Langkau ke kandungan utama

Cara Mohon Kerja di Jabatan Pendaftaran Negara

Permohonan Jawatan Dalam Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Untuk Lepasan SPM, STPM dan Ijazah.  Terbuka Lelaki dan Wanita. Jawatan yang ditawarkan pengambilan sepanjang tahun oleh JPN telah ditarafkan dengan kelayakan minima SPM, STPM, Diploma dan juga Ijazah. Jawatan yang ditawarkan ambilan oleh JPN ialah Pembantu Pendaftaran KP19, Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 dan Pegawai Pendaftaran KP41.


Sekiranya anda merupakan calon yang layak dan berminat pastikan anda rujuk cara kemukakan permohonan berikut.

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) turut membuka jawatan kosong bagi lepasan SPM dan STPM serta pemegang Ijazah. Jadi, jika anda sedang mencari pekerjaan dan berminat memegang jawatan di JPN, jangan tunggu lagi. Kemukakanlah permohonan dengan segera!

Permohonan adalah dibuka secara online. Untuk membuat permohonan, anda boleh melayari laman web rasmi portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan mengisi permohonan dalam laman web tersebut.

JAWATAN-JAWATAN DALAM JPN YANG DITAWARKAN

Berikut merupakan jawatan-jawatan dalam JPN yang dibuka untuk anda mohon.
  • Pembantu Pendaftaran KP19 - SPM Setaraf
  • Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 - STPM/STAM/Diploma
  • Pegawai Pendaftaran KP41 - Ijazah

  SYARAT-SYARAT KELAYAKAN MEMOHON BAGI SETIAP JAWATAN

  1.) Pembantu Pendaftaran KP19
  • Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup permohonan.
  • Memiliki SPM atau kelayakan lain yang setaraf dan diiktiraf. (Gaji: RM1,360.00)
  • Memiliki SPM atau kelayakan setara yang lain yang diiktiraf serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji: RM1,416.40)
  • Memiliki SPM atau kelayakan setara yang lain yang diiktiraf serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji: RM1,472.80)
  • Mendapat Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam SPM atau SVM atau kelulusan setaraf lain yang diiktiraf kerajaan Malaysia.
  2.) Penolong Pegawai Pendaftaran KP29
  • Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup permohonan.
  • Memliki STPM atau kelayakan setaraf yang diiktiraf. (Gaji: RM1,493.00)
  • Memiliki STAM atau kelayakan setaraf yang diiktiraf. (Gaji:RM1,493.00)
  • Memiliki diploma daripada IPT tempatan atau kelayakan setaraf yang diiktiraf. (Gaji: RM1,770.95)
  Syarat Peningkatan Secara Lantikan
  Pegawai yang sedang berkhidmat sebagai Pembantu Pendaftaran KP19 layak dipertimbangkan untuk peningkatan secara lantikan ke jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 oleh Pihak Berkuasa Melantik tertakluk kepada kekosongan jawatan dan telah disahkan jawatan dengan syarat:
  • Mempunyai kelayakan di perenggan 1(c)
  • Lulus Peperiksaan Khas
  • Berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 55 atau 56 tahun.
  • Berumur kurang daripada 56 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 58 tahun
  • Berumur kurang daripada 58 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 60 tahun
  3.) Pegawai Pendaftaran KP41
  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf kerajaan daripada IPT tempatan atau kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji: RM2,081.00)
  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf kerajaan daripada IPT tempatan atau kelayakan lain yang setaraf dengannya.(Gaji: RM2,285.00)
  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-undang yang diiktiraf kerajaan daripada IPT tempatan atau kelayakan lain yang setaraf dengannya. (Gaji: RM 2,387.21)
  Syarat Peningkatan Secara Lantikan
  Pegawai yang sedang berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 layak dipertimbangkan untuk peningkatan secara lantikan ke jawatan Pegawai Pendaftaran KP41 oleh Pihak Berkuasa Melantik tertakluk kepada kekosongan jawatan dan telah disahkan jawatan dengan syarat:
  • Mempunyai kelayakan di perenggan 1(c)
  • Lulus Peperiksaan Khas
  • Berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 55 atau 56 tahun.
  • Berumur kurang daripada 56 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 58 tahun
  • Berumur kurang daripada 58 tahun pada tarikh lantikan jika tarikh persaraan paksa adalah 60 tahun.

  BIDANG TUGAS SETIAP JAWATAN DALAM JPN

  1.) Pembantu Pendaftaran KP19

  • Memproses segala butiran berkaitan Jabatan Pendaftaran Negara seperti Kad Pengenalan, Sijil Kematian, Sijil Kelahiran, Sijil Anak Angkat, Sijil Penceraian dan lain-lain.
  2.) Penolong Pegawai Pendaftaran KP29
  • Pelaksanaan dan penguatkuasaan undang-undang.
  • Urusan Kad Pengenalan
  • Urusan Kelahiran, kematian, dan anak angkat.
  • Urusan Kewarganegaraan
  • Dan lain-lain
  3.) Pegawai Pendaftaran
  • Menjadi sumber rujukan kepada mana-mana urusan berkaitan perkara-perkara seperti Kad pengenalan, sijil kelahiran, sijil kematian, kewarganegaraan dan lain-lain yang berkaitan Jabatan Pendaftaran Negara.

  CARA MEMOHON JAWATAN DALAM JPN

  Untuk membuat permohonan bagi jawatan-jawatan dalam JPN ini, anda perlu melayari laman web rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Anda perlu mengisi permohonan online di laman web tersebut. Klik link di bawah.

  Link Untuk Permohonan: https://putra12.spa.gov.my/spa8new/login.jsp
  permohonan anggota JPN 1

  MAKLUMAT LANJUT BERKAITAN PERMOHONAN JAWATAN DALAM JPN

  Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkaitan permohonan jawatan dalam JPN ini, anda boleh layari laman web rasmi SPA dan laman web rasmi JPN. Tekan link di bawah:
  Laman Web Rasmi SPA: https://www.spa.gov.my/web/guest/home

  portal rasmi spa
  Laman Web Rasmi JPN: https://www.jpn.gov.my/
  permohonan JPN
  Bagi anda yang berminat, bolehlah mohon. Permohonan dibuka sepanjang tahun. Ini merupakan peluang keemasan buat anda untuk bekerja dalam sektor kerajaan. Kami mendoakan kejayaan permohonan anda.

  Untuk makluman, permohonan jawatan kosong ditawarkan oleh JPN adalah terbuka seluruh negeri berikut Johor, Kedah, Kelantan, KL, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Sabah, Sarawak, Selangor, Terengganu.

  Selamat berjaya kepada semua yang memohon.

  Ulasan

  Catatan popular daripada blog ini

  Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

  Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

  Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

  Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

  Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

  Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 .  Jika anda adalah antara calon bertuah yang dipanggil untuk peperiksaan online ini, anda tentu lega kerana menemui blog ini yang akan membantu anda melakukan persediaan untuk exam itu nanti. PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 akan melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris . Kedua-dua seksyen penting dan calon terpilih perlu pastikan lulus kedua-dua seksyen untuk ke peringkat seterusnya bagi jawatan Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29. Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera Sebagaimana dengan jenis peperiksaan yang lain, adalah penting untuk calon menyediakan serta melakukan persiapan sebelum peperiksaan sebenar. Soalan pasti sukar dijawab walaupun ianya mudah andai tidak melakukan ulangkaji dan juga latihan. Kekangan masa sentiasa menjadi antara punca calon-calon gagal me