Dec 1, 2017

4 Peringkat Prosedur Untuk Jadi PTD

Ramai yang mahu bekerja sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Ia merupakan salah satu daripada ribuan kerja yang ditawarkan dalam sektor awam, malah kerjaya PTD menjadi antara pilihan utama ramai pencari kerja terutama graduan dan lepasan IPT.

Kerjaya sebagai seorang PTD sememangnya ada banyak kelebihan, malah kerjaya ini dianggap paling berprestij dalam sektor awam. Selain tangga gaji yang menarik, kerjaya PTD menawarkan penjawatnya untuk maju dalam sektor awam.

Pun begitu, bukan mudah untuk masuk kerja kerajaan dan menjawat jawatan PTD ini. Ada beberapa peringkat pemilihan calon, bermula dari penyisihan pengkalan data dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), sehinggalah ke peperiksaan online PTD, temuduga dan seterusnya peringkat penilaian sebagai seorang Kadet PTD.

4 Peringkat Prosedur Untuk Jadi Pegawai Tadbir Diplomatik Dalam Sektor Awam


Mari sama-sama faham peringkat-peringkat atau prosedur dalam pengambilan untuk kerjaya PTD ini. Ianya telah dikongsikan oleh seseorang yang kini sedang menjawat jawatan ini dalam kerajaan, iaitu saudara Rashdan Wong.

===

Nak jadi PTD kena melalui 4 peringkat:

(1) Peperiksaan Online

Untuk exam ni tiada tips sangat. Yang penting anda ada kabel kuat. Maksud saya, kabel internet yang stabil supaya anda dapat menjawab dengan tenang dan yakin. Jangan lupa bayar bil WiFi, dan kalau nak jawab kat kafe siber pilihlah yang ada strong connection, contohnya CC yang ada ramai orang main DOTA. Kalau kabel tak kuat, naya wey kang jawab separuh terputus line.

Exam online ni ada 2 seksyen. Soalannya umum saja, tak perlu membazir duit beli panduan dan pakej rujukan exam online PTD yang harganya cecah RM40 tu.

Seksyen A adalah pengetahuan am, kena jawab 50 soalan dalam 40 minit. Soalannya lebih kurang macam subjek Pengajian Am atau Pengajian Malaysia. Kena tahu serba sedikit tentang dasar dan program kerajaan (NEM, TN50, RMK11, DSTIN, Dasar Teknologi Hijau, Pelan Pembangunan Pendidikan, Visit Malaysia Year, NBOS, DFTZ dan lain-lain), fungsi dan peranan komponen kerajaan (bidang kuasa kerajaan persekutuan, kerajaan negeri, jenis dan fungsi mahkamah, fungsi parlimen dan lain-lain), pengetahuan hubungan antarabangsa (negara mana pengerusi ASEAN tahun ni, bila Malaysia menganjurkan CHOGM dan APEC, apa itu CEDAW, apa itu UNFCCC dan lain-lain) dan isu-isu semasa.

Jangan ingat nak Google nanti, anda tak akan ada masa punya. Kalau anda jenis rajin membaca berita nasional, insya Allah selamat.

Seksyen 2 pasal penyelesaian masalah, atau soalan logik dan matematik. Jangan risau, tak ada soalan pasal algebra atau trigonometric functions. Soalannya lebih kepada "Faysal ada 10,000 buku, beliau jual 5,000 buku dan beli balik 1/4 daripada 1/50 buku-buku tersebut, berapa banyak buku yang beliau miliki sekarang?"

Soalan tak susah, tapi masa nak jawab suntuk, kena jawab 40 soalan dalam 45 minit. Kalau rasa soalan susah, skip dulu, lepas selesaikan yang lain baru patah balik.

(2) Programme Assessment Centre (PAC)

Sekiranya berjaya dalam exam, dalam masa 2-3 bulan anda akan dipanggil untuk menghadiri PAC selama 2 hari. Anda akan disaring berdasarkan kebolehan pengucapan awam, debat, kualiti kepimpinan dan kecerdasan fizikal. Banyak kerja kumpulan, tapi jangan sebab nak tunjuk leader punya pasal anda jadi kiasu. Selalunya penilai lebih suka orang yang matang dan moderate, bukan jenis pandai tapi gila kuasa dan poyo.

Ujian fizikal termasuk larian 2.4 km dalam 12-15 minit. Kalau anda fit boleh je habiskan dalam 5 minit. Jaga BMI, kalau anda jenis overweight silalah berdiet dan workout mulai sekarang.

(3) Temu Duga

Kalau anda melepasi PAC, maka sampailah peringkat interview. Interview untuk apa-apa kerja prinsipnya sama saja, jadi pandai-pandailah nak jawab dan impress. Soalan tak lari daripada pengalaman kerja dan kenapa nak jadi PTD. Cara duduk, cara letak beg, cara bagi resume, gaya masuk bilik temu duga semua dia orang tengok. Jadi silalah belajar cara menutup pintu tanpa sebarang bunyi dan cara duduk yang tegak dan segak.

Kekadang dia test knowledge juga. Waktu saya ditemu duga (awal 2013) panel tanya pandangan saya pasal pelantikan semula Obama dan kesannya terhadap Malaysia. Apa lagi, saya kasi tapau lah.

(4) Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (DPPA)

Kalau berjaya dalam temu duga, maka anda akan diterima sebagai kadet PTD, belum jadi PTD lagi. Anda perlu mengikuti kursus DPPA selama 10-12 bulan di satu tempat misteri bernama Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN).

Di INTAN anda akan didedahkan kepada selok-belok perkhidmatan awam, dari kewangan, sumber manusia, ekonomi, diplomasi, keselamatan, pembangunan, pengurusan projek hingga ke pengurusan majlis dan protokol, anda akan diajar dan diuji.

Dan ada juga modul luar seperti polis, tentera, bomba, program anak angkat, Outward Bound School dan lain-lain. Tentera? Polis? Kenapa dahsyat sangat? Tujuannya memang adalah untuk torture anda, supaya anda boleh buang ego diri tu jauh-jauh dan juga untuk buat anda tahan lasak dan tahan stress, dan pada masa yang sama untuk membentuk disiplin anda dan membina empati anda terhadap pasukan beruniform, orang kampung dan lain-lain lapisan masyarakat.

Dan kalau anda tak perform sepanjang kursus, kebarangkalian besar anda tidak akan dilantik sebagai PTD. Namun begitu, janganlah anggap batchmate anda tu sebagai pesaing dan musuh. Penting untuk menjaga silaturrahim sesama lain kerana batchmate ni akan jadi aset penting anda semasa berkhidmat nanti.

(5) Menjadi seorang PTD

Selepas tamat DPPA, barulah anda akan menerima watikah pelantikan dan digelar sebagai seorang PTD. Tak semestinya anda akan ditempatkan di kementerian yang diidamkan. Tak perlu memilih sangat, kerana semua kementerian ada pros and cons dia, dan anda boleh minta tukar kelak.
Itu baru permulaan. Kalau anda masuk perkhidmatan pada umur 25 macam saya ni, jauh lagi perjalanan, ada 35 tahun sebelum bersara. Tapi itu pun kalau anda masih kekal passion dan patience sebagai penjawat awam. Sentiasa ingat apa tujuan asal anda nak jadi PTD agar tidak lost separuh jalan.

Akhir kata, kunci kepada kejayaan ialah virtù dan fortuna. Bertawakal je lah kalau anda dah berusaha. Semoga berjaya.

Nota: ini adalah pandangan peribadi. Untuk maklumat yang lebih sohih dan up-to-date, sila merujuk Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan bersama.

Nov 12, 2017

Contoh Soalan Temuduga (Dengan Jawapan) Kerjaya Kerajaan Part 1

Anda dipanggil hadir temuduga kerja dalam sektor awam? Dah buat persediaan untuk temuduga tu nanti tak? Bulan ini nampaknya ada banyak temuduga kerja dalam perjawatan kerjaya kerajaan. Jika anda salah seorang calon yang dipanggil, pastikan anda lulus kerana persaingan untuk jawatan dalam kerja kerajaan sangat tinggi.

Bukan mudah untuk lulus dalam temuduga kerjaya kerajaan. Dan bukan mudah juga nak tunggu kekosongan dalam jawatan yang dipohon. Jika dah dapat panggilan temuduga, mesti pastikan lulus. Untuk lulus kena ada persediaan. Untuk bersedia, anda kena tahu beberapa contoh soalan temuduga yang sering ditanya ketika temuduga kerja kerajaan.

Contoh Soalan Temuduga Kerjaya Kerajaan

Ok. Berikut adalah beberapa contoh soalan temuduga yang popular ditanya di dalam temuduga kerja kerajaan. Kami, di iKerjayaGraduan berikan anda contoh soalan beserta jawapan yang sesuai. Pun begitu, contoh jawapan boleh jadi pelbagai dan berlainan mengikut jenis jawatan yang dipohon/temuduga.
Contoh Soalan Temuduga Kerjaya Kerajaan

Soalan pertama ini sangat-sangat popular. Malah, jika anda memohon kerja di sektor swasta, soalan ini adalah antara yang akan ditanya. Ia soalan berkaitan personaliti anda. Penemuduga mahu anda bercerita mengenai diri anda, mahu anda ketengahkan personaliti anda - yang pastinya mesti berkait rapat dengan jawatan yang dipohon.

1.Sila terangkan mengenai diri anda.

Sejak dari bangku sekolah lagi, saya telah berusaha membentuk kerjaya untuk menjadi seorang jurutera yang akan berkhidmat kepada Negara Malaysia. Untuk mencapai matlamat saya, saya telah mengambil pengajian dalam Diploma Kejuruteraan Awam dan 3 tahun selepas itu, saya menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam di UiTM. Saya belajar bersungguh-­‐sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang dalam pengajian saya. Saya mempunyai pengalaman 3 tahun bekerja dalam bidang kejuruteraan awam di sektor swasta di mana saya terlibat dalam projek-­‐projek pembangunan bangunan. Saya yakin, dengan gabungan akademik saya dan pengalaman yang ada, saya mampu untuk memikul tanggungjawab yang diberi sekiranya saya berjaya mendapatkan kerja dalam sektor awam ini.

2. Apakah yang anda sertai semasa bersekolah / mengaji di universiti dahulu? Adakah anda seorang yang aktif?

Ya, saya seorang yang sangat aktif. Di sekolah , saya aktif dalam pasukan kadet polis dan selalu menyertai perbarisan di mana-­‐mana acara. Selain itu juga saya seorang yang aktif dalam persatuan Taekwondo di universiti dan banyak memenangi kejohanan yang sering dianjurkan oleh pihak universiti. Semasa bekerja pula, setiap petang saya akan ke gimnasium untuk bersukan dan beriadah demi meningkatkan dan memelihara kesihatan saya.

3. Bolehkah anda terangkan mengenai projek akhir tahun anda di universiti?


Projek akhir tahun saya adalah mengenai kajian kes yang bertajuk "Groundwater Monitoring at Pulau Burung Landfill Area". Projek ini mengambil masa setahun untuk diselesaikan. Projek ini dijalankan bagi mengetahui sama ada sumber air bawah tanah di kawasan tempat pelupusan sampah di Pulau Burung adalah selamat dari pencemaran atau tidak. Daripada hasil kajian ini, didapati air bawah tanah di sini tidak tercemar di tahap yang tinggi dan ianya masih selamat mengalir ke dalam sungai berdekatan.

Untuk lebih banyak contoh soalan temuduga, serta tips-tips lulus temuduga kerja kerajaan, anda boleh cuba lihat di sini - http://jvsecurepay.com/affiliates/temuduga/2624

Nov 8, 2017

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Gomen

Anda dipanggil temuduga oleh pihak SPA? Dah buat persediaan ke? Err tak tahu nak buat persediaan apa? Apakata kami beritahu anda, bahawa terdapat rujukan dan panduan yang akan memberitahu anda bagaimana untuk lulus dalam temuduga kerja kerajaan atau gomen ini?

Jika anda mahu lulus temuduga kerja kerajaan, maka wajar anda gunakan panduan ini sebagai rujukan anda. Anda perlu tahu, apakah yang penemuduga mahukan dari anda. Anda perlu tahu, apakah soalan killer yang akan menjerat diri anda, dan anda perlu tahu apakah rahsia untuk lulus temuduga kerja gomen ini.

Ketahui Rahsia Lulus Temuduga Kerja Gomen

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Gomen
Siapa yang tidak risau apabila dipanggil temuduga untuk jawatan dalam kerajaan. Bukan mudah sebenarnya nak lulus dalam temuduga yang dikendalikan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) ini. Ada kata anda perlukan kabel kuat untuk lulus dengan mudah ... betul ke?

Sebenarnya, anda tak perlukan kabel pun untuk dapat jawatan dalam kerja kerajaan. Anda tidak perlu kabel untuk lulus dalam temuduga yang perlu anda hadap. Semuanya dilakukan secara telus. Sekarang proses kemasukan kerja ke jawatan dalam kerajaan ada banyak peringkat. Calon-calon yang tidak layak ditapis seawal membuat permohonan jawatan lagi.

Yang penting ialah anda ada ilmu serta pengetahuan berdasarkan pengalaman-pengalaman mereka yang sudah berjaya lulus di dalam permohonan perjawatan kerja kerajaan ini.

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Gomen

Temuduga adalah salah satu proses untuk menyingkirkan calon yang tidak layak untuk jawatan yang diminta. Jika di dalam permohonan kerja sektor gomen ni, ia merupakan peringkat kedua selepas lulus dalam peperiksaan yang dijalankan.

Selepas temuduga, akan ada peringkat percubaan. Maka, adalah sangat penting untuk anda lulus dalam temuduga.

Panduan Untuk Lulus

Nak tahu cara untuk lulus dalam temuduga kerja jawatan kerja kerajaan tak?

Terus ke link ini - http://jvsecurepay.com/affiliates/temuduga/2624

Ini adalah peluang anda. Ini adalah rujukan anda. Ini adalah panduan terbaik untuk anda lulus dalam temuduga kerja kerajaan. Jika tak ada panduan ini, anda mungkin boleh gagal dengan mudah. Buat persediaan, supaya nanti penemuduga rasa kagum dengan apa yang anda miliki dan tak fikir lama untuk terima anda dalam kerja kerajaan.

Jul 7, 2017

Nak Lulus Permohonan Jururawat Lepasan SPM?

Adakah anda mencari tips atau panduan yang boleh membantu anda untuk lulus temuduga atau permohonan sebagai jururawat? Apatah lagi andai anda hanya berkelulusan SPM sahaja. Jika ya, anda berada di laman yang akan bantu anda untuk mencapai hasrat anda tersebut.

Pihak kami ingin berkongsi kepada anda, peluang untuk lulus permohonan jururawat terutama untuk lepasan SPM. Anda perlu tahu, bahawa ada beberapa perkara penting yang mesti diambil berat untuk memohon jawatan jururawat untuk lepasan SPM.

Nak Lulus Permohonan Jururawat Lepasan SPM?

Panduan untuk lulus permohonan jururawat
Untuk lulus permohonan sebagai jururawat lepasan SPM, anda perlu tahu langkah-langkah penting untuk memohon kerjaya ini. Walaupun ada pengambilan yang tinggi untuk kerjaya ini, tapisan tetap dijalankan oleh pihak berwajib, dan anda perlu peka supaya boleh lulus dengan cemerlang.

Kami perkenalkan ebook (format pdf) yang akan bantu anda sebagai calon SPM untuk mendapat kerjaya sebagai seorang jururawat. Ia akan bantu anda dari A sampai Z, mengetahui selok-belok perkara berkaitan jururawat, serta terangkan kaedah untuk mendapatkan jawatan ini dengan kelulusan SPM yang diperolehi.

Paling kritikal ialah, ia akan menerangkan kepada calon-calon atau lepasan SPM bagaimana untuk mengisi borang permohonan jawatan sebagai jururawat secara online di portal SPA dengan lengkap.

Proses mengisi borang inilah yang akan menjadi penentu pertama samada anda akan dipanggil oleh pihak SPA untuk sebarang temuduga bagi jawatan jururawat ini. Maka, jangan sesekali abaikan atau ambil sambil lewa mengisi borang permohonan SPA ini. Borang yang tidak lengkap akan mengakibatkan hasrat anda untuk diterima atau dipanggil temuduga bagi jawatan jururawat terkandas di tengah jalan.

Pesan panduan atau ebook ini sekarang menerusi pautan diberikan di bawah (klik sahaja):
[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/jururawat/2624
Ia akan bawa anda kepada satu laman penerangan lebih lengkap mengenai panduan ini, yang akan buka mata anda tentang bagaimana nak lulus permohonan jururawat, dan jawatan itu sendiri yang dipandang mulia dalam masyarakat.

Buka ebook tersebut dan ikut satu per satu. Ia adalah rujukan dan panduan terlengkap yang ada untuk bantu calon-calon lulus dalam permohonan serta temuduga jururawat.

Anda mesti baca dengan teliti supaya anda tidak tersalah terutama sekali ketinggalan mengisi ruangan yang wajib diisi di dalam borang permohonan SPA. Gagal mengisi borang bermakna anda gagal menjadi seorang jururawat di sektor kerajaan ini. Ebook ini sangat penting!

Jangan biarkan impian anda untuk menjadi seorang jururawat terkubur, buat pesanan segera dan baca selengkapnya panduan tersebut. Buat tempahan di bawah ...
[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/jururawat/2624


May 28, 2017

Cara Mencari Dan Dapatkan Kerja Dari Rumah

Cara mencari dan mendapatkan kerja dari rumah secara online. Salah satu portal yang boleh membantu anda mencari dan mendapatkan kerja dari rumah secara online ialah laman web Jobdirumah. Jobdirumah adalah panduan mencari dan mendapatkan kerja-kerja online di rumah yang telah ada sejak 2011 lagi.

Jobdirumah menyediakan segala keperluan untuk membolehkan anda mendapatkan kerja secara online dan ia merupakan antara sumber panduan untuk mencari dan mendapatkan pekerjaan sambilan secara online yang telah mendapat kepercayaan ramai.

Antara mereka yang menggunakan portal Jobdirumah untuk mencari dan mendapatkan kerja dari rumah adalah surirumah, pekerja pejabat, guru sambilan, dan juga pelajar IPT termasuklah juga lepasan graduan dan IPT yang masih belum mendapat kerja tetap.

Cara Mencari & Dapatkan Kerja Online Dari Rumah

Cara Mencari Dapatkan Kerja Online Dari Rumah
Di dalam Jobdirumah, mereka yang telah mendaftar akan diberikan akses kepada 9 modul lengkap beserta video tutorial tentang bagaimana nak mencari dan mendapatkan kerja yang boleh dilakukan dari rumah.

Langkah-langkah untuk mengetahui cara mencari dan mendapatkan kerja dari rumah adalah seperti berikut:
  1. Daftarkan diri anda di portal Jobdirumah. Pendaftaran boleh dilakukan menerusi laman web ini -- Jobdirumah - Daftar
  2. Akses ke bahagian dashboard Jobdirumah seperti ditunjukkan pada paparan di atas.
  3. Baca 9 modul panduan disediakan.
  4. Baca tutorial tentang jenis pekerjaan secara online yang boleh dilakukan.
  5. Cari dan mohon kerja yang sesuai dengan kemahiran anda.

Ada yang skeptikal tentang peluang-peluang kerja dari rumah secara online ini. Kebanyakan mereka menyangka bahawa ia satu scam dan mempromosikan kerja-kerja online yang sebenarnya tidak wujud. Tetapi Jobdirumah menyediakan platform untuk anda mengetahui dan mendapatkan kerja dari rumah sebenar yang banyak ditawarkan secara online.

Jobdirumah bukan portal MLM (multi-level-marketing), bukan skim cepat kaya, dan bukan program yang menyalahi undang-undang. Ia merupakan platform menyediakan kursus online untuk mereka yang ingin berusaha mendapatkan upah kerja yang selalunya dibayar dalam USD.

Menerusi Jobdirumah, anda boleh mendapatkan kerja dengan kelulusan minima hanya SPM sahaja. Namun, penting anda kuasai Bahasa Inggeris, paling tidak asas supaya mudah anda faham fungsi dan peranan kerja online yang perlu dilakukan.

Menerusi Jobdirumah, anda akan dapat tahu mengenai beberapa peluang untuk mendapatkan kerja-kerja online yang boleh dilakukan secara mudah. Contoh seperti dipaparkan di bawah ini.

Cara Mencari Dapatkan Kerja Dari Rumah

Berminat untuk mencari duit poket dalam USD? Daftar sekarang di portal Jobdirumah ini sekarang, terus ke pautan di bawah:
[Klik] Jobdirumah - Daftar
Semoga berjaya.

Apr 21, 2017

Ketahui 7 Punca Masalah Graduan Menganggur

Ramai majikan memberitahu bahawa masalah graduan yang dihadapi masa kini kebanyakkan sama sahaja rentaknya.

Anda perlu mengetahui masalah dan realiti yang berlaku pada hari ini untuk memastikan anda tidak tergolong di dalam golongan yang dinyatakan di bawah ini.

7 Punca Utama Graduan Menganggur 

7 Punca Utama Graduan Menganggur
Ini maklumat yang lebih jelas mengenai masalah yang dihadapi oleh Jobseeker. Ia merupakan kajian daripada pasukan Jobstreet.

1. Masalah penguasaan Bahasa Inggeris yang lemah: 56%

Ya, sememangnya ia satu perkara yang benar. Perkara seperti ini anda boleh lihat sendiri pada rakan-rakan terdekat anda yang baru tamat belajar. Cuma lakukan sesi perbualan dalam bahasa inggeris. Dan anda sendiri akan lihat hasilnya.

2. Masalah sikap dalam diri yang teruk: 37%

Apabila pihak kami mengkaji sendiri, apakah masalah sikap yang dinyatakan ini. Sikap yang dinyatakan sebagai teruk ini adalah seperti tidak mempunyai adab ketika temuduga, tidak mahir dalam komunikasi secara profesional, dan tidak mempunyai persediaan yang rapi menghadapi dalam menghadapi temuduga.

Sikap begini yang dilabel sebagai satu sikap yang teruk. Mengambil mudah dalam sesuatu perkara.

3. Mengharapkan gaji yang tidak realistik: 33%

Anda kena fahami, anda bersaing dengan ratusan graduan yang lain dan mereka yang mempunyai pengalaman yang sedang mencari kerja. Apakah beza calon fresh graduate dan mereka yang berpengalaman? Demand Gaji.

Jika calon fresh graduate memohon gaji yang tidak realisitik. Sah-sah memang anda akan ditolak permohonannya.

4. Kemahiran yang ada tidak berpadanan dengan kehendak pasaran: 30%

Ya lambakan graduan yang tidak berpadanan dengan kehendak pasaran juga boleh dijadikan sebagai satu faktor mengapa ramai yang menganggur. Lihat sini untuk mengetahui sektor pekerjaan demand pada waktu sekarang.

https://www.studymalaysia.com/education/top-stories/the-most-in-demand-jobs-in-malaysia-2015-2016

5. Terlalu memilih kerja dan syarikat: 28%

Buat graduan baharu, tiga tahun pertama untuk anda collect sebanyak mana pengalaman yang anda boleh.

Jangan terlalu memilih kerja kerana ia satu persaingan yang sangat sengit buat waktu sekarang ini. Terima sahaja kerja yang mampu memberikan diri anda nilai tambah yang baik. Don’t make people pay for your time, but make people pay you by your VALUE.

6. Tiada kemahiran menyelesaikan masalah: 26%

Kemahiran seperti critical thinking juga ramai yang tidak mahir. Jika dilihat kenapa ia berlaku. Graduan-graduan seperti ini tidak pernah melibatkan diri dalam aktiviti di dalam Universiti. Hanya fokus kepada ilmu dan pengetahuan tanpa menghiraukan soft skills yang lain.

Sebenarnya, waktu di universiti lah calon perlu mengambil peluang untuk mengasah soft skills mereka untuk menjadi lebih baik.

7. Tahap pengetahuan yang lemah: 24%

Pengetahuan ini besar aspeknya, ia boleh merangkumi pengetahun am dan umum dalam memastikan kebolehpasaran graduan untuk mengisi kekosongan jawatan yang telah ditawarkan.

Kajian yang diberikan oleh Jobstreet ini bukanlah satu petunjuk di mana kita mahu “pointing a finger” mana-mana pihak, tetapi kita kena tahu realitinya. Anda kena keluar dari 'LOOP' graduan yang bermasalah seperti ini supaya anda menyedarinya dengan lebih awal dan mengambil tindakan untuk mengubahnya.

Kita bukan mahu bercerita untuk mendapatkan pekerjaan dan terima gaji sahaja. Kita mahu graduan pergi lebih jauh dalam setiap kerjaya yang diceburi. Mahu ataupun tidak, kita kena kenal pasti masalah yang dihadapi dan sedaya upaya untuk selesaikannya.



Apr 17, 2017

Peluang Kerja di Singapura

Mahu kerja di Singapura? Jika anda merupakan lepasan IPT atau kolej, maka ketahuilah bahawa peluang untuk anda bekerja di Singapura terbuka luas andai anda tahu cara nak memohon dan mendapatkan kerja di sana.

Seronoknya kerja di Singapura kerana gajinya dibayar 3 kali ganda malah lebih jika dibandingkan dengan gaji di Malaysia. Bayangkan, kerja sebagai tukang cuci kereta di Singapura boleh mendapat gaji sehingga RM4,500 sebulan!

Peluang Kerja di Singapura Dengan Gaji 3 Kali Ganda


Jika anda mahu mencari kerja dengan gaji yang tinggi, maka bolehlah cuba mencari peluang kerja di Singapura. Di Singapura, bukan sahaja dapat gaji 3 kali ganda, tetapi juga anda akan dapat benefit lain yang menguntungkan - semestinya tidak terdapat di Malaysia.

Pun begitu, anda akan hanya dapat gaji sebegini lumayan andai anda bekerja sebagai seorang pekerja yang sah sahaja. Hukuman yang amat berat akan dikenakan jika anda bekerja tanpa permit atau kebenaran. Anda perlu berdaftar dengan agen yang sah.

Jangan jadi mangsa kepada agen yang tawarkan peluang kerja lumayan tetapi hakikatnya agensi tersebut tidak ada permit atau kebenaran dari kerajaan Singapura. Anda tidak seharusnya ditipu.

Untuk itu, pihak iKerjaya Graduan suka untuk memberikan laluan kepada anda mendapatkan peluang kerja yang sah di Singapura. Maklumat mengenainya boleh anda peroleh dari laman web di bawah ini, hanya klik pada pautan diberikan.

[+] Panduan Kerja di Singapura

Semoga anda berjaya.

Mar 16, 2017

9 Ayat Resume 'Standard' Yang Sudah Tidak Relevan

Menulis resume yang baik adalah antara kunci awal untuk anda mendapat peluang pekerjaan. Ramai yang ambil mudah soal menulis resume yang baik. Ada yang menghasilkan resume 'copy-paste' menerusi contoh dari internet, tanpa ketahui secara detail apa yang perlu dimasukkan ke dalam sebuah resume kerja.

9 Ayat Resume 'Standard' Yang Sudah Tidak Relevan

Cara menulis resume zaman 80an - 90an sudah tidak sama dengan apa yang dikehendaki oleh majikan di era tahun 2000 ini. Percayalah, ada majikan yang naik muak melihat resume yang formatnya sama.

9 Ayat Resume 'Standard' Yang Sudah Tidak Relevan

Ayat-ayat resume yang sudah menjadi standard kini sudah tidak berapa memikat majikan.

Mungkin sebelum ini anda dah terbiasa menulis ayat-ayat ini di dalam resume, kami sendiri akui pernah menyarankan anda untuk menulis beberapa frasa ini. Namun, menjeang 2017, banyak sudah berubah, kalau dulu majikan anggap frasa ini 'mahal' dan 'sedap', kini majikan dah mula naik jelak apabila membacanya.

Laman Business Insider , berkongsikan 9 jenis ayat yang membuatkan majikan rasa 'loya tekak' bila membacanya. Jika anda rasa ayat ini 'bernilai' maknanya anda sudah outdated. Jadi, buka semua resume, rujuk balik dan perbetulkan semula jika ayat-ayat sebegini terkandung dalam resume anda.

1. ‘References Available By Request’

Frasa ini memang dah ketinggalan zaman, ia akan menampakkan bahawa anda sedang menyembunyikan sesuatu dan majikan akan rasa kurang yakin untuk lantik anda.

2. Seasoned

Ia akan menampakkan yang anda ini benar-benar dah tua. Mungkin niat anda nak sampaikan yang anda seorang "super-duper senior" dalam sesebuah bidang tu tapi cari ayat lain yang lebih 'catchy' dan lebih 'kuat'!

3. Innovative

Ia kedengaran seperti anda menulis resume untuk diri sendiri, subjektif dan berbunyi 'arrogant'

4. Microsoft Word

Semua orang pandai buat kalau setakat menaip buat, masuk kan clip art semua tu. Letak kalau anda memang benar-benar 'expert', kalau biasa-biasa tak perlu letak, majikan meluat dengan gaya calon yang nak mengampu acah-acah 'highly skilled' ini.

Selain itu, 'kejahilan' anda terserlah kerana majikan tahu yang anda sebenarnya ada pengetahuan asas sahaja dalam Mirosoft Office!

5. Highly Qualified

Ayat ini tak menarik minat majikan langsung! Fokus kepada kemahiran, pencapaian, dan 'credentials' yang boleh membuatkan majikan terpukau.

6. Successfully

Ia menunjukkan yang anda betu-betul arif dalam apa jua yang ditulis dalam resume, sekaligus majikan anggap anda seorang yang hebat. Itu sebablah banyak terjadi kes kerja susah walaupun tak ditunjuk ajar.

7. Ambitous

Menampakkan yang anda sebenarnya mohon sesuatu kerja sebagai batu lonjatan sahaja dan ada perancangan untuk lompat kerja lain.

8. I, Me, Myself

Elakkan menulis kata ganti diri yang lebih ke arah keperibadian.

9. Team Player

Majikan sikit pun tak kisah, team player ini adalah satu kewajipan! Jadi, beri penekanan terhadap projek kolaborasi yang membuatkan anda berjaya.

Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan sebaiknya.