Langkau ke kandungan utama

Rujukan Serta Contoh Soalan PSEE L19 dan LS19

Peperiksaan online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020. Bagi calon yang terpilih dan dipanggil untuk kedua-dua jawatan, anda hanya perlu menjawab salah satu PSEE sahaja iaitu PSEE L19.


Format PSEE bagi kedua-dua jawatan ini adalah sama, iaitu melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Calon yang terlibat dengan PSEE ini adalah digalakkan membuat persediaan awal sebelum peperiksaan sebenar bagi menyesuaikan diri dengan cara dan bentuk soalan yang bakal ditanya.

Pakej Rujukan Dengan Contoh Soalan Seksyen PSEE L19 / LS19

Rujukan PSEE L19 dan LS19

Bagi membantu calon-calon melakukan persediaan sepatutnya untuk PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 ini, pihak kami mengesyorkan anda untuk menggunakan Pakej Rujukan Khas Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya.

Contoh Soalan Seksyen PSEE L19 dan LS19

Pakej rujukan ini telah disediakan bersandarkan kepada format soalan terkini yang melibatkan dua seksyen utama peperiksaan online itu nanti.
  1. Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah
  2. Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris
Pastinya untuk Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, ia akan membabitkan soalan-soalan matematik mudah. Contoh soalan untuk seksyen ini adalah seperti ditunjukkan di bawah:
Contoh Soalan Matematik Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah
Manakala untuk Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris, antara bentuk soalan-soalan yang akan ditanya dalam PSEE adalah merupakan soalan berkaitan tatabahasa atau grammar, penggunaan ayat pasif dan aktif, penggunaan ayat pelengkap selain kefahaman memahami maksud teks yang disediakan.

Contoh soalan seksyen ini adalah seperti di bawah:
Contoh Soalan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris

Ramai calon yang gagal dalam PSEE kerana tidak melakukan persediaan. Memandangkan peperiksaan ini diadakan secara online, ada banyak aspek yang perlu diambil perhatian oleh calon selain membuat latih-tubi, iaitu aspek teknikal seperti spesifikasi komputer/laptop, pelayar internet yang sesuai diguna-pakai untuk exam dan sebagainya.

Gunakan pakej rujukan di bawah ini ..

[+] Rujukan Cth Soalan Pembantu Tadbir L19

Ianya adalah rujukan serta panduan yang telah dikemaskini untuk keperluan calon yang bakal menghadapi PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020.

Untuk rujukan seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, nota ringkas formula matematik turut disediakan kepada calon. Ia menjimatkan masa. Tak perlu terkapai-kapai apabila soalan matematik yang memerlukan rumus dan formula perlu dijawab dengan segera.


Rujukan disediakan oleh Tim Infokerjaya telah membantu ramai calon sebelum ini lulus dan seterusnya melepasi peringkat seterusnya. Reputasi memang tidak dapat disangkal. Tim ini satu-satunya yang menyediakan rujukan yang dikemaskini dan disesuaikan mengikut informasi disediakan oleh pihak SPA.

Jika anda serius ingin lulus dalam PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020, buat tempahan segera dengan klik pautan disediakan di bawah.

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/pembantu-tadbir-l19/2624

Tempahan dan jualan pakej ini adalah TERHAD dan TERKAWAL! Ianya hanya boleh didapati dalam satu tempoh terhad sahaja.


Catatan popular daripada blog ini

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon

Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA

Bagaimana Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA? Ramai calon yang dipanggil untuk hadapi peperiksaan online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) nak tahu cara dan tips untuk lulus di dalam peperiksaan online ini. Kami juga pasti, anda antara calon yang mencari tips tersebut. Almaklumlah, peperiksaan online SPA nampak mudah tetapi ianya adalah cara terawal pihak SPA menyingkirkan calon-calon yang memohon perjawatan dalam kerajaan. Maka, walaupun nampak mudah, tetapi tahap untuk lulus peperiksaan online SPA adalah sangat sukar. Cara Nak Lulus Peperiksaan Online SPA Ramai calon yang telah hadapi peperiksaan online SPA gagal disebabkan satu faktor sahaja . Nak tahu apa faktor tersebut? Faktor Gagal Dalam Peperiksaan SPA Faktor tersebut adalah kurangnya persediaan untuk hadapi peperiksaan online SPA . Disebabkan oleh faktor ini, maka ramai calon yang gagal disebabkan tidak tahu cara menjawab, tidak tahu bentuk soalan, line internet kurang pantas, browser di komputer tidak

Rujukan Contoh Soalan PSEE Jurutera J41 dan Penolong Jurutera JA29

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 .  Jika anda adalah antara calon bertuah yang dipanggil untuk peperiksaan online ini, anda tentu lega kerana menemui blog ini yang akan membantu anda melakukan persediaan untuk exam itu nanti. PSEE Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29 akan melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris . Kedua-dua seksyen penting dan calon terpilih perlu pastikan lulus kedua-dua seksyen untuk ke peringkat seterusnya bagi jawatan Jurutera, gred J41 dan Penolong Jurutera JA29. Rujukan PSEE - Jawatan Jurutera / Penolong Jurutera Sebagaimana dengan jenis peperiksaan yang lain, adalah penting untuk calon menyediakan serta melakukan persiapan sebelum peperiksaan sebenar. Soalan pasti sukar dijawab walaupun ianya mudah andai tidak melakukan ulangkaji dan juga latihan. Kekangan masa sentiasa menjadi antara punca calon-calon gagal me