Skip to main content

Tugas Seorang Penguasa Kastam WK41

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan pengambilan jawatan Penguasa Kastam WK41 (Sesi 2021). Pengambilan ini akan membabitkan beberapa ujian dan peperiksaan online yang dikendalikan oleh pihak SPA. Ia adalah untuk menyaring calon yang benar-benar sesuai dengan jawatan ini.

Calon yang berkelayakkan dari segi akademik akan dipanggil untuk satu peperiksaan samada Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) atau Ujian Psikometrik atau kedua-duanya sekali sebelum diterima untuk panggilan temuduga. Temuduga ini akan dikendalikan bersama SPA serta pegawai daripada Jabatan Kastam Di Raja (JKM).

Info Jawatan Penguasa Kastam WK41

Tugas Seorang Penguasa Kastam

Jawatan Penguasa Kastam WK41 adalah antara jawatan yang menjadi pilihan ramai calon lepasan ijazah. Pengambilan untuk jawatan ini sering menerima banyak permohonan calon setiap tahun. Jadi persaingan untuk jawatan ini adalah tinggi.

Ini adalah antara sebab pihak SPA mengambil langkah mengadakan peperiksaan online termasuklah Ujian Psikometrik sebelum calon yang telah disaring dipanggil untuk proses yang lebih teliti menerusi temuduga. Ia adalah satu proses saringan yang ketat bagi memastikan calon benar-benar berkelayakkan dan mampu melaksana tugas dan tanggungjawab besar seorang Penguasa Kastam WK41.

Deskripsi Tugas dan Tanggungjawab Penguasa Kastam WK41

Berikut adalah tugas dan deskripsi tanggungjawab seorang Pegawai Penguasa Kastam bagi gred WK41:

  • Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif, membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen.
  • Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais, gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.
  • Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.
  • Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguatkuasaan.


Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41

Pihak SPA akan menjalankan saringan awal calon menerusi proses peperiksaan online. Peperiksaan ini akan melibatkan penilaian menerusi beberapa aspek, biasanya Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah dan juga Kefahaman Bahasa Inggeris.

Pun begitu, forrmat penilaian ini sentiasa berubah mengikut keperluan semasa. Ada pengambilan atau peperiksaan online yang melibatkan samada Pengetahuan Am dan Daya Menyelesaikan Masalah; ada ketika ia melibatkan Daya Menyelesaikan Masalah dan Kefahaman Bahasa Inggeris dan ada satu tahap, pihak SPA membuat penilaian ketiga-tiga aspek selain daripada penilaian sikap dan minat menerusi Ujian Psikometrik.

Berdasarkan kepada pengalaman kami bersama dengan calon yang terbabit dengan pengambilan jawatan Penguasa Kastam WK41, ramai calon GAGAL pada peringkat saringan ini kerana kekurangan persediaan dalam menjawab soalan-soalan peperiksaan online mahupun Ujian Psikometrik. Calon tidak mengetahui format soalan sehingga banyak membazirkan masa ketika peperiksaan online sebenar dibuat.

Malah, ramai yang keliru dengan soalan terutama soalan Kefahaman Bahasa Inggeris yang mempunyai seksyen dalam seksyen.

Calon mengambil masa yang lama untuk menjawab soalan matematik dalam seksyen Daya Menyelesaikan Masalah. Akibatnya, banyak soalan tidak mampu dijawab dalam tempoh masa ditetapkan.

Ramai juga calon gagal dalam Ujian Psikometrik (jika terlibat), walhal ujian ini adalah ujian paling mudah yang menilai minat dan kecenderungan calon. Calon gagal kerana tidak mampu mendapatkan skor atau merit lulus yang dikehendaki.

Rujukan Khas untuk Peperiksaan (PSEE) Penguasa Kastam WK41

Ebook Rujukan Contoh Soalan PSEE Penguasa Kastam

Bagi membantu calon, kami bersama Tim Infokerjaya telah mengeluarkan beberapa siri rujukan lengkap dengan contoh soalan untuk membantu calon menghadapi peperiksaan online untuk jawatan Penguasa Kastam WK41.

Ia adalah merupakan rujukan lengkap disertakan dengan penerangan format peperiksaan terkini dikeluarkan SPA, selain puluhan contoh soalan (dengan jawapan) untuk membantu calon. Ia merangkumi kesemua seksyen terlibat.

Pakej rujukan ini adalah satu-satunya rujukan peperiksaan Penguasa Kastam yang dikemaskini mengikut keperluan semasa dan berdasarkan info daripada SPA.

Untuk membuat tempahan, anda boleh terus ke link disediakan di bawah ini:

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/penguasa-kastam-wk41/2624

Pastikan anda buat tempahan awal kerana ia dalam tempoh terhad dan terkawal. Jika anda terlepas, anda mungkin tidak dapat membuat persediaan rapi menggunakan rujukan ini. In Sha Allah, rujukan ini mampu membantu anda sepertimana ianya telah membantu puluhan ribu calon sebelum ini.

Moga dengan sedikit info berkaitan tugas dan tanggungjawab seorang Penguasa Kastam serta maklumat berkaitan pengambilan jawatan ini dapat dimanfaatkan bersama.Nak tahu apa rahsia lulus Temuduga Kerja Kerajaan? Muat-turun Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan sekarang di sini - [Klik Sini untuk Dapatkannya]

Cara Nak Setel Hutang PTPTN secara Percuma! Nak Tahu? - [Klik Sini untuk Dapatkannya]


Klik Sini Untuk Dapatkan Rujukan Terkini Psikometrik SPA

Popular posts from this blog

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

Contoh Soalan Psikometrik Format 2018

Ramai yang mencari contoh-contoh soalan untuk ujian Psikometrik , khususnya yang menepati format terkini tahun 2018. Malah, ada calon yang dipanggil untuk ujian ini tidak tahu pun bagaimana format soalan, dan bentuk soalan yang akan ditanya dalam ujian Psikometrik. Kami nak bantu. Ada rujukan khas untuk ujian Psikometrik . Rujukan ini lengkap dengan contoh soalan beserta jawapan untuk kemudahan mereka yang perlu mengambil ujian atau peperiksaan online Psikometrik . Contoh Soalan Psikometrik untuk Ujian Format 2018 Soalan Psikometrik simple sahaja tetapi nak menjawabnya agak mencabar. Apatah lagi kalau anda mudah terkeliru dengan bentuk soalan ditanya. Anda kena faham, soalan Psikometrik bukan mahu mengetahui sejauh mana kepandaian anda dalam akademik, tetapi kepada cara anda berhadapan dengan situasi serta cara menyelesaikan sesuatu masalah. Cuba lihat contoh-contoh soalan Psikometrik untuk kemasukan kerja kerajaan di bawah ... Nampak macam senang je kan soalan-soalan dit

Awas - Perangkap Soalan Ujian Psikometrik!

Ramai calon kemasukan kerja kerajaan dipanggil untuk hadapi peperiksaan khas Ujian Psikometrik .Ujian ini telah menjadi ujian wajib untuk ke peringkat seterusnya dalam permohonan kerja dalam sektor perkhidmatan awam. Jika sebelum ini, Ujian Psikometrik menjadi sebahagian daripada seksyen peperiksaan online SPA , tetapi kini ujian ini telah diasingkan dan menjadi ujian pertama untuk calon-calon kemasukan kerja kerajaan perlu lulus. Rujukan Ujian Psikometrik - Awas Dengan Perangkap Soalan Ujian Psikometrik telah menjadi ujian wajib dalam pengambilan banyak jawatan dalam perkhidmatan awam, antaranya jawatan Gred 41, jawatan Gred 19, jawatan Gred 29 malah ia turut menjadi sebahagian ujian untuk Pegawai Tadbir Negeri N41 dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Pihak SPA yang bertanggungjawab mengendalikan peperiksaan dan ujian ini serius dalam menapis calon-calon yang benar-benar layak, paling penting boleh memberikan perkhidmatan terbaik pada setiap situasi. Ujian Psikometrik diadak

6 Kerja Gaji RM10000 Sebulan untuk Lepasan Sijil, Diploma dan juga Ijazah

Nak tak kami dedahkan bagaimana nak dapat gaji sehingga RM10K sebulan ? Tidak dinafikan masih ramai lepasan sijil, diploma serta ijazah yang menganggur dan tidak mendapat sebarang kerja. Kerja dan jawatan kosong diiklankan pula mempunyai kekosongan yang terhad. Persaingan memang cukup besar dan semakin sukar buat mereka yang langsung tiada pengalaman dalam pekerjaan. Namun, rezeki itu ada di mana-mana. Yang penting adalah keinginan untuk berusaha dan mempergunakan peluang yang ada - walaupun sebelum ini tidak pernah tahu dan mencuba. Enam Peluang Bekerja Dengan Gaji RM10000 Sebulan Untuk Lepasan Sijil, Diploma atau Ijazah Apakata, kami sediakan senarai kerja yang boleh anda lakukan yang mampu menghasilkan 'gaji' sehingga RM10,000 sebulan. Tak kira apa jua tahap pendidikan anda, samada lepasan sijil, diploma atau ijazah, dengan tips dan peluang di bawah ini, anda mampu untuk hasilkan gaji sendiri sehingga RM10K sebulan! Peluang kerjaya makan gaji menerusi Suruhanjaya Pe