat seterusnya dalam permohonan kerja dalam sektor perkhidmatan awam. Jika sebelum ini, Ujian Psikometrik menjadi sebahagian daripada seksyen peperiksaan online SPA , tetapi kini ujian ini telah diasingkan dan menjadi ujian pertama untuk calon-calon kemasukan kerja kerajaan perlu lulus. Rujukan Ujian Psikometrik - Awas Dengan Perangkap Soalan Ujian Psikometrik telah menjadi ujian wajib dalam pengambilan banyak jawatan dalam perkhidmatan awam, antaranya jawatan Gred 41, jawatan Gred 19, jawatan Gred 29 malah ia turut menjadi sebahagian ujian untuk Pegawai Tadbir Negeri N41 dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Pihak SPA yang bertanggungjawab mengendalikan peperiksaan dan ujian ini serius dalam menapis calon-calon yang benar-benar layak, paling penting boleh memberikan perkhidmatan terbaik pada setiap situasi. Ujian Psikometrik diadak

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Gred 41

Penilaian Ujian Psikometrik adalah merupakan salah satu keperluan wajib untuk memasuki Perkhidmatan Awam Malaysia. Calon yang terpilih dan dipanggil untuk menjalani ujian ini adalah WAJIB LULUS sebelum ke peringkat seterusnya. Biasanya, ujian ini akan dilaksanakan setelah calon terpilih melepasi peringkat Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) iaitu Ujian Aptitud dengan baik. Ujian ini merupakan peringkat saringan calon bagi menilai kesesuaian calon terhadap jawatan yang dipilih/dipohon. Ujian ini merupakan salah satu dari kaedah penilaian yang holistik bagi tujuan menilai aspek sikap, pengetahuan, kompetensi, kemahiran serta personaliti calon-calon untuk menentukan kesesuaian individu bagi tujuan lantikan sesuatu jawatan selain daripada PSEE dan juga temuduga. Ujian Psikometrik untuk Jawatan Gred 41 Calon yang terpilih untuk Ujian Psikometrik bagi jawatan Gred 41 adalah wajib lulus dan perlu melepasti markah merit yang telah ditentukan. Markah merit untuk penentu

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon