Langkau ke kandungan utama

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Kecewa gagal dalam peperiksaan online SPA? Mengapa perlu kecewa? Janganlah rasa kecewa, apa yang penting ialah audit diri setelah berusaha bersungguh-sungguh di dalam peperiksaan ini. Anda dah berusaha, buat ulangkaji, dapatkan rujukan dan buat latih-tubi soalan.... anda gagal, in Sha Allah, ada bahagian anda nanti. Percayalah.

Yang mendukacitakan ialah, mereka yang gagal tetapi tidak berusaha untuk mengelakkan kegagalan. Gagal tetapi pada masa yang sama marah pada pihak SPA. Ulangkaji tak dibuat, persediaan lansung tiada .. tetapi marah kerana gagal! Uhh tak patut ..

Rahsia Calon Lulus Peperiksaan Online SPA

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Kegagalan di dalam peperiksaan online SPA boleh dielakkan. Caranya ialah dengan melakukan persediaan untuk hadapi peperiksaan sebaik mungkin.

Persediaan macamana?

 1. Semak sesi peperiksaan anda di laman web SPA yang dibekalkan kepada anda menerusi email.
 2. Periksa keperluan hardware dan software pada laptop atau komputer anda.
 3. Memastikan capaian internet adalah pada keadaan terbaik, tidak tersangkut-sangkut atau bermasalah.
 4. Cari rujukan dan panduan peperiksaan supaya anda tahu format, kerangka dan juga silabus peperiksaan terkini.
 5. Dapatkan contoh-contoh soalan untuk dijadikan latih-tubi sebelum peperiksaan online sebenar.
 6. Persediaan dari mental dan fizikal. Anda perlu bertenang dan sihat.
 7. Cari lokasi atau tempat yang membolehkan anda menjawab soalan tanpa gangguan luar.
 8. Sentiasa berdoa pada Tuhan, mohon padaNYA agar anda diberikan kemudahan untuk menjawab soalan.

Inilah persediaan yang sepatutnya dibuat oleh calon yang bakal menghadapi peperiksaan online SPA.

Inilah tanda kesungguhan.

Seperti juga anda mahu dapat keputusan yang baik dalam SPM, PMR ... sebelum peperiksaan sebenar, anda buat ulangkaji dan latih-tubi soalan. Tak boleh tidak walaupun anda seorang yang dah biasa mendapat score yang baik dalam peperiksaan.

Persediaan inilah yang akan meningkatkan lagi keyakinan. Ia juga akan mengelakkan calon dari menjadi kaku apabila melihat soalan sebenar.

Anda tidak mahu menjadi calon gagal atau 'terkorban' dalam peperiksaan SPA. Lihat pada statistik yang diperoleh dari pihak SPA ini:

PEMBANTU PERIKANAN GRED G19
 • Hadir Exam: 20,440 orang
 • Calon Lulus: 1,891 orang
 • CALON TER'KORBAN': 18,549 orang

PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S29
 • Hadir Exam: 36,732 orang
 • Calon Lulus: 22,923 orang
 • CALON TER'KORBAN': 13,809 orang

PEGAWAI IMIGRESEN GRED KP19
 • Hadir Exam: 43,330 orang
 • Calon Lulus: 10,807 orang
 • CALON TER'KORBAN': 32,523 orang

Lihat pula pada keceriaan sebahagian mereka yang berjaya lulus di dalam peperiksaan online SPA ini pula ...

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Calon-calon peperiksaan ini (di atas) adalah mereka yang berjaya lulus dengan membuat persediaan yang kami sarankan. Mereka calon sebenar di dalam peperiksaan online SPA sebenar yang lepas ...

Mereka gunakan rujukan yang kami syorkan ....

Rahsia Calon Lulus Exam Online SPA

Anda mahu dapat kejayaan seperti calon-calon di atas? Nak guna rujukan yang mereka gunakan di dalam peperiksaan online SPA - PSEE tu?

Jika anda masih lagi belum melakukan apa-apa persediaan untuk exam SPA, klik link disediakan di bawah:

Rujukan Am Untuk Persediaan Peperiksaan Online SPA (PSEE)

Persediaan Peperiksaan Online SPA (PSEE)

[+] Klik Untuk Pakej Rujukan Am PSEE Terkini

Rujukan KHAS, Khusus untuk Calon PSEE Pembantu Tadbir N19 SarawakRujukan KHAS Ujian Psikometrik SPA

Rujukan Khas Ujian Psikometrik SPA

[+] Klik Sini Untuk Rujukan Psikometrik


Kami doakan kejayaan anda. Jangan mudah putus asa, berusahalah dan buat persiapan yang rapi sebelum peperiksaan sebenar.

Kami mahu anda lulus. Ini doa kami.

Catatan popular daripada blog ini

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 .  Jika anda adalah antara calon bertuah yang dipanggil untuk peperiksaan online ini, anda tentu lega kerana menemui blog ini yang akan membantu anda melakukan persediaan untuk exam itu nanti. PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 akan melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris . Kedua-dua seksyen penting dan calon terpilih perlu pastikan lulus kedua-dua seksyen untuk ke peringkat seterusnya bagi jawatan Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29. Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera Sebagaimana dengan jenis peperiksaan yang lain, adalah penting untuk calon menyediakan serta melakukan persiapan sebelum peperiksaan sebenar. Soalan pasti sukar dijawab walaupun ianya mudah andai tidak melakukan ulangkaji dan juga latihan. Kekangan masa sentiasa menjadi antara punca calon-calon gagal me