Langkau ke kandungan utama

Ebook Rujukan & Panduan PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41 Terkini

Peluang Kerja di Singapura
Puas cari contoh-contoh soalan di internet untuk persediaan PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41? Ada yang cuma memberikan contoh soalan tetapi tiada jawapan? Ada yang memberikan rujukan dan contoh soalan exam yang dah lapuk?

Jangan bazirkan masa mencari kerana masa adalah emas, malah untuk kes anda, ia adalah peluang. Jika anda abaikan peluang yang sedang diberikan kepada anda, ia mungkin tidak akan dapat kembali.

Ebook Rujukan dan Panduan Peperiksaan Online Pegawai Teknologi Maklumat F41

Ebook Rujukan dan Panduan Peperiksaan Online Pegawai Teknologi Maklumat F41

Siapa yang tidak mahu bekerja di sektor perkhidmatan awam? Banyak kelebihan bekerja di dalam sektor ini. Sebab utama ialah keterjaminan selain ada peluang untuk peningkatan kerjaya.

Kerjaya Pegawai Teknologi Maklumat adalah antara bidang dalam perkhidmatan awam yang sering menjadi pilihan, apatah lagi kebanyakkan jabatan memerlukan khidmat Pegawai Teknologi Maklumat untuk memastikan jabatan serta kementerian relevan dengan situasi semasa yang mengarah kepada kepakaran tersebut.

Nota Ringkas Jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41

Nota PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41

Secara ringkasnya, Pegawai Teknologi Maklumat bertanggungjawab mengkaji dan menganalisis kemungkinan kesesuaian sistem komputer yang sedia ada dan seterusnya mereka bentuk, membangun, melaksana, menyelenggara serta mengkaji semula sistem pemprosesan data dan maklumat bersesuaian dengan kegunaan jabatan.


Skop fungsi bidang tugas Pegawai Teknologi Maklumat secara umumnya adalah seperti berikut:

 1. Melaksanakan kajian kesesuaian sistem maklumat organisasi yang sedia ada dan seterusnya menganalisis, mereka bentuk, membangun, melaksana dan menyelenggara sistem-sistem maklumat yang digunakan di organisasi.
 2. Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam melaksanakan fungsi tugas berdasarkan keperluan organisasi.
 3. Menjalankan analisis dan menjadi sumber rujukan dalam bidang tugas.
 4. Mengurus dan menggembleng beberapa projek ICT atau unit serta mensintesis pengurusan sumber, infrastruktur dan kewangan.
 5. Memimpin dalam pelaksanaan projek ICT seiring dengan misi, visi dan objektif organisasi.

Bagi calon yang terpilih untuk ke sesi Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam (PSEE), anda perlu pastikan bahawa anda memenuhi apa yang diperlukan untuk menjawat jawatan ini.

Anda seharusnya mempunyai pengetahuan, kemahiran dan kepakaran yang mendalam mengenai perkakasan, peralatan dan sistem komputer serta mengikuti perkembangan teknologi maklumat terkini.

Ketahui Apa Yang Bakal Ditanya dalam PSEE 2020

Berkenaan PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41, ia akan menguji anda dalam banyak aspek. Ia akan menguji samada anda seorang yang kreatif, tekun dan sabar. Ia juga akan menilai minat untuk meningkatkan pengetahuan dalam bidang teknologi maklumat.

Selain itu, soalan-soalan juga akan menilai samada anda boleh menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja berbeza dan mampu untuk menunjukkan sifat kepimpinan yang baik.

Soalan PSEE akan ditanya di dalam pelbagai bentuk.

Tujuannya satu, memilih calon yang benar-benar sesuai dan layak dengan kekosongan yang ada.

PSEE 2020 akan merangkumi beberapa seksyen. Anda kena fahami setiap seksyen ini.

 • Seksyen A: Pengetahuan Am
 • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah
 • Seksyen C: Kefahaman Bahasa Inggeris

Untuk anda yang menerima panggilan atau terpilih untuk sesi PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41 pada Julai ini, gunakan panduan yang dapat membantu anda jimat masa melakukan persediaan sebelum peperiksaan online sebenar.

Rujukan Untuk Calon PSEE Pegawai Teknologi Maklumat Julai 2020

Rujukan terbaru PSEE F41 2020

Rujukan di dalam bentuk ebook ini mengandungi 152 mukasurat, terdiri dari:

 • 45 Nota ringkas
 • 50 Contoh Soalan Seksyen A
 • 30 Contoh Soalan Seksyen B
 • 30 Contoh Soalan Seksyen C
 • 19 Formula (ms 81)

Buatlah persediaan sebaik mungkin untuk exam PSEE Julai ini. Kenapa nak SABOTAJ diri kalau anda ada peluang untuk berjaya dengan study bersungguh-sungguh dalam menggunakan ebook rujukan exam ini?

Bukankah anda nak jadi lebih baik dari calon lain yang 'BLURR' tak tau nak study apa untuk PSEE Julai 2020? Ini hak anda, rujukan anda. Klik pada pautan di bawah untuk tempahan ebook ini.


Manfaatkan sepenuhnya ebook rujukan ini. Ia adalah untuk anda, membantu anda mencapai impian keluarga, pasangan, anak .. dan impian anda untuk menjawat jawatan dalam kerajaan.


Ebook rujukan ini dah bantu ramai orang dan dikemaskini setiap kali peperiksaan baharu dijalankan.

Jangan gunakan rujukan lampau yang dah lapuk! Sebagai seorang yang bakal menjawat jawatan teknologi maklumat, anda seharusnya mencari maklumat yang terkini dan terbaharu.

Semoga berjaya.


Mahu dapatkan lebih 200 contoh soalan (jawapan disertakan) UJIAN PSIKOMETRIK Terkini? [Klik Sini untuk Info]

Nak tahu apa rahsia lulus Temuduga Kerja Kerajaan? Muat-turun Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan sekarang di sini - [Klik Sini untuk Dapatkannya]

Klik Sini untuk Info

Catatan popular daripada blog ini

Awas .. Perangkap Soalan Ujian Psikometrik

Ramai calon kemasukan kerja kerajaan dipanggil untuk hadapi peperiksaan khas Ujian Psikometrik .Ujian ini telah menjadi ujian wajib untuk ke peringkat seterusnya dalam permohonan kerja dalam sektor perkhidmatan awam. Jika sebelum ini, Ujian Psikometrik menjadi sebahagian daripada seksyen peperiksaan online SPA , tetapi kini ujian ini telah diasingkan dan menjadi ujian pertama untuk calon-calon kemasukan kerja kerajaan perlu lulus. Rujukan Ujian Psikometrik - Awas Dengan Perangkap Soalan Ujian Psikometrik telah menjadi ujian wajib dalam pengambilan banyak jawatan dalam perkhidmatan awam, antaranya jawatan Gred 41, jawatan Gred 19, jawatan Gred 29 malah ia turut menjadi sebahagian ujian untuk Pegawai Tadbir Negeri N41 dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Pihak SPA yang bertanggungjawab mengendalikan peperiksaan dan ujian ini serius dalam menapis calon-calon yang benar-benar layak, paling penting boleh memberikan perkhidmatan terbaik pada setiap situasi. Ujian Psikometrik diadak

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Gred 41

Penilaian Ujian Psikometrik adalah merupakan salah satu keperluan wajib untuk memasuki Perkhidmatan Awam Malaysia. Calon yang terpilih dan dipanggil untuk menjalani ujian ini adalah WAJIB LULUS sebelum ke peringkat seterusnya. Biasanya, ujian ini akan dilaksanakan setelah calon terpilih melepasi peringkat Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) iaitu Ujian Aptitud dengan baik. Ujian ini merupakan peringkat saringan calon bagi menilai kesesuaian calon terhadap jawatan yang dipilih/dipohon. Ujian ini merupakan salah satu dari kaedah penilaian yang holistik bagi tujuan menilai aspek sikap, pengetahuan, kompetensi, kemahiran serta personaliti calon-calon untuk menentukan kesesuaian individu bagi tujuan lantikan sesuatu jawatan selain daripada PSEE dan juga temuduga. Ujian Psikometrik untuk Jawatan Gred 41 Calon yang terpilih untuk Ujian Psikometrik bagi jawatan Gred 41 adalah wajib lulus dan perlu melepasti markah merit yang telah ditentukan. Markah merit untuk penentu

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon