Langkau ke kandungan utama

Rujukan Serta Contoh Soalan PSEE L19 dan LS19

Peluang Kerja di Singapura
Peperiksaan online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020. Bagi calon yang terpilih dan dipanggil untuk kedua-dua jawatan, anda hanya perlu menjawab salah satu PSEE sahaja iaitu PSEE L19.


Format PSEE bagi kedua-dua jawatan ini adalah sama, iaitu melibatkan dua seksyen iaitu Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Calon yang terlibat dengan PSEE ini adalah digalakkan membuat persediaan awal sebelum peperiksaan sebenar bagi menyesuaikan diri dengan cara dan bentuk soalan yang bakal ditanya.

Pakej Rujukan Dengan Contoh Soalan Seksyen PSEE L19 / LS19

Rujukan PSEE L19 dan LS19

Bagi membantu calon-calon melakukan persediaan sepatutnya untuk PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 ini, pihak kami mengesyorkan anda untuk menggunakan Pakej Rujukan Khas Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya.

Contoh Soalan Seksyen PSEE L19 dan LS19

Pakej rujukan ini telah disediakan bersandarkan kepada format soalan terkini yang melibatkan dua seksyen utama peperiksaan online itu nanti.
  1. Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah
  2. Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris
Pastinya untuk Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, ia akan membabitkan soalan-soalan matematik mudah. Contoh soalan untuk seksyen ini adalah seperti ditunjukkan di bawah:
Contoh Soalan Matematik Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah
Manakala untuk Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris, antara bentuk soalan-soalan yang akan ditanya dalam PSEE adalah merupakan soalan berkaitan tatabahasa atau grammar, penggunaan ayat pasif dan aktif, penggunaan ayat pelengkap selain kefahaman memahami maksud teks yang disediakan.

Contoh soalan seksyen ini adalah seperti di bawah:
Contoh Soalan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris

Ramai calon yang gagal dalam PSEE kerana tidak melakukan persediaan. Memandangkan peperiksaan ini diadakan secara online, ada banyak aspek yang perlu diambil perhatian oleh calon selain membuat latih-tubi, iaitu aspek teknikal seperti spesifikasi komputer/laptop, pelayar internet yang sesuai diguna-pakai untuk exam dan sebagainya.

Gunakan pakej rujukan di bawah ini ..

[+] Rujukan Cth Soalan Pembantu Tadbir L19

Ianya adalah rujukan serta panduan yang telah dikemaskini untuk keperluan calon yang bakal menghadapi PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020.

Untuk rujukan seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, nota ringkas formula matematik turut disediakan kepada calon. Ia menjimatkan masa. Tak perlu terkapai-kapai apabila soalan matematik yang memerlukan rumus dan formula perlu dijawab dengan segera.


Rujukan disediakan oleh Tim Infokerjaya telah membantu ramai calon sebelum ini lulus dan seterusnya melepasi peringkat seterusnya. Reputasi memang tidak dapat disangkal. Tim ini satu-satunya yang menyediakan rujukan yang dikemaskini dan disesuaikan mengikut informasi disediakan oleh pihak SPA.

Jika anda serius ingin lulus dalam PSEE Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L19 dan Pembantu Syariah Gred LS19 akan diadakan pada 13 Februari 2020, buat tempahan segera dengan klik pautan disediakan di bawah.

[+] https://affiliates.jvsecurepay.com/go/pembantu-tadbir-l19/2624

Tempahan dan jualan pakej ini adalah TERHAD dan TERKAWAL! Ianya hanya boleh didapati dalam satu tempoh terhad sahaja.Mahu dapatkan lebih 200 contoh soalan (jawapan disertakan) UJIAN PSIKOMETRIK Terkini? [Klik Sini untuk Info]

Nak tahu apa rahsia lulus Temuduga Kerja Kerajaan? Muat-turun Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan sekarang di sini - [Klik Sini untuk Dapatkannya]

Klik Sini untuk Info

Catatan popular daripada blog ini

Awas .. Perangkap Soalan Ujian Psikometrik

Ramai calon kemasukan kerja kerajaan dipanggil untuk hadapi peperiksaan khas Ujian Psikometrik .Ujian ini telah menjadi ujian wajib untuk ke peringkat seterusnya dalam permohonan kerja dalam sektor perkhidmatan awam. Jika sebelum ini, Ujian Psikometrik menjadi sebahagian daripada seksyen peperiksaan online SPA , tetapi kini ujian ini telah diasingkan dan menjadi ujian pertama untuk calon-calon kemasukan kerja kerajaan perlu lulus. Rujukan Ujian Psikometrik - Awas Dengan Perangkap Soalan Ujian Psikometrik telah menjadi ujian wajib dalam pengambilan banyak jawatan dalam perkhidmatan awam, antaranya jawatan Gred 41, jawatan Gred 19, jawatan Gred 29 malah ia turut menjadi sebahagian ujian untuk Pegawai Tadbir Negeri N41 dan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Pihak SPA yang bertanggungjawab mengendalikan peperiksaan dan ujian ini serius dalam menapis calon-calon yang benar-benar layak, paling penting boleh memberikan perkhidmatan terbaik pada setiap situasi. Ujian Psikometrik diadak

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Gred 41

Penilaian Ujian Psikometrik adalah merupakan salah satu keperluan wajib untuk memasuki Perkhidmatan Awam Malaysia. Calon yang terpilih dan dipanggil untuk menjalani ujian ini adalah WAJIB LULUS sebelum ke peringkat seterusnya. Biasanya, ujian ini akan dilaksanakan setelah calon terpilih melepasi peringkat Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) iaitu Ujian Aptitud dengan baik. Ujian ini merupakan peringkat saringan calon bagi menilai kesesuaian calon terhadap jawatan yang dipilih/dipohon. Ujian ini merupakan salah satu dari kaedah penilaian yang holistik bagi tujuan menilai aspek sikap, pengetahuan, kompetensi, kemahiran serta personaliti calon-calon untuk menentukan kesesuaian individu bagi tujuan lantikan sesuatu jawatan selain daripada PSEE dan juga temuduga. Ujian Psikometrik untuk Jawatan Gred 41 Calon yang terpilih untuk Ujian Psikometrik bagi jawatan Gred 41 adalah wajib lulus dan perlu melepasti markah merit yang telah ditentukan. Markah merit untuk penentu

Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik

Bagaimana cara nak lulus Ujian Psikometrik kemasukan perkhidmatan awam? Ramai calon yang mencari tips dan panduan untuk mengetahui cara nak lulus dalam ujian Psikometrik dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ujian Psikometrik adalah ujian wajib lulus bagi kebanyakkan gred jawatan kerja kerajaan. Dulunya, ujian ini lebih dikenali sebagai seksyen Sahsiah dan Minat dalam peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam. Cara Nak Lulus Ujian Psikometrik Kemasukan Kerja Kerajaan Sejak pentadbiran negara bertukar, beberapa polisi pengambilan perjawatan dalam sektor awam telah dinilai dan dikemaskini mengikut keperluan dan kehendak semasa. Ini termasuklah ujian Psikometrik yang sebelum ini dijalankan sebagai salah satu seksyen peperiksaan online SPA. Ujian ini kini diasingkan, malah calon perlu menjawab ujian ini di laman web khas ujian ini. Ujian Psikometrik adalah ujian berkaitan minat serta kecenderungan. Ia menguji sikap calon, integriti calon, kompetensi calon