Langkau ke kandungan utama

Cara Mohon Kerja di Jabatan Pendaftaran Negara

Rujukan Contoh Soalan Psikometrik 2023
Permohonan Jawatan Dalam Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Untuk Lepasan SPM, STPM dan Ijazah.  Terbuka Lelaki dan Wanita. Jawatan yang ditawarkan pengambilan sepanjang tahun oleh JPN telah ditarafkan dengan kelayakan minima SPM, STPM, Diploma dan juga Ijazah. Jawatan yang ditawarkan ambilan oleh JPN ialah Pembantu Pendaftaran KP19, Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 dan Pegawai Pendaftaran KP41.


Sekiranya anda merupakan calon yang layak dan berminat pastikan anda rujuk cara kemukakan permohonan berikut.

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) turut membuka jawatan kosong bagi lepasan SPM dan STPM serta pemegang Ijazah. Jadi, jika anda sedang mencari pekerjaan dan berminat memegang jawatan di JPN, jangan tunggu lagi. Kemukakanlah permohonan dengan segera!

Permohonan adalah dibuka secara online. Untuk membuat permohonan, anda boleh melayari laman web rasmi portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan mengisi permohonan dalam laman web tersebut.

JAWATAN-JAWATAN DALAM JPN YANG DITAWARKAN

Berikut merupakan jawatan-jawatan dalam JPN yang dibuka untuk anda mohon.
  • Pembantu Pendaftaran KP19 - SPM Setaraf
  • Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 - STPM/STAM/Diploma
  • Pegawai Pendaftaran KP41 - Ijazah

  SYARAT-SYARAT KELAYAKAN MEMOHON BAGI SETIAP JAWATAN

  1.) Pembantu Pendaftaran KP19
  • Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup permohonan.
  • Memiliki SPM atau kelayakan lain yang setaraf dan diiktiraf. (Gaji: RM1,360.00)
  • Memiliki SPM atau kelayakan setara yang lain yang diiktiraf serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji: RM1,416.40)
  • Memiliki SPM atau kelayakan setara yang lain yang diiktiraf serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji: RM1,472.80)
  • Mendapat Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam SPM atau SVM atau kelulusan setaraf lain yang diiktiraf kerajaan Malaysia.
  2.) Penolong Pegawai Pendaftaran KP29
  • Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup permohonan.
  • Memliki STPM atau kelayakan setaraf yang diiktiraf. (Gaji: RM1,493.00)
  • Memiliki STAM atau kelayakan setaraf yang diiktiraf. (Gaji:RM1,493.00)
  • Memiliki diploma daripada IPT tempatan atau kelayakan setaraf yang diiktiraf. (Gaji: RM1,770.95)
  Syarat Peningkatan Secara Lantikan
  Pegawai yang sedang berkhidmat sebagai Pembantu Pendaftaran KP19 layak dipertimbangkan untuk peningkatan secara lantikan ke jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 oleh Pihak Berkuasa Melantik tertakluk kepada kekosongan jawatan dan telah disahkan jawatan dengan syarat:
  • Mempunyai kelayakan di perenggan 1(c)
  • Lulus Peperiksaan Khas
  • Berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 55 atau 56 tahun.
  • Berumur kurang daripada 56 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 58 tahun
  • Berumur kurang daripada 58 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 60 tahun
  3.) Pegawai Pendaftaran KP41
  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf kerajaan daripada IPT tempatan atau kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji: RM2,081.00)
  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf kerajaan daripada IPT tempatan atau kelayakan lain yang setaraf dengannya.(Gaji: RM2,285.00)
  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-undang yang diiktiraf kerajaan daripada IPT tempatan atau kelayakan lain yang setaraf dengannya. (Gaji: RM 2,387.21)
  Syarat Peningkatan Secara Lantikan
  Pegawai yang sedang berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 layak dipertimbangkan untuk peningkatan secara lantikan ke jawatan Pegawai Pendaftaran KP41 oleh Pihak Berkuasa Melantik tertakluk kepada kekosongan jawatan dan telah disahkan jawatan dengan syarat:
  • Mempunyai kelayakan di perenggan 1(c)
  • Lulus Peperiksaan Khas
  • Berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 55 atau 56 tahun.
  • Berumur kurang daripada 56 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 58 tahun
  • Berumur kurang daripada 58 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 60 tahun.

  BIDANG TUGAS SETIAP JAWATAN DALAM JPN

  1.) Pembantu Pendaftaran KP19

  • Memproses segala butiran berkaitan Jabatan Pendaftaran Negara seperti Kad Pengenalan, Sijil Kematian, Sijil Kelahiran, Sijil Anak Angkat, Sijil Penceraian dan lain-lain.
  2.) Penolong Pegawai Pendaftaran KP29
  • Pelaksanaan dan penguatkuasaan undang-undang.
  • Urusan Kad Pengenalan
  • Urusan Kelahiran, kematian, dan anak angkat.
  • Urusan Kewarganegaraan
  • Dan lain-lain
  3.) Pegawai Pendaftaran
  • Menjadi sumber rujukan kepada mana-mana urusan berkaitan perkara-perkara seperti Kad pengenalan, sijil kelahiran, sijil kematian, kewarganegaraan dan lain-lain yang berkaitan Jabatan Pendaftaran Negara.

  CARA MEMOHON JAWATAN DALAM JPN

  Untuk membuat permohonan bagi jawatan-jawatan dalam JPN ini, anda perlu melayari laman web rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Anda perlu mengisi permohonan online di laman web tersebut. Klik link di bawah.

  Link Untuk Permohonan: https://putra12.spa.gov.my/spa8new/login.jsp
  permohonan anggota JPN 1

  MAKLUMAT LANJUT BERKAITAN PERMOHONAN JAWATAN DALAM JPN

  Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkaitan permohonan jawatan dalam JPN ini, anda boleh layari laman web rasmi SPA dan laman web rasmi JPN. Tekan link di bawah:
  Laman Web Rasmi SPA: https://www.spa.gov.my/web/guest/home

  portal rasmi spa
  Laman Web Rasmi JPN: https://www.jpn.gov.my/
  permohonan JPN
  Bagi anda yang berminat, bolehlah mohon. Permohonan dibuka sepanjang tahun. Ini merupakan peluang keemasan buat anda untuk bekerja dalam sektor kerajaan. Kami mendoakan kejayaan permohonan anda.

  Untuk makluman, permohonan jawatan kosong ditawarkan oleh JPN adalah terbuka seluruh negeri berikut Johor, Kedah, Kelantan, KL, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Sabah, Sarawak, Selangor, Terengganu.

  Selamat berjaya kepada semua yang memohon.
  Nak tahu apa rahsia lulus Temuduga Kerja Kerajaan? Muat-turun Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan sekarang di sini - [Klik Sini untuk Dapatkannya]

  Cara Nak Setel Hutang PTPTN secara Percuma! Nak Tahu? - [Klik Sini untuk Dapatkannya]


  Klik Sini Untuk Dapatkan Rujukan Terkini Psikometrik SPA

  Catatan popular daripada blog ini

  6 Kerja Gaji RM10000 Sebulan untuk Lepasan Sijil, Diploma dan juga Ijazah

  Nak tak kami dedahkan bagaimana nak dapat gaji sehingga RM10K sebulan ? Tidak dinafikan masih ramai lepasan sijil, diploma serta ijazah yang menganggur dan tidak mendapat sebarang kerja. Kerja dan jawatan kosong diiklankan pula mempunyai kekosongan yang terhad. Persaingan memang cukup besar dan semakin sukar buat mereka yang langsung tiada pengalaman dalam pekerjaan. Namun, rezeki itu ada di mana-mana. Yang penting adalah keinginan untuk berusaha dan mempergunakan peluang yang ada - walaupun sebelum ini tidak pernah tahu dan mencuba. Enam Peluang Bekerja Dengan Gaji RM10000 Sebulan Untuk Lepasan Sijil, Diploma atau Ijazah Apakata, kami sediakan senarai kerja yang boleh anda lakukan yang mampu menghasilkan 'gaji' sehingga RM10,000 sebulan. Tak kira apa jua tahap pendidikan anda, samada lepasan sijil, diploma atau ijazah, dengan tips dan peluang di bawah ini, anda mampu untuk hasilkan gaji sendiri sehingga RM10K sebulan! Peluang kerjaya makan gaji menerusi Suruhanjaya Pe

  Awas - Perangkap Soalan Ujian Psikometrik!

  Ramai calon kemasukan kerja kerajaan dipanggil untuk hadapi peperiksaan khas Ujian Psikometrik .Ujian ini telah menjadi ujian wajib untuk ke peringkat seterusnya dalam permohonan kerja dalam sektor perkhidmatan awam. Jika sebelum ini, Ujian Psikometrik menjadi sebahagian daripada seksyen peperiksaan online SPA , tetapi kini ujian ini telah diasingkan dan menjadi ujian pertama untuk calon-calon kemasukan kerja kerajaan perlu lulus. Rujukan Ujian Psikometrik - Awas Dengan Perangkap Soalan Ujian Psikometrik telah menjadi ujian wajib dalam pengambilan banyak jawatan dalam perkhidmatan awam, antaranya jawatan Gred 41, jawatan Gred 19, jawatan Gred 29 malah ia turut menjadi sebahagian ujian untuk Pegawai Tadbir Negeri N41 dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Pihak SPA yang bertanggungjawab mengendalikan peperiksaan dan ujian ini serius dalam menapis calon-calon yang benar-benar layak, paling penting boleh memberikan perkhidmatan terbaik pada setiap situasi. Ujian Psikometrik diadak

  Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

  Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

  Contoh Soalan Ujian Psikometrik Gred 41

  Penilaian Ujian Psikometrik adalah merupakan salah satu keperluan wajib untuk memasuki Perkhidmatan Awam Malaysia. Calon yang terpilih dan dipanggil untuk menjalani ujian ini adalah WAJIB LULUS sebelum ke peringkat seterusnya. Biasanya, ujian ini akan dilaksanakan setelah calon terpilih melepasi peringkat Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) iaitu Ujian Aptitud dengan baik. Ujian ini merupakan peringkat saringan calon bagi menilai kesesuaian calon terhadap jawatan yang dipilih/dipohon. Ujian ini merupakan salah satu dari kaedah penilaian yang holistik bagi tujuan menilai aspek sikap, pengetahuan, kompetensi, kemahiran serta personaliti calon-calon untuk menentukan kesesuaian individu bagi tujuan lantikan sesuatu jawatan selain daripada PSEE dan juga temuduga. Ujian Psikometrik untuk Jawatan Gred 41 Calon yang terpilih untuk Ujian Psikometrik bagi jawatan Gred 41 adalah wajib lulus dan perlu melepasti markah merit yang telah ditentukan. Markah merit untuk penentu

  Ujian Psikometrik Pustakawan S41

  Tak tahu nak baca apa untuk UJIAN PSIKOMETRIK jawatan PUSTAKAWAN GRED S41 PERPUSTAKAAN NEGARA MALAYSIA ? Ok, jangan gusar, usah kalut... kami ada sediakan rujukan untuk anda buat persediaan yang perlu bagi menghadapi Ujian Psikometrik ini. Ujian Psikometrik adalah ujian kendiri yang memerlukan anda bersikap jujur dan konsisten dengan setiap jawapan bagi setiap soalan penilaian yang diberikan. Ia adalah penilaian berkaitan dengan kebolehan, sikap, respon, pendapat dan seumpamanya yang dinilai sesuai untuk jawatan yang dipohon. Rujukan Persediaan Ujian Psikometrik Pustakawan S41 Ujian ini secara amnya tidaklah sukar kerana ia tidak melibatkan rumus matematik atau soalan penyelesaian masalah yang biasanya terdapat dalam PSEE SPA . Juga tiada soalan pengetahuan am khusus yang akan ditanya. Cuma, anda perlu suka sedikit pengetahuan 'common sense' yang berkaitan, terutama saling kait kehidupan dengan kerjaya yang dipohon. Misalnya, dalam kehidupan seharian, anda seorang yang c