Langkau ke kandungan utama

Ebook Rujukan & Panduan PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41 Terkini

Puas cari contoh-contoh soalan di internet untuk persediaan PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41? Ada yang cuma memberikan contoh soalan tetapi tiada jawapan? Ada yang memberikan rujukan dan contoh soalan exam yang dah lapuk?

Jangan bazirkan masa mencari kerana masa adalah emas, malah untuk kes anda, ia adalah peluang. Jika anda abaikan peluang yang sedang diberikan kepada anda, ia mungkin tidak akan dapat kembali.

Ebook Rujukan dan Panduan Peperiksaan Online Pegawai Teknologi Maklumat F41

Ebook Rujukan dan Panduan Peperiksaan Online Pegawai Teknologi Maklumat F41

Siapa yang tidak mahu bekerja di sektor perkhidmatan awam? Banyak kelebihan bekerja di dalam sektor ini. Sebab utama ialah keterjaminan selain ada peluang untuk peningkatan kerjaya.

Kerjaya Pegawai Teknologi Maklumat adalah antara bidang dalam perkhidmatan awam yang sering menjadi pilihan, apatah lagi kebanyakkan jabatan memerlukan khidmat Pegawai Teknologi Maklumat untuk memastikan jabatan serta kementerian relevan dengan situasi semasa yang mengarah kepada kepakaran tersebut.

Nota Ringkas Jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41

Nota PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41

Secara ringkasnya, Pegawai Teknologi Maklumat bertanggungjawab mengkaji dan menganalisis kemungkinan kesesuaian sistem komputer yang sedia ada dan seterusnya mereka bentuk, membangun, melaksana, menyelenggara serta mengkaji semula sistem pemprosesan data dan maklumat bersesuaian dengan kegunaan jabatan.


Skop fungsi bidang tugas Pegawai Teknologi Maklumat secara umumnya adalah seperti berikut:

 1. Melaksanakan kajian kesesuaian sistem maklumat organisasi yang sedia ada dan seterusnya menganalisis, mereka bentuk, membangun, melaksana dan menyelenggara sistem-sistem maklumat yang digunakan di organisasi.
 2. Mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam melaksanakan fungsi tugas berdasarkan keperluan organisasi.
 3. Menjalankan analisis dan menjadi sumber rujukan dalam bidang tugas.
 4. Mengurus dan menggembleng beberapa projek ICT atau unit serta mensintesis pengurusan sumber, infrastruktur dan kewangan.
 5. Memimpin dalam pelaksanaan projek ICT seiring dengan misi, visi dan objektif organisasi.

Bagi calon yang terpilih untuk ke sesi Peperiksaan Online Kemasukan Perkhidmatan Awam (PSEE), anda perlu pastikan bahawa anda memenuhi apa yang diperlukan untuk menjawat jawatan ini.

Anda seharusnya mempunyai pengetahuan, kemahiran dan kepakaran yang mendalam mengenai perkakasan, peralatan dan sistem komputer serta mengikuti perkembangan teknologi maklumat terkini.

Ketahui Apa Yang Bakal Ditanya dalam PSEE 2020

Berkenaan PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41, ia akan menguji anda dalam banyak aspek. Ia akan menguji samada anda seorang yang kreatif, tekun dan sabar. Ia juga akan menilai minat untuk meningkatkan pengetahuan dalam bidang teknologi maklumat.

Selain itu, soalan-soalan juga akan menilai samada anda boleh menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja berbeza dan mampu untuk menunjukkan sifat kepimpinan yang baik.

Soalan PSEE akan ditanya di dalam pelbagai bentuk.

Tujuannya satu, memilih calon yang benar-benar sesuai dan layak dengan kekosongan yang ada.

PSEE 2020 akan merangkumi beberapa seksyen. Anda kena fahami setiap seksyen ini.

 • Seksyen A: Pengetahuan Am
 • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah
 • Seksyen C: Kefahaman Bahasa Inggeris

Untuk anda yang menerima panggilan atau terpilih untuk sesi PSEE Pegawai Teknologi Maklumat F41 pada Julai ini, gunakan panduan yang dapat membantu anda jimat masa melakukan persediaan sebelum peperiksaan online sebenar.

Rujukan Untuk Calon PSEE Pegawai Teknologi Maklumat Julai 2020

Rujukan terbaru PSEE F41 2020

Rujukan di dalam bentuk ebook ini mengandungi 152 mukasurat, terdiri dari:

 • 45 Nota ringkas
 • 50 Contoh Soalan Seksyen A
 • 30 Contoh Soalan Seksyen B
 • 30 Contoh Soalan Seksyen C
 • 19 Formula (ms 81)

Buatlah persediaan sebaik mungkin untuk exam PSEE Julai ini. Kenapa nak SABOTAJ diri kalau anda ada peluang untuk berjaya dengan study bersungguh-sungguh dalam menggunakan ebook rujukan exam ini?

Bukankah anda nak jadi lebih baik dari calon lain yang 'BLURR' tak tau nak study apa untuk PSEE Julai 2020? Ini hak anda, rujukan anda. Klik pada pautan di bawah untuk tempahan ebook ini.


Manfaatkan sepenuhnya ebook rujukan ini. Ia adalah untuk anda, membantu anda mencapai impian keluarga, pasangan, anak .. dan impian anda untuk menjawat jawatan dalam kerajaan.


Ebook rujukan ini dah bantu ramai orang dan dikemaskini setiap kali peperiksaan baharu dijalankan.

Jangan gunakan rujukan lampau yang dah lapuk! Sebagai seorang yang bakal menjawat jawatan teknologi maklumat, anda seharusnya mencari maklumat yang terkini dan terbaharu.

Semoga berjaya.

Catatan popular daripada blog ini

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 .  Jika anda adalah antara calon bertuah yang dipanggil untuk peperiksaan online ini, anda tentu lega kerana menemui blog ini yang akan membantu anda melakukan persediaan untuk exam itu nanti. PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 akan melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris . Kedua-dua seksyen penting dan calon terpilih perlu pastikan lulus kedua-dua seksyen untuk ke peringkat seterusnya bagi jawatan Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29. Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera Sebagaimana dengan jenis peperiksaan yang lain, adalah penting untuk calon menyediakan serta melakukan persiapan sebelum peperiksaan sebenar. Soalan pasti sukar dijawab walaupun ianya mudah andai tidak melakukan ulangkaji dan juga latihan. Kekangan masa sentiasa menjadi antara punca calon-calon gagal me