200+ Contoh Soalan Dan Jawapan

200++ contoh soalan dan jawapan untuk peperiksaan online Latihan Separa Perubatan. Dah mula studi untuk exam 29 Ogos ini? Mula awal, takut nanti banyak benda tertinggal :)

Eh tapi macam mana nak tau ada benda tertinggal? Memang tak tau lah kalau komponen wajib studi pun tak tau kan.. Hohoho..

Ok, calon lulus yang lepas persediaan mereka mencakupi;

[+] 20++ nota ringkas. Ambil masa 15 jam juga kalau tak ada nota ringkas
[+] 200++ contoh soalan dan jawapan.

Kalau tak ada contoh soalan memang terus lost lerr

Dah dapat dah semua nota dan contoh soalan ni?

Kalau belum dapa terus download di laman ini;

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/separa/2624

Semoga anda berjaya

Persediaan Untuk Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Adakah anda merupakan calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online Latihan Separa Perubatan? Jika ya, anda seharusnya tidak alpa dan leka tentang persediaan yang diperlukan agar membolehkan anda lulus dengan baik di dalam peperiksaan online Latihan Separa Perubatan ini.

Ada ribuan calon yang telah mendaftar di laman sesawang SPA untuk peluang masuk ke Latihan Separa Perubatan ini. Di dalam pakej latihan ini, calon-calon berjaya akan ditempatkan ke dalam 10 cabang latihan lain yang merangkumi juru-xray, jururawat, pembantu perubatan dan sebagainya.

Persediaan Untuk Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Mulai Julai 2016, semua calon mesti dan perlu mempunyai kelulusan bertaraf Diploma untuk ke jawatan Separa Perubatan. Oleh itu, Latihan Separa Perubatan dibuka peluang ini untuk calon-calon yang berminat. Siapa yang tidak mahu masuk kerja kerajaan kan? Ia satu jaminan untuk masa depan.
Persediaan Untuk Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan
Bersedialah dengan baik andai anda merupakan calon peperiksaan online Latihan Separa Perubatan. Dapatkan rujukan dan panduan yang sesuai, yang terbukti telah bantu ramai calon sebelum ini. Jika tidak lakukan persediaan, anda mungkin terlepas peluang ini.

Rujukan di bawah ini adalah untuk anda, jika benar mahu lulus.
[+] Rujukan Pantas Exam Online Latihan Separa Perubatan
Peluang untuk anda mendapat kelebihan yang mungkin calon lain tidak ada. Klik pautan diberikan di atas.

Panduan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Adakah anda merupakan calon-calon yang dipanggil untuk temuduga kerja di bawah kendalian pihak badan kerajaan? Jika Ya, maka ... anda perlu lakukan persediaan sepenuhnya untuk hadapi temuduga tersebut. Anda perlu sedar, bukan anda seorang sahaja calon yang dipilih untuk hadir temuduga. Ada ribuan calon dari seluruh Malaysia yang dipanggil untuk temuduga jawatan tersebut.

Panduan Lulus Temuduga Kerja Jawatan Dalam Sektor Awam

Tahukah anda bahawa pemilihan untuk jawatan yang telah anda pohon di laman web suruhanjaya ditapis dengan ketat? Seandainya anda terpilih, ia adalah satu peluang yang sangat besar untuk anda? Ramai calon ditapis berdasarkan kelayakan, peperiksaan .. dan seterusnya ditapis menerusi temuduga.

Kekosongan jawatan tidaklah banyak, jadi sangat penting tapisan dilakukan ke atas calon-calaon oleh pihak berwajib.

Soalan temuduga untuk kerja kerajaan bukannya soalan biasa-biasa. Ya, mungkin di peringkat awal bahagian temuduga itu merupakan soalan-soalan temuduga berkaitan diri dan latar belakang anda, tetapi awas .. ada soalan yang ditanya hanya untuk memperlihatkan reaksi, kematangan, cara menjawab, bahasa tubuh dan sebagainya. Anda harus tahu mengenai benda ni ....

Jika anda mahu lulus temuduga kerja terutamanya di sektor awam, paling penting anda tahu dan mengenali skop perjawatan anda, perihal cara kerja di sektor awam, isu semasa, dan banyak lagi.

Jika tidak mahu gugup semasa di temuduga, lakukan persediaan dengan mendapatkan rujukan dan panduan lulus temuduga ini:

[+] Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Jangan persiakan peluang.

Gaji Baru PTD Mulai 1 Julai 2016

Menurut Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2016: Rasionalisasi Skim Perkhidmatan Bagi Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Bawah Sistem Saraan Malaysia turut menyatakan bahawa Gred 17 dan Gred 27 diseragamkan atau dinaikkan kepada Gred 19 dan 29 Gred 17 diberikan kepada pekerja yang memiliki kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) manakala Gred 27 kepada mereka yang mempunyai Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Diploma Kakitangan awam yang berada di Gred 17 dengan gaji semasa RM935 akan menikmati kadar gaji minimum RM1,350 sebulan selepas dinaikkan ke Gred 19

Bagi penjawat awam dengan Gred 27 yang menerima gaji permulaan sebanyak RM1,362 akan memperolehi sekurang-kurangnya RM1,493 selepas naik ke Gred 29 Skim saraan baharu berkenaan juga memperlihatkan 252 skim perkhidmatan awam sedia ada di naik taraf.

Gaji Baru PTD Mulai 1 Julai 2016

Berikut adalah gaji baru untuk PTD mulai 1 Julai 2016, untuk gred M41, M44, M48, M52 dan M54

Kerja Sampingan Untuk Lepasan Graduan

Baru lepas graduate dari IPT? Sedang menunggu panggilan temuduga kerja? Bosan berada di rumah? Apakata anda mendapatkan kerja sampingan sebagai salah satu cara untuk mempunyai pendapatan sementara sebelum mendapat kerjaya impian.

Kerja sampingan yag dimaksudkan ialah kerja-kerja sambilan secara online. Ada banyak kerja sambilan yang ditawarkan kepada lepasan graduan. Tidak kiralah anda mempunyai kelulusan dalam bidang apapun, kebanyakkan kerja sambilan secara online hanya menitik-beratkan kelulusan minima iaitu SPM.

Kerja Sampingan Untuk Lepasan Graduan

Antara kerja sambilan secara online yang popular ialah membuat promosi bagi produk-produk milik syarikat dan individu, penulisan testimonial, menyusun database, salin database, kerja sebagai translator, menaip pelbagai data, dan banyak lagi.

Untuk kerja sampingan bagi lepasan graduan, kebanyakkan kerja sambilan lebih bersifat teknikal, tetapi tidak terlalu sukar. Apa yang penting ialah pengetahuan berbahasa inggeris dengan baik serta kemahiran menggunakan komputer dan internet.

Ada kerja yang dibayar dalam USD, ada pula kerja yang dibayar dalam MYR. Kerja yang diberikan adalah tanpa kontrak. Namun, upah akan hanya diberikan setelah kerja selesai dibuat.
Kerja Sampingan Untuk Lepasan Graduan

Kerja sampingan yang ditawarkan bukan berbentuk skim cepat kaya, bukan MLM, bukan juga Forex, dan tidak ada kaitan dengan perjudian, in Sha Allah .. semua kerja yang ditawarkan adalah halal dan sah dari segi undang-undang.

Berminat nak tahu dan mendapatkan kerja sampingan sebagai lepasan graduan?

Buat pendaftaran segera sekarang di pautan berikut: Kerja Sampingan



Panduan Lulus Temuduga Pegawai Imigresen

Adakah anda calon yang dipanggil untuk temuduga bagi jawatan Pegawai Imigresen? Jika ya, kami mengesyorkan anda untuk bersedia dari awal menghadapi temuduga ini. Ada rujukan dan panduan untuk anda yang boleh kami syorkan untuk anda agar bersedia menghadapinya dengan penuh yakin, dan in Sha Allah, lulus temuduga jawatan Pegawai Imigresen yang anda pohon.

Saingan untuk jawatan dalam kerjaya kerajaan memang banyak. Malah setiap tahun, lepasan siswazah dan graduan yang memohon pelbagai jawatan di dalam portal SPA bertambah berkali-kali ganda. Semua nampak keistimewaan mempunyai kerjaya di dalam jawatan kerajaan ini.

Bagaimana Nak Lulus Temuduga Jawatan Pegawai Imigresen?

Salah satu jawatan yang ada dalam pengkalan data SPA ialah jawatan Pegawai Imigresen gred KP17. Setelah lulus peperiksaan online, calon-calon yang memohon jawatan ini kemudiannya akan dipanggil untuk hadiri temuduga dan sesi pemeriksaan fizikal.

Peringkat dipanggil temuduga memang crucial untuk calon-calon yang telah berjaya melepasi tahap sebelum ini. Inilah 'dinding' terakhir sebelum anda diterima untuk jawatan anda.
Panduan Lulus Temuduga Pegawai Imigresen

Jika anda mahu lulus temuduga kerja kerajaan, maka dapatkan ebook rujukan dan panduan di bawah ini seberapa segera sebelum tarikh temuduga. Anda pasti menyesal jika tidak memperoleh panduan ini, sebab ia telah banyak membantu calon-calon sebelum ini. Pilih untuk memilikinya ... klik pautan yang disediakan.

[Dapatkan Rujukan Ini] http://jvsecurepay.com/affiliates/temuduga/2624


Semoga ia akan dapat membantu anda mencapai hajat dan impian untuk menjawat jawatan idaman, in Sha Allah sebagai seorang Pegawai Imigresen Malaysia.

Panduan Lulus Temuduga Pegawai Imigresen

Nota Ringkas Exam Online Pegawai Teknologi Maklumat F41

Anda perlukan nota ringkas padat untuk hadapi peperiksaan online Pegawai Teknologi Maklumat F41. Jika tidak, anda ada kemungkinan untuk gagal di dalam peperiksaan tersebut pada 15 April 2016! Kenapa? Sebab anda tiada persediaan secukupnya untuk membolehkan anda ulangkaji mengenai perjawatan Pegawai Teknologi Maklumat.

Anda seharusnya bersedia, dan tidak sepatutnya anda gagal. Anda layak dari segi akademik, maka kenapa mahu perkecilkan peluang untuk menjawat jawatan ini. Akademik hanyalah syarat umum. Sebagai calon untuk jawatan Pegawai Teknologi Maklumat, anda perlu hadapi peperiksaan online serta layak untuk temuduga. Anda perlukan nota ringkas untuk exam online Pegawai Teknologi Maklumat F41 ini.

Nota Ringkas Exam Online Pegawai Teknologi Maklumat F41

Nota Ringkas Exam Online Pegawai Teknologi Maklumat F41

Oh ya, kami di iKerjayaGraduan ingin terlebih dahulu mengucapkan tahniah jika anda salah seorang daripada calon yang dipanggil ke sesi exam Online Pegawai Teknologi Maklumat F41, yang dijadualkan pada 15 April 2016.

Format untuk tahun 2016 sedikit berbeza, ada tambahan seksyen dan aturan seksyen yang berbeza. Ada 3 Seksyen kali ini;

  • Seksyen A: Ujian Psikometrik
  • Seksyen B: Pengetahuan Am
  • Seksyen C: Penyelesaian Masalah

Nampak tak ada sesuatu di sana? Ehehe. Yup, Seksyen A itu dirangka untuk singkirkan seberapa ramai calon. Itu trick nya.



Selain mendapatkan nota ringkas exam online untuk jawatan ini, anda juga perlu bersedia dengan soalan-soalan yang bakal ditanya untuk seksyen lain, paling penting anda mesti bersedia dengan sahsiah diri anda menerusi ujian Psikometrik.

Syukur anda tahu ahaha!

Eh jika anda serius nak berjaya, ini rujukan yang anda perlukan;

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ptm/2624


Buat persediaan sehabis baik ya. Mungkin ini peluang terakhir anda dipanggil ke sesi exam online ini!


Rujukan serta Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat

Rujukan serta Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat. Berita baik untuk mereka yang bakal menghadapi peperiksaan online untuk jawatan Pegawai Teknologi Maklumat sesi April 2016. Terdapat pakej rujukan khas untuk anda yang telah dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya bagi membantu anda untuk melakukan persediaan rapi sebelum peperiksaan online tersebut.

Pihak kami difahamkan peperiksaan online untuk Pegawai Teknologi Maklumat akan dilaksanakan pada 15 April 2016. Seandainya anda merupakan calon berkenaan, maka pakej rujukan peperiksaan ini adalah untuk anda.

Rujukan serta Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat


Menerusi pakej rujukan ini, anda akan diberikan akses eksklusif kepada semua keperluan untuk memastikan anda lulus dengan baik di dalam peperiksaan tersebut. Pakej rujukan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat ini menyediakan anda dengan:
  • 87 Nota Ringkas
  • 270+ Contoh Soalan Peperiksaan
  • Maklumat erjawatan
  • Penerangan Format Peperiksaan
  • Tips Untuk Lulus

Pakej Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Teknologi Maklumat

Pakej rujukan ini terbuka untuk semua calon peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat yang akan mengambil peperiksaan ini pada 15 April 2016. Pakej ini hanya boleh diperoleh dalam tempoh terhad.

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ptm/2624 

Pakek rujukan dan contoh soalan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat dijual secara online dengan harga RM40 sehingga 13 April 2016.  Selepas tarikh tersebut, akses pembelian akan ditutup sepenuhnya.

Jualan pakej rujukan ini terhad sebagai langkah untuk memberikan laluan baut calon-calon melakukan persediaan secukupnya sebelum peperiksaan. Perlu diingatkan, untuk lulus di dalam peperiksaan ini, calon-calon perlu bersedia dari segi mental dan fizikal. Maka, rehat yang cukup diperlukan sebelum menghadapi peperiksaan.

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat adalah bukan soalan bocor dan bukan datang daripada pihak SPA. Ia adalah satu rujukan yang disediakan atas inisiatif Tim Infokerjaya yang telah membantu ribuan calon berjaya sebelum ini.

Jika berminat untuk mendapatkan pakej rujukan ini, boleh klik pada pautan diberikan:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ptm/2624

Semoga berjaya.





30 Soalan Temuduga Separa Perubatan

Anda dipanggil untuk temuduga Separa Perubatan untuk sesi bulan April 2016? Jika ya, iKerjayaGraduan mahu bantu anda lulus. Untuk lulus, anda perlu bersedia dengan soalan-soalan yang berkemungkinan dan kerap ditanya di dalam temuduga ini.

Ramai yang berjaya lulus di dalam peperiksaan online Separa Perubatan, yang tidak dapat meneruskan impian hanya kerana tidak ambil peduli tentang persediaan untuk hadapi temuduga. Maka, disyorkan jangan persia-siakan peluang yang telah diberikan.

30 Soalan Temuduga Separa Perubatan

Berikut adalah 30 contoh soalan temuduga untuk Separa Perubatan yang kerap ditanya sebelum ini. Ia adalah sebahagian daripada isi kandungan yang ada di dalam Rujukan Pantas Temuduga Separa Perubatan yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya.

Tips Hadapi Temuduga Separa Perubatan
30 soalan temuduga Separa Perubatan yang kerap ditanya dikumpul dan dihimpunkan sebagai panduan calon-calon temuduga untuk dijadikan rujukan persediaan sebelum menghadapi tapisan temuduga.

1. Perkenalkan diri dan latarbelakang anda secara ringkas dan padat.

2. Semasa di sekolah dan di kolej, apakah aktiviti ko-kurikulum yang anda sertai?
3. Nyatakan 3 sebab utama anda berminat dengan Separa Perubatan.
4. Menurut kelulusan anda, adakah anda memiliki kesemua kelayakan yang digariskan oleh SPA?
5. Beri 3 ciri-ciri yang digariskan untuk memasuki latihan Separa Perubatan?

6. Jika anda dilantik menjadi jururawat, bagaimana anda melayan karenah pesakit yang berbeza usia?
7. Beri 3 bidang dalam latihan Separa Perubatan yang anda mahir tentangnya.
8. Namakan 3 kolej latihan Separa Perubatan yang anda tahu.
9. Apakah 3 perbezaan di antara hospital dan klinik?
10. berikan 3 keistimewaan Klinik 1Malaysia yang ditubuhkan semasa era kepimpinan Perdana Menteri ke 6.

11. Bagaimana demam Malaria menjangkiti manusia dan terangkan 3 kaedah mudah untuk mencegahnya?
12. Siapakah nama Menteri Kesihatan di Malaysia yang terbaru?
13. Bagaimana pula dengan nama Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia yang terkini?
14. Air yang tercemar mendatangkan pelbagai penyakit, berikan 3 contoh penyakit tersebut.
15. Namakan 3 kempen kesihatan yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

16. Paras gula yang berlebihan akan menyebabkan penyakit apa?
17. Namakan 3 jabatan yang ada di hospital kerajaan.
18. Ada 2 syif kerja di hospital kerajaan, mahukah anda bekerja dalam situasi tersebut?
19. Huraikan kedudukan makanan yang terendah dan yang tertinggi dalam piramid makanan.
20. Ceritakan misi dan visi bagi KKM.

21. Jelaskan 3 peranan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).
22. Apa yang anda faham mengenai Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA)?
23. Apakah 3 kelebihan diri anda jika dibandingkan dengan calon-calon Separa Perubatan yang lain?
24. Bagaimana anda mengatasi kelemahan diri anda?
25. Berikan 3 cara anda meningkatkan keyakinan diri anda.

26. Apakah kelebihan kerjaya Separa Perubatan dengan kerjaya lain?
27. Apakah pandangan anda mengenai sistem pendidikan perubatan di Malaysia?
28. Berikan 3 cadangan anda untuk meningkatkan kesedaran kesihatan di Malaysia.
29. Jika anda seorang mekanik, apakah langkah keselamatan yang perlu diambil sebelum membaiki kerosakan pada kenderaan?
30. Apakah pencapaian diri anda yang dibanggakan dan boleh memberi inspirasi kepada orang lain?

Banyak lagi contoh soalan temuduga untuk Separa Perubatan terkandung di dalam rujukan Temuduga Separa Perubatan yang telah dikeluarkan Tim Infokerjaya. 30 soalan temuduga Separa Perubatan ini hanyalah sebahagian perkara yang perlu anda tahu.  Berminat untuk memiliki panduan dan rujukan ini, boleh klik pautan disediakan di bawah ini:

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/u29temuduga/2624

Jangan biarkan anda tergagap-gagap semasa temuduga ini. Pastikan diri anda bersedia dengan secukupnya. Panduan ini akan bantu anda untuk menghadapinya, dan seterusnya lulus.

Semakan Temuduga Separa Perubatan Taraf Diploma

Adakah anda merupakan calon Separa Perubatan yang telah berjaya di dalam peperiksaan online 2016? Jika ya, tentu anda sudah dimaklumkan mengenai temuduga yang bakal diadakan dalam bulan April 2016.

Andai anda tidak pasti, boleh semak dahulu samada anda terpilih untuk hadiri temuduga Separa Perubatan itu.

Tarikh temuduga Latihan Separa Perubatan

Untuk calon Semenanjung Malaysia :
17 April 2016 hingga 22 April 2016
Semak nama anda di sini :
[+] http://goo.gl/ks1Mlh



Untuk calon Sabah :
11 April 2016 hingga 26 April 2016
Semak nama anda di sini :
[+] http://goo.gl/ELzFcM



Untuk calon Sarawak :
25 April 2016 hingga 6 Mei 2016
Semak nama anda di sini :
[+] http://goo.gl/SiHuV9



Rujuk panduan temuduga Separa Perubatan di sini :

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/u29temuduga/2624