Langkau ke kandungan utama

Rahsia Cara Lulus Peperiksaan MUET

Rahsia dan cara untuk lulus peperiksaan MUET. Adakah anda merupakan calon-calon peperiksaan MUET? Jika ya, anda mungkin ingin tahu rahsia dan cara untuk lulus peperiksaan MUET ini. In Sha Allah, anda akan dapat serba sedikit info mengenai bagaimana untuk lulus di dalam peperiksaan MUET ini.

MUET adalah singkatan kepada Malayasian University English Test. Ia merupakan peperiksaan untuk menguji tahap penguasaan Bahasa Inggeris calon-calon institusi pengajian tinggi dan juga buat mereka yang bercadang untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi di Malaysia. MUET mula diperkenalkan dalam sistem pendidikan di Malaysia pada tahun 1999 dan peperiksaan ini dikendalikan oleh Malaysian Examinations Council atau Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).
Rahsia Cara Tips Lulus Peperiksaan MUET

Memandangkan cabaran semakin meningkat dek kerana pertambahan calon-calon untuk ke IPTA dan IPTS, maka untuk masuk ke pengajian lebih tinggi menjadi semakin sengit.Seandainya calon lulus MUET, ia satu kelebihan yang sangat ketara. Tambahan lagi, tahap minima band MUET untuk tahun 2015 telah ditingkatkan selaras dengan hasrat kerajaan untuk lahirkan lebih ramai tenaga profesional yang berdaya saing antarabangsa, demi menjadikan negara sebuah negara maju.

Rahsia Cara Lulus Peperiksaan MUET

Ramai calon telah berjaya lulus peperiksaan MUET kerana mempunyai persediaan yang cukup untuk menghadapinya. Ramai yang tidak tahu mengenai format peperiksaan MUET sehingga mereka terkapai-kapai semasa menjawab peperiksaan MUET ini.

Empat perkara atau kertas peperiksaan yang penting di dalam peperiksaan MUET ialah:
 1. Speaking Paper
 2. Reading Paper
 3. Writing Paper
 4. Listening Paper
Lakukan persediaan yang sepatutnya sebelum anda menghadiri peperiksaan MUET ini. Pastikan anda tahu cara menjawab dengan betul 4 perkara tadi, dan membuat latihan yang sewajarnya bagi menjamin anda mendapat keputusan band MUET yang dikehendaki.
Untuk itu, satu ebook Panduan MUET telah diterbitkan oleh pihak Shuth Network untuk membantu calon-calon peperiksaan MUET menghadapi peperiksaan yang dianggap mencabar ini.

4 Bab Penting Panduan Untuk Lulus MUET

Di dalam Panduan MUET tersebut, para calon akan mengetahui secara lebih mendalam mengenai persediaan yang perlu untuk menjawab soalan dengan baik. Ada empat bab penting di dalam Panduan Muet iaitu:

Bab 3 : Speaking Paper (800/2)
 • Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Speaking Exam
 • Contoh Soalan Peperiksaan Speaking
 • Gambaran Bagaimana Task A Dijalankan
 • Gambaran Bagaimana Task B Dijalankan
 • Kelemahan Calon Semasa Peperiksaan Speaking
Bab 4 : Reading Paper (800/3)
 • Panduan Menjawab Soalan Reading
 • Cara Mencari Makna Perkataan Tanpa Guna Kamus
 • Contoh Soalan Reading
Bab 5 : Writing Paper (800/4)
 • Cara Menjawab Soalan Writing
 • Senarai Perkataan Untuk Membuat Analisa
 • Contoh Soalan & Jawapan Paper Writing
Bab 6 : Listening Paper (800/1)
 • Panduan Menjawab Ujian Listening
 • Tips Memperbaiki Kemahiran Mendengar
 • Tips Menjadi Pendengar Yang Baik
 • Contoh Soalan Listening
Menerusi Panduan MUET ini, para calon juga akan disediakan beberapa tips mengenai persediaan sebelum, semasa dan selepas peperiksaan. Malah, anda akan diberikan dua bonus untuk membantu menguasai bahasa inggeris dengan lebih berkesan.


Panduan ini terhad. Jadi, jangan buang masa anda untuk berfikir, kerana lebih lama anda berfikir maka semakin singkatlah persediaan yang dapat anda buat.

Panduan MUET ini anda boleh dapati di sini - Panduan MUET


Catatan popular daripada blog ini

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 .  Jika anda adalah antara calon bertuah yang dipanggil untuk peperiksaan online ini, anda tentu lega kerana menemui blog ini yang akan membantu anda melakukan persediaan untuk exam itu nanti. PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 akan melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris . Kedua-dua seksyen penting dan calon terpilih perlu pastikan lulus kedua-dua seksyen untuk ke peringkat seterusnya bagi jawatan Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29. Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera Sebagaimana dengan jenis peperiksaan yang lain, adalah penting untuk calon menyediakan serta melakukan persiapan sebelum peperiksaan sebenar. Soalan pasti sukar dijawab walaupun ianya mudah andai tidak melakukan ulangkaji dan juga latihan. Kekangan masa sentiasa menjadi antara punca calon-calon gagal me