Langkau ke kandungan utama

Tugas Seorang Penguasa Kastam WK41

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan pengambilan jawatan Penguasa Kastam WK41 (Sesi 2021). Pengambilan ini akan membabitkan beberapa ujian dan peperiksaan online yang dikendalikan oleh pihak SPA. Ia adalah untuk menyaring calon yang benar-benar sesuai dengan jawatan ini.

Calon yang berkelayakkan dari segi akademik akan dipanggil untuk satu peperiksaan samada Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) atau Ujian Psikometrik atau kedua-duanya sekali sebelum diterima untuk panggilan temuduga. Temuduga ini akan dikendalikan bersama SPA serta pegawai daripada Jabatan Kastam Di Raja (JKM).

Info Jawatan Penguasa Kastam WK41

Tugas Seorang Penguasa Kastam

Jawatan Penguasa Kastam WK41 adalah antara jawatan yang menjadi pilihan ramai calon lepasan ijazah. Pengambilan untuk jawatan ini sering menerima banyak permohonan calon setiap tahun. Jadi persaingan untuk jawatan ini adalah tinggi.

Ini adalah antara sebab pihak SPA mengambil langkah mengadakan peperiksaan online termasuklah Ujian Psikometrik sebelum calon yang telah disaring dipanggil untuk proses yang lebih teliti menerusi temuduga. Ia adalah satu proses saringan yang ketat bagi memastikan calon benar-benar berkelayakkan dan mampu melaksana tugas dan tanggungjawab besar seorang Penguasa Kastam WK41.

Deskripsi Tugas dan Tanggungjawab Penguasa Kastam WK41

Berikut adalah tugas dan deskripsi tanggungjawab seorang Pegawai Penguasa Kastam bagi gred WK41:

  • Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif, membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen.
  • Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais, gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.
  • Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.
  • Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguatkuasaan.


Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41

Pihak SPA akan menjalankan saringan awal calon menerusi proses peperiksaan online. Peperiksaan ini akan melibatkan penilaian menerusi beberapa aspek, biasanya Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah dan juga Kefahaman Bahasa Inggeris.

Pun begitu, forrmat penilaian ini sentiasa berubah mengikut keperluan semasa. Ada pengambilan atau peperiksaan online yang melibatkan samada Pengetahuan Am dan Daya Menyelesaikan Masalah; ada ketika ia melibatkan Daya Menyelesaikan Masalah dan Kefahaman Bahasa Inggeris dan ada satu tahap, pihak SPA membuat penilaian ketiga-tiga aspek selain daripada penilaian sikap dan minat menerusi Ujian Psikometrik.

Berdasarkan kepada pengalaman kami bersama dengan calon yang terbabit dengan pengambilan jawatan Penguasa Kastam WK41, ramai calon GAGAL pada peringkat saringan ini kerana kekurangan persediaan dalam menjawab soalan-soalan peperiksaan online mahupun Ujian Psikometrik. Calon tidak mengetahui format soalan sehingga banyak membazirkan masa ketika peperiksaan online sebenar dibuat.

Malah, ramai yang keliru dengan soalan terutama soalan Kefahaman Bahasa Inggeris yang mempunyai seksyen dalam seksyen.

Calon mengambil masa yang lama untuk menjawab soalan matematik dalam seksyen Daya Menyelesaikan Masalah. Akibatnya, banyak soalan tidak mampu dijawab dalam tempoh masa ditetapkan.

Ramai juga calon gagal dalam Ujian Psikometrik (jika terlibat), walhal ujian ini adalah ujian paling mudah yang menilai minat dan kecenderungan calon. Calon gagal kerana tidak mampu mendapatkan skor atau merit lulus yang dikehendaki.

Rujukan Khas untuk Peperiksaan (PSEE) Penguasa Kastam WK41

Ebook Rujukan Contoh Soalan PSEE Penguasa Kastam

Bagi membantu calon, kami bersama Tim Infokerjaya telah mengeluarkan beberapa siri rujukan lengkap dengan contoh soalan untuk membantu calon menghadapi peperiksaan online untuk jawatan Penguasa Kastam WK41.

Ia adalah merupakan rujukan lengkap disertakan dengan penerangan format peperiksaan terkini dikeluarkan SPA, selain puluhan contoh soalan (dengan jawapan) untuk membantu calon. Ia merangkumi kesemua seksyen terlibat.

Pakej rujukan ini adalah satu-satunya rujukan peperiksaan Penguasa Kastam yang dikemaskini mengikut keperluan semasa dan berdasarkan info daripada SPA.

Untuk membuat tempahan, anda boleh terus ke link disediakan di bawah ini:

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/penguasa-kastam-wk41/2624

Pastikan anda buat tempahan awal kerana ia dalam tempoh terhad dan terkawal. Jika anda terlepas, anda mungkin tidak dapat membuat persediaan rapi menggunakan rujukan ini. In Sha Allah, rujukan ini mampu membantu anda sepertimana ianya telah membantu puluhan ribu calon sebelum ini.

Moga dengan sedikit info berkaitan tugas dan tanggungjawab seorang Penguasa Kastam serta maklumat berkaitan pengambilan jawatan ini dapat dimanfaatkan bersama.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 .  Jika anda adalah antara calon bertuah yang dipanggil untuk peperiksaan online ini, anda tentu lega kerana menemui blog ini yang akan membantu anda melakukan persediaan untuk exam itu nanti. PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 akan melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris . Kedua-dua seksyen penting dan calon terpilih perlu pastikan lulus kedua-dua seksyen untuk ke peringkat seterusnya bagi jawatan Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29. Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera Sebagaimana dengan jenis peperiksaan yang lain, adalah penting untuk calon menyediakan serta melakukan persiapan sebelum peperiksaan sebenar. Soalan pasti sukar dijawab walaupun ianya mudah andai tidak melakukan ulangkaji dan juga latihan. Kekangan masa sentiasa menjadi antara punca calon-calon gagal me